Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

JohnyBgood":29zzbcob je napisao(la):
Pa kako bi bilo da ga uloze u univerzitete u Srbiji? Beogradski univerzitet je ISPAO iz top 500 univerziteta u svetu i za to izgleda ovu vlast zabole. Ne, nego cemo da pravimo neku kulu u vazduhu da "popularisemo nauku". Budi Bog s nama!

Na kraju, sta ce biti cak i ako uspemo da "podstaknemo interesovanje za nauku", ako nam se univerzitet (ne samo beogradski nego i novosadski, niski, i svaki drugi) raspada? Svi ti "podstaknuti" ce ili morate da se "odpostaknu" ili lepo napolje pa da doprinose razvoju drugih drustava, znaci spiskali smo pare bez ikakve koristi. Prvo jare pa pare. Skrckati milione evra u fensi vecernje odelo a imas rupe na cipelama koje nosis svaki dan, nema boljeg puta u prosperitet!
Ja sam apsolutno za da se ulaze u univerzitete, ali PRVO da se promeni drasticno njihova organizacija. Nije B.U. ispao iz Top 500 samo zbog manjka para, nego zato sto tamo vlada organizaciono rasulo. Pod geslom "autonomije univerziteta" i "razdvajanja politike i univerziteta" (sto je imalo smisla 90ih) stvoren je sistem gde fakulteti nisu nikom odgovorni - ni studentima, ni drzavi koja ih finansira. Profesor na fakultetu, fakticki, nije odgovoran nikome. A univerzitet - pa u Beogradu prakticno i ne postoji nesto sto bi se moglo nazvati pravim univerzitetom, jer je svaki fakultet svet za sebe.

Bez takve reorganizacije, bolje je ulagati i u centar za nauku nego dati nekim fakultetima i dinar preko ovoga sto dobijaju sad.

dobro je sto ljudi a ovom forumu misle svojom glavom i na stvari ne gledaju iskljucivo iz jednog ugla, tj zrelo se razmislja i o uzrocima i posledicama nekog projekta. kada je raspisan konkurs ovde na forumu se raspravljalo o projektu gledano iz igla arhitekture ali kako vreme prolazi sve vise se prica imali uopste smisla praviti to u srbiji, ovakvoj kakva je.. ja ne znam, mislim da treba ali sem moje zelje da se nas grad i drzava razvijaju a ne tavore u blatu nemam bolji argument za to. sa druge strane mi zaista imamo vece prioritete kada je nauka i brazovanje u pitanju ali svi koji spominju novac ne smeju da zaborave da je novac (kredit)obezbedjen za konkretan projekat i ne mozemo mi sad da kazemo necemo kredit da potorsimo za ovo nego cemo da okrecimo fakultete.. strasno je i to sto, da nam se to i dozovoli, dobar deo bi otisao i na sluzbene automobile, kojekakve seminare za odrtavele profesore, mindjuse za "zasluzne' sekretarice i sl...

Ako pričamo o obrazovanju, hajde za početak da vidimo koliko škola u Srbiji nema čak ni toalete, a da ne pričamo o sportskim salama, specijalizovanim kabinetima, računarima, literaturi...

hazard":xsuod76l je napisao(la):
JohnyBgood":xsuod76l je napisao(la):
Pa kako bi bilo da ga uloze u univerzitete u Srbiji? Beogradski univerzitet je ISPAO iz top 500 univerziteta u svetu i za to izgleda ovu vlast zabole. Ne, nego cemo da pravimo neku kulu u vazduhu da "popularisemo nauku". Budi Bog s nama!

Na kraju, sta ce biti cak i ako uspemo da "podstaknemo interesovanje za nauku", ako nam se univerzitet (ne samo beogradski nego i novosadski, niski, i svaki drugi) raspada? Svi ti "podstaknuti" ce ili morate da se "odpostaknu" ili lepo napolje pa da doprinose razvoju drugih drustava, znaci spiskali smo pare bez ikakve koristi. Prvo jare pa pare. Skrckati milione evra u fensi vecernje odelo a imas rupe na cipelama koje nosis svaki dan, nema boljeg puta u prosperitet!
Ja sam apsolutno za da se ulaze u univerzitete, ali PRVO da se promeni drasticno njihova organizacija. Nije B.U. ispao iz Top 500 samo zbog manjka para, nego zato sto tamo vlada organizaciono rasulo. Pod geslom "autonomije univerziteta" i "razdvajanja politike i univerziteta" (sto je imalo smisla 90ih) stvoren je sistem gde fakulteti nisu nikom odgovorni - ni studentima, ni drzavi koja ih finansira. Profesor na fakultetu, fakticki, nije odgovoran nikome. A univerzitet - pa u Beogradu prakticno i ne postoji nesto sto bi se moglo nazvati pravim univerzitetom, jer je svaki fakultet svet za sebe.

Bez takve reorganizacije, bolje je ulagati i u centar za nauku nego dati nekim fakultetima i dinar preko ovoga sto dobijaju sad.
A jos je bolje uopste ne bacati te pare, jer je gradnja nekakvog centra za "popularizaciju nauke" u ovom haosu totalno bacanje para. Jedino cemu to moze da posluzi je da se mnogi omaste na tom projektu, da se "podobni kadrovi" tu uhlebe (sto neko rece, jos ce da osnuju i Agenciju za popularizaciju nauke, ne bi me iznenadilo), i da se vlast folira da eto popularise nauku, umesto da sredi taj hebeni univerzitet i skolski, a i druge sisteme, pravni, zdravstveni, itd. Zalosno bi bilo da struka, samo zato sto ce najzad eto "nesto interesantno da se gradi" nasedne na "brze pruge" ove vlasti... bacili su nam kosku i traze saucesce u prevodjenju ovog naroda zednih preko vode. Ja tu kosku odbijam da glodjem.

Na kraju, te pare NEMAMO nego cemo da pozajmimo i da vracamo. Drustvo sa nasim vristecim potrebama ima milion smislenijih i isplatljivijih projekata. No dobro necu vise o ovome da postiram, mislim da sam sve rekao i vec se ponavljam.

mekbejn":169iewks je napisao(la):
Ako pričamo o obrazovanju, hajde za početak da vidimo koliko škola u Srbiji nema čak ni toalete, a da ne pričamo o sportskim salama, specijalizovanim kabinetima, računarima, literaturi...
:kk:

Jedna od stotina stvari koje bi trebalo da urade a ne da nam zamazuju oci sa ovim belim slonom. Ali, ne mogu se politicari slikati pored WCa, treba nesto pored cega se moze reci da smo "lider u regionu"... a i da se uhlebe silni partijski kadrovi "osmisljajuci" popularizaciju nauke. Trebace silni plakati "nauka nam je najvaznija", svaki od pola miliona evra (ko ne zna neka poseti pistaljka.rs) itd. O eksponatima da ne govorim, kakvo ce tek tu "ugradjivanje" da padne...

razgradjevinar":1u0pdawf je napisao(la):
dobro je sto ljudi a ovom forumu misle svojom glavom i na stvari ne gledaju iskljucivo iz jednog ugla, tj zrelo se razmislja i o uzrocima i posledicama nekog projekta. kada je raspisan konkurs ovde na forumu se raspravljalo o projektu gledano iz igla arhitekture ali kako vreme prolazi sve vise se prica imali uopste smisla praviti to u srbiji, ovakvoj kakva je.. ja ne znam, mislim da treba ali sem moje zelje da se nas grad i drzava razvijaju a ne tavore u blatu nemam bolji argument za to. sa druge strane mi zaista imamo vece prioritete kada je nauka i brazovanje u pitanju ali svi koji spominju novac ne smeju da zaborave da je novac (kredit)obezbedjen za konkretan projekat i ne mozemo mi sad da kazemo necemo kredit da potorsimo za ovo nego cemo da okrecimo fakultete.. strasno je i to sto, da nam se to i dozovoli, dobar deo bi otisao i na sluzbene automobile, kojekakve seminare za odrtavele profesore, mindjuse za "zasluzne' sekretarice i sl...
Slazem se i svidja mi se tvoj ton. Po meni je key word KREDIT. Po mojoj racunici gore to se samo nikada nece isplatiti. Znaci vracacemo milione evra godinama, pa ako je vec tako, ajde da uzmemo neki drugi kredit za nesto sto nam zaista treba. Ovo nedonosce od projekta je proizvod naseg bolesnog politickog sistema u kome bi neki da skupljaju jeftine poene, a mnogi i da se uhlebljuju ili cak i "kraduckaju", i kao takvog ga treba saseci u korenu.

Ja licno zelim i dobru arhitekturu i ZDRAVE/SMISLENE projekte. Znaci, privatni investitori neka grade sta hoce dok god se uklapaju u zakon i planove, ali ako ce drzava i MENE da zaduzi za nesto onda hocu javnu raspravu, transparentnost, i odgovornost vlasti zasto se to gradi i da li nam to kao drustvu treba.

Da se gradi jos jedan most, da se zavrsava klinicki centar, da se rade hiljade drugih stvari ni rec ne bih rekao. Ma i Operu bih progutao (mada mislim da bi ona realno mogla da dodje u obzir tek kad prodjemo tranziciju) ali OVAJ bezobrazluk i bacanje prasine u oci ne mogu. Dosta mi je vise PRa, to je izgleda jedino u cemu je ova vlast kompetentna. Umesto da nesto URADE (recimo, reformu univerziteta, pravnog sistema, bilo cega), stalno nesto popularisu, promovisu, i pri tome se bogate. Kao cuvena akcija "ocistimo Srbiju". Sad su smislili "popularisimo nauku" ali da pri tome skrckaju 100x vise. Osladilo im se i oni ce to bezobrazno gurati dok se najzad ne opasuljimo i kazemo "e cekajrte, bre, koga vi to zaduzujete i u koje svrhe?"

Archangel":4g0l10fj je napisao(la):
Paaa tvoji predlozi su već izgrađeni kao prvo a kao drugo podsećaju na stare fabrike-radionice za proizvodnju konca u Čikagu :D
Naravno da su izgrađeni, postavio sam model gradnje koji bi po mom mišljenju najviše odgovarao bloku 39 i okruženju u kojem bi se eventualno našle takve ili slične zgrade... Da vidim neki tvoj predlog?

AlexLU":2iwkv38x je napisao(la):
Archangel":2iwkv38x je napisao(la):
Paaa tvoji predlozi su već izgrađeni kao prvo a kao drugo podsećaju na stare fabrike-radionice za proizvodnju konca u Čikagu :D
Naravno da su izgrađeni, postavio sam model gradnje koji bi po mom mišljenju najviše odgovarao bloku 39 i okruženju u kojem bi se eventualno našle takve ili slične zgrade... Da vidim neki tvoj predlog?
To je davno davno davno prevaziđeno.

Ako bismo gledali arhitekturu po okruženju u kojem treba da se nađe nikad ne bismo imali Beograđanku npr :D
što se tiče mojih predloga, neka zadržaću ih za sebe možda osvojim neku nagradu xD sprdam se al pošto je u vezi sa naukom i teba malo da odstupa od nekih ustaljenih formi (kao što je poslednjih godina zastakljeni uspravni pravougaonik). Što naravno ne znači da treba da bude u obliku epruvete i retorte :)

Ово треба да буде сасвим иновативан и оригиналан пројекат, да се џабе не испуцају паре на разним конкурсима и прављењима разних документација,

Posto je Vucko pomenuo Centar za promociju nauke (CPN) u temi o Naucno-tehnoloskom parku Zvezdara, bolje je da o tome pricamo ovde nego da spamujemo onu temu.

Dakle, pocetni entuzijazam sa kojim je najavljivana izgradnja arhitektonskog cuda u Bloku 39, vidno je splasnuo, tako da su su vec pojavile spekulacije da od ovoga nece biti nista. Doduse, takve spekulacije nikada nisu dobile zvanicnu potvrdu, tako da mozda postoji jos gram optimizma (kod onih koji se ovom projektu nadaju i ne smatraju ga nepotrebnim rasipanjem para) da ce CPN uskoro biti i izgradjen.

Ono sto ide u prilog tome da ovo nije jos jedan projekat koji ce zavrsiti u nekoj fioci, jeste i to sto ce CPN u Bloku 39 dobiti znacajan prostor u javnosti ovog meseca.

Kao sto sigurno vec znate, u Beogradu je pocela internacionalna nedelja arhitekture (BINA). E, u okviru BINE, pobednik na konkursu za Blok 39, austrijski arhitekta Volfgang Capeler, odrazace predavanje o ovom projektu u petak, 13. maja, u 16.00 sati, u svecanoj sali opstine Stari grad. Capeler ce od 17.00 na istom mestu ucestvovati i na tribini o medjunarodnim konkursima. (Istog dana ce predavanja imati i Boris Podreka, od 14.00, i Goran Vojvodic, od 15.00).

Drugi vazan dogadjaj je Belgrade design week. U okviru BDW, 28. maja u Jugoslovenskom dramskom pozoristu, od 11.00, Volfgang Capeler i Boza Djelic ce pricati o CPN-u u Bloku 39. Dan ranije ce se na istom mestu govoriti o buducnosti Beograda i, izmedju ostalih, govorice Djilas, Gruja iz PSP Farmana, i Mario Sua Kay, arhitekta koji je projektovao novi stadion Crvene zvezde!!!

Ovo mi se sada vec gadi. Ponasamo se kao beskucnik koji nema gde da spava a onda kad mu neko da 1000 evra, odnosno NE, kad nekim cudom uspe da pozajmi 1000 evra, ode u galeriju pa kupi umetnicku sliku. Krajnje mucno i neodgovorno, kad se univerziteti raspadaju, mladi naucnici odlaze iz zemlje, stanica i toliko toga zvrji nezavrseno, sad cemo ovako licemerno da "promovisemo nauku". Ako OVU GADOST popusimo kao narod, onda nismo nista bolje i zasluzili. Nego onda treba da nas zaduze za jos 50 miliona pa nam uguraju i onaj kratak, debeli, a sa velikom okruglom glavom, posred... Slavije.

A o tome kako ce ova Srbija na kraju da pukne ako se cela zemlja bude zaduzivala da bi se ovakve gluposti gradile po Beogradu da ne govorim. Sramotno. Reketastvo kao nacin zivota, NEKO u ovo ocigledno treba da se ugradi, ponestalo mu para.

Uuu baš si negativan... :rolleyes:
rep-projekat_620x0.jpg

Homer Jay":10xafrkm je napisao(la):
Drugi vazan dogadjaj je Belgrade design week. U okviru BDW, 28. maja u Jugoslovenskom dramskom pozoristu, od 11.00, Volfgang Capeler i Boza Djelic ce pricati o CPN-u u Bloku 39. Dan ranije ce se na istom mestu govoriti o buducnosti Beograda i, izmedju ostalih, govorice Djilas, Gruja iz PSP Farmana, i Mario Sua Kay, arhitekta koji je projektovao novi stadion Crvene zvezde!!!
Ови пре њега ће говорити о пројектима чија је реализација извесна па би било глупо да Марио Суа одскаче. :)

2012":2b9wz0zf je napisao(la):
Da. Zato sto ma koliko ovo interesantno izgledalo MI cemo ovo da placamo, a MI, odnosno nasa deca koja su vec zainteresovana za nauku nemaju ni posteni sto i stolicu da sednu na fakultetu, a kamoli neke laboratorije i cuda. I mladi naucnici beze iz zemlje jer su naucni instituti i ustanove u haosu. I onda ce sad neki Dulici i drugi reketasi da nam mazu oci sa "promovisanjem nauke" (kao sto su "cistili Srbiju" sa plakatom od "samo" pola miliona evra, osladilo im se pa bi da maznu desetak) a samo im je do toga da se omaste.

A MI, koji cemo OVO da placamo se svaki dan setamo pored nezavrsenog Prokopa, Slavije, i drugih mesta kojih bi se svaki normalan grad i narod stideli. I otvaramo besmislene konkurse i kao pokusavamo da sredimo ultra-centralnu zonu grada kroz koju tutnje kamioni i vozovi jer imamo samo jedan prastari most preko Dunava. Izvini, ali kad zivis u tolikom haosu i onda se zaduzujes da bi gradio jednu luksuznu egzibiciju, odnosno NE, kad te za to ZADUZUJU oni kojima bi posao trebalo da bude OSNOVNA INFRASTRUKTURA (skole, univerziteti, mostovi, pruge, ulice, kao u svakom normalnom drustvu) ani se umesto toga foliraju da kao "promovisali nauku" jer se u to mogu ugraditi, pa svakome normalnom bi krv trebalo da prokljuca.

JohnyBgood":3a9ghpn8 je napisao(la):
pa svakome normalnom bi krv trebalo da prokljuca.
Poslednji lakmus koji nam je ostao posle ovih dvadeset godina, definitivno… Da li se i dalje buniš ili ti je postalo svejedno.

COTOHA":1gy34nko je napisao(la):
JohnyBgood":1gy34nko je napisao(la):
pa svakome normalnom bi krv trebalo da prokljuca.
Poslednji lakmus koji nam je ostao posle ovih dvadeset godina, definitivno… Da li se i dalje buniš ili ti je postalo svejedno.
Ja stvarno mislim da smo u poslednjem stadijumu. Polako se predajemo i blizu smo granice posle koje nam nema povratka u normalnost i pristojno drustvo. Ja to vidim cak i na ovom sajtu, na temi o stadionu na Vozdovcu a malo i na ovoj.

No svejedno se nadam, jos uvek smo drustvo u kome ljudi koji nemaju puno (da ne kazem nista) vrate izgubljeni novcanik sa par hiljada evra koji nadju na ulici. Zakljucak: da OVE zamenis i sa slucajnim prolaznicima sa ulice bilo bi nam bolje, bar se ne bi (toliko) kralo i ugradjivalo. Samo je pitanje da li ce normalni na kraju da se oranizuju (preko Fejsa?) i izbace OVE (naravno na izborima i, po mogucnosti, padom ispod cenzusa) ili ce da se predaju i puste NJIH da bahato rade, bukvalno sta god im padne na pamet.

A to sto rade je prvo bila besomucna kradja svega, od zemljista do preduzeca, a sada, kada je toga ponestalo, ide se na grandomanske projekte i vizije na kojima ce ONI da se debelo omaste a da MI svi to godinama vracamo. Tako da ako se predamo - crno nam se pise. Ili cemo da grcamo i te pare vracamo ili cemo da se razbezimo po svetu, pa neka poslednji ugasi svetlo.

Au čoveče, kud mi skrenu pažnju na tu temu… Jbt život kakvih ljudi ima. Zamisli da čovek napiše ove dve stvari u istoj rečenici, a da ni ne skapira šta je napisao: "а на нама је да тежимо томе да у оквиру својих могућности утичемо на да се неке ствари исправе, а не да кукамо како нам ништа не ваља и како сви краду и отимају....”

Nema leka za Srbiju.

Бобићев одговор на конкурс! :lool:

http://djordje*******obic.com/wp-content/gallery/centar-za-promociju-nauke/cpn-list08-copy.jpg

Иначе,овде имате слике свих 232 пристигла рада.

Mislim da mu je bolje da se posveti onome sto najbolje radi a to nije arhitektura nego da crta njegove dobro poznate crteze i karikature, mada rekao bih da je to preneo i u arhitekturu :)

:lool: :laugh: :bash:

Ne zna se sta je veci blam, i sta je smesnije, odnosno sta je tuznije, ove slicice ili cinjenica da mu nije bilo blam da ih pokaze. Bilo kome. Ili cinjenica da nam je jedan takav strucnjak postao "gradski arhitekta" (je li to jos uvek?).

Molim Boga da je to neko hakovao sa njegovog racunara, ako je on sam to pustio onda nije ni svestan svoje nesvesti. Doduse, kad se predsedniku svidja onaj kratki, debeli sa okruglom glavom na Slaviji, mozda nema sta da nas iznenadjuje. Sad nesto mislim, mozda je i onaj uzas od slike istog na sred Slavije koju su objavili napravio upravo mali Djokica. Nekako mi je rukopis onoga i ovoga slican, mozda gresim.

Au... nemojte da se smejete, možda "neki ljudi podignu ruke" kako se Bobić jednom izrazio, pa ovaj Cirkus Medrano zaista bude izgrađen.

Vrh