Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

Realan je ukoliko se biro posveti samo tome, sto je daleko od realne mogucnost s`obzirom na to da je svaki iole kvalitetan arhitektonski biro do guse u poslu.
Mada se moze dobiti resenje, koje je za ovdasnje poimanje moderne arhitekture: vau!

do guse u poslu ako podrazumevash legalizacije, jednoporodichne kuce i eventualno neki projekat u Rusiji. Mislim da ce veci problem od prenatrpanosti poslom, studijima biti poznavanje stvari kod nas, odnosno kako se konkursi sprovode

elem, mediji nisu tachno preneli vest. rok za izradu konkursnog zadatka nije 17oktobar, niti kraj oktobra nego prvi Decembar
http://www.blok39.com/index.php?option=com_content&view=article&id=28&Itemid=8

70 dana je sasvim ok vreme ako samo traze prosechni Idejni projekat. Tachno sta traze videcemo 21vog kada bi trebalo da bude dostupna konkursna dokumentacija

100942_2_f.jpg

Izabrano rešenje za Centar za razvoj nauke u Beogradu

S. Š. | 17. 12. 2010. - 12:12h | Komentara: 0
Austrijski arhitekta Volfgang Čapeler (Wolfgang Tschapeller) pobednik je Međunarodnog konkursa za arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke u novobeogradskom Bloku 39.

Na prvi međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rešenje raspisan u Srbiji nakon skoro 30 godina, stigle su 232 prijave iz sveta.

Drugu nagradu dobio je "Sou Fujimoto Architects" (Tokio, Japan), dok je treće mesto osvojio biro iz Srbije ARCVS.

Članovi žirija bili su četiri međunarodna stručnjaka Roberto Simon (Brazil), Dorte Mandrup (Danska), Gunter Katherl (Austrija) i Ourania Kloutsinioti (Grčka), kao i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i gradski arhitekta Dejan Vasović. Žirijem je predsedavao prvi čovek Asocijacije srpskih arhitekata Jovan Mitrović.

Centar za promociju nauke deo je programa investicija u naučnu infrastukturu koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke. Vrednost projekta je oko 20 miliona evra, a završetak izgradnje Centra očekuje se 2012. godine.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/224213/Izabrano-resenje-za-Centar-za-razvoj-nauke-u-Beogradu

Fotkica s Tanjuga (slikan pano, ocigledno):

1zmzhc0.jpg

Vest sa B92.net

Izabran projekat za Centar nauke
17. decembar 2010. | 12:09 | Izvor: Beta Beograd --

Projekat austrijskog arhitekte Volfganga Čapelera izabran je za najuspešniji na konkursu za izgradnju Centra za promociju nauke, saopštio međunarodni žiri.

Na konkursu, na kome su prijavljena 232 projekta iz 47 zemalja, Čapelerov rad proglašen je najboljim jednoglasnom odlukom žirija.

Druga nagrada pripala je arhitektonskom timu iz Japana, a treća grupi arhitekata iz Srbije, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je da će zgrada Centra za promociju nauke koštati 20 miliona evra, ili pet odsto od ukupnog iznosa koji je za sledeću godinu namenjen iz budžeta Srbije za naučna ulaganja.

On je rekao da je Čepelerov projekat izabran jer će najmlađima, osnovcima i srednjoškolcima, omogućiti da se "na uzbudljiv i zabavan način upoznaju sa čarima nauke".

Prema izabranom planu, budući Centar za promociju nauke imaće dva glavna nivoa na kojima će se nalaziti izložbeni prostor, konferencijske sale, naučne laboratorije i planetarijum.

U centru će biti predstavljena naučna rešenja domaćih naučnika i pronalazača, a zanimljivo arhitektonsko rešenje zgrade, po rečima članova žirija, takođe će privlačiti pažnju stručnjaka te oblasti iz celog sveta.

Predviđeno je da izgradnja počne na proleće 2011. godine, a da se završi 2012. godine.

Najuspešnije arhitektonsko rešenje biće nagrađeno sa 60.000 evra, druga nagrada iznosi 20.000 evra, a treća 10.000 evra.
Izvor: B92.net

Sto se mene tice - veliiiki "lajk" :vops:

Pa ono, na prvi pogled cudno, ali zanimljivo, svidja mi se ideja objekta ni na nebu ni na zemlji, mada mozda bi ovaj gornji deo mogao nekako skladnije uklopiti, sta znam... mada sve zavisi od cega ce se raditi "fasada"
svakako veliki :kk:, ipak ce ovo biti dan D savremene arhitekture u Srbiji, bar se nadam
... ne vidim nigde tobogan :/
Mssu3-_2819.jpg

(tobogan u muzeju savremene umetnosti, Zagreb)

Lebdeci efekat. Sjajno.

Sa ovim projektom cemo (ako se izgradi ) preskociti 20-30 godina razvoja moderne arhitekture i sustici svet.Nadam se samo da ce ovo podstaci buduce ozbiljne investitore da po gradu ne podizu zgrade jeftine arhitekture kojih smo se nagledali poslednjih 10ak godina.

Pronađoh na netu da je i ovo bilo na konkursu qq... I prikaz sa GE-a prostor koji jepredviđen za gradnju Centra.

31897.jpg

1.2+resize.jpg

Ovo izgleda zaista moderno i svetski
Ali sumnjam da mi imamo pare da napravimo ovako nesto u dogledno vreme. Sa ovakvom privredom i budzetom drzave koji je supalj na svim stranama, realno ovo je samo josh jedan predizborni pamflet od projekta, na koji je neko spiskao lepe pare

6914c00cf2c7.png

832284d0c11a.png

1f22718a91b6.png

4e531d3b862c.png

35d2ceff77ca.png

c2f5d13d04ae.png

24155e3d5452.png

664d6cec5f35.png

35d2ceff77ca.png

a1c1d1159f29.png

1e68a3f1c925.png

e25f443ebd2c.png

Edit: Predmet konkursa je samo ovo lebdece cudo,ostatak je za sada,nazalost samo vizija arhitekte,

Wow, komplikovanije nije moglo :cool:
Nije mi jasna ona kula, koliko sam shvatio ona ne ulazi u ovaj projekat ili?! :rolleyes:

Samo ovo lebdece.

Ceo kopleks 39 bloka je planirak kao u 4 faze,i sve zgrade bi bile lebdece ... interesantno

Ako sam dobro shvatio, centar bi jednim delom trebalo da izlazi i na Treci Bulevar (Bulevar Milutina Milankovica)? Posle toliko godina mraka, eto malo svetlosti i za Treci Bulevar. :vops:

< Ne, sam centar ce biti u uglu bloka39, gde se seku autoput i bulevar umetnosti

kakvo ludilo :D prava stvar da razdrma srbiju i kaze ljudi usli smo u novi miljenijum...

sve je to lepo........ali kako će Zex napraviti 3D model?

Vrh