Šta je novo?

Budući projekti - planovi, investicije i potrebe

Znak me neodoljivo podseća na znak neke banke, ili tako nešto? Ima ga na onim privatnim autobusima uzetim na lizing.. :/
logo.gif


Ah da, i onda sam pročitao prvu rečenicu:
i deo je međunarodne Erste Bank Grupacije,
:stupid:
 
Čukarica, Zvezdara i Obrenovac najzanimljiviji za gradnju
Niču četiri nova naselja
Autor: Katarina Jovanović | 09.03.2008 - 00:02
gradiliste-v.jpg

Za dve godine u Beogradu će nići četiri naselja. Dva na teritorijji opštine Čukarica, u blizini Lješke ulice i na Savskoj terasi, jedno na Zvezdari, tačnije u Malom Mokrom Lugu i jedno u Obrenovcu.

U ovim opštinama ujedno se nalaze i najzanimljivije lokacije na kojima će se narednih nekoliko godina najviše graditi.
U Sekretarijatu za urbanizam upozoravaju da sva proširenja moraju da se sprovode shodno generalnom urbanističkom planu, pa zato svi koji legalno žele da se bave izgradnjom moraju da sačekaju da se usvoje.

Prema rečima Branislava Tomića, zamenika predsednika opštine Čukarica, ova opština će sledećih nekoliko godina biti najatraktivnija.
- Planirano je da se na takozvanoj Savskoj terasi izgrade kompleksi stanova i poslovnog prostora, a slično je predviđeno i za deo ispod Lješke ulice, na Banovom brdu. Takođe, na ovim mestima biće izgrađeni i brojni tržni centri. Područje Savske terase, i to deo od Belih voda do Železnika, jedno je od najboljih gradskih lokacija za koju su investitori već pokazali interesovanje - kaže Tomić.

Područje ispod Lješke ulice, od zgrade opštine do Čukaričke padine, za sada je zaposednuto privatnom gradnjom. Prema Generalnom urbanističkom planu, to je javno zemljište predviđeno za širenje pogona „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“. Opština je, međutim, pokrenula inicijativu kod urbanista da se usaglase GUP i detaljni urbanistički plan.

Osim Banovog brda, za investitore su interesantna i prigradska naselja u opštini Čukarica. Posebno se među njima ističu Sremčica i Železnik, a Umka je obeležena kao lokacija budućnosti, gde će velike firme imati svoje ispostave.

Kada je reč o Zvezdari, kao drugoj atraktivnoj lokaciji za nastanak novih naselja, trenutno se čeka nacrt detaljnog urbanističkog plana Malog Mokrog Luga, kako bi se konačno legalizovali bespravno sagrađeni objekti, izgradila kanalizacija.

Nacrt detaljnog urbanističkog plana Malog Mokrog Luga biće gotov početkom februara, a nakon razmatranja Komisije za planove, sledi obavezni javni uvid kad će građani moći da upoznaju plan i da izlože primedbe. Kad plan bude usvojen može se razmišljati i o proširenju Bulevara kralja Aleksandra.
- Stanje u Malom Mokrom Lugu posledica je decenijske nebrige prema građanima, bez urbanističkog reda, bez osnovnih uslova za život - kaže Milan Popović, predsednik Opštine Zvezdara.

Na inicijativu ove opštine radi se i plan detaljne regulacije područja Stražarska kosa. Planirano je da se ovde izgradi potpuno novo naselje za najviše 10. 000 stanovnika. Ovaj teren izabran je jer je najmanje ugrožen divljom gradnjom, a tehnologija izgradnje koja će biti primenjena rešiće problem klizišta. Naselje će imati sve neophodne ustanove od škola, vrtića, trga, ustanova kulture...

Predsednik zvezdarske opštine apeluje na sugrađane da budu strpljivi i da ne ulažu u nelegalnu gradnju, već da sačekaju usvajanje planova, kad će moći da grade u normalnim uslovima i bez rizika.
Po njegovim rečima, da bi usvojeni planovi bili što bolji, treba da postoji kvalitetna saradnja između Grada i opština prilikom izrade planova.

Osim Čukarice i Zvezdare, zainteresovani investitori će u narednom periodu dobiti priliku da grade i u Obrenovcu, delu Rakovice i Palilule, pa ne treba biti iznenađen ako za nekoliko godina Beograd ne bude ličio na ono što je danas.

Problem Čukarice - kanalizacija
U opštini Čukarica smatraju da u ovom pravcu „širenje“ nije ranije počelo jer je veliki probleme nerešena kanalizaciona infrastruktura. - Izrada kolektora u Ostružnici, koji treba da bude nosilac primarne mreže, u fazi je izrade projekta. Tek nakon toga biće stvoreni uslovi za priključenje domaćinstava na kanalizaciju - objasnili su u opštini Čukarica.

Prvo naselje za 40.000 ljudi
Branislav Tomić, zamenik predsednika opštine Čukarica, kaže da će pravo naselje nići na lokaciji niz Savu i da će ono brojati oko 40.000 stanovnika. Njima će biti obezbeđeno sve, od škole, pošte, crkve do obdaništa. S druge strane, uz samu Ibarsku magistralu biće otvoreni veliki trgovinski lanci.
izvor Blic
link http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=33382
 
SAZIVA SE Vanredna skupština akcionara A.D.»BIP» - Beograd, za 23.IV 2008. (sreda), sa početkom u 12:00, u Novom Beogradu, JP «SAVA CENTAR», Sala ANEX A, ul. Milentija Popovića, broj 9..

II Za Vanrednu skupštinu akcionara predlaže se sledeći

DNEVNI RED
...
1. Utvrđivanje dnevnog reda

2. Informacije uprave Društva:
a) Stanje u Društvu u periodu između dve Skupštine akcionara
b) Osnove poslovnog plana za period od 2008. do 2012.

3. Donošenje odluke o osnivanju zavisnog privrednog društva
«SLADARA ČAČAK» d.o.o.

4. Donošenje odluke o prodaji svih prava na svim nepokretnostima Kompleksa «Mostar» u Beogradu
извор БИП
линк http://www.bip.co.yu/aktuelno.htm
 
Ee, taj nesretni BIP ... sa tim novim vlasnikom, ko zna šta će tu još sve biti.
Litvanci i ostali nemaju novca ni da vrate dugove oko 10mil.€, a kamoli da
presele fabriku u Krnjaču na svoj plac, pa tek onda 'prodaju' lokaciju 'Mostar'.
Ne mogu da se prodaju prava, već samo objekti - toliko o tač.4.

Citat sa drugog foruma :
" .. ako neprođe odluka o prodaji Mostara momci će da uzmu pare od Miška daju kredit BIP-u,kao i do sada
sa 17 % + 3% ( za kašnjenje) kamate na godišnjem nivou uz garanciju davanja hipoteke na lokaciju Mostar ."

Biće oko te lokacije još 'igranke' i naslova po novinama - a nije ni čudo.
 
IFC odobrila kompaniji "Soravia" kredit za izgradnju poslovnih prostora u Srbiji i u zemljama Balkana
16. 05. 2008. |
Međunarodna finansijska korporacija je saopštila da je investirala u kompaniju "Soravia" i odobrila joj kredit za izgradnju poslovnog prostora u Srbiji i zemljama Balkana.

Kako je navedeno u saopštenju, sporazum sa IFC, članicom Svetske banke, omogućiće austrijskoj kompaniji da realizuje projekte izgradnje poslovnog prostora u Srbiji, Makedoniji, Rumuniji i Bugarskoj.

To je prva investicija IFC u jednu građevinsku kompaniju koja radi na Balkanu, istaknuto je i naglašeno da će realizacija tog projekta doprineti stvaranju novih radnih mesta i razvoju infrastrukture neophodne za rad kompanija u regionu.

- Sporazum označava početak veoma važnog strateškog partnerstva sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, koja će obezbediti finansijska sredstva i stručan uvid u ta, za "Soraviu" nova tržišta, gde nedostaje kvalitetan poslovni prostor - rekao je finansijski direktor "Soravie" Martin Ohneberg.

Direktor IFC za južnu Evropu i centralnu Aziju Šahbaz Mavadat ocenio je da izgradnja poslovnog prostora na Balkanu beleži snažan rast, ali da su potrebe još veće.

- To je jedan od prioritetnih sektora za IFC na Balkanu, zato što ima potencijal da privuče ogroman kapital, stvori nova radna mesta, pomogne u razvoju infrastrukture koja je neophodna za brži rast poslovnih aktivnosti u regionu i omogući promet roba i usluga od čega će imati koristiti i manje kompanije i potrošači - kazao je Mavadat.

"Soravia" planira i projekte izgradnje poslovnog prostora u Albaniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Crnoj Gori i Ukrajini, navedeno je u saopštenju.

Austrijska kompanija učestvovala je na tenderu za kupovinu bivše zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu.
Izvor: eKapija
Link: http://www.ekapija.com/website/sr/page/170638
 
B.A.I.B.A. - Belgrade Airport International Business Area - Misterija od milion kvadrata

03. 06. 2008. | 21:13
baiba_1_010608.gif

Velelepno idejno rešenje B.A.I.B.A predstavlja plan poslovnog, zabavnog i šoping kompleksa koji bi se, po planu, prostirao na milion kvadratnih metara zemljišta blizu aerodroma Nikola Tesla.

Projekat je 2005. naručen od strane kompanije D-Trade, koja posluje u sastavu EMI grupacije, registrovane u Kopenhagenu. Vlasnik te kompanije je Stanko Cane Subotić, pod sumnjom je da je bio organizator šverca cigareta na ovim prostorima. Trenutno čeka na ekstradiciju iz Rusije ka Specijalnom sudu u Beogradu zbog optužnice da je sa svojom grupom švercom cigareta oštetio srpsku kasu za 40 miliona evra.

Projektanti

Na sajtu arhitektonsko-dizajnerske kuće Slavija Biro d.o.o mogu se takođe naći nacrti projekta, B.A.I.B.A. (2005) koji je, navodi se, rađen za klijenta D-Trade iz Beograda. Slavija Biro je renomirana arhitektonska kuća čiji vlasnik sve do 2004. bio glavni arhitekte Beograda Đorđe Bobić. Posle 2004. vlasnistvo je preneto na njegovu suprugu. Direktor Slavija Biroa, Radmila Nebrigić, izjavila je za Ekonomist da “o tom projektu ne mogu da pričaju, jer je prošlo tri godine i ne sećaju se”. Glavni projektant koga je, po molbi Ekonomista kontaktirala Radmila Nebrigić, prema njenim rečima, nije želeo da daje izjavu za novine.

Podaci o ovom projektu mogu se naći i na sajtu agencije Beobuild, čiji je menadžer za odnose sa javnošću, Andrej Vasiljević, rekao da su poslednji podaci koje je ta agencija dobila iz 2006. i da je, “prema njihovim saznanjima projekat trenutno u stagnaciji i nije poznato kad će aktivnosti biti nastavljene”. Prema podacima kompanije Beobuild investitor projekta je izraelska kompanija Aura Investments Ltd. (TASE:AURA (Tel Aviv Stock Exchange). Ta kompanija je, kako se navodi potpisala Memorandum o razumevanju sa trećim licem za kupovinu 40 jutara zemlje za 11 miliona evra i da je obavestila telavivsku berzu (upisan je datum 26.02. 06.) da je u pitanju zemljište uz autoput Beograd-Zagreb namenjeno izgradnji kompleksa poslovnog, zabavnog i komercijalnog karaktera.

Kompanija Aura Investments je međunarodna kompanija sa sedištem u Tel Avivu. Prema dostupnim podacima kompanija se bavi investiranjem u nekretnine, gradi i upravlja tržnim centrima u različitim gradovima Mađarske i Rumunije, izgradnji kuća i stanova u Izraelu, Mađarskoj i Rumuniji. U 2006. kompanija nije imala ni jednu zaposlenu osobu, dok u 2007. ima dvoje zaposlenih. Bord kompanije čine stručnjaci, kao i ljudi na vodećim mestima u nekim od izraelskih banaka.


Šta sve predviđa projekat?

Grad unutar grada
Projekat je od strane kompanije D-Trade predstavljen kao “najimpresivniji projekat u jugoistočnoj Evropi sa ciljem izgradnje na površini od milion kvadratnih metara, koji će Beogradu doneti nove standarde u urbanom planiranju, načinu života i poslovnoj atmosferi”. Predviđeni su finansijski, internet i biznis centar, univerzitet, šoping mol, hotel.

Na zvaničnom sajtu piše da je trenutni status zemljišta poljoprivredno zemljište u privatnom posedu i da će odlukom lokalnih vlasti u narednih pet meseci (nigde ne stoji datum) biti unapređen u zemljište za izgradnju.

D-Trade
Jedina kompanija u Srbiji koja je registrovana pod imenom D-Trade je kompanija koja posluje u sastavu EMI holding grupacije, koja pripada Stanku Subotiću. Firma EMI je vlasnik 100 odsto akcija D-Trade-a. Na sajtu Agencije za privredne registre nalaze se sledeći podaci:

Datum osnivanja: 09.07.1999.
Datum registracije: 07.06.2005.
Društvo sa ograničenom odgovornošću
Delatnost: Preduzeće za proizvodnju, špediciju, transport i promet roba i usluga
Direktor: Đorđe Grahovac
Upisani kapital: 5,5 miliona evra

Način na koji su opštinske vlasti odobrile i realizovale da privatno poljoprivredno zemljište postane zemljište za izgradnju kao što se navodi na sajtu projekta još uvek je nejasan. Nenad Komatina, sekretar za urbanizam grada Beograda tvrdi da taj projekat nikad nije došao u njegove ruke, kao i da se celokupno zemljište na potezu pored auto-puta Beograd-Zagreb nalazi u procesu izrade plana detaljne regulacije. To, naravno, ne isključuje da je zemljište kupljeno i da se već kroje planovi za njegovu upotrebu.

Poznate činjenice
Nekoliko godina beogradski mediji pisu da se u Subotićevom vlasništvu nalazi izvesna površina zemljišta pored autoputa Beograd-Zagreb između centra Beograda i aerodroma «Nikola Tesla». Dnevni list Blic pokušao je pre godinu dana, kad je raspisana poternica za Stankom Subotićem, da uđe u trag danskoj kompaniji EMI preko koje su se dalje osnivale kompanije u Srbiji, pa je pisano sledeće: «Subotić je kao fizičko lice prebacio novac nepoznatog porekla na EMI i s njim legalno formirao osnovni kapital preduzeća. Pored toga, on je i zajmodavac sopstvenoj firmi koja ima samo jednog zaposlenog. Potom je sukcesivno prenosio pare u ćerke-firme koje je osnovao u Srbiji. Ta kompanija ima udeo u brojnim preduzećima u zemlji, od kojih najveći kapital poseduje D-Trade iz Beograda, a koja ima upisani kapital od oko pet i po miliona evra. Uplate u D-trade su počele 1999, a najveća uplata je bila u julu 2002. koja je iznosila gotovo 2,8 miliona evra”.

Dalje se navodi u Blicu da je EMI okončala svoj program kupovine nekretnina i da sada poseduje veliku ograđenu parcelu u blizini beogradskog aerodroma, ali da se ne navodi koliko je zemljište plaćeno. “Navodi se samo svota od 320.000 evra koju je EMI otpisala firmi „D-Trade“, ali nije poznato da li taj novac korišćen za kupovinu zemljišta”, pisao je Blic.

BAIBA COMPLEX

Autor idejnog projekta je Goran Milovanović sa saradnicima Dejanom Jokićem, Markom Tomićem, Urošem Fišićem i Dejanom Sokolovim.

Na sajtu Gorana Milovanovića piše da je pilot projekat rađen za kompaniju D-Trade tokom 2005. i 2006. godine. U pitanju je, kako se navodi, analiza mogućnosti poslovnog kompleksa koji je pozicioniran na zemljištu između aerodroma i autoputa. Kompleks bi imao 45 zgrada u kojima bi bile kancelarije, uslužni apartmani, skladišta, super-marketi, hotel, teniski i golf tereni.
Izvor: eKapija
Link: http://www.ekapija.com/website/sr/page/174060
 
Vienna Insurance u VIG Plazu ulaže 50 miliona evra
Autor/izvor: Vesna Damjanić

BEOGRAD - Osiguravajuća kompanija Wiener Stadtische najavila je danas da će njena matična kuća iz Beča, Vienna Insurance Group, početi izgradnju poslovnog centra u Beogradu "VIG Plaza", u koji će investirati 50 miliona evra.

To će biti najveća pojedinačna investicija neke osiguravajuće kuće u Srbiji. Wiener Stadtische osiguranje a.d.o. Beograd osnovano je 2003. godine, kao "greenfield" investicija austrijske grupacije Vienna Insurance Group.

Kompanija je u kratkom periodu uspela da ostvari četvrtu poziciju na ukupnom tržistu osiguranja u Srbiji i postala lider u životnom osiguranju, navedeno je u saopštenju. Tržišno učešće grupacije u Srbiji iznosi osam odsto.
izvor: http://www.seebiz.eu/sr/osiguranje/vienna-insurance-u-vig-plazu-ulaze-50-miliona-evra,17857.html
 
Stručnjaci Urbanističkog zavoda predlažu neobično rešenje
Izgraditi tunel ispod centra grada
Autor: Svetlana Palić | Foto:G. Milutinović | 03.09.2008. - 12:13

antonije_v.jpg


Do kraja ove nedelje u Skupštini grada trebalo bi da bude promenjen Generalni urbanistički plan prema kojem bi Ada Huja od industrijske trebalo da postane komercijalna zona na kojoj će moći da se zida. U planovima je i da Savski amfiteatar postane novi centar grada. Sektor za Saobraćaj Urbanističkog zavoda istražuje kako ove dve lokacije povezati. Jedna od ideja je da se probije tunel.

- To je stara ideja. Čak je svojevremeno započeto kopanje tunela, što se vidi u Karađorđevoj ulici gde postoji jedan ulaz. Za sada istražujemo koja bi bila trasa tog tunela, jer smatramo da je to logična ideja - kaže za „Blic“ Antonije Antić, direktor Urbanističkog zavoda.
U Generalnom planu Beograda, predviđeno je da se centar grada razvija na ove dve lokacije.
- Na Adi Huji i u Savskom amfiteatru biće moguće prodati zemlju i sazidati po miliona kvadrata poslovnog prostora. Računa se da će u njima svakodnevno boraviti između sto i sto pedeset hiljada ljudi. Postojeća trasa saobraćajnica koja ide Brankovim mostom, Terazijskim tunelom i Dečanskom je već danas zagušena - kaže Antić.

Od ideje do realizacije
Da li će tunel biti realizovan ne zavisi od Urbanističkog zavoda, mada je ova institucija često „dežurni krivac“ što projekti stoje jer oni nisu završili planove.
- Slažem se da smo još pomalo „socijalistička“ državna institucija, pa time i manje efikasna. Godišnje radimo između 15 i 20 planova. Od značajnijih uradili smo trasu Unutrašnjeg magistralnog poluprstena, završili smo Kosančićev venac koji me je sačekao 2004., a gotov je i plan za Trg Republike. Međutim, s pravom nas kritikuju za privrednu zonu oko autoputa, od Novog Beograda do Surčina. Plan nije gotov jer tamo nema vode. Moramo da nađemo rešenje kako da se ti objekti snabdevaju vodom - kaže Antić.

UdruŽiti snage
Na mesto direktora Urbanističkog zavoda Antić je došao u decembru 2004. godine. Da li će na tom mestu ostati za sada se ne zna, jer Zavod još nije došao na dnevni red raspodele funkcija u gradu.
- Najveći napor u ovom tri i po godine dugom mandatu uložio sam da celokupnu stručnu javnost uključim u projekte Urbanističkog zavoda. Potoji pet institucija i udruženja i svi su se, mada iznenađeni, odazvali. Radili smo zajedno na programima za Ulicu Jurija Gagarina, za Autokomandu i za Adu Huju. Ovaj poslednji je bio najuspešniji. Radimo, za sada iz daleka, i Savski amfiteatar -kaže Antić.
On ističe da smo „mali narod da bi sebi dozvolili da bilo šta izgubimo“. Tako, kaže, razmišljaju Finci i veoma su uspešni. Mi se nažalost često delimo, podmećemo jedni drugima noge. Zato je okupljanje svih na razvojnim projektima veoma važno za Beograd.
Sanirati rubna naselja
Rubna naselja Beograda zauzimaju 5.500 hektara. U njima živi svega 50.000 stanovnika, obično doseljenih prognanih ljudi. Njima treba čak 17.000 kilometara „običnih“ saobraćajnica (širine deset metara). Antić smatra da Beograd nikad neće imati dovoljno novca da njima izgradi infrastukturu i da te ljude treba uključiti u sređivanje naselja kroz novi program „Sanirajmo naselja zajedno“, slično ideji pokojnog gradonačelnika Nenada Bogdanovića za fasade i liftove.

Privatizacija Zavoda
Odavno postoji ideja da se, zbog veće efikasnosti, Urbanistički zavod privatizuje.
- Treba neke delove privatizovati, kao što je izrada detaljnih planova za račun investitora. Ali, strateško planiranje razvoja grada treba da ostane u rukama gradske skupštine - smatra Antić.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/beograd.php?id=55470
 
Gradske vlasti pripremaju zemljište u prigradskim opštinama za investitore
Industrijske zone kao zamajac razvoja
Autor: Svetlana Palić | Foto:D.Goll | 09.09.2008. - 08:35

Četiri beogradske opštine, Surčin, Grocka, Mladenovac i Obrenovac trebalo bi da postanu novi centri industrijskog razvoja Beograda. U svakoj od njih u planu je izgradnja industrijskih zona koje će snažno povući njihov razvoj, a time i razvoj Beograda u celini.

- Beograd je hit za investitore i to treba da iskoristimo. Zato sam kod gradonačelnika i kandidovao ovaj posao kao jedan od važnih u gradu i gradonačelnik je to prihvatio. Posao nas u gradskoj upravi je da investitorima pripremimo zemljište, da ga, tako da kažem, „spakujemo“. Investitor se, u potrazi za odgovarajućom lokacijom, često susreće sa imovinsko - pravnim preprekama. Naš je posao da im te prepreke sklanjamo, da umesto njih odrađujemo taj „pešački posao“. Kad završimo, zemljište predajemo republičkoj Agenciji za strana ulaganja (SIEPA) koja ga nudi investitorima - kaže za „Blic“ Miroslav Čučković, član Gradskog veća zadužen, između ostalog, i za nove industrijske zone grada.

Čiste umesto prljavih zona
Industrijska zona, u modernom smislu te reči, nema gotovo ništa zajedničko sa industrijskim postrojenjima od pre pola veka ili još ranije. Danas se pod tim prvenstveno podrazumevaju magacini i skladišta, laka prerađivačka industrija, automobilski saloni i servisi. Moderne industrijske zone grade se van centra grada, u rubnim naseljima, a tehnologija koju koriste mora biti ekološki čista.
Nedovoljno razvijene gradske opštine, kao što je Grocka, vide u tome svoju šansu.
- Grocka može investitorima da ponudi 24 kilometra obale uz Dunav za turizam, kao i veoma atraktivno zemljište uz Kružni put, od Smederevskog puta do Bubanj potoka, u blizini buduće obilaznice oko Beograda sa novim mostom preko Dunava - kaže za „Blic“ Zoran Jovanović, predsednik Opštine Grocka.

Grocka bi, prema mišljenju Miroslava Čučkovića, mogla da privuče investitore koji se bave preradom voća i povrća.
- To je voćarski kraj i najlogičnije bi bilo da se takav investitor pojavi u ovom delu grada. Kao što se nekome ko pravi barže, na primer, može ponuditi deo zemljišta u Obrenovcu uz Savu, ili za kargo centar najbolja lokacija je u Surčinu u blizini aerodroma - kaže Čučković.
U Grockoj se procenjuje da ima oko sto hektara zemljišta koje bi činilo buduću industrijsku zonu i moglo bi da bude ponuđeno investitorima.

Surčin bez premca
Opština Surčin, već duže vreme, prednjači u razvoju i platama. Smeštena na deset minuta kolima autoputem od centra Beograda, sa aerodromom na svojoj teritoriji, ova opština privlači brojne investitore.

Nakon dogovora o izgradnji modernog golf centra, Surčin je na putu da dobije i trkačku stazu za automobile.
- Nadamo se da će za godinu dana, ako ne bude nekog odugovlačenja sa tenderom, ta staza biti izgrađena. Imamo zainteresovane investitore koji bi na 80 hektara napravili karting stazu i mesta za 20.000 gledalaca - kaže za „Blic“ Vojislav Janošević, predsednik opštine Surčin.

Ova opština trenutno nudi 3.118 hektara zemljišta domaćim i stranim investitorima. Ima solidno razvijenu infrastrukturu, sa dobro sprovedenom gasifikacijom. Ar zemljišta u Surčinu kreće se od 500 do deset hiljada evra.

U nove industrijske zone grada svrstavaju se i opštine Mladenovac i Obrenovac. U Mladenovcu će industrijska zona biti veličine 270, a u Obrenovcu 255 hektara.

Potencijal Surčina
Opština Surčin, najproseperitetnija je od svih gradskih opština jer nudi dobro zemljište domaćim i stranim investitorima. Trenutno je u ponudi oko 3.000 hektara, ali će uskoro, prema rečima Miroslava Čučkovića, člana gradskog veća zaduženog za industrijske zone grada, ova opština moći da ponudi još 8.000 hektara.

Krajnji cilj zapošljavanje
Naš krajnji cilj je da prepolovimo nezaposlenost u gradu, jer u tim novim postrojenjima, magacinima ili halama neće raditi Nemci, nego naši ljudi - kaže Čučković.
izvor Blic
link http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=56184
 
U, dobro je da ce biti jos jedna IDEA.
Bas nekako osecam potrebu za novom samoposlugom.
 
Jos jedan projekat sa novotkrivenog sajta Cubexa.

Idejni projekat poslovne zgrade Atrium
Ulica Milutina Milankovića, Novi Beograd
Ksenija Bulatović, Branko Jovanović, Marija Radumilo, Mila Pralica, Daniela Perović,
2i8ityp.jpg

2vxfxcj.jpg

2mi45x.jpg



Samo mi treba a little help, malo sam zbunjen, jer cini i se da se sada treci bulevar zove Bulevar Milutina Milankovica, iako je ranije postojala Ulica Milutina Milankovica u kojoj je npr Belgrade Office Park (BOP). Tako da ne znam gde ce ovo sad da legne :)

Inace sinoc sam bas prosao pomenutom ulicom, pa ka Omladinskih brigada i utisak je bio vrlo dobar. Prvo prodjes Delta city i belleville, pa pored BOP-a, pa izlazis na ACB. Fantasticno izgleda nocu, mogu da zamislim kakav ce biti kada se zavrsi. Skrenuli smo desno ka Genexu, i gledam onu poljanu pored ACB-a, pa potom na raskrsnici sa Trecim bulevarom zamislih Campus 41, u daljini se vozdise Genex, iza nas IMT koji ceka bolju buducnos. Kazem vam, Omladinskih brigada ce biti ludilo ulica jednog dana :)

Nego, back to this project. Poprilicno je svez u reference listi, tako da ce mozda biti izmena. Ali zanimljivo mi je kako lici na zgrade u NBG blokovima, samo malo apgrejdovane. I to mi se svidja.
 
Svidja mi se izgled i ovog projekta kao i onog sto si spomenuo u brace krsmanovica. U svakom slucaju deluju normalnije od vecine onoga sto se trenutno gradi u nas. Mada mi se nimalo ne svidja ona ideja za nas paviljon na expo-u 2010.
 
Projekat je odlican i u odnosu na ono sto se trenutno tamo gradi, super bi legla.

Ulica M. Milankovica jos uvek postoji (bar na kartama), i jedina lokacija koja bi tamo dolazila u obzir, uzimajuci velicinu (duzinu) objekta je ovo:
Link: http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=44.808676,20.402196&spn=0.001914,0.006196&t=k&z=18

Mada, s' obzirom na sirinu zgrade, mozda bi je tutnuli i ispred onih blokova u Trecem Bulevaru, kao sto su smestili osiguranje "Uniqa".
 
Projekat je sasvim solidan, ali i dalje mi nije najjasnije gde ce zgrada biti. Nadam se da nece biti zgusnuta na neku zeleznu povrsinu kao sto je to bio slucaj u Bulevaru Z.Djindjica preko puta carine.
 
Učestvovaćemo na Expo-u 2010? Posle koliko godina pauze? Poslednje što znam je da je SFRJ imala paviljon u Barseloni 1992.
 
Ne znam da li ucestvujemo, ali tamo stoji njihova ideja za paviljon koja je meni totalno odvratna.
 
@bigvlada
Ucestvovali smo kao SRJ 1998. na Expo-u u Lisabonu.
 
Vrh