Vezano za cene nekretnina, cinjenica jeste da je sve teze kupiti nekretninu, ne samo kod nas, nego u svetu, narocito poslednjih par godina, mada koliko sam skontao, na zapadu su veci problem kamatne stope nego same cene koji su relativno niske za njihove plate. Medjutim, postoji neka prirodna granica dokle se cene maksimalno mogu pumpati. Realno, Beograd nije turisticki centar kao recimo Barselona ili Bec ili neki drugi atraktivan evropski grad, tako da, cak i da neko izdaje iskljucivo stan na dan preko AirBnB ili Bookinga strancima, vecina koja izdaje moze da izdaje uglavnom samo lokalcima, sto znaci da je visina kirije ogranicena platom lokalaca. Naravno, sad to zavisi od lokacije i povrsine stana, da li neko lice samo stanuje u tom stanu ili sa nekim pa deli troskove. S obzirom da plata lokalaca definise visinu kirije, a visina kirije koja se moze naplatiti odredjuje isplativost kupovine stana, i cena kupovine stana ima gornju granicu. Takodje, sto je visa kirija, vise se isplati kupovina stana na kredit, bez obzira na visinu kamate. Necu licitirati sa brojkama, ali mislim da je ta granica visine cena i kirija odavno probijena. Kratkorocni faktori kao sto su dolazak Rusa, novac iz helikoptera uz niske kamatne stope i slicno mogu samo kratkorocno poremetiti trziste, dugorocno trziste mora da dodje u ravnotezu, ili ce cene pasti na neki priblizno razumam nivo, ili ce ljudi sve masovnije odlaziti u druge zemlje gde je koliko toliko normalnije, pa oni koji izdaju stanove nek izdaju sami sebi.
Do negde 2020. godine ja znam dosta ljudi koji su kupovali stanove, neko ga je platio manje, neko vise, jesu i tad cene bile visoke u odnosu na plate, ali su bile nekako normalnije. U zadnjih par godina ne znam nikog ko na temu cena nekretnina nije prokomentario kako su cene nenormalne, i znam jako malo ljudi koji su kupili stanove u poslednjih par godina, a i ti koji su kupili, uglavnom su uspeli da nadju po nekim relativno normalnim cenama, daleko nizim od ovih oglasenih.
Inace, sto se tice Stokholma, ne znam bas situaciju na terenu, ali na numbeo pise da prosecna cena u centru iznosi 9.500 e/m2, a na periferiji 5.500 e/m2. Takodje, (
https://www.numbeo.com/property-investment/region_rankings_current.jsp?region=150), Stokholm ima skoro 40% manji price to income ratio i duplo veci affordability index nekretnina u odnosu na Beograd (1.0 u odnosu na 0.5).
Ovaj isti sajt
http://www.hemnet.se/ za apartmane prikazuje prosecnu cenu od 6.800 evra za Stokholm, odnosno oko 6.000 evra ako izaberes malo veci krug (+5-10km). I to je prosecna cena za protekle 3 godine, sad je niza od proseka posto je pala.
Naime, jasno se vidi da je cena opala oko 13% u proteklih manje od godinu i po dana.
Cak i brzinskim pregledom random oglasa vidi se da prica Pere Zdere pije mnogo vise vode nego Defketova, svako moze sam da pogleda realizovane transakcije, vidi cenu po m2 u SEK i prevede u evre i shvati gde zivi a gde bi mogao da zivi.
Kako god, ponovicu, mislim da je trenutno stanje neodrzivo, a na koji nacin ce se trziste dovesti neku ravnotezu, videcemo.