Šta je novo?

Budući projekti - planovi, investicije i potrebe

Alexsis":2s9iepob je napisao(la):
Ljudi, ja sam ovde nov (relativno), stoga bih zammovio nekog od vas da mi kaze sta se desava i dokle se stiglo sa gradnjom Sava City-ja?Bio bi vam zahvalan ako neko postavi neku sliku sa tog gradilista.Unapred hvala.
Grubi radovi su skoro gotovi, valjda bi trebalo uskoro da krenu i sa fasadom?

U svakom slučaju će neko od ekipe ići da slika narednih nedelja!

Pozdrav

Steva

Mozgao sam u vezi sa Kolosejovim multipleks centrom koji su najavili za kraj 2008. Bas u razgovoru sa Stevom smo zakljuvcili da je verovatno u pitanju centar Usce, koji ce u svom sastavu imati multipleks bioskop, a i cije je otvaranje "zakazano" potkraj naredne godine. No, medjutim, slovenacki sajtovi vrlo sturo (uglavnom u jednoj recenici) najavljuju da ce Kolosej naredne godine u BG-u otvorirti multiplex buioskop sa 11 dvorana, ukljucujuci i prvi 3d bioskop u Srbiji (dok Usce ima "samo" osam dvorana)

Znaci li ovo pravu ekspanziju multipleks bioskopa u BG-u?

^^U tom slucaju ne vidim neku svetlu buducnost za nase "stare" bioskope u gradu. Koliko god ih ja licno voleo bojim se da ce izgubiti publiku. To ne mislim samo zbog raspadnutog stanja u kome se mnogi nalaze (jer i oni mogu da se srede) nego zbog cinjenice da se ljudi okrecu trznim centrima u kojima nalaze sve zivo - od zabave do namirnica... Pitanje je koliko bioskopa je uopste potrebno ovom gradu.

Pa pravo da vam kazem, meni je tako mozda i bolje. Neko ce otkupiti te male bioskope, pa ce verovatno prikazivati independent/art filmove, dok ce u multipleksima biti Holivudska i srpska mainstream produkcija. Product differentiation, sto da ne? :)

Pa, bioskopi u centru su vecinom zatvoreni od kada je prodat Beograd film.. npr Jadran je speak easy kafeterija :rolleyes:

Novi vlasnik ce tek da vidi sta ce s njima... ali koliko sam skontao zadrzace samo one koji mogu da se pretvore u multiplekse sa vise manjih sala, kao tuckwood

Realno, jedino tuckwood i roda imaju neku posetu, pretvaranje doma sindikata u multiplex nesto i ne ide (a imaju tri sasvim soliden male sale)... I naravno kinoteka, koja ima svoj "fan klab"

U Nemackoj skoro da i ne postoje bioskopi, osim cineplexa. Tj. sa prilicnom sigurnoscu mogu da kazem da ih i nema. U Engleskoj mogu da se nadju retko, ali, u tom slucaju prikazuju ili starije filmove ili neku alternativu koju cineplexi ne bi prikazivali.

Alexsis":3tutjd45 je napisao(la):
Ljudi, ja sam ovde nov (relativno), stoga bih zammovio nekog od vas da mi kaze sta se desava i dokle se stiglo sa gradnjom Sava City-ja?Bio bi vam zahvalan ako neko postavi neku sliku sa tog gradilista.Unapred hvala.
Osvežen je savacity i još par projekata + video :)

Nenad":2olzmy2k je napisao(la):
U Nemackoj skoro da i ne postoje bioskopi, osim cineplexa. Tj. sa prilicnom sigurnoscu mogu da kazem da ih i nema. U Engleskoj mogu da se nadju retko, ali, u tom slucaju prikazuju ili starije filmove ili neku alternativu koju cineplexi ne bi prikazivali.
Hm... pa i nije bas tako kao sto kazes. Barem ne u Minhenu. Postoji barem cetiri klasicna bioskopa u gradu (ono sto sam ja do sada posetio) a mozda cak i vise. Nisam siguran.

To mozda u Zapadnoj Nemackoj. Po Istoku sam vidjao sale u gorem stanju od 20. oktobra.

Ja pricam o severnoj Nemackoj (Westfalia i Hamburg). Postoji naravno i mnogo manjih bioskopa, ali je tu program jako specifican, a publiku treba u sirokom luku zaobici :D

Nenad":32zr1abs je napisao(la):
Ja pricam o severnoj Nemackoj (Westfalia i Hamburg). Postoji naravno i mnogo manjih bioskopa, ali je tu program jako specifican, a publiku treba u sirokom luku zaobici :D
Tako reci! :D

U Beogradu se dosta gradi stambenih i poslovnih objekata ali oni nemaju taj karakter Kapitalnih objekata, ali opet svakako da menjaju izgled citavih ulica i pojedinih prometnih gradskih tacaka.

Nova stambena zgrada u izgradnji pored Kalenic pijace na samom cosku skvera gde se spajaju ulice Maksima Gorkog, Krunske i Milesevske.

Objekat gradi firma Polis .....www.polisdoo.co.yu
Firma je dobitnik nagrada za arhitekturu nekih svojih objekata....

Hm... ovaj objekat sigurno nije bio jedan od nagradjenih... Steta za tako upadljivu lokaciju.

To je ono parce zemlje gde su stajali neugledni kiosci kod Kalenic pijace pretpostavljam. To bi bilo lepo da se ukloni i izgradi nesto reprezentativnije. Da li je to ova zgrada... Malo me plasi kako ce boje tamo da se uklope.

Šta će se graditi u zoni od sportskog sela Univerzijade do podvožnjaka na Bulevaru Jurija Gagarina na Novom Beogradu ?
E–kapija nastavlja sa novim projektima, a pred Vama se nalazi početak jednog od njih, u kome će, iz razgovora urednika sa izabranim sagovornicima upućenim u Beogradske urbanističke teme nastajati vrlo zanimljivi tekstovi.

Ovog puta ćemo pričati o novobeogradskom kompleksu koga odredjuju Treći bulevar (bulevar Milutina Milankovića), produžetak Bulevara umetnosti ka Savi, ulica Jurija Gagarina i podvožnjaci iza Otvorenog tržnog centra (OTC-a, „Buvljaka“) u kome se u ovom trenutku odvija najveća investiciona gradnja u Beogradu. Naime, upravo je završen kompleks DeltaCity 67, a stotine i stotine radnika se uvodi u trosmeni rad na izgradnji hiljada stanova u kompleksu sportskog sela za Univerzijadu.

autobuska_zeleznicka1_06110.gif

( <- buduće celine na prikazu namena površina GP Beograda 2021)

Logično se postavlja pitanje – šta će se dalje ogranizovati i graditi u ovom prostoru ?

Buduća autobuska i železnička stanica Novi Beograd (1) je vrlo značajna gradska investicija, koja će pokrenuti mnoštvo drugih investicija i akcija. Ona će se nalaziti na delu gde sada imamo parking i najružniji deo „Buvljaka“, ispod same železničke stanice Novi Beograd i u prostoru koji firma „Balkan gradnja“, (koja je tokom 2007. realizovala projekat rekonstrukcije tramvajskih šina na Novom Beogradu), koristi kao privremeno skladište.

Dakle, novobeogradsku autobusku i železničku stanicu, veliki stanični trg i parking prostor ćemo moći da posmatramo sa više mesta - od zone EXPO XXI centra, hotela Holiday Inn, iz postojećeg Super Vero centra, iz bašte restorana HB ili sa današnjeg „Buvljaka“, (dok ovaj sadržaj eventualno ne ode na neko drugo mesto).

expoxxibuduce_240306.jpg

( <- EXPO XXI centar, hotel Holiday Inn i u produžetku - zona budućeg Trga)

Polovina današnjeg parkinga, kojim gazduje JKP Parking servis, a gde se parkiraju gosti koji kupuju na „Buvljaku“, biće zona za autobuse koji će iz drugih gradova ili država stizati na Novi Beograd.

Funkcije železničke i autobuske stanice će se povezati. Autobuska stanica će biti povezana sa budućom (i postojećom) železničkom stanicom. Postoje osnovana razmišljanja o potrebi dupliranja koloseka, i proširivanju nasipa sa dodatkom novog tunela ispod Bežanijske kose za još po jedan železnički kolosek za svaki smer (četvorokolosečna pruga). Tada bi se proširila i „lira“ na samoj stanici i unapredila veza sa „starim“ železničkim mostom koji se zadržava i obnavlja.

Veliki trg, (2) Zgrada u funkciji autobuske i železničke stanice nastaće kao deo ovog projekta, a u zoni gde tramvaj iz Jurija Gagarina skreće ka Trećem bulevaru, urediće se novi poslovni kompleksi, (hoteli, poslovne zgrade, usluge, apartmani, ugostiteljski, zabavni i drugi sadržaji kojima odgovara blizina velikog saobraćajnog terminala) !!

Šta će biti sa današnjim „Buvljakom“ (3)? Ne zna se još uvek da li će funkcija u potpunosti biti izmeštena, ali po Generalnom planu Beograda 2021 predvidjen je - poslovni centar. Šta god to bilo, ovo što imamo, ili ono što zovemo poslovnim centrima, tek – trgovina, ugostiteljstvo, poslovanje, a i dopunsko stanovanje ovde ostaje trajna namena.

O lakom metrou ćemo nešto kasnije: tramvaj, ovakav kakav jeste – ostaje na svojoj novoj, na evropski i svetski način rekonstruisanoj poziciji.

Tramvajski depo (4), pored Univerzitetskog sela, biće u postojećem prostoru, ali i u funkciji depoa za laki metro, tako da će doći do proširenja depoa na prostoru koji je i sada u vlasništvu GSP Beograd, a koji je trenutno iznajmljen.

lakimetro_120706.jpg

( <- mogući tip budućih vozila LRT)

Laki metro (5) još uvek traži svoju definitivnu ulogu i rešenje na „stolovima“ (zapravo računarima) beogradskih i španskih urbanista i projektanata. Analiziraju se predlozi da u ovu našu zonu novi vid saobraćaja u Beogradu dodje tako što će proći kroz Bulevar Zorana Đinđića, a ispred „Mercatora“ skrenuti i preći preko autoputa sredinom Bulevara umetnosti, zatim doći do Trećeg bulevara, a onda skrenuti u nazad (prema Savi), da bi kod Holiday Inn-a i Super Vera opet skrenuo udesno i prošao ispod pruge (kao što i danas tramvaju skreću ka svom depou). Od ove tačke (koja je završetak linije u prvoj fazi) laki metro će se dalje razvijati u dva pravca: U pravcu Čukarice, on će jedno vreme ići paralelno sa današnjom železničkom prugom, podizati se na stubove sve do visine današnje železničke stanice i onda nastaviti zajedno sa unutrašnjim magistralnim poluprstenom, na toj visini ka budućem mostu preko Ade Ciganlije. Razmišlja se da laki metro u budućnosti krene i kroz Jurija Gagarina i preuzme hiljade novih sugrađana koji će živeti u Univerzitetskom selu i blokovima uz Bulevar, a raditi u svim onim zonama koje danas nastaju, ili će nastajati po Novom Beogradu .

mostsavaadaciganlija3_0906.gif

( <- budući most preko Save)

Beogradski magistralni poluprsten (6). To je nova saobraćajnica koja se pruža od Kvantaške pijace, ulicom Nikole Dobrovića spušta se sa Bežanijske kose do Tošinog bunara i potom prolazi trasom paralelnom sa železničkim nasipom sve do bloka stanica u ovoj zoni, gde će, zajedno sa trasom lakog metroa, preskočiti zonu buduće autobuske stanice i nastaviti ka mostu preko Ade Ciganlije. Zona između pruge i trase poluprstena biće iskorišćena za malu privredu i servisne aktivnosti koliko god bude moguće a da ne ometa ove dve funkcije.

Bilo bi zrelo da se aktivnosti pripreme i realizacije započnu i održe u kontinuitetu od danas pa na dalje. Grad je za ovo već pokrenuo program i pristupa se planu detaljne regulacije. Da se potpuno razvije ovaj veliki projekat potrebno je 5 do 6 godina, ali će njegova priprema i rezultati biti impuls drugom gradskom razvoju od samog početka - rekao nam je Miodrag Ferenčak, komentarišući sa nama mogućnosti organizacije prostora budućem Beogradu.
laki_metro_poluprsten_06110.gif

( <- trase LRT (zelena boja-5) i UMP (bordo boja-6) na prikazu mreža saobraćaja GP Beograda 2021)
Izvor: eKapija
Link: http://www.ekapija.com/website/sr/page/136197

Secate li se genexovog konkursa za kulu u bloku 20?Poslednji put kada ja znam da je ova tema bila aktuelna genex nije uspeo da pronadje investitora iako je bilo pompeznih najava:
Citat:
Pored hotela "Interkontinental" sada se nalazi tenis hala, koja će biti izmeštena. Na tom prostoru u novobeogradskom bloku 20 "Geneks" planira izgradnju poslovnog prostora - kule do 40 spratova površine 30.000 kvadrata. Ovaj posao bi odradilo novo preduzeće sa privatnim kapitalom, a "Geneks" bi bio manjinski akcionar - ima ideju i zemljište.
Namena ovog prostora se još ne zna. Najbolje rešenje bi bio hotel, primera radi "Meriot" ili "For sizn".
Ovo je inace izjavio 2005 doticni i uhapseni Miki Savicevic :)Vecini je poznato da se za celnike Genexa ivezuje duzi niz zloupotreba vezanih za nezakonito raspolaganje sredstvima preduzeca.

Cetvrto nagradjeno resenje sa konkursa:
Genex konkurs

Javni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje apartmansko - poslovnih objekata u Bloku 20, 2004. godina

Genex-ov poslovni centar u Bloku 20 na Novom Beogradu je trebalo da dobije proširenje u vidu nove Genex kule, koja je po propozicijama morala da ima tridesetak spratova, a prateći poslovni centar je trebalo da značajno proširi kapacitete. Nova kula je projektovana tako da vizuelno asocira na postojeću zapadnu kapiju Beograda.
2004-genex1.jpg

2004-genex3.jpg

1202004-genex1.jpg

Zaboravljeno?

Ne znam za vas,ali ja se umorih od izneverenih ocekivanja.Da li se firmama zaista isplati da prave ovakve istupe u javnost?Da li su grandiozne i prazne najave zaista dobar pr?Pre bi se reklo da se neko napucao para preko tih konkursa.

Nisam siguran da je pored Savograda ostalo jos mesta u bloku 20 za izgradnju. Ta tenis hala koja se spominje jos uvek postoji, i nalazi se u bloku 20 prema Intercontinentalu.

DElta planira izgradnju kule u tom bloku, koja je mnogo lepsa i ukusnija. Ali to nije na ovom mestu kao na slici, vec odmah pored Deltine sadasnje zgrade, sa strane ka nama :)

delta-rn-blok20-01.jpg

opet, sve ti je vec na sajtu.

http://www.beobuild.net/news.php/95.html

VIidis ovaj beobuild je cudesan, ima mnogo toga samo da proceprkas :)

dziggy,pratim ovaj sajt vec godinama veoma redovno i odlicno znam sta je sve "u planu".Poenta posta je bila u necemu drugom.Mozda pise da sam new member,ali nisam neupucen:)

kingdome, niko te ne shikanira jer si "new member" - ovo je BB "geek club", pa je takav ton diskusije sasvim normalan :p

Shalu na stranu... Ponekad pokrecemo tu temu, ali buduci da se nista ne desava, razume se nema vesti (da postoji makar nesto sto i mirise na potencijalnu izgradnju, veruj mi dmah bi se naslo na naslovnoj strani kao "vest dana")

Ali zato sluze forumi da "brainstromujemo"....

- prvo, ta niza zgrada je sada samo u domenu s/f-a, buduci da je na njenom mestu iznikao Savograd. Mozda je Savograd najsiroj javnosti poznat po tome sto je zbog njega veci deo Genexovog rukovodstva zavrsio u cuzi :) Naime likovi su prodali zemjljiste nagodbom i po proceni "nadleznih organa" ispod cene, cime su ostetili drzavu za 20 miliona evra. Naravno, to je sada problem lica "lisenih slobode", ali Savograd ce biti zavrsen i to izgleda vrlo uskoro (ovim tempom do kraja 2008). Ostaje, medjutim, zal sto tako atraktivna lokacija nije dobila zasluzeno podjednako atraktivan arhitektonski rad... Meni je nazalost savograd mediokritet :( Nije katastrofa, ali mogao je biti mnogo bolji

- Ostaje naravno nada da ce jednog dana da na mestu apsolutno nepotrebne teniske hale nici poslovna kula. Jer ta teniska hala uopste ne sluzi tenisu, vec za organizaciju Fashion weeka i slicnih gluposti, a i sto bi Velja rekao "mnogo je ruzna, je*******i ga".... E sad, ne mozes ocekivati apsolutno nista od toga dok se Genex ne privatizuje, buduci da je to vrlo sje*******ana firma i narocito posle afere sa Savogradom, cisto sumnjma da iko zeli da ulazi u partnerski odnos s njima. Ono sto je dobra vest u svemu jeste da je izgleda Genex uspeo da izdejstvuje promenu DUP-a, te za bilo kog buduceg investitora ta parcela na [papiru stoji kao potencijalno gnezdo za kulu od 40tak sptratova. Inace Genex je neposredno posle konkursa produzio zakup zemljista na jos 99 godina. Dakle, cekajmo privatizaciju :)

Ovaj rad me gore podsetio na Atlantic Haus u Hamburgu.
atlantic-haus.jpg

A sto se tice tenis hale, ja se secam price da u principu Genex nije nasao investitora koji bi dovoljno platio lokaciju, tako da su time bili nezadovoljni, a onda je krenulo vec poznato kolo nizbrdo, koje se poslednjih godina unutar firme odvijalo.

Reka još daleko
M. MRĐEN - S. JANjIĆ, 13. novembar 2007
INVESTITORI se otimaju za poslednje slobodne parcele u Novom Beogradu, dok za više od 5.587 hektara, koliko zauzima najuža zona beogradskog priobalja, još ne postoje ni urbanistički planovi. Uprkos tržišnom potencijalu i sve većem interesovanju investitora za prestoničke obale, sasvim je izvesno da Beograd još neko vreme neće sići "na svoje reke". Buka koja se nedavno digla oko Starog sajmišta i održavanja koncerata na mestu stradanja hiljade Jevreja, Srba i Roma, samo je potvrdila da se ni o ovom, istorijski značajnom kompleksu, prethodnih decenija takođe nije ozbiljnije razmišljalo.
- Staro sajmište je konačno dobilo publicitet koji zaslužuje i nadam se da će ono biti privedeno nameni u skladu sa svojim položajem, ali i istorijskim nasleđem. Ipak, detaljan urbanistički plan za ovo područje nedovoljno afirmativno tretira celokupan prostor, koji je, pre svega, spomenički i memorijlani kompleks, a ne stambeno poslovni blok - rekao nam je Antonije Antić, direktor Urbanističkog zavoda Beograda, koji je ove godine završio prvu fazu studije beogradskog priobalja.
U pomenutoj studiji, urbanisti po prvi put treatiraju priobalje kao jedinstvenu celinu, a tokom njihovih istraživanja određene su granice šire zone koja podrazumeva prostor od gotovo 17 hiljada hektara. Posle prve faze u kojoj su definisane granice i postojeće stanje priobalja, u drugoj fazi se od urbanista očekuje da predlože sadržaje i namene za konkretne lokacije.
- Naše reke imaju ogroman potencijal, jer se nalaze u okviru evropskog koridora 7 i uveren sam da priobalje u narednom periodu očekuje dinamičan razvoj - smatra Antić.
Pozitivne promene najpre će biti uočiljive na desnoj obali Dunava, gde se uveliko kuju planovi o pretvaranju zemljišta od oko 480 hektara u mesto stanovanja, poslovanja, sporta i turizma. Najpre će u Dorćolskoj marini u narednih pet godina nići nova elitna četvrt. Kompanija „Engel marina Dorćol” je na javnom tenderu za oko dve milijarde dinara zakupila 2,5 hektara zemljišta, a u novu marinu i stambeno poslovni kompleks planira da uloži dodatnih 160 miliona evra. Nizvodno od marine, na mestu sadašnje "Luke Beograd", čiji je vlasnik kompanija "Delta" takođe bi trebalo da nikne još jedan luksuzni kompleks. Uređenje Dunavskog amfitetara takođe podrazumeva i sređivanje Ade Huje, koja će, poput Ade ciganlije, postati rekreativni i turistički centar.
Za razliku od Dunavskog, planovi za uređenje 80 hektara Sasvkog amfiteatra i dalje su u zapećku. Dragoceno zemljište zarobljeno je železničkim kolosecima i magacinima. Tek pošto se izgradi stanica "Prokop", a pruga i magacini izmeste, može se razmišljati o gradnji i na ovoj lokaciji. Tome će prethoditi i selidba autobuske stanice na mesto današnjeg "Buvljaka" u Novom Beogradu. Prema ranijim najavama, ovaj posao je planiran da bude završen do 2009. godine, ali je izvesno da do tada neće ni početi.

TREĆI BEOGRAD

UKOLIKO se ikada obistine planovi o izgradnji "trećeg Beograda", leva obala Dunava i šire područje Borče i Ovče postaće najatraktivnija lokacija prestonice. Ipak, glavni preduslov za ovu kapitalnu investiciju je izgradnja novih nasipa, ali i mostova koji bi levu obalu povezali sa Zemunom, marinom Dorćol i Adom Hujom.

ZELENA OAZA

GRAD je ove godine stavio tačku na sve ambiciozne planove za Veliko ratno ostrvo koji su na ovom području od 211 hektara predviđali luksuzne objekte. Na jednoj od retkih gradskih oaza prirode neće se graditi ni hoteli ni restorani, već će tu dolaziti učenici, studenti i naučnici da proučavaju autohtone vrste ptica i biljni svet.

SAVSKO PRISTANIŠTE

Pristanište na Savi biće produženo za još jedna kilomtear kako bi se omogućio pristup svim brodovima koji sve više uplovljavaju u Beograd. Stepeništima i pasarelima ovaj deo biće povezan sa Kalemegdanom i Kosančićevim vencom tako da će turisti mnogo lakše dolaziti u centar grada.
Izvor: Novosti
Link: http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=111205&datum=2007-11-14

Ne znam da li je ova vest bas za ovde, ali evo...

OKO AUTOKOMANDE POČINJE GRADNJA MODERNIH ZGRADA
Iseljavaju romsko naselje iz Bokeljske
Autor: N.Korlat | 14.11.2007 - 06:00

Do sutra 13 romskih porodica ima rok da se iseli iz baraka u Bokeljskoj 7, u koje su se pre dve godine bespravno uselile. Vlasnik ovih objekta kompanija „Adok“, godinu i po dana nakon kupovine, odlučila je da na ovom mestu podigne stambeno-poslovnu zgradu.

- Ovde niko nije živeo 15 godina, a mi više nismo mogli da plaćamo stan. Mislili smo da je ovo opštinsko vlasništvo i kako je zvrjalo prazno, odlučili smo se da se uselimo. Ovde živi 32 deteta i ne znam kako Grad može da dopusti da oni budu izbačeni na ulicu - kaže Slavoljub Marinković, stanar u Bokeljskoj 7.
Stanari ovih baraka traže od gradskih vlasti da ih uključe u projekat Skupštine grada za raseljavanja nehigijenskih naselja i da im se obezbedi adekvatni smeštaj. O njihovom slučaju obavestili su sva nadležna ministarstva, predsednika Tadića, Grad, kao i sve nadležne sekretarijate. Iz grada su, kako kažu, dobili odgovor da „nema nikakve šanse“ da ih uključe u ovaj projekat.
- Hoćemo li sada da pravimo novi beogradski geto? Gde budu išli svi, tu ću i ja. Ako nam ne nađu smeštaj, Beograd će dobiti još jedno nehigijensko naselje - rekla je Ivana Nikolić (20), koja ovde živi sa suprugom.
Predstavnici romskih stranaka, koji su juče posetili stanare u Bokeljskoj 7 predložili su da se iseljenje odloži do proleća, jer će tada ovim porodicama, kako kažu, biti lakše da pronađu odgovarajući smeštaj.
Preduzeće „Adok“ je vlasnik ovih objekata od juna prošle godine, kada su se i romske porodice uselile u ovo dvorište. U ovoj kompanij kažu da su se više puta sastajali sa stanarima i da je dogovor bio da se isele kada „Adok“ dobije sva potrebna odobrenja za gradnju novog objekta. To su im stanari i obećali, kažu u Adoku“ i dodaju da se ovde ne radi o ugrožavanju prava nacionalne manjine, već o ljudima koji su provalili u tuđi posed.
Detaljnim urbanističkim planom za prostor oko Autokomande predviđeno je da bude izgrađeno oko 240.000 kvadrata poslovnog i stambenog prostora. Placevi na ovom području su odavno prodati, a za sada se zna da će kompanija „Delta“ tu graditi dve poslovne kule. U ovom delu grada više neće biti mesta za nehigijenska naselje.
Izvor: Blic
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=19670

Romi iz Bokeljske ulice protestovali zbog rušenja njihovih baraka
Traže uključivanje u plan za raseljavanje
Stanari romskog naselja u Bokeljskoj ulici broj 7 organizovali su juče protest zbog rušenja njihovih baraka, podržani od strane Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu "ADOC" najavilo je za danas rušenje ovog naselja, a bez krova nad glavom ostaće 60 ljudi, među kojima je 30 dece i četiri trudnice koje će se uskoro poroditi.

- Da li treba da pravimo karton naselje ovde ispod mosta na Autokomandi? Mi nemamo gde. Kada smo ušli ovde je bila ruina, korov i zemlja. Mi smo to renovirali da bismo imali gde da živimo. Znamo da ovo nije naše i ne možemo da ostanemo ovde, ali molimo gradsku vladu da nas uključi u plan za raseljavanje nehigijenskih romskih naselja. Slali smo molbe za pomoć i Radmili Hrustanović, Borisu Tadiću, SUP-u Vračar, predsedniku opštine Vračar. Niko nam nije odgovorio - ogorčeno je objasnila Julijana Vasić, predsednik skupštine stanara u Bokeljskoj ulici.

Autor:
Olivera Teodosin
Izvor: Glas javnosti
Link: http://www.glas-javnosti.co.yu/clan...007/traze-ukljucivanje-u-plan-za-raseljavanje

Homer Jay":jgpnhphq je napisao(la):
- prvo, ta niza zgrada je sada samo u domenu s/f-a, buduci da je na njenom mestu iznikao Savograd. Mozda je Savograd najsiroj javnosti poznat po tome sto je zbog njega veci deo Genexovog rukovodstva zavrsio u cuzi :).......... )
cek cek, pa zar nije ta parcela ona izmedju Savograda, Hyatta i Delta Holdinga? A zasto mislis da je sf? hehehe znajuci kako delta radi, to je jedan od realnijih projekata od sve ove gomile navedenih...

Cisto barem da poveca neku korporativnu moc, tj dojam naroda o istoj! Najvisi smo, najveci smo, drzimo vas sve u saci:))

Vrh