Pa ne bih bas reako, ja ti to pricam kao turistaiz inostransta koji je redovno u Beogradu.
Sada se puno vise vidi da se nesto desava u gradu, novi parkovi, trgovi, fasade renovirane. Samo Beograd na Vodi nije bio, to setaliste je super i mnogo puno ljudi ga rado koristi. Mozda se tebi licno ne svida, ali cinjenica da je parking u tom trznom centru redovno prepun, pokazuje da je tako.
Sam si prvi ničim izazvan pominjao DS. Sam si sada ničim izazvan pominjao i Beograd na vodi. A sećam te se i po oduševljavanju na Kušnerovu megalomaniju na mestu Generalštaba.
Meni je na osnovu toga odmah jasno da si ili politički motivisan, ili si prosto video jedan delić postojećeg Beograda i delić onoga što je planirano, pa si na osnovu tih delića došao do paušalnog zaključka da SNS dobro vodi Beograd.
Znaš zašto se oni bave fasadama, parkovima, trgovima i kružnim tokovima koje niko nije tražio? Zato što 1) deo para preusmeravaju u druga mesta gde imaju lojalnije glasače i 2) ne umeju i ne smeju da se bave većim i kompleksnijim stvarima.
UMP, Most preko Ade Huje, kolektor, Filharmonija, rekonstrukcija Kneza Miloša, metro, širenje BKA... sve su to ovi pompezno najavljivali a sve je ostalo samo na papiru. Zato što takve stvari traže stručnjake, vreme, strpljenje, eksproprojacije, pravne akcije, ljudstvo, mehanizaciju... a njih mrzi da se bakću s time, a neke stvari ni ne znaju kako bi uopšte realizovali. I onda dovate pa okreče malo fasade, preurede neki trg i obnove par manjih ulica gde najviše ljudi cirkuliše. I ti koji dođeš povremeno misliš da se Beograd bog zna kako promenio na bolje. A iza kulisa je sve na staklenim nogama.
Ne sporim da su i radovi na fasadama i trgovima neki rad i neki boljitak. Ali sve je to minorno naspram drugih stvari koje hronično odlažu, naspram svega ovoga gore što sam nabrojao. Grad se ne održava i ne razvija tako što se samo umivaju fasade i popločaju trgovi iznova. I tako što se podigne par "prestižnih" naselja koja će izgledati tip top na uštrb ostatka grada. Imaće vrhunsko i prioritetno čišćenje, vodovod, rasvetu, kolovoze... dok će ostali po gradu da čekaju da dođu na red, ko kmetovi.
Fasade nalivene bojama (onako aljkavo i na brzaka) i preuređenje par trgova sa osrednjim kvalitetom radova je bukvalno presmešno za jedan grad kao što je Beograd. Pogotovu kada sve to izvodi vlast koja se pretprošle i prošle godine busala da ima "najveći gradski budžet u istoriji". A ništa veće i kompleksnije nisu uradili sa njim. Apsolutno ništa. Sve što nije partijsko ili investitorsko čedo je samo dobro našminkano i to je sve.
I ovo što su radili na platou iznad Zelenog venca će biti zrelo za obnovu za tri godine. I Šapićevi idiotski kružni tokovi koje mu niko nije tražio, isto. Živi bili pa videli. Ne umeju da urade ništa konkretno, samo šminke i pretumbacije.