Šta je novo?

Cene nekretnina

Inace procitah jednu zanimljivost negde da je 1985 bilo upisano oko 150k djaka prvaka. 2023 je oko 62k. Po godinama:
2000- 85k
2007- 72k
2012- 70k
2017 - 68k
Itd
Nešto mi se ovo ne uklapa sa planovima za dugoročno izdavanje i da neko "pokrije" ratu.
Srbija opustela, kao i okruženje i smanjuje se višedecenijski pritisak na ,, regionalni centar ".
Ljudi odmah pale van jer ne žele da prodaju kuće i sve što imaju da bi imali za učešće i kupili jednosoban stan koji će otplaćivati 30 godina.
Podaci su nam kao da smo u ratu nažalost. Meni je smešna dijaspora koja (džidžojac npr) koja nastavlja da živi u vremenu kada je otišla iz Srbije i misli da je ovde bolje investirati u odnosu na zapad jer poznaju pravni sistem (lol, pravni sistem u Srbiji 😂, najgori deo Srbije i njenih institucija inače).
Za život ko kupuje na kredit ako nema neku drugu opciju, mogu samo da mu poželim sreću.
Meni ovo više liči na ponzi šemu nego na tržište.

Poslednja izmena:
Jel u Mis Irbijeve? Dobre su zgrade prema Vojislava Ilića. Pre nego što su izgradili Beo, cena kvadrata bila smešna 1100e, a posle izgradnje je eksplodiralo zbog "ekskluzive"
Dakle ne Denkova bašta, nego Učiteljsko naselje.

Uglavnom, čak i u vreme SFRJ se tačno znalo kakav se kvalitet gradi i za koga. Ovde ime lepo kaže koja ciljna grupa je trebala da bude u mogućnosti da sa svojom (i tada) skromnom platom priušti/dobije stan.

60 godina kasnije, te zgrade sigurno nisu starile kao vino :)

Tačno je da je bio 2700 pre 3 godine tačnije ali i ja sam tada bio 40 a sad nisam. I Opel Astru si mogao tada da kupiš za 14k... Ali sada je novo vreme i nove cene. Tako da šta je bilo bilo je. Sad su ove cene i možeš uspoređivati s cenama sličnih stanova u novogradnji po Dorćolu tipa New Dorćol i slični...
Znas ti sa cime ja uporedjujem 😄
I posle svega nadjes da postavis bas taj stan bez kade.Tih 2700e/m2 sada pa i to teskom mukom za takvu kalabudzinu od zgrade. Jedino sto vadi je lokacija koja je maksimalno ruinirana. Nema normalne ulice ni pesackog oko zgrade. Moraju pesaci da preskacu Vidin kapiju kada naidje auto.

Da je Beograd urbanisticki i infrastrukturno uredjen kao Stokholm pa bi onda i kvadrati mozda vredeli koliko sada traze.

Pogledajmo Sloveniju, do svakog sela put, DZ, škola, internet. On je za sat vremena u Ljubljani a za sat na moru i planini. I što bi onda plaćao 600eura (lupam) stan u Ljubljani kad ima sve a u grad dolazi eto da pogleda Pozorište ili ode u muzej.
Pa evo sad bar imamo puteve, uzmimo npr Mladenovac, za pola sata si u BG-u, imaš DZ, internet, škole, vrtiće, zatvoreni bazen, a cene duplo jeftinija nego centar BG-a. Ali nema umetničko klizanje jbg. Još nismo mi dostigli taj nivo svesti da ne mora u "centar".

Inace procitah jednu zanimljivost negde da je 1985 bilo upisano oko 150k djaka prvaka. 2023 je oko 62k. Po godinama:
2000- 85k
2007- 72k
2012- 70k
2017 - 68k
Itd
Nešto mi se ovo ne uklapa sa planovima za dugoročno izdavanje i da neko "pokrije" ratu.
Srbija opustela, kao i okruženje i smanjuje se višedecenijski pritisak na ,, regionalni centar ".
Ljudi odmah pale van jer ne žele da prodaju kuće i sve što imaju da bi imali za učešće i kupili jednosoban stan koji će otplaćivati 30 godina.
Podaci su nam kao da smo u ratu nažalost. Meni je smešna dijaspora koja (džidžojac npr) koja nastavlja da živi u vremenu kada je otišla iz Srbije i misli da je ovde bolje investirati u odnosu na zapad jer poznaju pravni sistem (lol, pravni sistem u Srbiji 😂, najgori deo Srbije i njenih institucija inače).
Za život ko kupuje na kredit ako nema neku drugu opciju, mogu samo da mu poželim sreću.
Tesko da je 1985 bilo 150k djaka prvaka kad je krajem 1970ih radjano oko 110k godisnje.

Niko ne zna kako ce se demografija kretati. Nijedna zemlja Evrope nema fertilitet dovoljan da samostalno odrzava ili uvecava trenutni broj stanovnika, svi su zavisni od migranata. Sa druge strane, cela Evropa, pa i Srbija sa njom, i dalje ima izuzetan kvalitet zivota za vecinu stanovnistva planete te je tesko da ce ostati pusto.

Kad već pričamo posprdno o predgrađima uvek se setim kad sam davno bio u Parizu. Pariz bio skup spavanje 100e, nego gledam nešto jeftinije šta je na liniji voza pa ionako moram da putujem, a karta uključuje i vozikanje metroom dok ne izađeš.
I nadjem stan u Massyu, koji je na liniji RER B jedno 25min vozom do Luxembourga i Saint Michela. Dođem, a ono predgrađe bombona. Red porodičnih kuća pa stambenih (nešto kao u Stokholmu taj Sundbyberg ili slično) pa jezero, park, plivaju patke, mir tišina, ma milina.
Veliki tržni i opštinski centar, ima škole bazene za decu itd. I moj najveći šok, ima Operu! Dakle ozbiljna opera sa lepim programom.
Kao kad bi kod nas Žarkovo ili Lazarevac imali operu.
I šta ti fali da živiš u takvom predgrađu.
Cene 3-4-5K E, tako, naravno duplo jeftinije nego u gradu a imaš sve sadržaje.
Šta predgrađa nude kod nas, ne samo za mladog čoveka nego i za starije? Na prste jedne ruke mogu nabrojati takve krajeve.
Nažalost Srbija je postala BG i NS.
Bar sad se može raditi remote.
Pogledajmo Sloveniju, do svakog sela put, DZ, škola, internet. On je za sat vremena u Ljubljani a za sat na moru i planini. I što bi onda plaćao 600eura (lupam) stan u Ljubljani kad ima sve a u grad dolazi eto da pogleda Pozorište ili ode u muzej.
Izvinjavam se na digresiji, ako je off topic brišite
A koja su kod nas dobra predgrađa?

Nova funkcionalnost na cenenekretnina.rs: Filtriranje mape po novogradnji i prikaz prosečne cene!

Screenshot_2023-09-15-03-17-38-44_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Znas ti sa cime ja uporedjujem 😄
I posle svega nadjes da postavis bas taj stan bez kade.Tih 2700e/m2 sada pa i to teskom mukom za takvu kalabudzinu od zgrade. Jedino sto vadi je lokacija koja je maksimalno ruinirana. Nema normalne ulice ni pesackog oko zgrade. Moraju pesaci da preskacu Vidin kapiju kada naidje auto.

Da je Beograd urbanisticki i infrastrukturno uredjen kao Stokholm pa bi onda i kvadrati mozda vredeli koliko sada traze.
Pero - Kalabudžina od zgrade! Pa takva zgrada na takvom položaju u Štokholmu bi koštao kvadrat 15k. A u onom tvom "zelenilu" i košta 2k zato što niko neće da živi u džungli. Mislim da bi i ti kupio, a i ja samo da imamo tih para VRLO rado taj K-distrikt. Ja barem priznajem da nemam dovoljno za taj. A da imam uzeo bi ga. Zgrada vrh, lokacija vrh, okolina odlična sve okolo sređeno, ulaz u garažu normalan (nije lift i nisu klackalice). Sve ali baš sve je odlično. Prostor za decu, taman koliko treba. Sve peške dostupno.

Tesko da je 1985 bilo 150k djaka prvaka kad je krajem 1970ih radjano oko 110k godisnje.

Niko ne zna kako ce se demografija kretati. Nijedna zemlja Evrope nema fertilitet dovoljan da samostalno odrzava ili uvecava trenutni broj stanovnika, svi su zavisni od migranata. Sa druge strane, cela Evropa, pa i Srbija sa njom, i dalje ima izuzetan kvalitet zivota za vecinu stanovnistva planete te je tesko da ce ostati pusto.
Deluje da su podaci koje Salev85 navodi oko broja djaka tacni.

Naime, u poslednjih 67 godina u Srbiji se, prema podacima RZS, beleži pad broja novorođenih iz decenije u deceniju, a naglo od 1990. godine.

1950. se rodilo 200.666 dece
1960. – 169.611
1970. – 148.226
1980. - 163.841

1990. – 146.556
2000. – 74.134
2010. – 65.243

Deluje da su podaci koje Salev85 navodi oko broja djaka tacni.

Naime, u poslednjih 67 godina u Srbiji se, prema podacima RZS, beleži pad broja novorođenih iz decenije u deceniju, a naglo od 1990. godine.

1950. se rodilo 200.666 dece
1960. – 169.611
1970. – 148.226
1980. - 163.841

1990. – 146.556
2000. – 74.134
2010. – 65.243

Bez Kosova su podaci nesto manji, ovde se mogu videti pod vital statistics:

Interesantno je koliko je i Kosovo implodiralo demografski, duplo manje novorodjenih imaju sada nego 1990:

Da nije zbog Kosova ovaj pad posle 2000-te? 🤔
Naravno da ne. Kosovo nije isto kao cela Srbija. Dovoljno je da pogledaš popis. Činjenica je da nas je 3miliona+ manje. Sigurno nisu otišli ljudi 70+ nego 20+. Fertilni deo stanovništva. Bg i Ns (donekle i Kg i Niš) jedini imaju koristi od svega što se izdešavalo od 90tih do danas pa se broj stanovnika povećao ili ostao isti. Svuda u Srbiji je demografska katastrofa. Slično je i u okolnim zemljama gde se prikazuje da je BG centar regiona. Jednostavno, više nema od "Srba" da dolazi. Sve je opustelo. Ranije su ljudi prodavali full kuće da bi prešli za BG. Sada su cene toliko otišle da bezveze prodaješ. Ne možeš da kupiš ništa. Pošto od svog rada ne mogu maltene nikad da priušte nekretninu u BGu oni se okreću inostranstvu bez namere da se vraćaju. Ovi što kupuju, oni su zarobljeni u neko drugo vreme kada su otišli i nemaju pravu sliku.
Edit: sad ce defke da kaze da je to normalno da izgubiš 30% stanovništva za 30 godina i da se broj dece smanji za 60% 😂.
@Defke, daj neko poredjenje pliz.

Poslednja izmena:
Naravno da ne. Kosovo nije isto kao cela Srbija. Dovoljno je da pogledaš popis. Činjenica je da nas je 3miliona+ manje. Sigurno nisu otišli ljudi 70+ nego 20+. Fertilni deo stanovništva. Bg i Ns (donekle i Kg i Niš) jedini imaju koristi od svega što se izdešavalo od 90tih do danas pa se broj stanovnika povećao ili ostao isti. Svuda u Srbiji je demografska katastrofa. Slično je i u okolnim zemljama gde se prikazuje da je BG centar regiona. Jednostavno, više nema od "Srba" da dolazi. Sve je opustelo. Ranije su ljudi prodavali full kuće da bi prešli za BG. Sada su cene toliko otišle da bezveze prodaješ. Ne možeš da kupiš ništa. Pošto od svog rada ne mogu maltene nikad da priušte nekretninu u BGu oni se okreću inostranstvu bez namere da se vraćaju. Ovi što kupuju, oni su zarobljeni u neko drugo vreme kada su otišli i nemaju pravu sliku.
Edit: sad ce defke da kaze da je to normalno da izgubiš 30% stanovništva za 30 godina i da se broj dece smanji za 60% 😂
Kakva 3 miliona manje, kada je Srbija na maksimumu imala 7 800 000 stanovnika a danas ima 6 600 000?
Broj dece se smanjio za 30% i to je nazalost realnost i 'normalno' u vecem delu Evrope.
Ako zelis poredjenje, Bugarska je npr u istom periodu izgubila duplo vise stanovnika.

Kakva 3 miliona manje, kada je Srbija na maksimumu imala 7 800 000 stanovnika a danas ima 6 600 000?
Broj dece se smanjio za 30% i to je nazalost realnost i 'normalno' u vecem delu Evrope.
Ako zelis poredjenje, Bugarska je npr u istom periodu izgubila duplo vise stanovnika.
Srbija do ratova je imala 9.7 miliona stanovnika racunajuci Kosovo (1milion Albanaca) = 8.7 miliona ljudi. Danas 6.5 diskutabilno popisanih stanovnika. Koliko je to manje?
1980tih 163k novorodjenih, danas 65.
Neću da gubim vreme na budalaštine

Ovaj konkretan stan pratim od aprila. I imao je cenu 5080e ni dinara nije smanjivao do sad. Sasvim sam slucajno isao na HaloOglase kad ono...
Daleko je to od pada, ali kad za male stanove i to na TOP lokacijama moraju da snizavaju cene onda se desava nesto. I dalje mislim da je 5k previse. Realno za taj stan i tu lokaciju je 4k... Ali dobro. Tendencija ide u dobrom smeru.
Kako je ovo uopšte primer sniženje cene? K District je veliki projekat i ima dosta primera stanova koji su prodati tamo, tako da su cene poznate. Svako je slobodan da ogasi cenu koliko god želi, ali to nije pokazatelj nikakvog trenda. Ovaj konkretan stan bi se prodao za 4500 eur po m2. E sad, kada bi stan bio oglašen za 9000 eur po m2, a prodat za 4500 eur, sigurno bi se našao neko ko bi rekao "padaju cene u novogradnji na Dorćolu za duplo!" Naravno, ne postoji nikakav indikator stvarnog pada cene, naručito ne u novogradnjama na centralni gradskim lokacijama, zato bolje da se držimo činjenica nego nekih senzacionalističkih konstrukata koje onda pretvaramo u "trend" koji po svemu sudeći ne postoji.

Srbija do ratova je imala 9.7 miliona stanovnika racunajuci Kosovo (1milion Albanaca) = 8.7 miliona ljudi. Danas 6.5 diskutabilno popisanih stanovnika. Koliko je to manje?
1980tih 163k novorodjenih, danas 65.
Neću da gubim vreme na budalaštine
Covece, dao sam ti link lepo sa presekom svake godine bez Kosova, zasto i dalje lupas napamet?

Edit: sad ce defke da kaze da je to normalno da izgubiš 30% stanovništva za 30 godina i da se broj dece smanji za 60% 😂.
@Defke, daj neko poredjenje pliz.
Generacija 40-44 godina oko 495k.
Generacija 0-4 godina oko 320k.
To je pad broja dece po generaciji od 35%.
Statisticki, pad broja stanovnika iznosi vise od 1.5 miliona (7.8 miliona - 6.6 miliona + izbeglice iz BiH, Hrvatske, sa Kosova koje su zamaskirale veci pad + Srbi iz Crne Gore i BiH i ostalih okolnih zemalja koji su i nakon rata dolazili da zive ovde), ali da li neko zaista veruje da Srbija trenutno ima toliko stanovnika koliko kaze statistika, kad je broj glasaca jos malo veci od broja stanovnika? I sam Joe je pisao o tome kako vise ne zivi u Srbiji, a po popisu se vodi da je ovde. Srbija trenutno godisnje gubi vise od 60k ljudi (sto zbog mortaliteta, sto zbog emigracije).
Inace, i ja se slazem sa Saletovim stavom da ce narednih godina biti sve manji pritisak na vece gradove jer nece biti vise nikog da pravi taj pritisak. Evo u Beogradu je za 10 godina broj stanovnika poecan samo za 25k, a u poslednjih godinu-dve dana cak i opada. U Nisu je opao broj stanovnika za nekoliko hiljada u odnosu na prosli popis, iako je do sad uvek belezio rast broja stanovnika. Ljudi zive u gradovima i vrlo cesto nisu ni svesni koliko se manja mesta i sela prazne, demografska katastrofa je mnogo veca nego sto se vidi kad izadjes na ulicu.
Ako pricamo o Beogradu, broj ljudi koji dolaze u Beograd je sve manji od broja ljudi koji odlaze iz Beograda ili umiru. Jedino sto moze da poveca pritisak na Beograd kao grad u narednim decenijama su migracije iz Azije i Afrike, ali je tu pitanje da li ce doci bogati Arapi i KInezi ili neka sirotinja koja ce praviti svoje no-go zone. Ovo sto su sad dosli Rusi, iako je izazvalo rast cena, i iako je zbog rata, u sustini je na neki nacin i dobro za nas. Ali bojim se da naredni talasi migracije nece biti bas najbolji po nas.

Poslednja izmena:
2000- 85k
2007- 72k
2012- 70k
2017 - 68k
Itd
Stize vradovic sa svojim omladincima da popravi brojku. 😀 Teško Srbiju i pravni sistem staviti u istu rečenicu. Zapravo odsustvo pravnog sistema i jeste benefit za neke.

Rasprave o stanovništvu su bespredmetne jer je verovatno polovina tražnje generisana od strane dijaspore, stranaca, regionalnih investitora i kriminalnog novca.

Kada bi u BG stanove kupovali samo ljudi koji u njemu hoće da žive, ne bi bilo ovog ludila sa cenama.

Statisticki, pad broja stanovnika iznosi vise od 1.5 miliona (7.8 miliona - 6.6 miliona + izbeglice iz BiH, Hrvatske, sa Kosova koje su zamaskirale veci pad + Srbi iz Crne Gore i BiH i ostalih okolnih zemalja koji su i nakon rata dolazili da zive ovde)
Sta, imigranti se ne racunaju ali se emigranti racunaju. Pa otislo je iz zemlje vise nego sto je izbeglica doslo. Jel mi merimo broj stanovnika u Srbiji ili ukupan broj Srba u svetu?

Rasprave o stanovništvu su bespredmetne jer je verovatno polovina tražnje generisana od strane dijaspore, stranaca, regionalnih investitora i kriminalnog novca.

Kada bi u BG stanove kupovali samo ljudi koji u njemu hoće da žive, ne bi bilo ovog ludila sa cenama.
Ako razmisljas o tome da kupis stan da bi ga izdavao, a sve je manje ljudi kojima mozes da izdajes, onda je jasno u kom smeru to vodi kad su traznja i cene u pitanju. Do sad su cene rasle iz vise razloga (neto migracija ka Beogradu, inflacija,...), a sad kad vise ne budes imao neto migraciju ka Beogradu pitanje je kako ce to uticati na cene.
Sta, imigranti se ne racunaju ali se emigranti racunaju. Pa otislo je iz zemlje vise nego sto je izbeglica doslo. Jel mi merimo broj stanovnika u Srbiji ili ukupan broj Srba u svetu?
Nisam siguran sta hoces da kazes. Sve se racuna, ali ti u samo tokom 90-tih dobio nekoliko stotina hiljada novih stanovnika samo po osnovi izbeglica iz Hrvatske i BiH, a kasnije i sa Kosova sto maskira cinjenicu o stvarnom tempu pada, a on nije 1.2 miliona za 30 godina, tj. 40k godisnje nego preko 60k.
A iskreno, ne verujem u zvanicnu statistiku o broju stanovnika, verujem da je pravi broj mnogo manji.
1991. si imao tih 7.8 miliona stanovnika (bez Kosova, a sa Kosovom i preko 9 miliona) i 7 miliona glasaca. Sad imas 6.6 miliona stanovnika i 6.5 miliona glasaca. Tebi tu nije nista cudno? :)

Vrh