Šta je novo?

Blok 18 Novi Beograd

Samo jedno razmišljanje - šta od kulturnih sadržaja bi trebalo napraviti? Operu i? Muzeje i galerije ne čine zgrade nego eksponati, a mi nemamo baš neko silno kulturno blago koje leži po depoima. Muzej Nikole Tesle bi mogao biti malo veći i to je to. Koncertnih prostora baš i ne fali, a realno ni sportskih dvorana. A ni zgrada za javnu upravu.
Tako da ja ne znam šta bi od javnih objekata moglo a i trebalo da se pravi. Molim za dopunu.
Имамо толико неистражених локалитета да направимо нови музеј...

Имамо толико неистражених локалитета да
Имамо толико неистражених локалитета да направимо нови музеј...

Koje neistražene lokalitete? Samo uzmite u obzir da je za ozbiljan muzej potrebno nekoliko hiljada eksponata vrednih izlaganja. Stvarno vrednih izlaganja, ne samo zato što ih imamo. Nešto što je stvarno vredno da neko dodje da vidi, što ne može baš svugde da se nadje.
Lepenski vir je nešto takvo, ali već je "pokriven" a i nema ni stotinak zaista vrednih artefakta. Vinča takodje.
Felix Romuliana i Viminacijum su ok, ali takvih nalazišta ima po celom Balkanu, da ne pominjemo Evropu. Caričin grad ni toliko.
Još jednom - ne mislim da je baš sve vredno izlaganja, eto samo da kažemo da je eksponat. Treba da ima neku stvarnu istorijsku ili umetničku vrednost, ili da je nešto relativno retko.
Nisam autošovinista, samo možda nemam dovoljno podataka. Biće mi zadovoljstvo da čujem konkretne predloge za punjenje ozbiljnog muzeja. Narodni muzej ima oko 4,000 esponata u stalnoj postavci, znači bar 2,500 - 3,000 eksponata bi trebalo izložiti u novom, najprestižnijem muzeju. Imamo li ih? Ili da samo preselimo Narodni?

Имамо шта год хоћеш да излажемо. Ево за почетак природњачки музеј. Затим музеј аутомобила. Оба немају зграде а имају атрактивне и занимљиве експонате.

Имамо шта год хоћеш да излажемо. Ево за почетак природњачки музеј. Затим музеј аутомобила. Оба немају зграде а имају атрактивне и занимљиве експонате.
Muzej automobila je privatan, ne može mu država praviti zgradu.

Podseti me šta to beše... Javni interes?

@Дошљак not to mention Muzej nauke i tehnike koji je kriminalan, a barem u njega može da se ubaci sve što je preostalo od železničkih i tramvajskih eksponata. Pod uslovom da dobije lokaciju i gabarit kakav treba.

Pominju ljudi ovde kako nema eksponata za neke arheološke lokalitete, pa kako da ih bude kad nigde nema love za iskopavanje. I mamuticu i plovilo smo našli jer smo kopali nešto drugo.

Izvinjavam se za off.

Koje neistražene lokalitete? Samo uzmite u obzir da je za ozbiljan muzej potrebno nekoliko hiljada eksponata vrednih izlaganja. Stvarno vrednih izlaganja, ne samo zato što ih imamo. Nešto što je stvarno vredno da neko dodje da vidi, što ne može baš svugde da se nadje.
Lepenski vir je nešto takvo, ali već je "pokriven" a i nema ni stotinak zaista vrednih artefakta. Vinča takodje.
Felix Romuliana i Viminacijum su ok, ali takvih nalazišta ima po celom Balkanu, da ne pominjemo Evropu. Caričin grad ni toliko.
Još jednom - ne mislim da je baš sve vredno izlaganja, eto samo da kažemo da je eksponat. Treba da ima neku stvarnu istorijsku ili umetničku vrednost, ili da je nešto relativno retko.
Nisam autošovinista, samo možda nemam dovoljno podataka. Biće mi zadovoljstvo da čujem konkretne predloge za punjenje ozbiljnog muzeja. Narodni muzej ima oko 4,000 esponata u stalnoj postavci, znači bar 2,500 - 3,000 eksponata bi trebalo izložiti u novom, najprestižnijem muzeju. Imamo li ih? Ili da samo preselimo Narodni?
Evo kao jedan od primera treba navesti lokalitete koji su nedavno istraženi u Šumadiji, s a otkrivenim fortifikacijama, takav lokalitet je i više nego potrebno istražiti.
Istraživanja u Vinči treba proširiti, jer je potencijal ogroman. Arheološka istraživanja ne daju rezultate čim krene kopanje, ali detaljnim istraživanjima se dolazi do vrednih otkrića, ako se ne pokrenu, nećemo ni znati šta se sve krije ispod zemlje. Da li bi sva trebala biti premeštena u Beograd? Naravno da ne, ali svakako da bi se nastavkom istraživanja rimskih utvrđenja na limesu i neposredne okoline zidova, pokretanjem istraživanja na lokalitetima na kojima još nisu obavljana sakupilo dovoljno potencijalnih eksponata za novi muzej.

Може. Јавно-приватно партнерство. Било је у том музеју и аута у државном власништву.
Zar ne bi to bilo prilično besmisleno da država ulaže veliki novac u javno-privatno partnerstvo? Valjda to ide obrtnuto, da država ima neki resurs a privatni sektor ulaže kapital. Ili možda misliš da bi privatni sektor investirao u muzej?

Колекција покојног Браце да експонате, држава да зграду.

241381653_2835673133412510_1801104523204779291_n.jpg

Vrh