Niti sam pravnik niti sam poznavao Zakon o oglašavanju, ali pošto si krenuo da navodiš članove pa ipak obrisao, evo čisto da upoznamo auditorijum:
Definicija direktnog oglašavanja po članu 62, stav 2, tačka 2:
Direktno oglašavanje vrši se neposrednim obraćanjem, uručivanjem materijala koji sadrži oglasnu poruku ili na drugi način putem lične komunikacije (prezentacija, promocija, putem telefona i sl
Definicija obmanjujućeg oglašavanja po članu 11:
Obmanjujuće oglašavanje je zabranjeno.
Obmanjujuće oglašavanje jeste svako oglašavanje koje na bilo koji način, uključujući način prikazivanja, obmanjuje ili je verovatno da će obmanuti primaoce oglasne poruke, koje zbog takve obmanjujuće prirode može da utiče na njihovo ekonomsko ponašanje ili koje zbog toga škodi ili je verovatno da će naškoditi konkurentu oglašivača.
Prilikom utvrđivanja da li je određeno oglašavanje obmanjujuće uzimaju se u obzir sve njegove karakteristike...
Ovako laički nisam baš siguran da postoji slučaj, pardon kejs za presudu protiv BNV d.o.o zbog "lažne" makete, jer postoji distinkcija između maksimalnog teoretski mogućeg (iz urbanističkih uslova) i onoga što je fazni plan za izgradnju (kaobajagi prvo Vista, pa Parkview u nekoj budućnosti). To što se glumilo ludilo da se Parkview neće skoro graditi, iako se znalo da hoće, to je teško dokazivo iako je opšte poznato.
Pre bi se kao obmana moglo kvalifikovati ako prodaješ Parkview stanove pored parka, a parka nema. Ali kao što sam već napisao, ima dve godine vremena da se napravi nekakva 1a) faza parka i ogradi panoima na kojima je nacrtan ostatak parka. Znači nikakav problem.
Veći problem je što se u sadašnjem vremenu pominje neposredna blizina nekakve Kule Beograd i nekakvog tržnog centra, a ti objekti tehnički sada imaju formu rupa (dobro, rupa sa šipovima). Mada objekti su svejedno
započeti, nigde se decidno u reklamnom materijalu ne govori da su
završeni.
Gle, izgleda da sam upravo otkrio hoće li i hotel W biti u naredne dve godine započinjan. Hoće, jer je i on pominjan kao sadržaj u neposrednoj blizini stanova koji su u prodaji.