Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

@ tj Jedino resenje da dobijemo lepsi grad su upravo medjunarodni javni konkursi. Tu nema namestanja za razliku od domacih.

@ mradulovic Pa ni to nije bas skroz tako. Privatnici nisu gradili Skupstinu, Stari i Novi dvor, Narodno pozoriste, Narodnu biblioteku, zdanje SANU-a, Narodnu banku, Stari generalstab, osnovne i srednje skole, ETF, Glavnu postu..... Ako drzava ne gradi kvalitetno i napredno, ko ce?

@razgradjevinar + u to ime

mradulovic":pq0swxz8 je napisao(la):
stf":pq0swxz8 je napisao(la):
@ mradulovic. prakticno si u pravu, ali ja kao arhitekta razmisljam upravo suprotno. To nije privremen objekat, pa da gradimo najjeftinije. To je zdanje koje cemo gledati svaki dan, ceo svoj zivot. Svaka zgrada mora da ima svoju lepotu. Danas se divimo svim prelepim predratnim zgradama po uzem centru Beograda, a bile su preskupe za svoje vreme. Zemlja je bila smozdena ratovima i jako siromasna, a gradilo se kvalitetno. Da li nam je danas zao? Ne verujem. Nadam se da kapiras poentu mog razmisljanja.
koliko je tih objekata gradjeno javnim novcem? ogromna vecina lepih objekata po centru su zaduzbine pojedinaca ili objekti privatnih firmi, , drustava, kompanija koje su nacionalizovane nakon ww2, a koje su uvek imale svo pravo da barataju svojim novcem kako god hoce . blok 39 je u ovom trenutku bahato rasipanje zajednickog novca u trenutku kada je ekonomija samo misaona imenica a otplacujemo kredite za mostove, autoput, mmf itd...plus se radi o projektu koji ce ako se ne izmene neke druge stvari biti apsolutno MRTVO SLOVO NA PAPIRU
+

Al zato nemaju za projekte na fakultetima,svi profesori bruje da nemaju novca ni osnovne aparate da zamene a ovi se pred izbore razbacuju sa projektom od 20 miliona koji nema preteranu prakticnu primenu.

Citiracu dekana mog fakulteta-"Kako miki maus zamislja nauku"

a prvi medju njima je moj bivshi fakultet,arhitektonski, koji vec godinama uzima od stotinak studenata i po 2400 evra godisnje ( za osnove studije, a za master i 4000 po godini, osim ako se nesto nije izmenilo nedavno) a od tih para nema nista osim jednog kompjuterskog kabineta. A secam se kako nam je Marko Savic, kada je moja generacija 2006te upisala master, kako ce nam fakultet izmedju ostalog omoguciti i slobodan pristup wi-fi mrezi, za svakog studenta u prostorijama faksa.

ali da ne skrecemo dalje sa teme. Ovaj projekat je dobar arhitektonski (barem meni) a bio bi super generalno kada bi mu prethodilo nekoliko akcija koje ne bi bile kompleksne ili skupe, a mogle bi da se realizuju uz pomoc postojecih kapaciteta visokonastavnih objekata u Beogradu, Nisu, Kragujevcu, Novom Sadu...

za sve ljude koji ne kapiraju "realnu korist" od ovog centra, nisu kapirali pentu ovog centra, a to su mladi/osnovci. Koji i dalje mogu da prihvate nove ideje, koncepte. Skoro sam cuo za priucu za iskurziju dece iz unutrasnosti u beograd i najvise su se uzbudili kad su videli cecinu kucu na dedinju, makar sad ce. imati nesto drugo da vide i da se uzbude.... bar neki od nhih.

Videti predmete uzivo nemoze se zameniti televizorom interenetom knjigom, nikad necu zaboraviti utisak koji sam imao u muzeju nauke u london, cim sam usao stoji tocak od airbus-a a380 (onaj dvospratni ) cela skalamerija visoka skoro ko dvospratna kuca. Imao sam 18 godina ali videti tako nesto kao klinac bi ostavio jos jaci utisak.

@bg259
Pa nije da ne kapiraju...nego se ne slazu :)

Поента у свему је, да када дођу избори, опет ће властодршци продавати јефтине приче, како само они могу ово, оно... Када би стварно мислили за бољитак будућх генерација, не би радили ово што раде сада. Него би све радили плански, транспарентно, са присуством и под строгом контролом (са стране) јавности. Баш ме интересује, како ће се изводити овај пројекат. Опет се овде намеће филозофија, прво дај да видимо...

Jesu oni već rešili tu pozajmicu od EBRD ili tek planiraju?
I remeti li išta što Ministarstvo nauke ne postoji više?

Ne bi trebalo da izgradnja bude ugrozena, buduci da je zajam od EBRD-a vec obezbedjen, a cela Jedinica za upravljanje projektima, ovakva kakva jeste, trebalo bi samo da bude prebacena pod Obradovicevu fotelju.

Kada ovo cudo treba da pocne da se gradi? Ima kakvih novosti?

Sklonise datume sa sajta,Ko zna sta se desava sa celom pricom.

Sada kada Djelic vise nije za to zaduzen, bojim se da ne bude nista od toga...

hazard":mb32lrf1 je napisao(la):
Sada kada Djelic vise nije za to zaduzen, bojim se da ne bude nista od toga...
Ma to je bila jedna velika sarena laza od pocetka, ja mislim da nikada i nije imalo neke ozbiljne sanse...

Nije mi drago da se ne gradi ali mi je drago da je razum ipak prevagnuo u ovoj situaciji kada smo i tako prezaduzeni, jer bi ovo jednostavno bilo suludo. A i politicki nam ne treba da kada jug Srbije bukvalno gladuje gradimo jedno tako skupo i ekstravagantno zdanje u Beogradu, i to novcem koji ce cela Srbija da vraca. Moje skromno misljenje. Naravno, veliki sam pobornik smele i upecatljive arhitekture, ali 'ajmo da to finansira privatan kapital.

Takav objekat bi vremenom sam sebe isplatio.

Kada se izgradi u njemu ce dolaziti mnogobrojne ekskurzije i grupe turista i oni ce svi morati da plate ulzanicu.

nombre":qbb68d39 je napisao(la):
Takav objekat bi vremenom sam sebe isplatio.

Kada se izgradi u njemu ce dolaziti mnogobrojne ekskurzije i grupe turista i oni ce svi morati da plate ulzanicu.
Ajde neka bude i hiljadu posetilaca dnevno (optimisticno) i neka svako plati po jedan evro (optimisticno ako ce da budu ekskurzije) to je maksimum 320 hiljada evra godisnje. Oduzmi plate zaposlenih, struju, ciscenje, i odrzavanje, za koliko godina bi se to isplatilo? Ako bi se isplatilo ikada.

Budemo li gledali samo na taj nacin, trebalo bi da gradimo samo soping molove.

Zgrade javnog znacaja koje gradi drzava imaju drugaciju, primarnu funkciju. Nije najvaznije brzo obrnuti lovu.

stf":3kwqd9sm je napisao(la):
Budemo li gledali samo na taj nacin, trebalo bi da gradimo samo soping molove.

Zgrade javnog znacaja koje gradi drzava imaju drugaciju, primarnu funkciju. Nije najvaznije brzo obrnuti lovu.
Slazem se, drzava treba da gradi infrastrukturu i objekte od javnog znacaja. I sa te tacke gledista ova zgrada je cista besmislica u situaciji u kojoj smo.

Kao sto sam rekao, preskupa investicija u Beogradu koja se ne bi isplatila ni za 100 godina u trenutku kada mnogi delovi Srbije bukvalno gladuju, a cela Srbija ce to da vraca, je na neki nacin zapravo obscena. Ja da zivim u Leskovcu i da vidim da se zemlja zaduzila za tolike pare da bi gradila ovo u Beogradu izasao bi na ulice i trazio secesiju juga Srbije.

A cak i da zanemarimo ostatak Srbije, ovakva investicija, i prigodno "ugradjivanje" gradske i republicke elite u istu (je*******i ga, to se uvek desi), su cist cinizam i bezobrazluk u zemlji u kojoj univerziteti propadaju a obrazovanje i struka su ponizeni i marginalizovani od strane politicko-tajkunsko-reketaske elite. Sta ce ti popularizacija nauke kod dece ako ta deca i da se zainteresuju za nauku nemaju nijedan pristojan univerzitet koji mogu da pohadjaju? Sta ce ti i strucnjaci ako si stvorio takvu privredno-drustvenu klimu u kojoj se jedan Megatrend reklamira po sistemu "zavrsi nas fakultet pa brisi odavde"? Ovo bi bilo kao kad bi beskucniku neko dao pare pa on pravac u neku galeriju da kupi umetnicku sliku, totalno sulud luksuz i promasena investicija.

Ovo bi bila OK ideja da nam drustvo na nesto lici i da nam treba "popularizacija nauke". NE! PRVO nam treba REVALORIZACIJA nauke i znanja, a to se ne postize gradnjom kula u vazduhu nego gradnjom pravne drzave i slobodne trznisne (a ne politicarsko-tajkunske) ekonomije. Kad nam to pokazu, deca ce se ponovo sama zainteresovati za nauku a ne za mafijasenje i turbo-kulturu. Ovo je jedna odvratna manipulacija kojom bi oni koji su nam pocistili sve sto je bilo da se pocisti sada hteli da nastave pljacku tako sto ce nas sve zaduziti u inostranstvu, a oni da se omaste na ovom projektu, a sve folirajuci se da eto, kao "popularisemo nauku". A sve drugo da ostane isto, drugim recima promocija status quo-a koji nas ukopava sve dublje i dublje pod crnu zemlju.

Razumem ceznju da se u ovom gradu gradi nesto dobro i interesantno, ali nekada im treba reci "ne, hvala". Neka nas ne zamajavaju nekakvim suludim investicijama, neka prvo sednu i urede ovaj sistem i drzavu da profunkcionisu bar na nivou neke bazicne pristojnosti i zdravog razuma. A sto se tice investicija, ja iz glave mogu da nabrojim desetine projekata koji bi bili i brzi i jeftiniji i bili puno isplatljiviji i drustveno korisniji od ovoga.

Vidi se da nisi iz BG-a. :cool:

Drzava je izdvojila veliki novac za nauku i taj novac mora negde biti ulozen.

Mozda i ne vlada veliko interesovanje za nauku medju gradjanima, ali upravo zbog toga treba uraditi nesto kako bi postakao gradjane, u ovom slucaju centar nauke je odlicno resenje.

nombre":3hlne3re je napisao(la):
Vidi se da nisi iz BG-a. :cool:

Drzava je izdvojila veliki novac za nauku i taj novac mora negde biti ulozen.

Mozda i ne vlada veliko interesovanje za nauku medju gradjanima, ali upravo zbog toga treba uraditi nesto kako bi postakao gradjane, u ovom slucaju centar nauke je odlicno resenje.
Pa kako bi bilo da ga uloze u univerzitete u Srbiji? Beogradski univerzitet je ISPAO iz top 500 univerziteta u svetu i za to izgleda ovu vlast zabole. Ne, nego cemo da pravimo neku kulu u vazduhu da "popularisemo nauku". Budi Bog s nama!

Na kraju, sta ce biti cak i ako uspemo da "podstaknemo interesovanje za nauku", ako nam se univerzitet (ne samo beogradski nego i novosadski, niski, i svaki drugi) raspada? Svi ti "podstaknuti" ce ili morate da se "odpostaknu" ili lepo napolje pa da doprinose razvoju drugih drustava, znaci spiskali smo pare bez ikakve koristi. Prvo jare pa pare. Skrckati milione evra u fensi vecernje odelo a imas rupe na cipelama koje nosis svaki dan, nema boljeg puta u prosperitet!

И ја се слажем са претходним, нема ово никакве везе са локалпатриотизмом, да се овакав бесмислени центар гради у Лесковцу исто бих мислио. Није држава издвојила никакве паре јер она исте нема, узет је кредит, и пази сад молим те кад је већ узела треба некако да уложи те паре. А и шта има министарство науке да се бави популаризацијом науке они треба да се баве унапређењем науке (ја бих био задовољан када би се бавили стречавањем уништавања науке) а ако већ неко треба да се бави популаризацијом науке онда то треба да буде министарство просвете и то не некаквим зградама, мада како је кренуло не би ме зачудило да се оснује и Агенција за популаризацију науке која би заузела ту зграду. Да не би било само да критикујем ево један леп пример како може да се популаризује наука http://www.tvsabac.co.rs/vesti.php?id=2725 . Мислим да овакав парк много боље популарише науку од неких фенси зграда које ће бити резервисане са партијски кадар јер деца проводе време на оваквим местима.

Moji predlozi za novi projekat:

Russell_T_Tutt_Science_Center.jpg

800px-Grinnell_College-_Robert_Noyce_Science_Center.jpg

Paaa tvoji predlozi su već izgrađeni kao prvo a kao drugo podsećaju na stare fabrike-radionice za proizvodnju konca u Čikagu :D

Vrh