Verovatno najvaznije istrazivanje u istoriji covecanstva
Nista, daj onda 5 stanova
Nije u pitanju istrazivanje, nego anketa. I nije 8000 nego 1405 eksperata iz 133 zemlje. Mislim, ne menja to sustinu, ali ajde da budemo precizni.
Ali sama cinjenica da neko predvidja prosecan rast cena neceg za vise od 10% godisnje za period od 10 godina i to u ekstremnim slucajevima kakav god ekstrem bio meni odaje jako neozbiljan utisak. Jezda i Dafina su obecavali tolike kamatne stope. Pa kod nas su cene otisle 100% za 10 godina, to je nenormalni rast, a iznosi "svega" 7% godisnje, maksimalno je za godinu dana poskupelo mozda 20%, i to pod uticajem pranja para, jeftinih kredita, Rusa,..., i sad neko veruje da cemo imati toliki rast u periodu od 10 godina u vreme krize kad su kamate mnogo vece, kad broj Rusa u najbolju ruku stagnira... Ne znam, ko veruje u toliki rast, nek kupi, ja licno ne verujem da za 10 godina cene mogu otici nagore vise od 20-30%, i to u najboljem slucaju (i to recimo nakon pada od 20-30%, pa mozda porastu za 40-50%, pa dodjemo do tih 20-30%)
Pa uzmite za primer istocnu Afriku, tu predvidjaju godisnji rast cena od 52.6%, za 10 godina to je rast od 6747%. Posto u Adis Abebi kao glavnom gradu Etiopije (najveca zemlja istocne Afrike) m2 kosta 1,762.50 USD (numbeo), to znaci da ce tamo za 10 godina m2 da kosta 120.000 USD. How yes no
Mislim da je jasno koliko su ove prognoze neozbiljne, ma od kog god dolazile.
Mislim, ovde se nikad nije dovela u pitanju cinjenica da u dugom roku cene nekretnina (kao i svega drugog) rastu.
Ali, kao sto jeste mozda nerealno da nekretnine poskupe samo 10% za 10 godina, naucna je fantastika da ce poskupeti i peti deo onog sto se predvidja u ovoj anketi. Takodje, vec smo pominjali milion puta cinjenicu da, iako cene nekretnina dugorocno rastu, to ne znaci da nema perioda kad cene stagniraju ili padaju.
Znaci da, cene nekretnina ce rasti, to niko ne negira, ali je pitanje kojim tempom i koliko dugo ce cene stagnirati ili padati (i koliko nisko ce pasti i kad ce ponovo krenuti nagore), ali to ne znaci da je sada idealan period za kupovinu