Ovako, da odgovorim:
Meni odgovara da ostanem u bloku 18 u ovakvim uslovima, kuca, plac, garaza, park preko puta (lepo dodje kada setam dete) reka blizu, rostilj u dvoristu, idilicno a sve to na par kilometara od Terazija. Ali posto je to ne održivo realno bi bilo da se vlasnicima koji imaju konverzirano zemljište plati nadoknada od 60.000 e po aru (nakupci sada nude 30.000e po aru).
Evo i računice:
Primer, plac 10 ari uz koeficijent izgrađenosti 3 (što će biti najmanje, s obzirom na dozvoljenu spratnost) dolazi se do bruto izgradjenih 3000 m2 a u stanovima i lokalima neto 2100 m2, Cena kvadrata neće ići ispod 2000e to je u grubo 4 miliona, ako se za parcelu da odšteta od 600.000e dolazimo do opterećenja od 15% što nije ni u Mirijevu (uz dužno poštovanje i te lokacije).
E sada problem je što država želi da te parcele dobije ispod cene kako bi na dodeli tendera profitirala prilikom ponude lamela određenim firmama koje bi se odužile na određeni način, nešto slično naselju Stepa Stepanović, a uz to dobijemo i velike razlike u kvalitetu stanova jer to naselje gradilo nekoliko različitih firmi. Komšije koje nemaju rešeno pitanje legalnosti placa ili objekta opravdano strahuju zbog trenutne politike (sava mala slučaj). Za njih bi bilo pošteno dati stanove koje bi mogli da otplate po povoljnim uslovima bez kamate, s obzirom da neki tu žive i 50 godina.
Lokacija i blok 18 deluju jadno jer grad nije namerno ulagao i kultivisao taj kraj kako bi neko pokupio kajmak, al to uopšte nije bitno kako sada izgleda jer se gleda isplativost gradnje u tom jadnom kraju, a ona je zbog Beograda na vodi i zbog blizine auto puta, reke i centra grada izuzetna! Slučaj čoveka u Beču koji je izgubio sve jer nije prihvatio odštetu za metro ne može se meriti sa blokom 18 jer je gradnja metroa, auto puta, toplovoda i sl. projekat od nacionalnog značaja, a blok 18 ima izrazito KOMERCIJALNU vrednost i namenu. Ispade ajde da država raseli sve negde gde ne treba, a da da drugima da zidaju i da se obogate. Nečiji deda je kupio njivu u Žarkovu za neke smešne pare i njegovim unucima se to vratilo višestruko kada je grad krenuo da se širi i kada su u Žarkovu nicale višespratnice takav je slučaj i sa blokom 18. Sada dolazi naplata i to je tako u kapitalizmu, tržište diktira sve. Znam slučaj na vrašaru gde je čovek prodao 1,5 ar za 600.000e jer je trebalo da dođe do spajanja parcele a investitoru se to isplatilo...
Ja samo želim da država to plati pošteno pa i ako to ide ispod realne cene, ali da ne dođe do ponižavanja da me grad raseljava negde na periferiju jer im se može, pravo privatne svojine je veoma važna socijalna kategorija svakog uređenog društva! Nadam se da sam uspeo da odgovorim i pojasnim...ja to tako vidim, možda grešim, ali ja to tako vidim...