Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

I šta se sada dešava sa celim tim projektom? Zadnje što sam čuo, bilo je kada je "Miki Maus" :laugh: na licu mesta (kod FDU-a) prezentovao projekat...ne mogu da se setim da li je pričao za RTS ili Studio B. Od tada, ništa nisam čuo...možda to ima veze sa tim što je konkurs i celu ideju započelo Ministarstvo koje je sada u neku ruku ukinuto...

Rade se projekti,a posto radovi kasne 2-3 meseca.Mrzim da kopam po onom fajlu sto nadjoh.

Radovi pocinju u avgustu ili septembru sigurno.

ne sikiraj se vucka, radim jedani studenski konkurs za visok zgrade, bice 300m na nbg-u :D

ps po planu pise da treba da se smesti :GYMNASIUM OF
MATHEMATICS (sto ne znaci ono sto je pisac hteo da kaze gymnasium je sportska hala a ne gimnazija na engleskom) ali to znaci da ce matematicka gimnazija tu da se premesti?

300m?Malo kume,makar pola km!

Engleski im je slabija strana.Da,i matematicku gimnaziju ce tamo premestiti.Pise da ce centar za promociju biti gotov krajem 2013. godine,zanima me kada ce poceti ¨kulu¨ da grade.

2nqfdjp.jpg

Ideja sa "PMF kampusom" mi se svidja... Kako bi "prodisali" ti fakulteti kada bi dobili ovoliki prostor i savremene uslove za rad...

Aj' Bozo kukaj u Briselu da pljunu kintu i za to, ionako ce svi posle faksa da odu kod njih da rade :)

Ма и 67 метара је пуна капа у односу на 15 које се једине граде...

Пролазим данас Новим Садом и гледам изградње од преко 10 спратова на доста места... Кад је овде последњи пут нешто тако изграђено (не рачунајући Белвил)?

Da li to znaci da nema nista od kampusa umetnickih fakulteta u Bloku 39? Ja se ponadao da ce i umetnicki fakulteti biti "udomljeni" u novim uslovima za rad. :)

Понедељак, 08. aвгуст 2011.
Град Београд - Секретаријат за урбанизам

Јавна презентација урбанистичког пројекта за изградњу кампуса науке и уметности у блоку 39 на Новом Београду
Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове на основу члана 63. Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС”, број 72/09, 81/09, 24/11) и Правилника о начину јавне презентације урбанистичког пројекта („Службени гласник РС” број 43/2010)

ОГЛАШАВА
јавну презентацију
УРБАНИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА ЗА ИЗГРАДЊУ КАМПУСА НАУКЕ И УМЕТНОСТИ У БЛОКУ 39 НА НОВОМ БЕОГРАДУ

ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА обавиће се у згради Градске управе града Београда, у Улици 27. марта бр. 43-45 (сала 2 у сутерену) од 15. до 22. августа 2011. године, сваког радног дана од 9 до 15 часова.

Носилац израде предметног Урбанистичког пројекта је ЈУП „Урбанистички завод Београда“ Београд, Палмотићева број 30.
Носилац израде предметног урбанистичког пројекта у току одржавања јавне презентације даваће обавештења о урбанистичко архитектонском решењу Урбанистичког пројекта.

За давање обавештења о садржају јавне презентације овлашћена је Даниела Корица Пантелић, Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, Улица краљице Марије број 1.

Заинтересована лица могу током јавне презентације да изврше увид у урбанистички пројекат, као и да своје примедбе и сугестије на планирана решења у писаној форми доставе Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, Улица 27. марта бр. 43-45, најкасније до 22. августа 2011. године.

Trebalo bi u oktobru da pocne gradnja centra koliko cuh.

A evo i novog elementa bloka

10-homepage-1.jpg

Nanocentar, Blok 39, Beograd
Lokacija Blok 39 u okviru Kampusa nauke i umetnosti

BRGP Faza I oko 4.000 m² i Faza II oko 12.000 m²
Opis objekta Faza I – Izgradnja objekta površine 4.000 m2 čija je primarna funkcija održavanje Deljenje nacionalnih naučnih resursa-DNNR (National Share Facility).
Faza II - Centar za materijale i Life center, kao i centri za druge discipline iz oblasti fizike, biologije i hemije.

Period izrade projekta u toku je izrada preliminarnog arhitektonskog rešenja
Period izgradnje oktobar 2011. - juli 2013.

Zasto fijasko, je*******o ga mis!? Pojasnite malo. Ili je samo koriscenje takvih termina po defaultu postalo trend na ovom forumu?

Centar za promociju nauke cini pop element Bloka 39, dok projekti poput Nanocentra cine njegovu naucnu srz i uvod u ono sto bi taj kraj u buducnosti trebalo da postane - centar prirodnih nauka (i dramske umetnosti :D ) u zemlji, a i sire.

Evo da pojasnim: finansijsko-planerski fijasko. Drugim rečima, bacamo pare na ovaj, što neko reče, "čardak ni na nebu ni na zemlji" šatro za promociju nauke, a zemlja (i grad) vape za raznim drugim investicijama. Da ni ne počinjem o centralizaciji...

Izvini sto moram ovako grubo - ali argument ti je krajnje populisticki. U Srbiji gde fali milion i po stvari, najlakse je reci "Zasto bre A, kada nemamo B" i uvek ces zvucati u pravu.

Meni se ceo koncept jako svidja, jer su mi iz iskustva poznate implikacije dobro organizovanog naucno-obrazovnog kampusa. Ovo je korak u dobrom pravcu, u naporu da se posrnula srpska nauka (kao i visoko obrazovanje u globalu) vrati na pravi kolosek. Drugi korak je (ukoliko to vec ne podrazumevaju ovim projektom) jeste ozbiljno ulaganje u laboratorije i ostalu naucno-istrazivacku infrastrukturu. A u paraleli sa svim tim treba jedna fina reorganizacija celog sistema- malo uze povezivanje nauke i industrije i obezbedjivanje konstantnih sretstava za finansiranje naucnih projekata....itd,itd.
Mislim da ovo moze da bude lepa prilika da se resi dosta problema. Sem ako, naravno, preferirate pristup: kakva nauka, nemamo leba da jedemo. Onda ok, jescemo leba...i tesko ikada ista vise od toga.

mekbejn":347dcjio je napisao(la):
Evo da pojasnim: finansijsko-planerski fijasko. Drugim rečima, bacamo pare na ovaj, što neko reče, "čardak ni na nebu ni na zemlji" šatro za promociju nauke, a zemlja (i grad) vape za raznim drugim investicijama. Da ni ne počinjem o centralizaciji...

Da je nekome stvarno do "popularizacije" nauke, vec bismo razmisljali o prvoj deonici metroa Raskrpetlja-ZstNbg-Vuk sada kada dobijamo jednu deonicu prakticno za dzabe. To bi zaposlilo i arhitekte, i gradjevinske, i saobracajne, i masinske, i elektroinzenjere, i tehnogloge, da o privredi i raznim topionicama i valjaonicama po Srbiji ne govorim. TAKO se popularise nauka! Tako sto ljudima das posao i placas one koji nesto korisno ZNAJU i UMEJU DA URADE a ne nekakve je*******ivetre iz DS-a da kao "popularisu" i "brendiraju" nauku. Decu da se posvete nauci ce mnogo vise motivisati kad vide da oni koji su ulozili trud i vreme da neki tezak fakultet zavrse od toga dobro zive a ne nekakve sarene laze i "eksponati".

Ne kazem da ne bi bilo lepo da imamo nekakav centar za popularizaciju nauke ali je ovo u situaciji u kojoj nemas NISTA DRUGO, kada se fakulteti raspadaju, kada ti privreda ne radi ovo cista ludost. Zasto se zaduzujemo za ovu PI***RIJU od ideje kad bi sa tim parama mogli da izgradimo bar 5 deonica metroa i pokrenemo masu privrednih grana? I tako nam je kapacitet da se zaduzujemo mali jer u ovoj zemlji tesko da ista RADI. I stvarno bi bila tragedija da dobijemo nesto korisno sto svaki dan prevozi ljude i smanjuje guzvu u gradu. A ovako cemo da se zaduzimo i za ovu glupost a i za metro preko svake mere jer kad ti ga Francuzi uvale sve zajedno sa finansiranjem, onda ce bas da ti ga uvale.

Na kraju, nekakve nano-centre i laboratorije se najbolje pokrecu pri postojecim fakultetima i laboratorijama. Ali NE, nas zabole sto se vecina fakulteta raspada i sto i deca i tako vide da od neke struke nema vajde, ali se zato ubismo "popularisuci nauku". I muka mi je od toga da kao Beogradjanin crvenim pred gradjanima Srbije koji se stvarno s pravom pitaju "pa ljudi DA LI STE VI NORMALNI?"

Ekstravagantna, besmislena, beskorisna investicija koja ako stvarno prodje i ja sam pocinjem da mislim da je najbolje da se od OVOG Beograda odvoje i Vojvodina i Sumadija pa neka ovi PR-asi i koji se ponasaju kao Marija Antoaneta SAMI vracaju te dugove i "popularisu nauku" svojim mamama i deci. Bilo bi mi zao Beogradjana koji ostanu sa njima i moraju i sami sve to da vracaju ali na kraju ko ih/nas J kad se nisu/nismo na vreme pobunili protiv ovog ludila.

alexa_ndar":pf9s90x4 je napisao(la):
Meni se ceo koncept jako svidja, jer su mi iz iskustva poznate implikacije dobro organizovanog naucno-obrazovnog kampusa. Ovo je korak u dobrom pravcu, u naporu da se posrnula srpska nauka (kao i visoko obrazovanje u globalu) vrati na pravi kolosek. Drugi korak je (ukoliko to vec ne podrazumevaju ovim projektom) jeste ozbiljno ulaganje u laboratorije i ostalu naucno-istrazivacku infrastrukturu. A u paraleli sa svim tim treba jedna fina reorganizacija celog sistema- malo uze povezivanje nauke i industrije i obezbedjivanje konstantnih sretstava za finansiranje naucnih projekata....itd,itd.
Mislim da ovo moze da bude lepa prilika da se resi dosta problema.
Sem ako, naravno, preferirate pristup: kakva nauka, nemamo leba da jedemo. Onda ok, jescemo leba...i tesko ikada ista vise od toga.

Slazem se da sve ovo podebljano treba, ALI SE MOZE I TREBA URADITI PRE SVEGA REFORMOM SISTEMA za koju u biti nije potrebna ni jedna lopata cementa. Plasim se da je ovo jedna velika sarena laza, jedna prevara, izgovor "pa, eto, ulazemo milione u nauku" a u biti je reket i ugradjivanje "zasluznih kadrova" pre svega DS-a koji ce tu da se ugradjuju u izvodjenje necega sto je pre svega jedan GRADJEVINSKI projekat sa nejasnom namenaom, a i raznih PR je*******ivetara da nam kao "popularisu nauku".

Pitaj mlade asistente po fakultetima sta misle da li ce da vide neku vajdu od ovoga. I ko ce u ovim "naucnim centrima" da radi i ko da ga placa? Na osnovu CEGA ce to bolje da funkcionise bolje od sadasnjih fakulteta i univerziteta?

Da sredis sistem, tehnicki centri bi vec nicali, pri fakultetima, pri kompanijama, ili zajednickim inicijativama. E ali onda nekakve mudonje ne bi mogle niusta da se ugrade i TO je izgleda problem. Bolje jarodu pricati bajke i stalno nesto "otvarati" i "graditi". Mene ta prica podsecana koridor 10 i "brze pruge" samo mi nije jasno kako se puno i obrazovanog sveta prima na takve sarene laze.

Opet ce "NEKO" tu debelo zgrnuti lovu naravno, i podrazumeva se - koji je smisao takvog projekta u ovoj drzavi i pogotovo u ovom trenutku ? Pa izmedju ostalog, smisao, tj njegov glavni deo je sadrzan u prvom delu recenice, prosto nevidim nista drugo. Al sumnjam da ce to uskoro zaziveti, neznam ni ko je glavni finansijer, ako je drzava onda je stoprocentno na vidiku neki novi lopovluk i punjenje dzepova tu nema ni trunke sumnje.

Kada se gradi most koji visestruko kosta vise nego ovaj projekat manje ljudi se buni nego kada je u pitanju naucni projekat.To mi je zanimljivo.

vucko":yrbfa5ft je napisao(la):
Kada se gradi most koji visestruko kosta vise nego ovaj projekat manje ljudi se buni nego kada je u pitanju naucni projekat.To mi je zanimljivo.
Nemoj pogresno da me shvatis, ako je replika na moj post, nemislis valjda da sam u biti protiv ovakvih projekata - ako je tako onda bih mrzeo grad u kom sam rodjen i u kom zivim a to nece biti nikad. Smatram da u ovom trenutku ima milion precih i bitnijih stvari od ove a jedna od njih je naravno i most koji si spomenuo. Ispred kuce mi bre cigan mala, konjske zaprege i balega na sve strane, kazu nemaju para za raseljavanje cigana, kad izadjem na kej nemogu jos malo da vidim medjicu od primitivnih splavova, blok 70, gde zivim, su pretvorili u provincijski vasar i primitivno sakupljaliste raznog polusveta koji svakog dana sve vise hrli, djubre i haos na sve strane bez ikakvog reda, sredina bloka se pretvorila u oranicu od kola itd. Pogledaj nasta lice zgrade na Novom Beogradu i sire gradjene sezdesetih godina, depresivno komunisticko sivilo, jel moze to da se sredi i ofarba da covek gleda nesto lepo i normalno, ovo je samo zrno svega sto mi palo napamet a mogao bi da ispisem sto stranica kad bi krenuo da nabrajam. . . . .

Vrh