^^^
Pa, po toj logici je i most na Adi samo obicna betonska ploca vezana sajlama za ogroman betonski stub i nista vise od toga
Mislim, mozemo se razmimoilaziti kada je u pitanju lepota projekta, ali mislim da mu tesko mozemo osporiti originalnost. Jer taj obli projekat jeste lep, slazem se, ali kada bi ga ljudi videli u nekom magazinu, na netu, bilbordu TV-u, rekli bi - A gde je ovo, je li to onaj mall tamo i tamo, ili onaj muzej tamo i tamo i sl??? A mislim da sa pobednickim resenjem dobijamo sansu da prvi komentar bude - A, evo ga Beograd
Zao mi je sto vise nije istaknuto sta je zapravo Centar za promociju nauke. Naime, njegova ciljna grupa su prvenstveno klinci (osnovci i srednjoskolci) i fazon je da oni tu dolaze na izlete, ekskurzije, javne casove itd. i uce o nauci na interesantan nacin. Kada radite sa takvim grupama, pakovanje je jako, jako bitno. Znaci samo zgrada treba da ih intrigiira, da imaju utisak da ulaze u Star wars. Naravno, rad unutar Centra ce biti potrebno isto tako interesantno organizovati, kao i postavke u njemu. Ustvari, neko je dobro to definisao kao Festrival nauke, samo sto traje 365 dana u godini.
Slozite e se da danasnja balavurdija vise mari za Grand paradu, a da je nauka "dosadna" i za "strebere". Sam efekat Centra se moze vec videti po tome koliki je publicitet dobila vest o pobedniku konkursa - 127 komentara na Blicu, ako se dobro secam.
Secam se da su nas u obdanistu vodili u Muzej vazduhoplovstva i da smo posle toga svi zeleli da budemo piloti. A kako i ne bismo - odvedu te u do jaja S/F spacy zgradu i tamo ti napricaju svasta lepo o avionima. Dakle, jasno je sada za sta Centar prvenstveno sluzi. Naravno, u centar ce (kao sto mogu i u Muzej vazduhoplovstva) ici i matoriji da se malko zabave.
A sto se tice sredstava - slazem se da ima jos dosta, dosta polja u koja bi mogle da se uloze pare. Ali, zar nije tako za sve u Srbiji. Zemlja je toliko sje*******ata da u sta god da das pare, bice "a zasto nije tamo?... Ali ono sto me je zapanjilo jeste da ce za izgradnju Centra za promociju nauke biti izdvojeno
samo 5 odsto od ukupnih godisnjih sredstava u budzetu namenjenih za nauku. To me jako raduje i nadam se da ce ostalih 95% biti pametno utroseno. Npr. pre nekoliko dana je potpisan ugovor o ulaganju 5 miliona evra u Petnicu, sto je strvano sjajna vest imajuci u vidu da je ta istrazivacka stanica do nedavno bila na ivici egzistencije. Uz to, budzet za nauku u 2011. bice 22% veci nego ove godine.