Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

Prvonagradjeno resenje ima dobar koncept letecih objekta, ALI postojaca zgrada fakulteta dramskih umetnosti ostaje ukopana u nametnuto resenje.
Nisam siguran koliko je to bas pametno.
sto se tice Jpanaca, SVAKA CAST to je jedino resenje koje mi se svidja od nagradjenih radova.

Ja sam skeptican prema "lebdecim" objektima, pogotovo na jednoj lokaciji sa ovakvim karakteristikama. Sama ideja je dosta stara, recimo Bunche Hall na UCLA iz 80tih je bio dosta dobra ideja da se umetne jedna velika zgrada u postojeci kampus a da ti nekako ne smeta i nikada nije na putu i mora da se oko nje obilazi (jer studenti stalno cirkulisu tamo-'vamo). ALI, na kraju su provalili da je to sve jako tricky zbog zemljotresa pa su morali da je ojacavaju sto je estetski urnisalo taj nizi nivo (mnoga stepenista su bila kao da se penjes u svemirski brod iznad zemlje pa su to sve morali da zatvore u betonske kocke zbog stabilnosti, uzas...

Elem, poenta je da ta ideja nosi dosta tahnickih i tehnoloskih problema (gradis je na pesku, cevi mogu da se smrzavaju na putu iz zgrade u zemlju, itd) pa ti obicno na kraju sve to presedne, naravno sve se to danas da resiti ali puno kosta. OK, to bi mozda imalo opravdanja ako si u takvom okruzenju da ti je vazna komunikacija izmedju okolnih objekata koju ne zelis da prekines, ali, zaboga, ovo je na otvorenoj poljani u Novom Beogradu.

Apsolutno sam za "striking design" ali ako je on funkcionalan i ima kakav-takav smisao ILI barem neku izuzetnu poruku. Ja nista od toga ovde ne vidim :( ... OK, moderno je i nesto kao "hrabro" za Beograd, pa sta? A zaista, nismo u situaciji da rasipamo pare, hajmo malo racionalnosti, za promenu.

Kao laiku (dakle uz sve ograde), usvojeno rešenje mi je ogavno.

Izgleda kao da su arhitekte dobile zadatak da isprojektuju objekat koji će se sastaviti od restlova razmontiranih montažnih objekata, prekrečiti/prefarbati i postaviti na lokaciji kojom svakih godinu, godinu i po dana protutnje bujice dubine desetak metara.

Igor":3qdgydwf je napisao(la):
U najavi tj otvaranju konkursa smo i u vesti rekli ono sto i ja mislim a to je da je mozda ta sredstva trebalo iskoristiti za rekonstrukciju postojecih objekata obrazovanja i nauke pre svega jel doci cemo u situaciju da imamo mozda neobicnu novu zgradu a stare koje se raspadaju i bez adekvatne opreme za rad. Pobednicko resenje mi je moze se reci ok ne toliko razradjeno vizuelno koliko planski ali videcemo kako ce to izgledati na kraju ako se krene sa gradnjom. I da naravno ne brinite uvek mi platimo na kraju sve ;)
Slažem se. Ipak u Beogradu u okolini ima nekoliko instituta, malih naučno-tehničkih gradova, koji su u poodmaklom stadijumu propadanja:
Pupin, VTI Žarkovo, Vinča...propadaju zato što kvalitetni istraživači napuštaju zemlju, zato što nema projekata, ne ulaže se, nekada jake i korisne institucije postaju nečije prćije, znamo već.

Ne znam šta bi se ZA NAUKU postiglo gradnjom ovakvog centra, ako ne bude ljudi koji bi u njemu radili i nešto stvarali.naučnicima i istraživačima ne trebaju bog zna kakve revolucionarne zgrade, trebaju im laboratorije, razmena informacija, putovanja i kontakti, dobri projekti koji ih ispunjavaju i finansijska podrška za neki pristojan život.

Nemam ništa protiv ovakve moderne arhitekture na Novom Beogradu, čak mi se i dopadaju skoro sva rešenja, ali - čemu? Šta je suština?
Pa Podrekin projekat Muzeja nauke i tehnike neće skoro biti ostvaren, a upravo takva mesta su "udice" za male geekove, buduće naučnike.

Long story short:

1. Sredstva - Na Centar za promociju nauke ce biti izdvojeneo samo 5% sredstava iz budzeta predvidjenog za nauku. Ostalih 95% je na raspolaganju za druge stvari.

2. Poenta - Centar za promociju nauke sluzi kao sto mu ime kaze za PROMOCIJU nauke. Jedna ad hoc anketa medj' balavurdijom sta je nauka ce dati vrlo porazavajuce rezultate. Zaista ne vidim nista lose u tome. Uostalom, vec sam se na prethodnoj strani raskokodakao o tome, pa koga ne mrzi, nek cita.

3. Pobednicki rad - kao i uvek kada je umetnost u pitanju bice onih kojima se neko delo svidja ili ne svidja. Meni se svidja i drago mi je sto je tako, dosta sam gledao kako se po Beogradu grade stvari koje mi se ne svidjaju.

^^ Izvini, o kom ti budzetu za nauku govoris?

O sredstvima za nauku iz Republickog budzeta za 2011. godinu. Skupstina u cetvrtak pocinje raspravu o budzetu, glasanje je 29. decembra. Nauka je jedan od retkih resora koja je dobila vise sredstava za narednu godinu, cak 22 odsto vise. Nazalost, to je i dalje nedovoljno. Ali u sje*******anoj drzavi kao sto je Srbija, to je znacajan napredak.

GOJE":3c8603wq je napisao(la):
sve je to lepo........ali kako će Zex napraviti 3D model?
:lool:

Prvo da se izgradi pa cemo posle lako :)

Zanimljivo deluje.

Zidar bas htedoh da kazem kako ovaj predlog

phoca_thumb_l_42honpan_8.jpg

podseca malo na Hafjell Ski Hotel od Bjarkea, ali videh da si vec prokomentarisao :)

JohnyBgood":111md9i5 je napisao(la):
A zaista, nismo u situaciji da rasipamo pare, hajmo malo racionalnosti, za promenu.
To se vecito govorilo, i vecito zidalo po toj logici, i zato imamo mnogo mnogo ogavno ruznih gradjevina. Ja bih pre rekao suprotno, ajmo malo kreativnosti za promenu.

stf":2nsbd3z2 je napisao(la):
JohnyBgood":2nsbd3z2 je napisao(la):
A zaista, nismo u situaciji da rasipamo pare, hajmo malo racionalnosti, za promenu.
To se vecito govorilo, i vecito zidalo po toj logici, i zato imamo mnogo mnogo ogavno ruznih gradjevina. Ja bih pre rekao suprotno, ajmo malo kreativnosti za promenu.
Pa valjda su se i vremena i uloga drzave promenila! Nece valjda drzava i da planira (regulativa joj naravno ostaje kao vazna funkcija) i da bira i da izvodi i placa bas SVE zive projekte kao nekada. Nemam nista protiv mosta preko Ade jer je to neophodna infrastruktura, i 'ajde neka to bude simbol Beograda, a i stvarno mi se svakim danom sve vise svidja. Nemam nista protiv, nego naprotiv trazim, uredjenje ulica i gradskih trgova jer su to javne povrsine. Ne bih bio toliko ni protiv ovog cuda (kao sto sam gore rekao, "lebdeci" objekti su najcesce dubioza pogotovo na ovakvoj jednoj lokaciji, a ovaj mi je uz to i sve vise ruzan sto ga vise gledam) da su recimo doveli Microsoft ili Oracle da napravi to kao svoj "research center", ili neku svetsku kompaniju da to plati kao svoje predstavnistvo/ispostavu.

Ova suluda, ruzna, i preskupa dubioza uopste nece poslati poruku o "vaznosti nauke u ovom drustvu" (kad to cujem spopadne me mucnina) nego ce biti visoko ispruzen srednji prst iz Beograda ostatku Srbije i iz datog ministarstva svim zaposlenima u nauci i obrazovanju u ovoj zemlji. Da li ce studenti i asistenti na fakultetima koji se raspadaju biti presrecni kad slucajno prodju autoputem i dobiju tu u biti neiskrenu "poruku o vaznosti nauke"? Sta mislite kako ce u jednom Zajecaru ili Leskovcu biti primljena vest da se iz nasih zajednickih para (koje cemo zajedno da vracamo) sipaju milioni u ovako nesto skupo a u biti nepotrebno u Beogradu? A ni obilaznicu ni most na Dunavu jos nismo zavrsili (aha, eto ti infrastrukture koja bi i trebao da bude posao za drzavu ali ona bezi od toga k'o djavo od krsta, nego se bavi ovakvim nebulozama)

Ovi sto ovo sada guraju nisu ni svesni koliko je ovo drustvo na ivici i egzistencije i nerava, ponasaju se kao Luj XVI pred Francusku revoluciju.

Steta za projekat sou fujimota. Mogli smo da imamo istinski kvalitetan projekat.
Pogledajte sajt pobednickog arhitekte, pa onda vidite da li odignutost objekta od tla ima ikakve veze sa lokacijom. Vecina njegovih projekata se prema kontekstu odnose na isti nacin. Tako da prica o novom beogradu i moderni ne pije vodu, a sam novi beograd je promasaj koji treba popraviti, a ne nastavljati gresku. Najlakse sve povezati sa le korbizjeom i kao sve strava. "najsavremenija tehnologija", "svetski standardi" itd. sve prazna prica, to su stvari koje se jednostavno moraju ispostovati u svakom civilizovanom drustvu. A to sto je kompozicija ovog objekta toliko neskladna nikoga nije briga. Ovaj objekat mi deluje kao losa kopija coop himelblau-a. Koncept arhitekte je izgleda bio da svaku funkciju koja mu nije stala u kvadar, samo nalepi bez ikakvog razmatranja celine. A rampe i stepenista su prica za sebe (mogu se organizovati neke sportske pripreme na njima).
jos jedan primer trosenja novca na veoma los nacin...

Upravo sam slušao intervju sa Volframom pa on više razmišlja Beogradski nego neki naši... Belo za Beograd ... :pob: Napokon nešto lepo

JohnyBgood":yvv0it8j je napisao(la):
stf":yvv0it8j je napisao(la):
JohnyBgood":yvv0it8j je napisao(la):
Pa valjda su se i vremena i uloga drzave promenila! Nece valjda drzava i da planira (regulativa joj naravno ostaje kao vazna funkcija) i da bira i da izvodi i placa bas SVE zive projekte kao nekada. Nemam nista protiv mosta preko Ade jer je to neophodna infrastruktura, i 'ajde neka to bude simbol Beograda, a i stvarno mi se svakim danom sve vise svidja. Nemam nista protiv, nego naprotiv trazim, uredjenje ulica i gradskih trgova jer su to javne povrsine. Ne bih bio toliko ni protiv ovog cuda (kao sto sam gore rekao, "lebdeci" objekti su najcesce dubioza pogotovo na ovakvoj jednoj lokaciji, a ovaj mi je uz to i sve vise ruzan sto ga vise gledam) da su recimo doveli Microsoft ili Oracle da napravi to kao svoj "research center", ili neku svetsku kompaniju da to plati kao svoje predstavnistvo/ispostavu.

Ova suluda, ruzna, i preskupa dubioza uopste nece poslati poruku o "vaznosti nauke u ovom drustvu" (kad to cujem spopadne me mucnina) nego ce biti visoko ispruzen srednji prst iz Beograda ostatku Srbije i iz datog ministarstva svim zaposlenima u nauci i obrazovanju u ovoj zemlji. Da li ce studenti i asistenti na fakultetima koji se raspadaju biti presrecni kad slucajno prodju autoputem i dobiju tu u biti neiskrenu "poruku o vaznosti nauke"? Sta mislite kako ce u jednom Zajecaru ili Leskovcu biti primljena vest da se iz nasih zajednickih para (koje cemo zajedno da vracamo) sipaju milioni u ovako nesto skupo a u biti nepotrebno u Beogradu? A ni obilaznicu ni most na Dunavu jos nismo zavrsili (aha, eto ti infrastrukture koja bi i trebao da bude posao za drzavu ali ona bezi od toga k'o djavo od krsta, nego se bavi ovakvim nebulozama)

Ovi sto ovo sada guraju nisu ni svesni koliko je ovo drustvo na ivici i egzistencije i nerava, ponasaju se kao Luj XVI pred Francusku revoluciju.
Interesantno je kako nastane opsta pljuvacina kako krene bilo sta da se ulaze u kulturu i u nauku. Drustvo je napredno i bogato, koliko i njegova kultura i nauka.

Po logici kojoj razmisljas, nismo trebali da gradimo Iglu, dok se ne rekonstruise Pancevac i Gazela, nismo trebali da zidamo Novu Besku, dok se stara ne sanira, nismo trebali da zidamo nove zgrade, dok se stare ne obnove, da nastavimo kordor 10, dok se ne sanira postojeci poluprofil.

Kao sto vidis, svemu se pristupa sa filozofijom: gradimo novo, jer nam treba, a posle saniramo staro. Nije to pojava samo u nauci.

lol. ti zaista verujesh u "gradimo novo, jer nam treba, a posle saniramo staro"? sta se to staro sanira kako treba? Gazelu saniraju godinama i cela ova frka oko poslednjeg saniranja je bila oko radova koji su u sustini bili jedva iznad nivoa kao i svi radovi poslednjih desetak godina. Pancevac je ljustura koju drzi samo vera i rdja od pada u Dunav. 90% stvari koje se grade u gradu, javnim parama, grade se samo kao predizborni projekti za poster i tv reklamu. "Igla" je josh i imala kakvu takvu opravdanost realnim i hitnim potrebama grada, dok ovaj "nauchni projekat" postaje smeshan onog trenutka kada udjesh u neki od beogradskih, pogotovo tehnickih, fakulteta. Nauka ce se pre promovisati ako prosecan student, ili zainteresovani srednjeskolac koji razmislja o svojoj buducnosti, moze da vidi da su nauchno-obrazovni objekti dovoljno postovani od strane drzave da im da kesha da npr ne setaju mishevi amfiteatrom arhitektonskog fakulteta ili ne otpada plafon.

Zar se ne slazesh da je ceo program ovog objekta mogao da se realizuje i u revitalizovanim objektima BU, koji vec imaju laboratorije i amfiteatre itd...tokom dana kada nema nastave

Ne, nego zakljucujem po kom principu se kod nas gradi i revitalizuje vecina stvari.

Ima precih stvari, ali UVEK ima precih stvari. Da su prioriteti pobrkani, to stoji. Potpuno se slazem da ovaj centar nece imati prakticno, nikakvu svrhu, osim naucne zabave za klince. Da se ne lazemo, to je daleko bolja zabava od sedenja uz Facebook po ceo dan.

Medjutim, ono sto ce se u praksi desavati je sledece: Klinci ce se naloziti na nauku, i dopasce im se. Medjutim, kako budu sazrevali i skontali, da ce prvo, studirati min. 5 godina u memljivim prostorijama bez adekvatne opreme, a potom se sapatiti da doktoriraju, i posle svega toga, kao doktor nauka imati bedniju platu od nepismenih i nekulturnih poslanika, ili ce pobeci od nauke sto dalje, ili ce zapaliti iz drzave.

Prvo je trebalo primamljivim platama i dobrim uslovima skolovanja napraviti osnovne uslove za napredak nauke, a potom praviti Centar za promociju. Kako se kod nas, uglavnom radi ofrlje i pausalnim procenama, dobijamo pre svega Centar za promociju, koji ce promovisati puno odricanja zarad bednog zivota.

Ali, kakve to veze ima sa samim zdanjem i njenom arhitekturom. Pohvalno je kad se vec gradi, da se gradi svetski, a ne da dobijemo jos jedan blok sa lamelom A, B, C, D .... Zar ne?

da, ali arhitektura nije samo prosta vizuelna umetnost, pogotovo u ovoj srbiji, za koju je dovoljna zelja i vreme, nego nesto sto kosta i to ne neke tamo nego samo nas. Svi javno finansirani objekti u jednoj siromashnoj zemlji kao sto je nasha ne smeju se gledati samo sa arhitektonskog aspekta,barem je to moje misljenje, nego i sa socio-ekonomskog

Ako zaboravimo politicku/socijalnu/ekonomsku pricu (sto je nemoguce i veoma neozbiljno :) ) i posmatramo objekat sam po sebi, njegove arhitektonske kvalitete, da li bi oni koji podrzavaju ovaj objekat objasnili sta je to konkretno ovde "svetski"? To sto objekat ima stepeniste koje vodi do rampe (totalna besmislica)??? Sto je odignut 15 metara? Jako mi je nejasan taj pojam svetski, to je kao da kazete da je nesto fino ili lepo. Neko je spomenuo belo za beograd kao kvalitet ovog objekta. Pa jel po toj logici svi buduci objekti u beogradu treba da budu beli? Razumem da su ljudi zeljni savremene arhitekture al pobogu sve mora biti podlozno kritici. I ne mogu da podrzavam ovaj objekat i hvalim ga samo zato sto je savremen. "Lep" :) nije, to je sigurno! :) Da ne sirim pricu vise :)

@ mradulovic. prakticno si u pravu, ali ja kao arhitekta razmisljam upravo suprotno. To nije privremen objekat, pa da gradimo najjeftinije. To je zdanje koje cemo gledati svaki dan, ceo svoj zivot. Svaka zgrada mora da ima svoju lepotu. Danas se divimo svim prelepim predratnim zgradama po uzem centru Beograda, a bile su preskupe za svoje vreme. Zemlja je bila smozdena ratovima i jako siromasna, a gradilo se kvalitetno. Da li nam je danas zao? Ne verujem. Nadam se da kapiras poentu mog razmisljanja.

@ tj Sam objekat se ni meni preterano ne dopada, a iskreno se nadam da je render los. Medjutim, podrzavam ga, jer pomera odnos prema arhitekturi. I razmisljanje. Ako ovo zdanje povuce arhitekte, a pre svega investitore, da stvaraju malo mastovitija zdanja, kao sto verujem da hoce, onda treba da ga podrzimo.

Slazem se i zelim da bude sve vise ovakvih konkursa. Da se arhitektura, kvalitet zivota, a i gradjanska kultura podignu na visi nivo od trenutnog :) ...al i dalje zalim za drugonagradjenim projektom. Sa njim bi dobili ,pored stopostotno kvalitetnog projekta(japanci to garantuju :) ), svetsku medijsku paznju posto je fujimoto sad opasna faca :p :)

stf":n74jm7xe je napisao(la):
@ mradulovic. prakticno si u pravu, ali ja kao arhitekta razmisljam upravo suprotno. To nije privremen objekat, pa da gradimo najjeftinije. To je zdanje koje cemo gledati svaki dan, ceo svoj zivot. Svaka zgrada mora da ima svoju lepotu. Danas se divimo svim prelepim predratnim zgradama po uzem centru Beograda, a bile su preskupe za svoje vreme. Zemlja je bila smozdena ratovima i jako siromasna, a gradilo se kvalitetno. Da li nam je danas zao? Ne verujem. Nadam se da kapiras poentu mog razmisljanja.
koliko je tih objekata gradjeno javnim novcem? ogromna vecina lepih objekata po centru su zaduzbine pojedinaca ili objekti privatnih firmi, , drustava, kompanija koje su nacionalizovane nakon ww2, a koje su uvek imale svo pravo da barataju svojim novcem kako god hoce . blok 39 je u ovom trenutku bahato rasipanje zajednickog novca u trenutku kada je ekonomija samo misaona imenica a otplacujemo kredite za mostove, autoput, mmf itd...plus se radi o projektu koji ce ako se ne izmene neke druge stvari biti apsolutno MRTVO SLOVO NA PAPIRU

Vrh