Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

vucko":21wkfpzy je napisao(la):
Kada se gradi most koji visestruko kosta vise nego ovaj projekat manje ljudi se buni nego kada je u pitanju naucni projekat.To mi je zanimljivo.

Koji "NAUCNI PROJEKAT" ti tu vidis? Naucni projekti se pokrecu ili iz naucnih institucija (univerzitet, fakulteti, instituti) ili iz privrede kada treba resiti neki konkretan tehnoloski ili drugi problem. Ovo nije naucni projekat, ja tu pre svega vidim jednu zgradu na stulama koja ce jako puno da kosta, mnogi ce da se ugrade, a mi svi cemo da vracamo multimilionski kredit (naravno u evrima). U celoj ovoj pi***riji od ideje nema ni N od nauke. Samo reket, ugradjivanje i PR za naivne.

A za most se slazem da je mogao jeftiniji, pogotovo ako ce preko njega da ide tramvaj. I za TO bi neko po meni trebalo da odgovara, ali opravdavati jedno totalno bacanje para time sto je na nesto drugo (a bar je to drugo korisno i trebalo) potroseno previse para nas nece daleko dovesti.

Mislim da jednostavno po potanju svega moramo biti skepticni, jer priroda vlasti je jednostavno takva. Verovatno su nas ojadili za most i ako Bog da to cemo (ili neka normalna valst jednog dana) da istrazujemo. Ali ovo sr*** sa nekakvim centrom za popularizaciju nauke jednostavno smrdi od pocetka i od glave do pete. Prave nas budalama a u isto vreme nas ojadjuju i zato su moji postovi ovako ogorceni, nista licno.

razumljivo je zasto se protive, oni koji se protive, sad ili generalno ili za odredjenu gomilu para, izgradnji, i sa kojih polazista krecu... sve stoji, i da je ruglo koje grad treba da sredi svuda oko nas, i da je ideja vodilja verovatno punjenje vec prepunih dzepova odredjenih pojedinaca i grupa, i da ima drugih stvari koje su preko potrebne ovome gradu.... i to su samo neki od razloga protiv

koliko vidim, vecinom niko ne spori, da kada bi se naucni centar gradio sa namerom da bude samo to, naucni centar, da je to potrebno....i to je bitno, naucni centar je jako bitan za decu generalno, a pogotovo u nasem okruzenju; ne slazem se da se poseta naucnom centru moze zameniti voznjom metroom po pitanju znacaja za intelektualni razvoj deteta (pritom i voznja metroom je znacajna, kao, i za mog sina od 13 meseci, voznja pokretnim stepenicama :) )

to sto mi kao gradjani nismo u stanju da iskontrolisemo da to ne bude podloga za bogacenje i otimanje para, sto se istovremeno ne gradi i metro, sto parking ili situacija nelegalnih naselja nisu resene, sto su nam institucije obrazovanja svedene na minimum po svakom pitanju, ne treba i ne sme da bude izgovor kojm ce se svrha naucnog centra omalovaziti

a i prava postavka stvari nije da li centar ili metro ili raseljenje ili vise parkinga, to ne treba da bude izbor nego valjda plan razvoja mora da podrazumeva istovremeno planiranje za sve ove stvari; ako prihvatimo postavku ovo ili ono, (koja btw i daje vecu mogucnost manevrisanja i otimacine) onda zaista nismo dalje od jedenja tog 'leba i to nam je to, jer ce svi oni problemi koji su ono samo da se gomilaju i postaju tezi, a i skuplji da se resavaju

deci je bitno dati informaciju i izbor, a nista od navedenog u komentarima protiv ne moze to uraditi kao dobar naucni centar

Hajde ovako da okrenem stvari, a da ne bude populistički: da li neko ovde zna koliko je para u prethodnih pet godina uloženo u Petnicu?
Niko pri zdravoj pameti ne spori značaj Petnice za razvoj mladih mozgova, a oni su više puta bili pred zatvaranjem i grcaju u dugovima.

edit: ostatak je Džoni već objasnio

^^^
:)

četvrtak, 18. avg 2011, 07:30 -> 12:23
Obnova Petnice

Počela izgradnja novih objekata u Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva. Na proširenje smeštajnih kapaciteta čekalo se 15 godina. Jedinstvena naučna škola u ovom delu Evrope, kada bude završena, moći će da ponudi mladim istraživačima još kvalitetnije programe.

Dok se nova laboratorijska zgrada ubrzano gradi, u Istraživačkoj stanici Petnica polaznici dovršavaju projekte iz hemije koji su započeti zimus. Aktuelni su i seminari arheologije, matematike i geologije.
Petnaest godina čekalo se na proširenje kapaciteta za smeštaj polaznika. Broj kreveta biće povećan sa 100 na 180, a uslovi za rad biće mnogo bolji.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić kaže da se otvara prostor za mnoge nove sadržaje, nove programe, ali i ideje koje su se godinama sakupljale.

Tempo izgradnje je brz, jer novac od kredita Evropske investicione banke beogradskim firmama građevinarima ne kasni.

Prema strategiji naučno-tehnološkog razvoja Srbije, projekat je vredan 7,3 miliona evra, a u objekte će praktično biti uloženo 6 miliona, dok će u opremu biti uloženo 2,5 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ističe da će kroz nekoliko meseci Petnica postati vodeći evropski vanškolski obrazovni centar.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović navodi da obrazovni sistem Srbije zajedno sa Istraživačkom stanicom Petnica treba da učini ono što je potrebno da znanje koje se stiče u školama bude tu proveravano i primenjivano.

Posle letnjih seminara počeće rekonstrukcija starih objekata u Petnici, da bi stanica od proleća, kada puni 3 decenije postojanja, imala četiri puta više prostora nego sad.

Izvor: RTS

Istraživačka stanica Petnica

16-homepage-1.jpg

Lokacija: Istraživačka stanica nalazi se u selu Petnica, nadomak gradu Valjevo, katastarska parcela br. 253/1

BRGP: 7979.07 m² (bez parternog uređenja)

Opis objekta: Predviđeno je izvođenje radova na izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji objekata i parternom uređenju Istraživačke stanice "Petnica"

6 objekata:

* smeštajni objekat (BGRP 3.478,81 m²)
* laboratorije (BGRP 1.514,22 m²)
* restoran sa galerijom (BGRP 1.305,79 m²)
* nastavni centar (BGRP 1.235,33 m²)
* biblioteka (BGRP 444,92m²)
* parterno uređenje

Period izrade projekta: Početak izgradnje se očekuje do kraja juna meseca

Period izgradnje: juni 2011. - mart 2012.

Nabavke: IOP/1-2011: Izvođenje radova na izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji objekata i parternom uređenju u okviru kompleksa "Istraživačka stanica Petnica", Valjevo"

Izvor Jedinica za upravljanje projektima

"Pitaj mlade asistente po fakultetima sta misle da li ce da vide neku vajdu od ovoga. I ko ce u ovim "naucnim centrima" da radi i ko da ga placa? Na osnovu CEGA ce to bolje da funkcionise bolje od sadasnjih fakulteta i univerziteta? "

One iste kolege koje trckaraju iz ETF-a kroz straznja vrata (prolazeci hodnicima u kojima vise kablovi elektricnih instalacija) ka kojekakvim paviljonima okolo- izgradjenih od PRIVATNIH donacija u cilju resavanja sve veceg problema nedostatka adekvatnog radnog prostora. Zgrada tehnickih fakulteta je nadogradjena radi toga, da bi se u nju zgurala 3 fakulteta. Poslednji sprat je stoga poneo ime "golubarnik", a radno okruzenje je takvo da imate utisak da tu ne vredi vise ulagati ni u cistacice a kamoli u kancelarijski mobilijar profesora! PMF je u istom ako ne i gorem stanju.
Vi ljudi niste svesni koliko je nisko pala nauka u Srbiji i u kakvim uslovima mladi rade tu! Dakle, ako ce da im obezbede bolje laboratorijske uslove- sta je konkretnije od toga? A kome ce da ih obezbede? Hoce Djilas i Mrka da udju u lab da se igraju sa laserima, epruvetama i pipetama?
Jel znate gde se odrzavaju konferencije kod nas? Kolarac, na primer-sto nije adekvatno! Sava centar-takodje neadekvatno! U dobro organizovanim univerzitetima sve je na jednom mestu- pocev od kongresnih sala, rektorata, fakulteta, do domova...neki cak imaju i filskulturne sale i atletsku stazu i fudbalski teren!!!!
Organizovati dobru konferenciju nemoguce je bez dobre organizacije, za pocetak. Naravno da su kvalitet naucnog rada i njegova pravilna povezanost sa industrijom bitnije, ali dobra organizacija ih pokrece i motivise! Proslo je vreme naucnika koji objavljuju radove sedeci u sobicama 3x3, razvijajuci teorije iza prasnjave gomile knjiga. a takodje je proslo vreme kada ste mogli da imate kvalitetno visoko obrazovanje bez kvalitetnog naucnog rada! uostalom, srbija ima toliko naucnih instituta- u jednom od njih sam proveo godinu dana radeci i mogu vam reci da tuzno to koliko su propali i prepusteni sami sebi! Imaju probleme bre sa placajem kirije PMF-u, bukvalno! toliko instituta-toliko potencijala- a svi propadaju!
O naucnoj sinergiji koja proistice iz dobre organizacije i saradnje na univerzitetskom nivou ne mogu da pricam ljudima koji su navikli npr na pojavu da razlicite katedre u okviru istih fakulteta imaju nultu saradnju! ne samo to, nego ogranicavaju rad jedni drugima. Ko razume, razume! Jos jednom - u ozbiljnoj zemlji treba da ima ko o tome da misli!!!!
na kraju:popularizacija nauke je takodje nesto sto treba zemlji gde su klincima idoli ceca i jeca- mene npr to ozbiljno porazava, a vas!?

Nove zgrade fakulteta u ubjedinjenom kampusu, koji ce sadrzati i kongresnu salu,anministrativne prostorije, dobro opremljene laboratorije, biblioteke, kao i centar za promociju nauke - apsolutno da!

alexa_ndar":3htu56g1 je napisao(la):
"Pitaj mlade asistente po fakultetima sta misle da li ce da vide neku vajdu od ovoga. I ko ce u ovim "naucnim centrima" da radi i ko da ga placa? Na osnovu CEGA ce to bolje da funkcionise bolje od sadasnjih fakulteta i univerziteta? "

One iste kolege koje trckaraju iz ETF-a kroz straznja vrata (prolazeci hodnicima u kojima vise kablovi elektricnih instalacija) ka kojekakvim paviljonima okolo- izgradjenih od PRIVATNIH donacija u cilju resavanja sve veceg problema nedostatka adekvatnog radnog prostora. Zgrada tehnickih fakulteta je nadogradjena radi toga, da bi se u nju zgurala 3 fakulteta. Poslednji sprat je stoga poneo ime "golubarnik", a radno okruzenje je takvo da imate utisak da tu ne vredi vise ulagati ni u cistacice a kamoli u kancelarijski mobilijar profesora! PMF je u istom ako ne i gorem stanju.
Vi ljudi niste svesni koliko je nisko pala nauka u Srbiji i u kakvim uslovima mladi rade tu! Dakle, ako ce da im obezbede bolje laboratorijske uslove- sta je konkretnije od toga? A kome ce da ih obezbede? Hoce Djilas i Mrka da udju u lab da se igraju sa laserima, epruvetama i pipetama?
Jel znate gde se odrzavaju konferencije kod nas? Kolarac, na primer-sto nije adekvatno! Sava centar-takodje neadekvatno! U dobro organizovanim univerzitetima sve je na jednom mestu- pocev od kongresnih sala, rektorata, fakulteta, do domova...neki cak imaju i filskulturne sale i atletsku stazu i fudbalski teren!!!!
Organizovati dobru konferenciju nemoguce je bez dobre organizacije, za pocetak. Naravno da su kvalitet naucnog rada i njegova pravilna povezanost sa industrijom bitnije, ali dobra organizacija ih pokrece i motivise! Proslo je vreme naucnika koji objavljuju radove sedeci u sobicama 3x3, razvijajuci teorije iza prasnjave gomile knjiga. a takodje je proslo vreme kada ste mogli da imate kvalitetno visoko obrazovanje bez kvalitetnog naucnog rada! uostalom, srbija ima toliko naucnih instituta- u jednom od njih sam proveo godinu dana radeci i mogu vam reci da tuzno to koliko su propali i prepusteni sami sebi! Imaju probleme bre sa placajem kirije PMF-u, bukvalno! toliko instituta-toliko potencijala- a svi propadaju!
O naucnoj sinergiji koja proistice iz dobre organizacije i saradnje na univerzitetskom nivou ne mogu da pricam ljudima koji su navikli npr na pojavu da razlicite katedre u okviru istih fakulteta imaju nultu saradnju! ne samo to, nego ogranicavaju rad jedni drugima. Ko razume, razume! Jos jednom - u ozbiljnoj zemlji treba da ima ko o tome da misli!!!!
na kraju:popularizacija nauke je takodje nesto sto treba zemlji gde su klincima idoli ceca i jeca- mene npr to ozbiljno porazava, a vas!?

Nove zgrade fakulteta u ubjedinjenom kampusu, koji ce sadrzati i kongresnu salu,anministrativne prostorije, dobro opremljene laboratorije, biblioteke, kao i centar za promociju nauke - apsolutno da!

Pa JT, ajde onda da reorganizujemo univerzitet (sto svakako treba) i uredimo taj kampus tehnickih fakulteta a mozda slicno i kampus prirodnih nauka i drugo. Ne vidim sta ce jedna ekstravagantna zgrada na stulama tu da promeni na bolje?

Da su rekli, 'ajde da preselimo Pravni negde druge i jos otkupimo Metropol za goste i konferencije, malo dogradimo stvari tako napravimo jedan kampus tehnickih fakulteta ne bih imao nista protiv.

Ovo na Novom Beogradu nema nikakvog smisla. Da su hteli tu na kraju da presele fakultete trebao bi im puno veci plac, a da stoji ovako odvojeno od institucija sa kojima treba da saradjuje (i ne daj Boze deli personal?) ni to nema nekog smisla.

pufna69":3ni3x7fw je napisao(la):
razumljivo je zasto se protive, oni koji se protive, sad ili generalno ili za odredjenu gomilu para, izgradnji, i sa kojih polazista krecu... sve stoji, i da je ruglo koje grad treba da sredi svuda oko nas, i da je ideja vodilja verovatno punjenje vec prepunih dzepova odredjenih pojedinaca i grupa, i da ima drugih stvari koje su preko potrebne ovome gradu.... i to su samo neki od razloga protiv

koliko vidim, vecinom niko ne spori, da kada bi se naucni centar gradio sa namerom da bude samo to, naucni centar, da je to potrebno....i to je bitno, naucni centar je jako bitan za decu generalno, a pogotovo u nasem okruzenju; ne slazem se da se poseta naucnom centru moze zameniti voznjom metroom po pitanju znacaja za intelektualni razvoj deteta (pritom i voznja metroom je znacajna, kao, i za mog sina od 13 meseci, voznja pokretnim stepenicama :) )

to sto mi kao gradjani nismo u stanju da iskontrolisemo da to ne bude podloga za bogacenje i otimanje para, sto se istovremeno ne gradi i metro, sto parking ili situacija nelegalnih naselja nisu resene, sto su nam institucije obrazovanja svedene na minimum po svakom pitanju, ne treba i ne sme da bude izgovor kojm ce se svrha naucnog centra omalovaziti

a i prava postavka stvari nije da li centar ili metro ili raseljenje ili vise parkinga, to ne treba da bude izbor nego valjda plan razvoja mora da podrazumeva istovremeno planiranje za sve ove stvari; ako prihvatimo postavku ovo ili ono, (koja btw i daje vecu mogucnost manevrisanja i otimacine) onda zaista nismo dalje od jedenja tog 'leba i to nam je to, jer ce svi oni problemi koji su ono samo da se gomilaju i postaju tezi, a i skuplji da se resavaju

deci je bitno dati informaciju i izbor, a nista od navedenog u komentarima protiv ne moze to uraditi kao dobar naucni centar

Evo, JA SAM PRVI KOJI spori potrebu za OVIM. Cak i da se ne postavlja pitanje da za te pare moze nesto drugo. Ovo je bacanje para u klozetsku solju. Niste se bre ni dogovorili STA je to? Da li je to centar za popularizaciju nauke pre svega kod dece ili ce to da bude stvarno neki NAUCNI centar? Ili ces da imas muzejske kustose koji ce nesto da objasnjavaju i popularisu ILI ces da imas ozbiljne naucnike koji pokusavaju da provale neki genetski kod, pronadju jos neku cesticu u jezgru atoma ili slicno. Ja za vrhunske naucnike koji prekidaju eksperimente da bi osnovcima pricali bajke jos nisam cuo.

Ako ce da bude centar za popularizaciju nauke zasto to ne moze da bude pri Teslinom muzeju ili nekom od tehnickih muzeja koje vec imamo? Dati tim ljudima neku pristojnu vecu zgradu koja bi bila 1/10 troska OVE PI***RIJE od ideje i projekta i u koju bi mogla da se ubaci neka postavka za popularizaciju nauke. Za to multimilionska zgrada na stulama ne treba, i to ne rade ni puno bogatije zemlje i gradovi, a pogotovo ne oni u kojima zeleznicka stanica lici na ono sto mi imamo.

Ako je NAUCNI centar sta bi on to radio? KO bi tu radio? KO bi birao te projekte? S obzirom kako je ova vlast (a nisu kratko na vlasti tako da nema izgovora) sredila univerzitet, u kakvom su stanju i objekti i ljudi i projekti u toj instituciji, ja nevidim kako BILO KO moze da ima poverenja da ce sad oni tu da naprave neki super centar. Ovo je "kako mali Djokica zamislja" razvoj. Naucni centri u normalnom svetu ili nicu uz i iz dobrih univerziteta (a ovaj nas ima puno dublje probleme koje treba resiti pre nego sto to postane ozbiljna ideja) ili ga prave firme ili konzorcijumi firmi kojima nesto TREBA, cesto u koperaciji sa univerzitetom.

Ovde je par je*******ivetara iz DSa odlucilo "e ajde da uzmemo ogroman kredit, posteno se omastimo i k'o fol popularisemo nauku". Stranka i vlast koji su nam dali plakat "Ocistimo Srbiju" od pole miliona evra. I sad ja treba da verujem u njihovu SPOSOBNOST a i DOBRU NAMERU da mi unapredjuju nauku. Neka hvala, zestoko sumnjam da imaju bilo koje od ta dva.

Na kraju, ovo je zemlja u kojoj cim otvoris neki biznis, odma ti kucaju na vrata reketasi da ti otimaju to sto si stvorio. Mastati o tome da ce kod nas da krene neki bio-tech je suludo. Sredite bre ljudi prvo skolski, sudski, zdravstveni sistem, sagradite OSNOVNU infrastrukturu, dajte privrednicima OSNOVNU PRAVNU i IMOVINSKU SIGURNOST pa se ona javite. NE, oni bi samo da se neke velike pare pozajmljuju, da se mi zaludjujemo sa nekim megalomanskim idejama dok se oni fatiraju sa parama. A gore pomenuto sto je osnovni posao svake vlasti nece ni prutom da taknu. Verovati im da mogu da naprave nekakav koristan naucni centar je isto kao dati operaciju srca nekom hirurgu za koga smo tokom 10 godina pouzdano utvrdili da nije u stanju da operise ni slepo crevo.

A najzalosnije je sto su nekakvim satro medjunarodnim projektom uspeli da namame i obrazovane ljude koji ceznu da se u ovom gradu izgradi bar nesto interesantno i reprezentativno. Ma koliko ta zgrada i bila interesantna, ja odbijam da joj se radujem i zelim da se ne sagradi. Radi svega gore navedenog. Isto kao sto se ne bi radovao super zeleznickoj stanici da nam je sagradio Hitler za vreme okupacije Beograda. Toliko mi se ova providna, reketaska ideja zbog koje ce ostatku Srbije verovatno (i s pravom) da se Beograd smuci za sva vremena, jednostavno GADI.

Uh, Džoni, ja sam pokušao ukratko da objasnim, ali ti si baš ubo poentu...
Nit znamo baš tačno šta je ovo, niti na koji će način da popularizuje nauku, niti kakvu će korist doneti univerzitetu, ništa. Samo čardak... i to skup

ko to mi se nismo dogovorili? mislis li da, da bi neko podrzavao ideju izgradnje i osnivanja naucnog centra, mora, treba i podrazumeva se da je deo klike?

nisam sigurna da li se jos ne zna sta je svrha projekta ili ti samo mesas pojmove naucnog centra sa naucno-istrazivackim institucijama, sto mislim da je slucaj citajuci tvoje postove i komentare ovde. ako se radi o klasicnom naucnom centru za (nepopularnu) popularizaciju nauke, i to ne samo kod dece, ali za njih je najznacajnije, onda tu po pravilu nema istrazivackog rada, makar ne u javne svrhe, nema "prekidanja naucnika", kao sto se ovakvi centri niti otvaraju od strane univerziteta, industrije i sl. ti mozes imati lokalizovane "centre" pri univerzitetima/fakultetima, pri proizvodnim firmama itd, ali je to onda specificno za tu granu i cesto privatizovano za promovisanje proizvoda. ovde ne pricamo o tome, imas na netu sajtove naucnih centra po svetu, pa se moze videti sta su, kako funkcionisu, koja im je uloga a onda i da se zakljuci koji im je znacaj

ostalo sto kazes, kao sto vec rekoh, uglavnom stoji, generalno... samo kada bi bilo ogoljeno od besa i orogcenja koje ja citam u prethodnih dva-tri tvoja posta na ovoj temi, i kada bi se usmerilo tamo gde mozda moze da se napravi neki pritisak pa da se to sto ti smeta, a veruj mi i meni, popravi ako ne i ukine, bilo bi mnogo efektivnije... doduse ne razumem bas na kakvo reketiranje ovde mislis, jer naucni centri i ne zaradjuju bas neke pare, nisu bizniz i nisu privatni, ali za bogacenje tokom izgradnje objekta i sl. si, nazalost, verovatno skroz u pravu... samo me interesuje, ako zaista mislis da je to pocetna ideja, da li mislis da ako nije naucni centar da nece biti nesto drugo?

ono gde se ne slazem jeste da jedan naucni centar moze da se zameni sa nizom manjih "centara" kao sto ti predlazes, ne samo sa funkcionalnog nego i sa organizacijskog aspekta... ali nema nista protiv da postoje i jedni i drugi

ne znam da li si slucajno pomenuo hitlera i zeleznicku stanicu ili pravis paralelu sa mussolinijem i milanskom stazione centrale? ako je ovo drugo, da li smatras da sad italija treba da srusi taj objekat? koji je btw, znacajan po malom milionu stavki, ne samo arhitektonski, saobracjano, istorijski, ekonomski itd itd....a ovo me navodi i na razmisljanje generalno o kontrolisanoj i svrsishodnoj ekonomiji, koja doduse ne moze mnogo da opstane, ali je odlicna kao pokretacka snaga pre liberalizacije, koga interesuje: the wages of destruction, odlicna knjiga.... evo, unapred, sorry za off, da me igor i vucko ne opominju

a ako je skupo, ima nacina da se pobunimo... pogotovo za nase pare

Naucni Centar - OK, ali daj BRE negde drugde, zasto sve u ovom gradu, zasto ne u Pancevu, zasto ne u Kragujevcu, zasto ne u Zrenjaninu, u Kikindi itd. Jos malo u ovoj drzavi nece moci nista drugo da se vidi sem Beograda i Novog Sada i akva parka u Jagodini aman zaman.
Ma ovi su definitivno mozda na istom nivou kao i oni koje smo skidali 2000g. Oni su furali jedan a ovi drugi fazon, tajkunsko korupcijska bag** koja nas drzi u saci pricama o Evropi, jedino su radikali jos gori.

Џони,

схвати да су паре намењене овом пројекту, добијене са условом и да са њима не би могли НИШТА ДРУГО да радимо. Значи, или их употреби за ово, или их нема.

Уосталом, гради се НТЦ Звездара, као истраживачи-научни центар, па се ево, улаже у Петницу, као што је Хомер постовао, па се укровљава Лепенски вир и планира хотел и марина......према томе, у науку је полако печело да се улаже на више фронтова.

Друго, стално помињеш да су технички факултети у ужасном стању. Са друге стране, Правни или ФОН, ФПН се сваке године све више шминкају и дотерују, чак бих рекао, безобразно. Зашто је тако? Јер имају навалу студената и мноооого новца од школарина. Како је наука код нас маргинализована, и техничке факултете уписује мали број људи, значи и мање новца од школарина, а последица тога је да немају од чега да среде зграду(побољшају услове).

Е, видиш, ту на сцену ступа Центар за промоцију. Да привуче већи број деце, каснијих студената, јер, што више студената, то више пара, а паре стварају боље услове....
Све иде ланчано, А почетак ланца је Центар за промоцију. Е, ЗАТО не сматрам да су приоритети побркани. Размисли о томе, пре него што ошипчиш нови талас горчине. ;)

ako je tacno ovo sto @stf kaze, da su pare namenski date za centar, o cemu onda pricamo? ili je bolje da se uctivo zahvalimo i kazemo ne, kao sto smo uradili sa parama za stanove za raseljavanje jer ne mozemo da nadjemo adekvatne lokacije?

sto se polozaja tice, nista nemam protiv"decentralizacije" kao takve, ali imam protiv slepog protivljenja iskljucivo radi protivljenja... kada bi se sada naucni centar izgradio bilo gde u srbiji van bg ili eventualno trase bg-ns, bio bi automatski osudjen na propast... naucni centri, da bi opstali, razvijali se i napredovali, zavise od masovnosti poseta i popularnosti.... jednostavno nema infrastrukture nigde drugde koja bi opravdala da se centar locira negde van bg koji ima oko 30% stanovnistva

edit: sad procitah @nebojsaG predlog za pancevo... moze pancevo :)

stf":18rqqip4 je napisao(la):
Џони,

схвати да су паре намењене овом пројекту, добијене са условом и да са њима не би могли НИШТА ДРУГО да радимо. Значи, или их употреби за ово, или их нема.

Уосталом, гради се НТЦ Звездара, као истраживачи-научни центар, па се ево, улаже у Петницу, као што је Хомер постовао, па се укровљава Лепенски вир и планира хотел и марина......према томе, у науку је полако печело да се улаже на више фронтова.

Друго, стално помињеш да су технички факултети у ужасном стању. Са друге стране, Правни или ФОН, ФПН се сваке године све више шминкају и дотерују, чак бих рекао, безобразно. Зашто је тако? Јер имају навалу студената и мноооого новца од школарина. Како је наука код нас маргинализована, и техничке факултете уписује мали број људи, значи и мање новца од школарина, а последица тога је да немају од чега да среде зграду(побољшају услове).

Е, видиш, ту на сцену ступа Центар за промоцију. Да привуче већи број деце, каснијих студената, јер, што више студената, то више пара, а паре стварају боље услове....
Све иде ланчано, А почетак ланца је Центар за промоцију. Е, ЗАТО не сматрам да су приоритети побркани. Размисли о томе, пре него што ошипчиш нови талас горчине
. ;)

Sto se ovoga prvog tice, te pare SVAKAKO NEMAMO i pitanje je da li cemo da se ZADUZIMO za OVO. Ako se zaduzis za OVO mogucnost da se zaduzujes za nesto DRUGO STO TI TREBA ti OPADA To su spojeni sudovi, i rezonovanje pa sada "su nam dali pare za ovo ili nista drugo" je cista naiva. Niko nam nista nije DAO nego se ZADUZUJEMO. A kad se zaduzis za jendo onda imas manji kapacitet da se zaduzis za drugo.

Ovo drugo je isto cista naiva. Da li su deca krenula na odredjene fakultete zato sto postoji neki centar za popularizaciju prava, FONa, i (primetimo ovo!), fakultet POLITICKIH NAUKA?! Ili deca jednostavno vide sta se ceni i ko kako zivi. Politika i muljanje. I dok god je tako sve price, eksponati, muzeji, zvake o popularizaciji nauke su cisto bacanje prasine u oci narodu koji je sludjen.

Da ova vlast ceni nauku i znanje, ne bi joj se srusio i je*******eni sistem za glasanje na kongresu. Znaci dali su nekom badzi koji je zavrsio politicke nauke da se ugradi, po sistemu, ma lako cemo, samo spici par racunara (narucenih verovatno preko Duliceve firme koju je, gle cuda, registrovana u inostranstvu), nije to neka mudrost. I zato ti koridor 10 izgleda tak kako izgleda. Drzi vodu dok majstori odu, bitno je biti clan prave ekipe pa ces dobiti deonicu puta da gradis, bez obzira na znanje i spostobnost da to posteno odreadis. To je mikrokozm danasnje Srbije, zemlje u kojoj su nekakvi PR-asi uhvatili SVE pod svoju sapu a znanje, struku, a i integritet bacili pod noge. I sad treba da se "upisavamo od srece" sto su TI MAFIJASI I REKETASI odlucili da nam mazu oci pricama o popularizaciji nauke.

Ovo su DSove "brze pruge" i "borba za nacionalni interes" a mi se stalno primamo ne te fazone i price. Pa kad smo takvi onda i zasluzujemo da nam bude tako kako nam je. Da smo ozbiljni, pravili bi proteste zbog svake kradje i afere (plakat "Ocistimo Srbiju" od pola miliona evra, afera "koferce", to da je SUP instalirao "informacioni sistem" koji je jezivo spor pa ti treba da okapavas celu noc u redu da bi izvadio licnu kartu, to sto placas kroz nos za skupi most preko Ade kojim ce na kraju da ide tramvaj, da ne nabrajam), onda bi nesto i zasluzili. Ali NE, mi zatvaramo oci pred svim tim sranjima i jos im aplaudiramo sto ce kao da nam popularisu nauku. E ako mi je ONI ne ispopularisu, nece nika. Na kraju zivo me zanima sta NJIHOVA deca studiraju. Ovo je prica za naivne, da ne upotrebim neku tezu rec.

Pravni jedini ima sopstvene prihode i devizni racun u svici .Sad su nam upravo renovirali sve klonje na faksu izgledaju kao u hotelu sa 5 zvjezdica.Sad je zgrada kompletno sredejna cak imamo i teretanu ,banku,kafic,knjizaru,kafic cuveni bonafides. :) Mislim ima se moze se .A da i fasada je sredjena i parking iza zgrade .

Bio sam slucajno na uvidu javnog plana za taj blok 39 pre oko mesec dana.

Treba da zviznu i zgradicu od 12 bese spratova koja bi bila bas vitka i kvadratnog oblika.Nju ce poceti 2013 kada budu zavrsili nanocentar i zgradu za promociju nauke.

Otprilike bi tada i trebalo kampus fakulteta da prave u tom bloku.

direktor":29ec7nri je napisao(la):
Pravni jedini ima sopstvene prihode i devizni racun u svici .Sad su nam upravo renovirali sve klonje na faksu izgledaju kao u hotelu sa 5 zvjezdica.Sad je zgrada kompletno sredejna cak imamo i teretanu ,banku,kafic,knjizaru,kafic cuveni bonafides. :) Mislim ima se moze se .A da i fasada je sredjena i parking iza zgrade .
А то је зато што су професори и асистенти лоповчине. Све се плаћа, од пријаве испита, узимања уверења, промене термина, професора, ма, све што им је пало на памет. А студенти на буџету! И још упишу много више него што треба, иживљавају се по испитима, обарају за фусноте и праве себи парице. А професори возе јагуаре јер уз све то, да би се полагали испити, мора да се купи професорова књига у којој се налази формулар без ког не може да се полаже испит... :bash: Све у свему, све се своди на драње студената, а они имају плате од 150 000+ (и то асистентске)... Нешто ми се јавља да цео проблем у овој држави полази са таквих места, где сви лепо науче правни поредак отимања пара :laugh:

pufna69":31zaej3u je napisao(la):
ko to mi se nismo dogovorili? mislis li da, da bi neko podrzavao ideju izgradnje i osnivanja naucnog centra, mora, treba i podrazumeva se da je deo klike?

nisam sigurna da li se jos ne zna sta je svrha projekta ili ti samo mesas pojmove naucnog centra sa naucno-istrazivackim institucijama, sto mislim da je slucaj citajuci tvoje postove i komentare ovde. ako se radi o klasicnom naucnom centru za (nepopularnu) popularizaciju nauke, i to ne samo kod dece, ali za njih je najznacajnije, onda tu po pravilu nema istrazivackog rada, makar ne u javne svrhe, nema "prekidanja naucnika", kao sto se ovakvi centri niti otvaraju od strane univerziteta, industrije i sl. ti mozes imati lokalizovane "centre" pri univerzitetima/fakultetima, pri proizvodnim firmama itd, ali je to onda specificno za tu granu i cesto privatizovano za promovisanje proizvoda. ovde ne pricamo o tome, imas na netu sajtove naucnih centra po svetu, pa se moze videti sta su, kako funkcionisu, koja im je uloga a onda i da se zakljuci koji im je znacaj

ostalo sto kazes, kao sto vec rekoh, uglavnom stoji, generalno... samo kada bi bilo ogoljeno od besa i orogcenja koje ja citam u prethodnih dva-tri tvoja posta na ovoj temi, i kada bi se usmerilo tamo gde mozda moze da se napravi neki pritisak pa da se to sto ti smeta, a veruj mi i meni, popravi ako ne i ukine, bilo bi mnogo efektivnije... doduse ne razumem bas na kakvo reketiranje ovde mislis, jer naucni centri i ne zaradjuju bas neke pare, nisu bizniz i nisu privatni, ali za bogacenje tokom izgradnje objekta i sl. si, nazalost, verovatno skroz u pravu... samo me interesuje, ako zaista mislis da je to pocetna ideja, da li mislis da ako nije naucni centar da nece biti nesto drugo?

ono gde se ne slazem jeste da jedan naucni centar moze da se zameni sa nizom manjih "centara" kao sto ti predlazes, ne samo sa funkcionalnog nego i sa organizacijskog aspekta... ali nema nista protiv da postoje i jedni i drugi

ne znam da li si slucajno pomenuo hitlera i zeleznicku stanicu ili pravis paralelu sa mussolinijem i milanskom stazione centrale? ako je ovo drugo, da li smatras da sad italija treba da srusi taj objekat? koji je btw, znacajan po malom milionu stavki, ne samo arhitektonski, saobracjano, istorijski, ekonomski itd itd....a ovo me navodi i na razmisljanje generalno o kontrolisanoj i svrsishodnoj ekonomiji, koja doduse ne moze mnogo da opstane, ali je odlicna kao pokretacka snaga pre liberalizacije, koga interesuje: the wages of destruction, odlicna knjiga.... evo, unapred, sorry za off, da me igor i vucko ne opominju

a ako je skupo, ima nacina da se pobunimo... pogotovo za nase pare

Ne zelim da imam bilo kakvog posla sa nekim mafijasem, mada bi od nekog malog poslica cak i mogao da izvucem neku korist. To je klizav teren. Necu da mafijasu dajem bilo kakvu legitimaciju nego me zanima da mi se on skloni sa grbace, iz ulice, iz drustva. Pogotovo ako taj mafijas lansira neku licemernu akciju tipa "uredimo parkove" upravo da bi pribavljao takvu legitimaciju - samo da bi nastavio i dalje sa kradjom i reketom.

Stanicu u Milanu naravno ne treba rusiti, ali je Italiji bilo bolje PRED NJENU GRADNJU da se pobuni pre nego sto je Musolini postao toliko jak i dobrim delom se LEGITIMISAO gradnjom nominalno korisnih projekata. Nesto sto mi treba mi NE TREBA OD NEKIH FACA, ako ce ta "zasluga" tim facama da omoguci da me dalje jasu i cine mi stetu, i moralnu i materijalnu, koja je hiljadama puta veca od te male koristi.

A to je ovde upravo na delu. Baciti ljudima neku kosku popularizacije nauke, da bi oni nastavili da se bogate na grbaci zemlje koja samo sto nije pukla. I na ovom konkretnom projektu a i kupovanjem dodatnog vremena (sludjuju nas, odlazu nam opamecivanje) da bi nastavili sa istom pricom na hiljadama drugih frontova.

Ako se ova pizdarija zaista izgradi i to jos u Beogradu (sto neko rece da bar sunu te pare u neki nerazvijeni kraj) ja zvanicno postajem vojvodjanski i sumadijski separatista. Plasim se da se mi necemo opametiti dok ne udarimo o samo dno.

PS A ovo "treba nam jedan veliki naucni centar" je rezonaovanje tipa Kim Il Sung. Po cemu? Zasto? Sta bi on to radio? I pokazi nam neki ekstravagantni centar, recimo na stulama, za koji se neka nerazvijena ili polurazvijena zemlja zaduzila pa joj on doneo nekakav prosperitet i krist. Ili neki takav centar koju je izgradila neka bogata drzava? O CEMU mi ovde pricamo?!

Џони, па наши краду и уграђују се у све, од обичне замене ивичњака, фарбања бандера па до реконструкције Булевара или Научнаог центра.

Не разумем што се толико живцираш око једне једине ставке у целокупном систему. А, да, две, и Бетон халу си пљувао. Ваљда ти авангардна решења упадају у очи, шта знам.... ;)

Ako su pare odobrene samo za ovaj projekat, zasto smo i taj projekat reshili da pravimo u Beogradu, a ne npr u Novom Sadu. Tesko da je strani kreditor uslovio i lokaciju projekta. Nemojte mi reci da je motiv za odabir ove lokacije ista drugo do josh jedan predizborni spektakl za masu, bez ikakve iskrene namere i neke dugorochne vizije.

Давно сам написао да је ово МОРАЛО у Ниш! ТАмо би и било спектакл. Овде само изазива опречна мишљења.

stf":1g2alzpd je napisao(la):
Џони, па наши краду и уграђују се у све, од обичне замене ивичњака, фарбања бандера па до реконструкције Булевара или Научнаог центра.

Не разумем што се толико живцираш око једне једине ставке у целокупном систему. А, да, две, и Бетон халу си пљувао. Ваљда ти авангардна решења упадају у очи, шта знам.... ;)

Beton hala je daleko manje zlo. Tu je par reketasa naumilo da capi jednu od retkih parcela u starom delu grada koje se jos daju capiti bez toga da se stari vlasnici bune. I tu ima vise problema, po meni se resenje ne uklapa u taj deo grada, ali jos veci problem je sto su zamislili da i to takvo resenje osakate, pa zato postoje dva nepomirljiva "pobednicka rada". Znaci smeta mi najmanje resenje takvo kakvo je zamisljeno, ali mi puno vise smeta kradja prostora, i zamajavanje javnosti oko toga sta se gradi do trenutka dok ne bude kasno.

Ali OVO! Ovo je pizdarija od 200 MILIONA EVRA. To bre neko treba da vraca, valjda ova prenapacena i presiromasna Srbija. A ni dalje se ne zna da li je to centar za bavljenje naukom ili njenu promociju. Progutao bih DESET ne znam kakvih beton-hala umesto ovoga.

Da se zaduzimo za te pare pa da Beogradu ode samo jedna 1/4 - 1/5 mogli bi da pocnemo metro po semi koja se lepo iskristalisala na temi "metro ili most preko novog mosta". I PLUS da najzad delovi Srbije koji ce za koju godinu potpuno opusteti DOBIJU NEKU INVESTICIJU. A ako necete metro, ajde da bar zavrsimo tu je*******enu zgradu zeleznicke stanice. Obilaznicu? Izmestimo autobusku stanicu? Da ne pricam da bi se time zaposlili uglavnom domaci kapaciteti i preduzeca i tako dobili reference koje im nedostaju na mnogim medjunarodnim konkursima. Da li smo mi skroz odlepili, ALO!

Johnny,kredit je za naucnu infrastrukturu zato ti je netacan zadnji pasus.

ako ce vecinu toga da skrckaju na taj "naucni centar" ili "centar za promociju" onda je prilicno tacan.

Gledajuci onaj projekat, koliko ce da kosta samo ona zgrada?

Vrh