Quest » 15 May 2018 02:35 pm[/url]":3k22kokz]Shoppnig centri nisu po svacijem ukusu ali se pokazuju kao dobra opcija pri urbanoj regeneraciji u Evropskim gradovima. Broj sadrzaja koji nude je daleko siri od maloprodaje: tu su bioskopi, restorani, centri aktivnosti za decu, teretane, povremene izlozbe i puno drugog. Jedan pozitivan primer je Westfield, nedavno napravljen u zapadnom London-u na prostoru koji je relativno blizu centra i sa dobrim transportnim vezama ali godinama prepusten skladistima, lakoj industriji, posleratnim poslovnim zgradama i sve u svemu prilicno jadan kraj koji su mnogi zaobilazili i koji se igrom slucaja zove Beo Grad (White City)
Nekoliko godina i €2 miliarde kasnije tu je oko 450 prodavnica i restorana, 16 bioskopskih sala, parking za 5,500 automobila i niz drugih sadrzaja. Sve skupa je 2x vece od BW Galerije i trenutno se prosiruje za jos 50,000 kvm. U gradu u kom ni pre toga nisu nedostajale prodavnice, restorani i shopping centri pokazalo se komercijalno uspesnim, postao je vikend destinacija za Londonce i one koji zive van grada. Sve ovo kreira hiljade permanentnih poslova i napravilo je ceo kraj grada mnogo atraktivnijim - napusteni BBC televizijski centar sa druge strane ulice sada postaju urbani apartmani i Shepherds Bush nekretnine vrede bar 50% vise nego pre Westfield-a. Ima puno slicnih primera i realnost je da svi mi koji koji kritikujemo ovaj vid komercijalizacije urbanih celina i efekat koji to ima ne male prodavnice u privatnom vlasnistvu, zanatlije i markete, odlazimo tamo jer je sve pod jednim krovom, klimatizovano i cisto, lako se parkira i deca su bezbedna.
Vracajuci se na to sto je Nebojsa rekao da je BnW projekat los i Galerija ocigledan primer toga, realnost je da urbana regeneracija na ovom nivou mora da dodje iz privatnog sektora u vidu finansija i organizacionog iskustva. Od starta u BnW projektu vidi se profesionalizam u svakom aspektu koji do sada nije bio prisutan u Beogradu, totalna politicka podrska ali nazalost veoma podeljeno javno mnjenje. Jasno je da se nikada nista ne bi sagradilo kad bi prvo svi trebali da se slozimo (i to ne vazi samo za Srbiju) ali bi bilo sjajno da kada imamo projekat koji je bar 75% dobar (moja subjektivna ocena) stanemo iza toga i podrzimo da se sve desi brze i bolje. Zemje sa mnogo vecim javnim budzetima od Srbije bi mogle da to centralno isplaniraju (Kazahstan je dobar primer) pa bi imali nove opere, pozorista i palate po centru ali to nije moguce i nije pravo resenje za Beograd.
Pre nego sto dobijem komentare koga i zasto zastupam, otisao sam iz Beograda dok je Bogdan Bogdanovic bio gradonacelnik (verujem da bi on bio za BnW) a zadnjih 20 godina zivim u Hong Kong-u (Residences zaista nisu visoke
). Radim u timu koji savetuje korporacije ovde i u Kini kako najbolje da investiraju u nekretnine tako da sam imao prilike da vidim puno, puno toga sirom sveta. BnW nije los ali treba da se ostvari kako je zamisljen. Podrska Beogradjana bi bila veliki plus. Ja licno nisam mislio da zgrada Beogradjanka ima smisla tu gde je napravljena, da je Kapija Beograda mogla da bude drugacija i da puno toga sto je Pesic i tadasnja vlast napravila bio dobar izbor. Sada vidim da je bolje da to imamo nego ne.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... on_028.jpg