Samo jedno razmišljanje - šta od kulturnih sadržaja bi trebalo napraviti? Operu i? Muzeje i galerije ne čine zgrade nego eksponati, a mi nemamo baš neko silno kulturno blago koje leži po depoima. Muzej Nikole Tesle bi mogao biti malo veći i to je to. Koncertnih prostora baš i ne fali, a realno ni sportskih dvorana. A ni zgrada za javnu upravu.
Tako da ja ne znam šta bi od javnih objekata moglo a i trebalo da se pravi. Molim za dopunu.
По мом скромном мишљењу (не кажем да је једино исправно али то је неки мој сан), на овом месту треба да се стави Београдска опера, Центар за промоцију науке и Музеј распада Југославије. Такође бих повезао 2. и 3. линију метроа (или бар једну од њих) са аеродромом и ставио да пролазе овуда са станицом у блоку 18 (већ је речено да метро хоће овуда пролазити).
Дакле по мојој идеји, овде би био наставак парка Ушће, са Музејом распада Југославије, Београдском опером и Центром за промоцију науке. Тиме би се они као и Сава центар, Музеј савремене уметности као и планирани Природњачки музеј, aкваријум, Филхармонија и Старо сајмиште и пратећи музеј повезали са аеродромом, железничком станицом, аутобуском станицом, Тргом републике итд.
Било је одавно планова да се опера и Центар за промоцију науке изграде и оба објекта би била јако значајна за Београд ако би се у њих уложило (посебно туристички). Могуће би било чак и Центар за промоцију науке направити да буде и делом зоо врт за мале животињице из зоолошког врта (попут ракуна, меерката, гмизаваца и сл.) као део промоције природних наука и тиме ослободити више простора за веће животиње којима је потребан.
Музеј распада Југославије мислим да има потенцијал да буде екстремно посећен и туристичка бомба ако би се направио на прави начин узимајући у обзир да је у свету сада распад Југославије познатији од њеног постојања а пружио би нам прилику и да испричамо своју страну приче. Ако то не, онда постоји опција да се направи бар један честит и велик Музеј Првог светског рата да обележи толико важан и значајан моменат у нашој историји и славу коју смо кроз ту муку стекли. Још један музеј за који мислим да би имало смисла направити у Београду би био Музеј изгубљене архитектуре где би могли кроз разне моделе и слике да презентујемо сву важну и лепу архитектуру коју смо изгубили и колико се град мењао кроз векове и рушио и градио.
Наравно, између те неке три установе које би на овом месту биле изграђене (можда би опери било боље место у Новом Саду а овде два музеја и центар), би био честит и леп зелени парк као што је већ планирано за Ушће да буде, парк у коме се налазе објекти културе. Идеално би то било урађено у Савском амфитеатру али пошто је изграђен БНВ ми буквално више немамо где тако нешто да урадимо ако не у парку 18 ако желимо да нешто тако лепо буде близу самог центра града. Не знам где би другде правили оперу, на Великом ратном острву? У Борчи?
Зато и понављам да је трошак откупа и чишћења ових неколико десетина кућа у зеленилу близу сувог центра града дугорочно много мањи и прихватљивији трошак него опција градње комерцијалних и стамбених објеката и нужне инфраструктуре за то која иначе
не би морала да буде грађена (поменуте културне установе би свеједно исто коштале кад се једном изграде, па макар и у Борчи)