Šta je novo?

Cene nekretnina

I Fitch koji je downgrade-ovao USA sa AAA na AA+. Za one koji ne znaju, to vam je kao kreditni skor samo za drzave. Koliko je to ozbiljno jeste da se to desilo samo 2x u istoriji. Prvi put 2011 i sada. Zbog toga mislim da ce stampanje novca krenuti uskoro jer ce kamate da skoce a njima treba likvidnost da bi platili to.

I Fitch koji je downgrade-ovao USA sa AAA na AA+. Za one koji ne znaju, to vam je kao kreditni skor samo za drzave. Koliko je to ozbiljno jeste da se to desilo samo 2x u istoriji. Prvi put 2011 i sada. Zbog toga mislim da ce stampanje novca krenuti uskoro jer ce kamate da skoce a njima treba likvidnost da bi platili to.
I šta će onda da se desi sa kreditnim rejtingom? :)

Svi očekuju da će centralne banke opet da naprave istu foricu, ali ne vide da mora da se vrati sveukupno poverenje u sistem. Da na NEŠTO može da se računa i osloni.

A to neće biti dalje ugrožavanje poverenja u dolar kao svetsku valutu.

Ali voleo bih da čujem šta @Analitičar ima da kaže na sve ovo, malo da se nasmejemo za kraj radne nedelje.

Daj, molim te.

Pa ako cene ne rastu (a svi znamo da ne rastu, neću još uvek reći da padaju), šta je bolje za prosečnog kupca?

Kupiti stan 03.08.2023. za 150k, koji će koštati 03.08.2024. isto 150k

Ili

Dobiti 7000 od banke u procesu oročenja, pa kupiti stan 03.08.2024. za... max 150k

?

A kamoli za kreditnog kupca :)
I podaci kazu, pik je bio u Q4 2022 godine... Nikome ne odgovara nadolazeca kriza. Imali smo period zlatnog doba (ne citiram predsednika tj svka slicnost je slucajna :) ). Svi se smeskali, trljali ruke, ROI skocili neverovatno, islo se i na more dva puta, skijanje itd. Mozda nas je to opilo ali dobro. Ljudi smo :). Pad u ITu nece biti usamljen. I druge industrije ce splasnuti. Za mene je ovo jos jedan (ne)prirodni ciklus u ekonomiji u svetu. Ne treba se zestiti, nervirati. Samo diverzifikacija po vise dimenzija i obra d za sledeci pocetak bull-a.

Poslednja izmena:
I šta će onda da se desi sa kreditnim rejtingom? :)

Svi očekuju da će centralne banke opet da naprave istu foricu, ali ne vide da mora da se vrati sveukupno poverenje u sistem. Da na NEŠTO može da se računa i osloni.

A to neće biti dalje ugrožavanje poverenja u dolar kao svetsku valutu.
Bukvalno imaju 2 opcije. Stampanje ili da proglase bankrot. Stampanje ce pomoci kratkorocno i opet stvoriti inflaciju a bankrot ce urusiti sve, dolazi do deflation-a i duzi oporavak moze da pocne a da ne pricamo da su izbori sredinom 2024. Sta bi ti izabrao? Stvarno se nadam da ce reci da je kraj ovom suludom monetarnom sistemu i pustiti da se sve urusi ali gledajuci kako su spasili 2008 pa evropsku krizu, ne verujem. Celo trziste se bukvalno kladi da ce nastaviti i zato jos nije pao (potrebno je izgleda jos ociglednih losih vesti ili neki trigger da bi reagovali).
Saljem chart mutan ali cu objasniti.
Zuto je likvidnost u sistemu i imas S&P 500. Vidis kako likvidnost i vrednost se uvek prate. Pogledaj sam kraj, e tu se trziste kladi da ce poceti da pumpaju likvidnost i da ce morati da stigne vrednost. Skroz levo se vidi 2008 i kako su se isto odvojili ali to ne moze da ide zauvek, nesto od 2 mora da se desi. Ili likvidnost ili trziste dole
1691144307723.png

Poslednja izmena:
Pa da, svi su se urotili. Ni tetka više ne može da šalje, kaže imaju neke sankcije. A šta tek reći za ovo

Pa da, svi su se urotili. Ni tetka više ne može da šalje, kaže imaju neke sankcije. A šta tek reći za ovo

Odavno smo utvrdili ovde na temi da korupcija nema skori nikakav uticaj na tržište nekretnina. Idu u narednim porukama dijagrami i statistike koje će to i dokazati.

Ne slažem se da postoje samo 2 krajnosti (bankrot ili štampanje). Daleko je trenutak kada mora da se spaja likvidnost i vrednost.

Takođe mnogo više je spoljnih faktora u igri nego do sada, da bi mogli tek tako da se zezaju i rade brrrr beskonačno dugo.

Ne slažem se da postoje samo 2 krajnosti (bankrot ili štampanje). Daleko je trenutak kada mora da se spaja likvidnost i vrednost.

Takođe mnogo više je spoljnih faktora u igri nego do sada, da bi mogli tek tako da se zezaju i rade brrrr beskonačno dugo.
Spojice se onog trenutka kada pukne nesto i ekonomija ode dole i onda ce to biti razlog za skidanje kamata i stampanja i onda ce opet sve ici u sync-u po ceni vrednosti FIAT valuta iliti dolara u ovom slucaju, cene poseda i akcija u tom slucaju ce opet rasti jer ce dolar vredeti manje. To je ono sto mislim da ce se desiti i trziste se kladi na to.

Ako puste da se ekonomija sama oporavi, to ce biti najvece i najduze treznjenje ikada.

Poslednja izmena:
Mislim da u ovom trenutku ni FED ni ECB nemaju dobar potez, sta god da urade prave karambol na neku stranu.

I mislim da je politicki, svima najlakse da bude jos malo inflacije, samo sto to ne sme na glas da se kaze jer moze da se otrgne kontroli.

Inflacija pojede dugove, jos usput nominalno skoce plate pa se lakse politicki proda prica. Za sve donosioce odluka najbolji scenario od ponudjenuh, samo je pitanje kako zamaskirati da inflacije ne postane hiper.

Za to vreme, ljudi orocavaju kes na 3% godisnje i misle da je to dobar dil.

Mislim da u ovom trenutku ni FED ni ECB nemaju dobar potez, sta god da urade prave karambol na neku stranu.

I mislim da je politicki, svima najlakse da bude jos malo inflacije, samo sto to ne sme na glas da se kaze jer moze da se otrgne kontroli.

Inflacija pojede dugove, jos usput nominalno skoce plate pa se lakse politicki proda prica. Za sve donosioce odluka najbolji scenario od ponudjenuh, samo je pitanje kako zamaskirati da inflacije ne postane hiper.

Inače bankama baš odgovara da se dugovi obezvrede…

Moraš razumeti i ljude - nije lako danas odlučiti da ulaziš u bilo kakav dil.
Kupovina nekretnine sa ovim kamatnim stopama, ako gledaš iz ugla investicije, nije baš laka odluka. Osim ako nemaš milion na računu, pa onda i uložiš 200-300k bez problema. Mada ti koji imaju milion na računu znaju i gde i kako da ulože
Takođe ljudi sve teže ulaze i u ulaganje u posao.
Nisam pametan, samo sigurno niko neće mnogo pogrešiti da obezbedi sebi krov nad glavom, ako ima bar kakvih-takvih mogućnosti, nego da bude podstanar

Problem je sto ne mogu nista zamaskirati kod ozbiljnih igraca Kineza, Arapa, fondova, gde se u stvari vrte pare.
To sto ce im prosecni Joe poverovati, skoro da ne utice na globalna kretanja.
Ako puste inflaciju, ode $ u istoriju.

Dok su kamatne stope bile u minusu nije bilo karambola, sad kad idu gore, a cene ne daj Bože dole, to je karambol, neprihvatljivo i nemoguće. Jedini spas od svega su nekretnine u Srbiji. Što je babi milo, to joj se i snilo. 😁

Vrh