Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

PS Moja poenta je da bilo kakav kredit da uzmes on ti smanjuje kreditni kapacitet i svejedno ces morati da ga vracas. Rezonovanje po sistemu pa "dobili smo ove pare za nauku" nema nikakvog smisla. Bolje se tim kreditorima zahvaliti i uzeti neki drugi kredit za nesto sto ti treba. Niko nas ne bije po usima da nastavimo ovim putem koji nema nikakvog smisla samo zato sto "su pare obezbedjene".

Johnny.Nije luda EU da ti da sve kredite koji ti trebaju,recimo za infrastrukturu.Nisu ni oni sisali vesla.Nisam ekonomista,ali koliko razumeh sami proracunaju koliko cega uzmes.Zbog mosta preko Ade se zaduzismo podosta i ovih 57 miliona u oktobru sto dobijamo za sine ce da nas limitra sto se tice infrastrukture.

Da je most preko ade kostao manje 100 miliona,onda bi mogli da proguramo jos nesto.Ali to ce kasnije ljudi skapirati kada neko zvanicno iz EU banaka izadje i kaze da smo lupili limit.

Kredit se dobija na osnovu projekata,a ne lepih ociju,jer je to osiguranje da nece biti previse zloupotrebljen,to jest da nece sve pare nestati bez traga.

P.S.Molio bih te da koristis edit opciju da ne bi gusio bespotrebno temu,sta god zelis dodati slobodno edituj u post :)

Pa nije EU jedini izvor kredita. I slazem se da je most preko Ade verovatno mogao i morao manje da kosta, pogotovo ako ce da nosi tramvaj a ne most. Cesto se pitam da li smo mi normalni, zaduzi se preko glave za nesto sto ti verovatno nikada nece trebati. Ljudi ce pre poceti da prelecu Savu sa raketama instaliranim na ledja pre nego sto cemo tramvaj (ako prodje preko mosta) da zamenimo metroom. A ako je tako, koj smo se moj zaduzili za par desetina dodatnih miliona da bi taj most bio veci i jaci?

To sto EU hoce da ti da kredit za nesto, to ne znaci i da moras da ga uzmes, kao sto ne znaci da ne mozes da se okrenes na drugu stranu i trazis pare negde drugde za nesto sto ti vise treba. U svakom slucaju ova nebuloza od kredita-centra-koji god li je k*** nam ne treba. Bolje se u ovoj situaciji jednostavno ne zaduziti pa merkati nesto drugo. Cela ova prica me navodi na povracanje i :bash:

Iskreno, ja bih uveo moratorijum na bilo kakvo dalje zaduzivanje dok se malo u ovoj zemlji situacija ne razbistri. Ova klepto-elita je prvo krala u tranziciji prvo obezvredjujuci tzv. drustvena preduzeca da bi ih capili bud-zasto. Sada kad je toga nestalo, uslo je u modu da se zaduzimo za neke nebuloze, masa njih (i domacih i stranih) se tu omaste, pa vi drugi onda sve to vracajte. Nismo vise ni blizu ambisa nego visimo preko ponora, krajnje je vreme da se opametimo.

vucko":ho3hoa77 je napisao(la):
Johnny,kredit je za naucnu infrastrukturu zato ti je netacan zadnji pasus.

Pasus je tačan

Postoji nešto što se zove kreditni limit ili krajnja granica naše izdržljivosti
bez obzira da li je naučni , infrastrukturni, ili proizvodni uslovni ili slobodni kredit
smanjuje se kreditna sposobnost

uzimanjem bilo kog NEnužnog kredita
smanjujemo očajnički potreban prostor za uzimanje ,,industriskog,, kredita
a ON je jedini koj može da vrati sebe i da zaradi
plus nus efekat - da zaposli ovaj narod i spasi od gladi, i ulije nadu za bolje sutra
most se ne jede, nauka se ne jede,
shvatite glad ne kuca na vrata vec ulazi sama - a ispada da joj mi još i što šire otvaramo vrata

E da .... šta je sa postojecim fakultetskim labaratorijama . . . .
pa one su glavne za nauku . . . bar tako kažu u nekom naučnom svetu
i toliko su ove naše dobro opremljene, da nam samo fali posebni glavni naučni centar

Edit
JohnyBgood wrote: ,,. . . . ja bih uveo moratorijum na uzimanje kredita . . . ,,

Pa bilo bi moralno da bar pola godine ili godinu pred izbore ne uzima se ikakv kredit
kako bi sigurno otklonili sumlju od . . . . naročito kad je ishod izbora neizvestan
(srecom nije ovo mesto da raspredamo o moralu i ishodu raznih politika)

pufna69":2srsduet je napisao(la):
ako je tacno ovo sto @stf kaze, da su pare namenski date za centar, o cemu onda pricamo? ili je bolje da se uctivo zahvalimo i kazemo ne, kao sto smo uradili sa parama za stanove za raseljavanje jer ne mozemo da nadjemo adekvatne lokacije?

sto se polozaja tice, nista nemam protiv"decentralizacije" kao takve, ali imam protiv slepog protivljenja iskljucivo radi protivljenja... kada bi se sada naucni centar izgradio bilo gde u srbiji van bg ili eventualno trase bg-ns, bio bi automatski osudjen na propast... naucni centri, da bi opstali, razvijali se i napredovali, zavise od masovnosti poseta i popularnosti.... jednostavno nema infrastrukture nigde drugde koja bi opravdala da se centar locira negde van bg koji ima oko 30% stanovnistva

edit: sad procitah @nebojsaG predlog za pancevo... moze pancevo :)
Ja upravo i pricam da ove budale na vlasti sprovode beogradizaciju i novosadizaciju Srbije

ЈА подржавам пројекат ако се измести у Ниш. МОгли би целокупни ЕТФ и кампуси да се изместе доле. Зашто сви факсеви да буду у Београду? Ево савршене прилике да умиримо југ.

stf":3qfp7jbm je napisao(la):
ЈА подржавам пројекат ако се измести у Ниш. МОгли би целокупни ЕТФ и кампуси да се изместе доле. Зашто сви факсеви да буду у Београду? Ево савршене прилике да умиримо југ.

u Nisu vec postoji elektrotehnicki fakultet

stf":36gmec5n je napisao(la):
taman posla da su svi faxevi u beoogradu.u beogradu su faxevi beogradskog univerziteta kao i mnogi privvatni i istturena odljenja nekih faxeva....

ali pored toga skoro svaki veći grad ima svoj univerzitet. novi sad, niš, kragujevac, priština (trenutno u KM).

takođe expanzijom privatnih fakulteta siguran sam da danas svako veće mesto ima neki fax.

ali fakultet treba da bude nezavistan od države. a ne da država da gradi i populariše fakultete. država samo treba da da pare za studente na budžetu, a dalje na fakultetu treba da bude kako će te pare da potroši.

u suštini priča oko faxa ne može da bude u fazonu država duradi nešto nego je dosta kompleksnija....

ako ćemo o tome da diskutujemo može.

MilisaV":3csy5xxi je napisao(la):
država samo treba da da pare za studente na budžetu, a dalje na fakultetu treba da bude kako će te pare da potroši.

Kako da ne. Daj pare, a mi cemo da trosimo. Zato su nam i fakulteti takvi kakvi su (ocajni). Pod tom floskulom "autonomije univerziteta" dosli smo do toga da fakulteti nikom nisu odgovorni osim sami sebi.

Ako drzava daje pare, mora i da kontrolise kako se trose i sta se sa tim parama radi. A ne samo daj i zaboravi.

Још једна специјалност "aутономије универзитета" су додатни трошкови којима се оптерећују студенти на буџету

Ovu ozbiljnu temu pocecu sa par crtica iz zivota jedne od nasih najveih naucnih ustanova (vjerovatno po broju radova objavljenih u inostranim casopisima i najvecoj)

- Nas najmladji naucnik kome je uspjelo da objavi radove u Science i Nature je posle par godina natezanja i spletkarenja uspio da domaru otme sobicak ( <10kvm) da se sa jos 4 ili 5 (moracu da provjerim) kolega useli u njega!
- Prije mjesec dana je sprijecen fizicki obracun izmedju jednog akademika (i to od onih kojima nasa zemlja opravdano moze da se ponosi) i njegovog nesto mladjeg kolege koji je iskoristio njegovo krce odsustvo i zauzeo mu sto i stolicu.
- Na jednom projektu se ostre koplja ko ce da uskoci u "kancelariju" koja se ce se osloboditi odlaskom koleginice u inostranstvo - 'obecana zemlja" je velika, citiracu "mozes SKORO da rasiris ruke" x "malo vise od toga"

- O studentu na doktorskim koji nema sanse da se sledecih nekoliko godina preseli iz laboratorije, gdje pored drustva nekoliko stotina zivotinjskih leseva (mogao je da studira nesto finije ako mu to smeta) svakog dana udise isparenja dokazano mutagenih supstanci sa kojima se tamo radi necu ni da govorim.

Ponovicu to je stanje na instituciji koja treba da iznese ogroman dio posla oko ubacivanja BU na Sangajsku listu.

Ja zanam da vecina na ovom forumu (nemojte mi zamjeriti) ima profesionalnu deformaciju da vrednuje samo onaj rad koji se moze izmjeriti metrom, ali dopustite mi da ustvrdim da se i na druge nacine moze stvatrati neka vrijednost.

(za sada ovoliko, nastavljam veceras)

hazard":petn4sna je napisao(la):
MilisaV":petn4sna je napisao(la):
država samo treba da da pare za studente na budžetu, a dalje na fakultetu treba da bude kako će te pare da potroši.

Kako da ne. Daj pare, a mi cemo da trosimo. Zato su nam i fakulteti takvi kakvi su (ocajni). Pod tom floskulom "autonomije univerziteta" dosli smo do toga da fakulteti nikom nisu odgovorni osim sami sebi.

Ako drzava daje pare, mora i da kontrolise kako se trose i sta se sa tim parama radi. A ne samo daj i zaboravi.

A KO kontrolise nasu drzavu? Daj univerzited Dulicu, Dacicu, Mrkonjicu, Dinkicu, pa ces da dobijas ovakve megalomanske projekte u koje ce oni i njihovi pajtosi da se ugradjuju a ljudi koji objavljuju u medjunarodnim casopisima (znaci u rangu su bar Jelene Jankovic ili Tipsarevica u tome sto rade, a sigurno imamo i po nekog Djokovica) da se otimaju za stolice.

Univerzitet TREBA odvojiti od drzave da bude NEZAVISAN GLAS KRITIKE I RAZUMA i SKLADISTE ZNANJA o bazicnim naukama. I postaviti kontrolna tela i merila koja ce da osiguraju da se brine i o studentima i o istrazivanjima. Nije to neka mudrost, iskopirajte recimo univerzitete rangirane od 20 do 50-og mesta na svetskoj listi, na kojoj Beogradski univerzitet nije ni medju top 500! Nije to nesto sto se ne moze, treba samo HTETI i UMETI, a nijedno od ta dva ovu nasu reketasku vlast ne zanima.

Odvajanje od drzave ne znaci da mogu da rade sta hoce, moze se reci univerzitetu toliko para od drzave dobijate i ovo su norme koje morate da ispostujete (postovanje zakona, na sta smeju da se trose pare, itd.) Na kraju nije nikakav problem da se u kontrolno telo ubace i ljudi sa raznih fakulteta, i predstavnici studenata, i DA - predstavnici drzave.

I umesto da radimo ozbiljne reforme mi se zaje*******avamo sa nekakvom ekstravagantnom zgradom na stulama koju znamo da hocemo da gradimo i za nju platimo Bog zna koliko miliona evra, a jos ne znamo da li ce ona biti nekakva laboratorija za nauku (i KAKVU, KO ce tu da radi, i STA?) ili neki centar koji ce da posecuju djacke ekskurzije?! Sto rece Vesna Pesic (koju po mnogim pitanjima ne mogu da smislim), "Pa cekajte ljudi, vi stvarno niste normalni!"

Univerzitet treba sam sebe da kontroliše. Kao prvo - sve budžetske odluke treba da idu pred univerzitetski parlament, u kome studenti i profesori imaju jednako pravo glasa. Moraju biti javne! Zbog čega odluke koje utiču na kvalitet nastave studenata (posebno postdiplomskih) donose neka nastavna veća i profesori? Jednak broj predstavnika! Drugo - zašto se evaluacije profesora tiče - zašto one ne utiču na reizbor profesora u sldedećoj godini. Ko ih procesuira, kako funkcionišu? Da li su obavezne? Treće - zašto još uvek postoji nastava po fakultetima, a ne univerzitetska. Tako imamo paradoks npr. da sociolozi imaju bolje kurseve iz urbanih pitanja nego urbanisti ili istoričari. Ja ako hoću da se bavim istorijom Beograda mogu da se slikam (citat osobe sa BU: "Što ne pišeš o Karađorđu...?")... Prosto rečeno - ja hoću da se bavim nečim interesantnim, važnim, i to interdisciplinarno. NE MOGU - zašto? Jer predavanja koje ja hoću da uzmem se održavaju na drugom fakultetu. I na kraju - zbog čega još uvek imamo oralne ispite??? Kako uvažiti žalbu ili kontrolisati oralni ispit? Na koji način on meri znanje studenata? Šta mi njih uopšte želimo da naučimo? Priča li iko o tome? (NE). Podhitno ukinuti oralne ispite i preusmeriti na pisanje radova (akademska aktivnost), diskusije na vežbama, projekte. Broj studenata nije opravdanje (mi imamo mnogo časova po amfiteatrima pa opet sve funkcioniše što se ocenjivanja tiče).

I da vam kažem - sličnu spregu politiku i problema imamo i na mom univerzitetu, a on je još i dobar (u top 20 u mnogim disciplinama, Amerika, bla bla). Država nam ne isplaćuje pare iz budžeta već godinama, to je već dostiglo skoro milijardu dolara duga. Univerzitet je rak-rana društva.

U obrazovanju nama treba revolucija, a ne ekstravagantna zgrada. Ovo je kao kad u GSP-u umesto da zamene truli deo, oni ga prefarbaju žutom. I sve ok, jel tako?

Novi render nanocentra u Bloku 39

10-homepage-1.jpg

jovanovm":vjl6g495 je napisao(la):
Univerzitet treba sam sebe da kontroliše. Kao prvo - sve budžetske odluke treba da idu pred univerzitetski parlament, u kome studenti i profesori imaju jednako pravo glasa. Moraju biti javne! Zbog čega odluke koje utiču na kvalitet nastave studenata (posebno postdiplomskih) donose neka nastavna veća i profesori? Jednak broj predstavnika! Drugo - zašto se evaluacije profesora tiče - zašto one ne utiču na reizbor profesora u sldedećoj godini. Ko ih procesuira, kako funkcionišu? Da li su obavezne? Treće - zašto još uvek postoji nastava po fakultetima, a ne univerzitetska. Tako imamo paradoks npr. da sociolozi imaju bolje kurseve iz urbanih pitanja nego urbanisti ili istoričari. Ja ako hoću da se bavim istorijom Beograda mogu da se slikam (citat osobe sa BU: "Što ne pišeš o Karađorđu...?")... Prosto rečeno - ja hoću da se bavim nečim interesantnim, važnim, i to interdisciplinarno. NE MOGU - zašto? Jer predavanja koje ja hoću da uzmem se održavaju na drugom fakultetu. I na kraju - zbog čega još uvek imamo oralne ispite??? Kako uvažiti žalbu ili kontrolisati oralni ispit? Na koji način on meri znanje studenata? Šta mi njih uopšte želimo da naučimo? Priča li iko o tome? (NE). Podhitno ukinuti oralne ispite i preusmeriti na pisanje radova (akademska aktivnost), diskusije na vežbama, projekte. Broj studenata nije opravdanje (mi imamo mnogo časova po amfiteatrima pa opet sve funkcioniše što se ocenjivanja tiče).

I da vam kažem - sličnu spregu politiku i problema imamo i na mom univerzitetu, a on je još i dobar (u top 20 u mnogim disciplinama, Amerika, bla bla). Država nam ne isplaćuje pare iz budžeta već godinama, to je već dostiglo skoro milijardu dolara duga. Univerzitet je rak-rana društva.

U obrazovanju nama treba revolucija, a ne ekstravagantna zgrada. Ovo je kao kad u GSP-u umesto da zamene truli deo, oni ga prefarbaju žutom. I sve ok, jel tako?

Sve si upravu osim "univerzitet treba sam sebe da kontrolise". Trenutno je to stanje u Srbiji (tj. u Beogradu svaki fakultet sam sebe kontrolise) sto dovodi do toga da profesori nisu nikome odgovorni osim sami sebima i jedni drugima, i tu se naravno niko nikome ne zamera. Po mojoj slobodnoj proceni bar 50% u visokoskolskim ustanovama zasluzuju otkaz jer nisu dorasli svom radnom mestu ali otpustiti profesora je apsolutno nemoguce. Drugo u Srbiji ne mozes da das studentima toliku moc koliku predlazes jer je studentima u Srbiji jedino bitno da zavrse sa diplomom i dobrim prosekom, a ne to sta ce nauciti na tom fakultetu i kako ce ih spremiti za dalji zivot i rad. Vecina studenata ne razmislja o tome, uostalom pogledaj oko cega studenti svake godine protestuju - da se smanji uslov za upis sledece godine (tj. da se olabavi kriterijum), da se uvedu dodatni ispitni rokovi, da se smanji skolarina. Niko ne govori o sustinskim stvarima, kao sto je kvalitet nastave, neprilagodjenost nastavnih programa, kurcobolja profesora i njihova nedodirljivost, skarabudzena bolonjska reforma itd. A ono oko cega se studenti zale (uslov i rokovi) su samo simptom svega toga - da je nastavni plan dobar, da profesori rade svoj posao ne bi im padalo na uslovu 70% studenata niti bi im padali na ispitima po 5 puta. Niko da npr. ne pokrene pitanje kakvi su to profesori kada im studenti tako grcaju i kada njih 90% ne moze u roku da zavrsi bilo sta? Nisu valjda samo studenti krivi i lenji?

Dalje upravu si da studente malo ko zarezuje...evo ja znam licno za primer, dosla profesorka na ispit i zato sto je bila nadrkana ili smorena ili sta vec (a inace ocigledno ima nekih mentalnih problema) podelila svima 6ice i 7ice maltene ne gledajuci studentske radove. Onda su studenti isli da se zale, ne sa nekakvom namerom ili iluzijom da ce im ocene biti promenjene ili da ce ispit ponoviti, vec samo da ukazu na cinjenicu da imaju mentalno nestabilnu profesorku koja vec godinama pravi takve probleme - do dekana nisu ni stigli jer se vec sekretarica izdrala na njih, maltene ih popsovala najstrasnije i isterala napolje, sta oni ima da se zale, sta su umislili da su. I nikom nista naravno i tako vec 50. put za redom. Ili drugi primer, na jednoj katedri digla se frka oko neprilagodjenosti bolonjske reforme (tj. "lazne reforme" koja je samo zamaskirala da se fakticki nista nije promenilo) i nakaradnosti nastavnog programa i profesorskog ponasanja, pisali studenti zalbe, prodekan za nastavu, tralalala, i na kraju kazu profesori bice sednica nastavnog veca o svemu tome - i na kraju na tu sednicu ne pozovu studente! Ni jednog jedinog predstavnika! Nego puste da cekaju u hodniku.

Mora da postoji nekakav kontrolni mehanizam iznad profesora, da ih kontrolise neko ko nije profesor i ko nema veze ni sa njima ni sa fakultetom - nego ko je zainteresovan samo za svoj posao kontrole i nadgledanja i ko nema povezane interese. Mozda mora i da postoji odvojena agencija kojoj ce se studenti obracati za zalbe protiv profesora i sl. A drzavna revizorska institucija treba da kontrolise gde je otisao svaki dinar koji je drzava dala fakultetima. I da od revizije zavisi da li ce dobiti vise, manje ili uopste ista sledeci put.

A za ovu fragmentaciju si skroz u pravu, u Beogradu postoji Univerzitet samo na papiru, u realnosti to je skup nepovezanih fakulteta koji su svaki svet za sebe.

A usmeni ispiti postoje jer su laksi za profesore, a kod nas su generalno primer arbitrarnosti i neujednacenosti. Ali, lakse je da poredjas studente u sali i ispitkujes ih iz glave, ko ce da se cima da pregleda pismene ispite, radove...to ce onda da potraje duze od prve polovine junskog roka a je*******iga onda ne moze da se letuje u predsezoni kad je najpovoljnije.

@hazard
Razumem da su moji stavovi možda ekstremni, ali meni se čini da su neophodni. Ukratko - mislim da bi se uz postepeno povećanje uloga studenata u samom nastavnom programu povećalo i njihovo interesovanje za ozbiljnije i bolje definisanje istog. Ovo kažem kao osoba koja predaje u visokoškolskoj ustanovi, znači iz ličnog iskustva. Mislim da je posao profesora upravo da studenta nauči i navede kako sam da pronađe i stvori dalje znanje, ono što naši profesori često zanemaruju. Slažem se da su žalbe studenata samo simptom ozbiljnijih problema, ali takođe mislim da se studenti žale oko onoga što (misle) da mogu bar malo da promene. Mislim da bi uz pravu mobilizaciju i oni mogli da imaju mnogo ozbiljnije i pozitivnije zahteve u svojim protestima.

Ono što je možda najvažnije je da se u osnovi slažemo - studente niko ne zarezuje kada imaju ozbiljne zahteve ili ukazuju na velike propuste, fragmentacija je bespotrebna, smanjuje obrazovni potencijal i vodi daljoj korupciji, i usmeni ispiti su leglo malverzacija i veliki problem profesora.

Takođe mislim da treba raditi na stvaranju neke samoodrživosti univerziteta bez privatizacije njegovih delova. Nekakav sistem uzajamne pomoći i uzajamnog rada studenata, administracije, i nastavnog veća bi bio korak u dobrom pravcu, uz potpunu transparentnost samih troškova univerziteta. Univerzitet je sam po sebi institucija čiji je cilj sticanje znanja, a ne novca, titula ili društvene važnosti.

Izgradnja centra za promociju nauke i nanocentra pocinje u martu 2012. godine.Rekla mi je pticica :cool:

Strasno, kao jedan moderator dozvoljavas da delis vise informacija sa "rivalskim" forumom nego sa nama :p

Meni se svidja ono sto si napisao da ce Volfgang Cepler raditi ceo Blok 39 :) To je velika sansa da se pokrene prica o preseljenju fakulteta koji vape za kvalitetnim prostorom.

vucko":1rx72ped je napisao(la):
Izgradnja centra za promociju nauke i nanocentra pocinje u martu 2012. godine.Rekla mi je pticica :cool:

sta bi sa planovima za ovu jesen? Ovaj martovski rok mi suvishe deluje kao rok da se taman zaoru temelji pred izbore, jer samo za to imaju pare

mradulovic":16y3cz9g je napisao(la):
vucko":16y3cz9g je napisao(la):

sta bi sa planovima za ovu jesen? Ovaj martovski rok mi suvishe deluje kao rok da se taman zaoru temelji pred izbore, jer samo za to imaju pare

Meni to daje nadu da ova zemlja ipak nece skrckati stotine miliona evra na jednu takvu glupost u trenutku kada ima hiljade pametnijih stvari koje treba da uradi.

PS Ako ce neki fakulteti da se izmestaju, sto stvarno treba, ona neka grade te ***ne fakultete i tako ih i nazovu a ne neku Frankenstajn-nebulozu od "popularizacije nauke". Malo fakultet, malo muzej za decu, malo nano-centar. Ova vlast je jedan veliki centar, pardon cirkus, za popularizaciju reketa i gluposti.

Ej mozemo da hranimo hlebom i sljivama trecinu Evrope a ovamo neki naucni centar! Dokle bre vise da lutamo i gubimo vreme za nebuloze umesto da ulazu sve zivo u poljoprivredu i stocarstvo jer to je ono cime bi mogli da se dicimo i izvozimo, pa i Hrvati su ispred nas u poljoprivredi citavu deceniju a ovamo imaju more da izvoze ribu na tone!! :grand:

зај***** је то кад имаш мишљење о свему...

Vrh