Mi smo u Q1 2023 imali YoY pad prometa u Beogradu od 17.3%.
U Q2 2023 YoY pad prometa u Beogradu je bio 25.9%.
Za Q3 je verovatno jos uvek rano pricati, ali Jul 2023 je bio 37.4% YoY pad prometa. Naravno da ce se mozda dodati jos neki ugovori u medjuvremenu, ali ne vidim razlog zbog cega bi avgust i septembar bili mnogo drugaciji od jula, tako da je gotovo sigurno da ce YoY pad prometa u Q3 biti preko 30%, a vrlo moguce i 35%. Pritom treba imati u vidu i da je YoY pad prometa za Q3 2022 u odnosnu na Q3 2021 bio 7.3%, sto daje ukupan pad i veci od 40%.
Inace, u Nisu je za jul 2023 YoY pad prometa 33.7%, a na to treba dodati YoY pad prometa za jul 2022 od 5.3%. U Novom Sadu je YoY pad prometa za jul 2023 37.9%, i na to treba dodati 7% YoY pad prometa za jul 2022.
Ukratko, moze se reci da se pad prometa definitivno preko 30%, vec mozda mozemo racunati i da je 40%, da je pad sve veci tokom vremena i ne bih se iznenadio da vec krajem ove godine imamo YoY pad prometa veci od 50%.
Inace, mislim da se ovde trziste nekretnina posmatra suvise pojednostavljeno u smislu da se sagledavaju samo 2 grupe kupaca: investicioni i podstanari koji zele da se skuce. Medjutim, mislim da imamo i trecu grupu kupaca koja je verovatno malobrojnija od podstanara, ali koja vrlo verovatno ima vecu plateznu moc i veci uticaj na trziste od podstanara, a to su ljudi koji ne placaju kiriju jer zive kod roditelja, rodjaka,..., ili zive u nekoj svojoj nekretnini koja im mozda ne zadovoljava potrebe u smislu lokacije, povrsine, strukture, ali su u poziciji da ne moraju da placaju kiriju, da stede daleko vise od podstanara i da ne moraju da zure sa kupovinom, nego da cekaju pravi trenutak i u pogledu finansija kojim raspolazu i u pogledu cena nekretnina, kamatnih stopa i ostalih uslova. Mi ne znamo koliko je ovih ucesnika na trzistu, ali smatram da su jako bitni ucesnici, i da ako se oni uvedu u sistem jednacina, da se mnoge stvari na trzistu mogu bolje razumeti i objasniti. Ne znam kako vecina iz ove grupe razmislja, ali verujem da vecini njih ne pada na pamet da kupuje stan po ovim cenama i kamatnim stopama.
Evo i jednog zanimljivog video priloga:
Zašto mladi odlaze: "Lakše živim i plaćam stan u Briselu, nego u Beogradu"