Šta je novo?

Budući projekti - planovi, investicije i potrebe

Evo je vest koju smo cekali :)

Novi vlasnik Beogradske industrije piva najavljuje borbu za lidersku poziciju na tržištu Srbije
Za razvojne programe 40 miliona evra

Beograd - Novi vlasnik Beogradske industrije piva, konzorcijum Alita iz Litvanije i švedski Junajted nordik beverid planira da izgradi novu pivaru u beogradskom naselju Krnjača. Prema rečima generalnog direktora kompanije Junajted nordik beverid Tavi Einasta, investicioni program biće završen za šest meseci, a planirano je da proizvodnja u novoj fabrici počne 2001. godine. On je juče najavio da će konzorcijum Alita-Junajted nordik beverid u narednih pet godina u razvoj BIP uložiti oko 40 miliona evra.
Trenutno tržišno učešće BIP u Srbiji je oko pet odsto, a plan je da bude povećano na najmanje 10 odsto. Kada je reč o fabrici BIP na Mostarskoj petlji, konzorcijum ima obavezu prema Vladi Srbije da proizvodi pivo u naredne tri godine, nakon čega će fabrika najverovatnije biti prodata, a taj novac će biti uložen u razvoj nove fabrike.
On je dodao da je za jedan broj radika BIP, kojih trenutno ima oko 1.000, predviđen socijalni program od 250 evra po godini radnog staža, ali nije precizirao koliko će radnika biti otpušteno. Einast je dodao da je cilj novog menadžmenta revitalizacija BIP i borba za lidersku poziciju kroz širenje proizvodnje i investiranje u opremu od najmanje 5,1 milion evra. Na pitanje novinara kako će biti razrešeno pitanje zemljišta koje koristi BIP, on je odgovorio da je to problem koji treba da reše Vlada Srbije i stari vlasnici. Konzorcijum Alita-Junajted nordik beverid je krajem jula na aukciji Agencije za privatizaciju kupio 51,9 odsto akcija BIP za 21,4 miliona evra i postao većinski vlasnik te kompanije. G. V.
Izvor: Danas
Link: danas.co.yu
 
Super, nova fabrika pocinje da radi pre sest godina :D

ok greska, verovatno misle 2010, sto se poklapa i sa terminom odlaska stare fabrike u penziju... posle zlatne, na lokacijei prekoputa cemo dobiti i platinastu kapijuBG-a :D
 
Stambeno-poslovni kompleks na Voždovcu i u Hilandarskoj, izvođač Gross Novi Sad
Firma Gross d.o.o. je izvođač radova dva zanačajna objekta u Beogradu, koji će biti završeni na proleće 2008.godine, a izgrađeni su od betona, dobijenog u fabric Holcim Beograd-istok, koja se nalazi na Pančevačkom putu 62.
gross_vozdovac1_151007.gif
gross_vozdovac_2008.gif

(objekat na Voždovcu u izgradnji) (Izgled objekta na Voždovcu, 2008.godina)

“Naša firma dosta posluje u inostranstvu, i mi smo naviklii na visok nivo poslovnosti u radu, na poštovanje dogovora i rokova. Holcim Srbija pokazao se kao najbolji partner na ovim prostorima, sa najboljim performansama, počev od novih i uvek čistih miksera pa
nadalje, sve po svetskim standardima” – rekao je Slobodan Kovačević, zamenik direktora preduzeća Gross d.o.o. iz Novog Sada.

Na Voždovcu je u izgradnji novi stambeni objekat od tri lamele, ukupne bruto površine 12.000 m².

Od toga ima 9.000 m² korisnog prostora dok ostatak pripada podzemnim garažama, na dva nivoa. Objekat izlazi na tri ulice: Vojvode Stepe, Pukovnika Purića i Jove Ilića, a svaka lamela ima zaseban ulaz. Radovi su počeli na proleće 2006. godine, i očekuje se useljenje tokom sledeće godine. U preduzeću Gross d.o.o procenjuje se da će do kraja gradnje biti upotrebljeno ukupno 7.800 m³ Holcimovog betona različitih vrsta.

Projekat u Hilandarskoj ulici
U samom centru Beograda, počela je izgradnja modernog stambeno-poslovnog objekta, ukupne bruto površine od oko 7000 m². Ukupna korisna površina objekta je oko 5500 m² raspodeljenih na 26 stanova i 6 lokala dok ostatak pripada podzemnim garažama, na dva nivoa. Objekat će biti smešten između Hilandarske i Svetogorske ulice, u samom centru Beograda. Radovi su počeli na proleće 2007. godine, a rok izgradnje je dve godine. Zbog odlične saradnje na voždovačkom projektu na obostrano zadovoljstvo,
gross_hilandarska_svetogors.gif

(objekat između Hilandarske i Svetogorske)...
Izvor: eKapija
Link: http://www.ekapija.com/website/sr/page/134124
 
Čeka nas godina velikih projekata
N. Tomić, A. Lađarević i V. Mirilo |||| - 31.10.2007. - 23:19
U 2008. biće završen „Akva park”, počeće gradnja mosta preko Ade i prve faze lakog metroa...
U Beogradu će dogodine biti uveden javni gradski prevoz na rekama, biće završen „Akva park” i deo obilaznice od Ibarske magistrale do Ostružnice, počeće izgradnja unutrašnjeg magistralnog poluprstena i mosta preko Ade Ciganlije i prva faza izgradnje sistema lakog šinskog metroa.
bg.jpg


PLANOVI - Naredne godine počeće i snimanje saobraćaja, priprema za izgradnju kružnog nadvožnjaka kod Hipodroma, privatnih garaža u centru, a biće rekonstruisana i Đeram pijaca.
Prva faza izgradnje unutrašnjeg magistralnog poluprstena treba da traje dve godine i obuhvata izgradnju poluprstena od Tošinog bunara do Autokomande i mosta preko Ade.
- Sledeće godine počeće prva faza izgradnje sistema lakog šinskog metroa na raskrsnici kod Cvetkove pijace u Bulevaru kralja Aleksandra. Pored toga, počeće i pripreme za izgradnju kružnog nadvožnjaka kod Hipodoma i rekonstrukcija tramvajskih šina u Karađorđevoj ulici, na potezu od Slavije do Autokomande i verovatno u Požeškoj ulici - kaže za „24 sata" Bojan Stanojević, gradski menadžer.
Na Novom Beogradu u Bloku 44 do 25. maja 2008. godine trebalo bi da bude gotov „Akva park", najveći vodeni park na Balkanu. Imaće 11 bazena i 21 tobogan i moći će svakoga dana da primi do 5.000 posetilaca.
U Bulevaru despota Stefana počelo je kopanje kanala za optičke kablove koji će povezati oko 160 najvažnijih raskrsnica u centru grada. To je osnova za izgradnju Sistema centralnog upravljanja saobraćajem, zahvaljujući kojem će se konstantno kontrolisati saobraćaj kamerama i detektorima. Na osnovu informacija o trenutnim gužvama na raskrsnicama, usklađivaće se rad semafora.
Za sledeću godinu najvaljena je i rekonstrukcija Pančevačkog mosta, Gazele i Đeram pijace i početak gradnje privatnih garaža u centru grada. Neke od predloženih lokacija za garaže su Cvetni trg, Topličin venac, Trg Republike, Kopitareva gradina i ulice Skerlićeva, Gospodar Jevremova, Kosovke devojke, Kosovska, Svetozara Markovića, Pasterova i Francuske.
KRAĆE Deo obilaznice od Ibarske magistrale do Ostružnice biće završen do novembra 2008. godine, za šta će do kraja ove godine biti obezbeđeno 1,5 milijardi dinara iz NIP-a. Deo obilaznice koji će spojiti Ibarsku magistralu sa Dobanovcima mogao bi da bude završen i do kraja jula sledeće godine.
BRŽE Dogodine u Bulevaru kralja Aleksandra počinje prva faza izgradnje lakog šinskog metroa. Generalnim urbanistčkim
planom predviđene su tri
linije: Ustanička ulica - centar - Tvornička, Banovo brdo - Prokop - Pravni fakutlet i Banovo brdo - Ada - Novi Beograd.
VODA Biće na površini od pet hektara, a među atrakcijama će se naći i najduža „lenja reka" u Evropi (405 m), dva „kamikaza" tobogana visine 20 metara i „porodični" tobogan dug 132 metra. Imaće najveći zatvoreni bazen u Evropi, površine 1.600 kvadratnih metra.
OBNOVA Pripremni radovi na rekonstrukciji Gazela trebalo bi da počnu u novembru. Radovi će trajati dve godine, a most neće biti potpuno zatvaran. Vrednost radova je oko 32 miliona evra. Grad će snositi 25 odsto troškova, a ostatak će biti obezbeđen preko kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.
Izvor: 24sata
Link: http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=15523
 
Rakovica, Voždovac i Čukarica privlače milionska ulaganja
A. Lađarević - V. Mirilo |||| - 01.11.2007. - 23:14
Prelazak Novog Beograda iz „spavaonice" u trenutno najurbaniji deo grada pratile su velike investicije...
Žitelji Novog Beograda, Banovog brda i Zemuna nemaju veliku potrebu da odlaze u centar jer ti delovi grada već uveliko funkcionišu kao gradovi za sebe. Uskoro bi, smatraju arhitekte, uz velike investicije, i Voždovac, Ada Huja i Čukarica mogli da postanu alternativni centri Beograda.

DECENTRALIZACIJA - Prelazak Novog Beograda iz „spavaonice" u trenutno najurbaniji deo grada pratile su velike investicije. Uz stambene zgrade izgrađeni su šoping i biznis centri, hoteli i Arena, a slično bi uz pametna ulaganja moglo da se očekuje i u drugim delovima grada.
- Iako je trenutno interesovanje investitora najveće za novobeogradske blokove 25 i 26, velika ulaganja su planirana i za Adu Huju gde treba da nikne marina „Dorćol", za centar Čukarice i lokacije uz Ibarsku magistarlu - kaže Đorđe Bobić, gradski arhitekta.
Na Ibarskoj magistrali, od Žarkova, već su počele da niču banke, tržni centri, pumpe... U Trgovačkoj ulici u Žarkovu, na nekoliko metara od uključenja na magistralu, za samo godinu nikle su četiri banke i dva tržna centra. Gradski čelnici „tipuju" i na Voždovac i Rakovicu, iako u tim opštinama sada vlada potpuni urbanistički haos zbog divlje gradnje.
- Najveći potencijal imaju potezi u ulicama Vojvode Stepe i Ustaničkoj. Zanimljivo je da se i Trošarina nametnula kao potencijalni prostor za izgradnju i ulaganja, a na Autokomandi je već počeo da se gradi šoping-mol „Delta planet" - kaže Goran Marković, menadžer opštine Voždovac.
Marković se nada da bi i TC „Banjica" mogao da bude preuređen i bolje iskorišćen.
Arhitekta Branislav Redžić, pobednik na konkursu za uređenje Terazijske terase, smatra da se investitori odlučuju za ulaganja na lokacijama sa velikom gustinom naseljenosti. Zato se, smatra Redžić, i može očekivati da će u neko dogledno vreme Voždovac i Rakovica početi da liče na Novi Beograd.
- Jedna velika investicija automatski privlači i drugu. Kada jedan investitor prepozna atraktivnu lokaciju, pojave se i druga ulaganja. Ljudi vole da na jednom mestu obave sve poslove. Zato pored tržnih centara odmah niču i prateći sadržaji, a samim tim i opština i grad profitiraju - kaže Redžić.
Izvor: 24sata
Link: http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=15587
 
Pred izbore redovno se prosipaju obecanja.Pricu o gradnji mosta preko Ade slusam od 2002 godine.Ma nista im ne verujem,nisu zapoceli nista ozbiljno dosada,Nisu ni fasade uspeli da okrece barem u centru.
 
praguc":2ahj6hbi je napisao(la):
Jel to ozbiljno da je Delta Planet poceo da se pravi?
nije,

@Nenad u nekim novinama mislim je to neko naveo kako se "već na autokomandi gradi DP"...
 
A da... pazi stvarno. Prevideo sam to.

Ne znam zasto se manager Vozdovca izlanuo - mozda zna nesto sto mi ne znamo? Da ga zovnemo? :)
 
Delta Planet je poceo da se pravi u smislu da bageri rasciscavaju parcelu...
 
Delta Planet je poceo da se pravi u smislu da bageri rasciscavaju parcelu...

Sto se tice ove divlje gradnje na Vozdovcu i u Rakovici, pa sto nista nerade da to sprece, pa imaju ogroman gradski budzet i potpunu vlast....
 
Projekat moderne izgradnje u Bloku 29
Grade štedljive zgrade kod Arene

Dve zgrade u Bloku 29, svaka sa oko 18.500 kvadrata, biće prve energetski efikasne zgrade u Beogradu. Njih će na proleće sledeće godine početi da gradi Građevinska direkcija Srbije kao pilot projekat kojim žele da pokažu da se bez preterano velikih ulaganja mogu postići ogromne uštede u energiji.

Za štedljive kuće biće korišćeni moderni izolacioni materijali i dobri prozori i vrata koji će učiniti da se energija manje rasipa. Stanovi će, kada kuće budu završene, biti u slobodnoj prodaji.
U Beogradu se prosečno godišnje na grejanje troši 135 kilovat časova energije po metru kvadratnom. Zgrade koje štede energiju smanjuju tu potrošnju na manje od 50 kilovat časova po metru kvadratnom godišnje. U svetu, takozvane "pasivne kuće" koje maksimalno štrede energiju troše svega 15 kilovat časaova po metru kvadratnom.

arena-v.jpg


- Naš najveći zadatak na ovom polju je da postojeći stambeni fond u Srbiji od 2,7 miliona stambenih jedinica, koliko je god moguće više učinimo energetski efikasnim kroz rekonstrukciju. Ulaganjem svega 30 evra po metru kvadratnom može da se postigne ušteda i do 60 odsto energije - rekao je juče mr Dejan Vasović, direktor Građevinske direkcije Srbije, na stručnom skupu u Urbanističkom zavodu Beograda..
- Jedna od te dve zgrade će dodatno da štedi jer će za grejanje da koristi toplu podzemnu vodu, obnovljiv izvor energije - kaže Vasović.
Beograd, i Srbija uopšte, rasipaju energiju, a nje je sve manje svugde u svetu i sve je skuplja. Srbija, kaže Vasović, troši milijardu evra godišnje na uvoz energenata i za još toliko para sama proizvede energije. Uštede u stanogradnji, kroz dobru izolaciju, donose veliku korist i državi i njenim stanovnicima.

Novi Beograd i Zemun idealni za rekonstrukciju
Zgrade u Novom Beogradu i Zemunu, u preko 90 odsto slučajeva, idealni su za rekonstrukciju koja bi ih učinila energetski efikasnim- kaže Vasović.
Ideja je da gradske vlasti preuzmu na sebe posao rekonstrukcije i bolje izolacije postojećih zgrada, kroz zamenu fasade, prozora i vrata, a da sve to "naplate" nadogradnjom jednog sprata.
 
Savremen način izgradnje
Nova gradnja štedi energiju

Autor: Svetlana Palić | 02.11.2007 - 06:15
zgrada-b-5-v.jpg


Štedljiva zgrada B-5, koju Građevinska direkcija Srbije treba na proleće da počne da se zida kod "Arene", imaće tri puta bolju toplotnu izolaciju od običnih zgrada, a stanove će umesto radijatora grejati zidovi i tavanice. Mesečni računi za struju i grejanje onih koji budu imali para da kupe stan u ovoj zgradi biće duplo manji nego da su kupili "običnu" novogradnju.

- Izgradnjom ovog objekta hoćemo da pokažemo da se sa samo sto evra više para uloženih po kvadratu, mogu postići velike uštede za onoga ko tu živi, za životnu sredinu, ekonomiju i drušvo uopšte - kaže za "Blic" Dejan Vasović, direktor Građevinske direkcije Srbije.
Da bi se energija što manje rasipala, fasada ove zgrade imaće termoizolaciju širine 20 do 30 centimetara. Zgrade koje ne vode računa o štednji energije imaju ugrađenu izolaciju debljine ped do deset cantimetara.
Takođe, umesto popularnih PVC prozora koji gube 2,8 vati energije po metru kvadratnom, prozori štedljive zgrade imaće duplo manje gubitke energije, od od 1,1 vati po metru kvadratnom.
- Ram prozora je u kombinaciji aluminijum-drvo, a stakla dvostruka, premazana spacijalnim niskoemesionim premazom i ispunjna inertnim gasom. Od istog sastava biće sva spoljna stolarija, uključujući balkonska vrata - kaže Vasović.
Dodatnu uštedu u energiji čininiće takozvano "zaptivanje zgrade". Svi otvori na njoj (prozori i vrata) biće prilikom ugradnje zaptiveni specijalnom trakom kako bi se gubilo što manje energije.
- U zgradi neće biti radijatora, nego će kompletna instalacija biti u zidovima i tavanicama. Tako će ove stanove zimi grejati, a leti hiladiti zidovi. Kroz cevi u zidovima ići će leti hladna voda, a zimi topla - kaže Vasović.
U pokušaju da se što više energije uštedi, na krovu ove zgrade koja će ima 120 stanova na sedam spratova (plus visoko i nisko prizemlje), biće montirane fotonaponske ćelije koje će sunčevu energiju pretvarati u zajedničku električnu energiju za osvetljavanje hodnika zgrade.
- Namera nam je i da ugradimo sistem u kojem ni bojleri za sanitarnu vodu više neće biti potrebni. Ugradićemo centralnu toplotnu pumpu koja će preko toplovodnih kolektora da raspodeljuje toplu vodu po stanovima - kaže Vasović.
Građevinska direkcija Srbije je vladino preduzteće koje zida stanove prvenstveno za državne službenike i zaposlene u javnim preduzećima. Oni su, međutim, u zakonskoj obavezi da stanove nude po tržišnoj ceni, pa se može desiti da se stanovi u štedljivoj zgradi ponude i "običnim" kupcima na tržištu. Cena kvadrata se u ovm trenutku ne može projektovati. Trenutno na ovoj lokaciji kvadrat stana košta 2.000 evra, a toplotna izolacija ove zgrade poskupljuje kvadrat za sto evra.
zgrada-b-5-v2.jpg

Poluštedljiva zgrada
Zgrada B7, koju Građevinska direkcija Srbije završava na lokaciji pored, može se nazvati "poluštedljivom".
- Ta zgrada u početku nije bila projektovana kao štedljiva zgrada, ali smo u toku gradnje odlučili da ipak ugradimo neke elemente koji će doprineti uštedi energije. Ova zgrada B7 imaće umesto standardnog, termoregulacioni ventil i biće praktično prva zgrada gde će energija da se plaća prema potrošnji, a ne prema kvadratu - kaže Vasović.
Izvor: Blic
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=18281

Pitam se, da li ce ikada prekinuti sa ovom groznom arhitekturom uvezenom iz predgradja nekog grada na Kamcatki!
 
CEE to build Serbia's largest development for €350-400m
Central European Estates and a local partner will build a commercial and residential project in Belgrade.
Ariel Rosenberg 4 Nov 07 17:05
Central European Estates BV (CEE) (TASE:CNERO.B1), controlled by Yuli Ofer, will build what it is billing as Serbia's largest commercial and residential project in the capital Belgrade at a cost of €350-400 million. The company has signed an memorandum of understanding (MOU) with a local company that owns a 40,000-sq.m. (ten-acre) lot in the city center. The two companies will set up a joint venture to build the 460,000-square meter project. CEE will own 68% of the venture.

The companies expect to begin work in second half of 2008. The companies will split the profit in proportion with their stakes in the joint venture up to €1 billion. Above this amount, they will share the profits 50:50.
www.globes.co.il

Could they be talking about Atlas' land in Blok 26?
 
Pocela izgradnja poslovne zgrade u Takovskoj 1
Beograd – 10 oktobar 2007. godina
takovska_page.jpg

Ove nedelje počeli su preliminarni radovi na lokaciji Takovska 1, na kojoj će nići moderan poslovni centar ukupne površine od 4,935 m2. Ova poslovna zgrada će se graditi po najmodernijim principima gradnje i biće opremljen najsavremenijim tehnološkim, sigurnosnim i funkcionalnim rešenjima.
Izvor: Atlas Group
Link: atlas.co.yu

Vojvode Misica
vmisica_page.jpg

LOCATION
The subject property is situated across the street from the Belgrade fair, the largest fair, convention and exposition organizer in Serbia, on one of the busiest traffic ways in Belgrade that connects the city center with Ada Ciganlija, Belgrade’s most popular leisure spot.
This bulevard further leads to densely populated suburbs such as Banovo Brdo, Cukarica and Zarkovo. The traffic in this part of the city will be significantly improved with a construction of the future Belgrade ring road.

CONCEPT
This modern business hotel will feature a media center and all necessary contents making this property a true place to do business and relax. The close proximity to the Belgrade fair gives it a head start among the competing hotels that are situated in the city center or New Belgrade. The spacious underground garage will ensure easy access and security for all guests and visitors.

Land lot size

4.797 m2

Function

Hotel
Meni ovo lici na lokaciju BIGZ-a...
 
^^ da, 5 nadzemnih i 40 podzemnih kako bi spakovali 450k kvm :D
 
Pogledaj malo te sličice ... ima tu tih zgradica od 5-6 spratova.

A, kada će da pakuju tih 450k kvm , to ćemo tek da vidimo.

Prvo će oni da izgrade ono što je realno, a 'ostatak' će da popričeka.
 
Vrh