Pa nije slican, taj odnos se menjao tokom vremena.Pa odrzava se vec 12 godina na vrlo slicnom odnosu zarada i cena.
Recimo, 2015. je prosecna plata u Beogradu bila 550 evra, a cena starogradnje 1.100 evra, a novogradnje 1.400 evra. Odnos cene starogradnje i plate je bio 2, a novogradnje i plate je bio 2.5
Sad, 2023. prosecna plata u Beogradu je oko 800 evra, cena starogradnje 2.150 evra, a novogradnje oko 2.500 evra. Odnos starogradnje i plate je 2.7, a novogradnje i plate 3.1.
Znaci, taj odnos se pogorsao nekih 30-40% samo po osnovu cene. Plus, sad imam mnogo vise kamatne stope nego sto smo imali prethodnih 12 godina, tako da je i po tom osnovu dosta teze kupiti stan. Bukvalno je duplo teze nego pre mozda samo 3 godine (mozda je period za poredjenje pre vise od 3 godine ili mozda malo manje, moze se izracunati, ali je sad zaista mnogo teze).
Proslog puta kad taj odnos nije bio odrziv cene su pale, videcemo sta ce sada biti.
Nemoj biti bukvaalista, niko nije rekao da su cene iste u Beogradu i Stokholmu, ali da se tamo mogu naci solidni stanovi po istim cenama po kojima bi se kupila neka raspala starogradnja u nekim udaljenijim blokovima Novog Beograda, sto bi se verovatno pokazalo i kao mnogo bolja kupovina Ne znam zbog cega izvlacis podatak da su samo Sofija i Bukurest jedini gradovi sa vecom prosecnom platom a nizom cenom kvadrata. Evo, sad mi je bezveze pala na pamet Riga, i oni su takodje sa vecom platom a manjom cenom stanova od Beograda. Ko zna koliko je takvih glavnih gradova samo u Evropi. A da ne pricamo o gradovima koji nisu glavni. Nisu sve zemlje centralizovane, u nekim zemljama su neki gradovi bitniji od glavnog grada ili podjednako bitni. Zato je glupo gledati taj podatak, treba gledati relativno, a u tom pogledu smo medju najgorima.U velikoj vecini slucajeva, pa i u slucaju Stokholma, cene nisu iste kao u Beogradu vec vece, samo nisu proporcionalno vece u skladu sa platama. Jedina dva glavna grada drzave gde je prosecna plata veca a cena kvadrata manja su Sofija i Bukurest.
Naravno, svedski putevi su magicni, guzve postoje samo u Srbiji.
Prosecan stan u Borci i Ledinama ne kosta 2200e/kvm.
I jedno pitanje za tebe, bez obzira na to da li mislis da li ce cene pasti ili rasti, da li bi voleo da padnu?
Poslednja izmena: