[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407641#p407641:31kdvvw0 je napisao(la):
spatiotecte » 26 Sep 2016 15:50[/url]":31kdvvw0]Novi Beograd je proizvod Atinske povelje, ne razumem kako ti to nije jasno?
Takodje ne razumem tvoju tvrdnju da se u svetu u 2016oj godini i dalje grade naselja poput Novog Beograda...
Blok 1 - Novi Beograd
Izvini što nisam mogao ranije da odgovorim, ali evo valjda nije kasno.
Vidim sada na koje konterno blokove misliš tačnije samo dva bloka. Blok 1 i blok 2 koji su zarasli u šumu i sa nedovoljno komercijalnih sadržaja, a na tako dobroj lokaciji. @Astrodule me je sa ovim prikazom ta dva bloka podsetio.
Konkretno Novi Beograd ima taj blok 1 koji je izgrađen u tom naletu totalno "nekomercijalnog bloka" osim jedne stvari po kojoj je poznat i kao deo grada Beograda, a to je tržni centar "Fontana". Tržni centar ima i bioskop, fontanu i nalazi se na uglu dve saobraćajnice. Dakle sve parameter koji su neophodni za dobru investiciju u trgovini. Međutim ceo blok 1 ima još tri ugla koja nisu adekvatno komercijalno iskorišćena, a trebala su biti. Takođe lokacija koju sam označio sa brojem 2, označena zelenom bojom trebala je biti popunjena sličnim ili većim arhitektonskim poslovno trgovačkim zdanjem kao na suprotnom uglu (lokacija broj 1) "Fontana". Čini mi se da je to i bilo predviđeno autorskim rešenjme ovog bloka 1, ali su je ilegalni komercijalni objekti popunili i činjenica da važna saobraćajnica pod sadašnjim nazivom Bulevar dr Zorana Đinđića tada nije bila izgrađena u celosti kao i okolni građevinski prostor ka bloku 31 i 32.
Dok uglovi bloka 1 sa kulama označeni crvenom bojom su ipak pod upitom za njihov opstanak na tako dobrim lokacijama za koje smatram da pre svega moraju biti namenjen trgovini ili kancelarijskim objektima sa lokalima u prizemlju, ali nikao stambenim. Takođe kada se pogleda malo šire vidi se da su prekoputa tih solitera javni ili komercijalni objekti. Možda su autori hteli da naprave protivtežu relaksirajući te uglove od komercijalnih i javnih objekata izgradnjom ta dva stambena solitera!? Kao što sam već napisao s obzirom na atraktivnost lokacije i ta dva ugla označena crvenom bojom su potencijalne lokacije za kancelarijske ili trgovačke objekte, ali nikako stambene i sl.
Zbog toga sam te pitao što ceo Novi Beograd kritikuješ, kada je on u nastavku gradnje posle ovog bloka 1 i bloka 2 građen u stilu zatvorenih blokova koje ti podržavaš sa komercijalnim sadržajem u prizemlju stambenih zgrada i javnim objektima na uglovima tipa manji tržni centar sa MZ i slično.
Nedaleko od bloka 1 je ovaj blok 30 oko 1979 god. koji je očigledno zatvoreni blok sa komercijalnim sadržajem kod solitera u prizemlju i na suprotnom uglu sa tržnim centrum i MZ. Takođe dugačke zgrade su sa poslovnim prostorom u prizemlju.
Takođe blokovi 33,37 i 38 u blizini bloka 1 koji su nastavak gradnje Novog Beograda su već tada odmah osmišljeni kao zatvoreni blok sa počecima komercijalnog sadržaja u prizemlju stambenih zgrada, a blok 38 na uglu sa ulicom Narodnih heroja ima komercijalni objekat.
Blok 21 izgrađen oko 1965 god. prvi koji je izgrađen u ovom delu Novog Beograda. Izgradnjom njega i njegovim urbanizmom je odmah napušteno to komercijalno pogrešno pozicioniranje zgrada u bloku 1 i 2. Tako da mi u stvari imamo čisto "Atinskopoveljske" principe samo u bloku 1 i bloku 2 na Novom Beogradu.
Blok 28 zatvoren blok.
Stari deo blok 29 označen zelenom bojom koji koji je takođe zatvoren. Jedino što nema lokale u prizemlju stambenih zgrada, pa to može biti tema rasprave, ali ima tržni centar na uglu.
Blok 23, izgrađen oko 1976 god. sa 2300 stanova koji je urađen u komercijalnom stilu zatvoren sa lokalima u prizemlju dugačkih stambenih zgrada. On je odmah izgrađen u celosti sa školom i predškolskim objektima kao i tržnim centrom pa je dugo godina bio jedina društvena i trgovačka sredina i ako je pretežno stambeni blok za okolne stambene blokove 22,19A i 24. Danas se sa izgradnjom blokova 43 I 42 u blizini pozicionira na tržištu kao stambeni blok sa školom i dva predškolska objekta i bezbrižan boravak dece u naselju.