Šta je novo?

Blok 18 Novi Beograd

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=396498#p396498:y5sdge2g je napisao(la):
Stomatolog » 08 Jul 2016 08:29 pm[/url]":y5sdge2g]U Belville-u nema 'bandi', zelene površine su uređene zahvaljujući stanarima koji nisu čekali na milost 'zelenila'...

U Belvilu postoji park?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=395748#p395748:1m9n49ew je napisao(la):
Igor » 04 Jul 2016, 02:20[/url]":1m9n49ew]Milance postujem trud da ovakav prosecan studenstski rad koliko toliko opravdas sa akcentovanjem par objekata. Urbanisticka postavka je porazavajuca pogotovo imajuci u vidu da opis i zadatak konkursa kazu sledece:
...
Prostor ni na koji nacin ne korespondira sa okruzenjem a jos manje vrednuje staro sajmiste kome je projekat okrenuo ledja bez ikakvog prodora na tom delu ali i u celom konceptu.

Zanima me samo kakvo ce obrazlozenje zvanicno biti posebno imajuci u vidu da je u konkursnoj komisiji bila zaista relevantna osoba poput dr Ljiljane Blagojevic kao vrstan poznavalac Novobeogradskog modernizma.

Nemah vremena ranije da lepo otkucam sve, zato sam odgovaram. Neopravdavam ja nikog, vec iznosim cinjenice, da takav koncept nije pao sa marsa, vec da se decenijama razmislja na tu temu. Ova pitanja koja si postavio, nadam se da cemo dobiti odgovror u vidu neke publikacije sa ocenom i komentarom zirija, ali i opisom koncepta autora. Bez sumnje Ljiljana Blagojevic je jedan od najvecih autoriteta i poznavaoca pogotovo u teoriji arhitekture kod nas, pa me iskreno njen stav i obrazlozenje zanima.

Jos jednom, ovde se nije razmatarala sama arhitektura objekata. Evo zamislite da je arhitektura kao u Park apartmanima, da su takve zgrade, zamislite takav ambijent. Sto se tice stanova, da sjajni su ti stanovi u skoro svim blokovima, po mom misljenju jedno od najboljih, ato to se ni ne postavlja kao pitanje. Poznata je ta "Begradska skola stanovanja" koju su razvili u IMS na calu da Mihajlom Cankom - cika Mikom.

@spatio

Saobracaj na novom beogradu, moje misljenje je, da je samo prividno dobro resen. Sad ce krenuti salva komentara na ovo, ali evo obrazlozenja.

Blokovi na Novom beohradu su 800x400m. centralni blokovi 24,25,26 su 400x400. Da kazemo da na 800m dolazi 6 straka po smeru (po tri sa obe strane). Po mnogima je idealni gradski blok 125x125m kao u Barseloni. Takvih 6 staje u jedan od 800m.Dakle da izmedju tih blokova postoje ulice samo sa po jednom trakom u smeru to je isto 6 traka po smeru, ali je i to bolje jer se saobracaj ne koncetrise na samo dve ulice, pa u slucaju sutara, ili neke intervencije nastaje haos. Ukoliko bi recimo ulice posle svakog 4 bloka od 120m bila sa po 2 trake po smeru tada bi imali i vise traka. To se najbolje shvati u Mokvi, gde su ulice ogromne ali se i blokvi mere kilometrima. Guzve su nenormalne, pa sam tako na izazu iz Moskve,bukvalno proveo 4 sata u koloni.

Sto se tice parkova, najbolje bi bilo kada bi mesne zajednice, ili na nivou blokova bili odgovorni na uredjenje okoline. Ne znam da li je tako nesto predvidjeno novim zakonom o skupstini stanara ili ne, ali bi to svakako bilo mnogo efikasnije. Drugo to ne bi bilo ni skupo za same stanare, mnozda bi po stanu bilo 200dinara jer iam jako puno stanova u jednom bloku, a nije botrebno tako puno ljudi koji bi to odrzavali.

@Zidar: pa ti sa ovim primerima stravno ko da si i hteo BNV u ogledalu, a ne samo da si uradio jednu maestralnu sprdacunu na racun BnV :D

Pa valjda praksa (a ne teorija) pokazuje da li je saobraćaj na NBGD dobro rešen?

Ja nikada u Blokovima nisam video takvu gužvu da se miliš pola sata.

Jedini problem kojeg trenutno mogu da se setim na NBGD je ono polukružno kod Buvljaka (za most) koje pravi gužvu, a može da se ukine bez problema jer postoji rampa za penjanje na most (desno pa desno)

Da sad funkcionise manje vise ok. Videcemo kad se izgradi sve sto je i planirano, blok 26, duz Milutina Milankovica, Poslovni deo u bloku 42, duz j.Gagarina i sicno. Posto je i to na dugom stapu, nadam se da ce to tad barem metro uraditi, da postoji kakva takva alternativa.

Pa sa obzirom kada je građena većina saobraćajnica po NBGD i da još uvek nemamo planirane objekte (most u nastavku BZĐ), a imamo objekte koji nisu planirani rekao bih da je odlično ispalo.
Još kad bi se napravilo par kružnih tokova...

Poslato sa telefona

Bilo bi zanimljivo videti i ostale radove, ne samo pobedničko rešenje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=397809#p397809:3otwg6uy je napisao(la):
milanche » 17 Jul 2016 10:40 am[/url]":3otwg6uy]

@spatio
Blokovi na Novom beohradu su 800x400m. centralni blokovi 24,25,26 su 400x400. Da kazemo da na 800m dolazi 6 straka po smeru (po tri sa obe strane). Po mnogima je idealni gradski blok 125x125m kao u Barseloni. Takvih 6 staje u jedan od 800m.Dakle da izmedju tih blokova postoje ulice samo sa po jednom trakom u smeru to je isto 6 traka po smeru, ali je i to bolje jer se saobracaj ne koncetrise na samo dve ulice, pa u slucaju sutara, ili neke intervencije nastaje haos.

Potpuno se slazem sa tobom, Milanche, meni je idealan gradski blok 125 x 125 kao u Barceloni.
To je ona isparcelizacija postojecih blokova od 800 metara u manje blokove o kojoj sam pricao. :kk:

То уситњавање блокова у НБГ се силом прилика и јесте фактички догодило, пре свега у саобраћајном смислу, али понегде имамо и уличне фронтове, као она прва саобраћајница, паралелна са Јурија Гагарина, где су кинези, мања зграда Телекома, мале стамбене ламеле са локалима у приземљу итд. НЦели потез уз Саву блок 70А - блок 45 већ функционише као скуп уситњених блокова.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=396245#p396245:3evpwjg6 je napisao(la):
Giorano Angelo » 07 Jul 2016 11:25 am[/url]":3evpwjg6]Зарад опште информације свих форумаша, постоје књиге и публикације на страним језицима у којима се говори о Новом Београду. Пре неколико година у Венецији сам се сусрео са једном на италијанском језику...

11759693_1027680950576262_1405882258_n.jpg

11780586_1027680933909597_627648445_n.jpg

Не знам зашто су нестале слике, па рекох да их поново поставим...
11759693_1027680950576262_1405882258_n.jpg

11780586_1027680933909597_627648445_n.jpg

Novo beogradu malo fali da bi saobraćajno bio "savršen ". Spajanje japanske i evropske sa omladinskih brigada. Završetak ump. Kružni tokovi. Još jedan most.

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

Karici žele da izgrade Tesla Grad upravo u ovom bloku. U Makisu socijalno naselje a ovde naspram BNV lux.

U tom slučaju bi pobednički arhitektonski projekat propao :D

Karići su na ozbiljnim drogama, vidim ponovo se povampirili sa nekim kulama i gradovima.

Karići? Zar oni nisu proterani iz Srbije? :)

Evo ovo su njihova dela iz ranih radova u bloku 28, Novi Beograd, izgrađeno 2005 godine. Tipično za neuke iz Prizrena koje su došle do novca i pozicije švercujući naftu '90-tih za tadašnju državu sa svojih deset prstiju kako je on to voleo da priča.

Pogledajte prilog 2

Pogledajte prilog 1

Ovu su im zgrade od 2013 godine na Zvezdari, ovde su već našli neke pismenije arhitekte da im urade projekat. Tačnije ovde su se malo otvorili i sipali novac arhitekti umesto do tada samo građevinskim inženjerima kao za objekat u bloku 28 na Novom Beogradu jer taj objekat definitivno nema arhitekturu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0MKzhxTx8uQ[/youtube]

Izvor: http://www.alphaconstruction.rs/

Nisam znao da je ona "nadogradnja" u bloku 28 njihovih ruku delo. Ono je katastrofalna zgrada, bio jednom unutra, sve ne valja.

A alphaconstruction ipak nisu oni, investitori su iz Albanije i kako sam ja definitivno čuo neki bogatiji ljudi iz Albanije, bez nekih skrivenih veza do bilo koga ovde (osim lokalnog partnera koji nije iz politike).

Misliš da nema veze sa Karićima? :) Reklama za taj projekat na Zvezdari bila je okačena na ovoj zgradu u bloku 28, Novi Beograd, evo vidi se na jednoj fotografiji u uglu na zidu zgrade platno sa web adresom. Tako isto i onaj njegov univerzitet BK je kao "prodao" oko 2005 godine nekima sa Kipra kada su ga isterali iz Srbije i sada se zove Alpha... univerzitet na Novom Beogradu. Misliš da je slučajno naziv Alpha i za naselje na Zvezdari? Ne bih rekao. A to što je iz Albanije invest kako kažeš ovo na Zvezdari, to za Kariće nije ništa čudno, nema on problema s tim. On je i onako poreklom iz Prizrena sa svojim braćama. Nemoj to da te zavara. Evo tek sada se stidljivo pojavljuje reklama sa nazivom za "BK alpha univerzitet" misli se na onaj njihov na Novom Beogradu koji su kao što kažem "prodali" nekome sa Kipra ili iz Grčke i od tada nosi naziv Alpha u sebi.

Mislim da Alpha city na Zvezdari nema veze sa Karićima, i to ne zato što su po APR-u, vlasnici kompanije Alpha construction jedan Albanac i gomila Grka, već zato što mislim da Karići nisu sposobni da izvedu takav projekat do kraja, i zato što, koliko god prosečno te zgrade izgledale, one prevazilaze BK estetske kriterijume :D

Kada je reč o tom famoznom Tesla gradu, i njegovom eventualnom budženju u Blok 18, mislim da brat Karić lupeta. Ne isključujem mogućnost da im je iz grada, kada su išli da moljakaju za lokaciju, rečeno: "eto, mi planiramo razvoj Bloka 18 i Makiškog polja, pa kada budu bili tenderi, vi se javite", ali to je daleko od ove izvesnosti oko Tesla grada koju Karići pokušavaju da nam prodaju.

Pritom, kako možeš da imaš idejni projekat koji podjednako lako može da se uglavi i u Blok 18 i u Makiško polje (dva potpuno različita terena, u različitim delovima grada, sa različitim saobraćajnim vezama itd.) Odgovor se sam nameće - oni jednostavno ni nemaju nikakav idejni projekat, samo par šarenih PR rendera da zaglupljuju javnost. Ionako mi paranočini srpski nerv u glavi s vremena na vreme suflira da je jedina svrha ovog Tesla grada da "Navodni Beograd" deluje kao ozbiljni projekat.

Hm....Šta li je ovo?

субота, 13. август 2016.

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове

Јавна презентација урбанистичког пројекта за изградњу пословно-стамбених објеката у Блоку број 18

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове на основу члана 63. Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС“ бр.72/09, 81/09, 64/10 - Одлука УС, 24/11, 121/12, 42/13-Одлука УС, 50/13 – Одлука УС, 98/13 – Одлука УС, 132/14, 145/14)

оглашава

ЈАВНУ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ
УРБАНИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА ЗА ИЗГРАДЊУ ПОСЛОВНО-СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА У БЛОКУ БР.18, НА КАТАСТАРСКОЈ ПАРЦЕЛИ 1508/349 КО САВСКИ ВЕНАЦ, У БЕОГРАДУ

ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА обавиће се у згради Градске управе града Београда, у ул. 27. марта бр. 43-45 (сала 2 у сутерену) од 15 до 22.августа 2016. године, сваког радног дана од 9 до 15 часова.
Носилац израде предметног Урбанистичког пројекта је Атеље „АЛ” д.о.о огранак Београд; ул. Јурија Гагарина бр. 28А/20, Београд.
Носилац израде предметног Урбанистичког пројекта у току одржавања јавне презентације даваће обавештења о урбанистичко архитектонском решењу Урбанистичког пројекта.
За давање обавештења о садржају јавне презентације овлашћена је Марија Перуновић, Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, ул. Краљице Марије бр.1.
Заинтересована лица могу током јавне презентације да изврше увид у урбанистички пројекат, као и да своје примедбе и сугестије на планирана решења у писаној форми доставе Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, Улица краљице Марије бр.1, најкасније до 22.августа 2016. године.

http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglas ... u-broj-18/

To je "Beograd na vodi", prostor između stambenih zgrada koje se sada grade i kule koja se kao gradi ;)

Vidi stvarno, vlasnik zemljišta BGD na vodi d.o.o. Nisam znao da bloku 18 pripada i zemljište sa stare strane Beograda.

Igore, prebaci postove u Savski amfiteatar :sesir:

Nije to "The Blok 18", već "Navodni Beograd" ima svoju numeraciju blokova, pa je tako (bar prema priloženoj mapici), Kula "blok 21", BW Residences "blok 15", tržni centar "blok 26", a W hotel "blok 14"...

EDIT: Sad sam proverio na GeoSrbiji, numeracija blokova na ovoj dole slički nije dobra. Sad je zapravo na javnom uvidu projekat za prostor nekadašnjeg kontejneskog terminala (na donjoj slici je to Blok 19).

celine.jpg

Šta mislite da ova tema nosi naziv "Blok 18 - Novi Beograd"?

Dobra sugestija, promenjen je naziv teme

Homer Jay":18v1e0sn je napisao(la):
Nije to "The Blok 18", već "Navodni Beograd" ima svoju numeraciju blokova, pa je tako (bar prema priloženoj mapici), Kula "blok 21", BW Residences "blok 15", tržni centar "blok 26", a W hotel "blok 14"...

EDIT: Sad sam proverio na GeoSrbiji, numeracija blokova na ovoj dole slički nije dobra. Sad je zapravo na javnom uvidu projekat za prostor nekadašnjeg kontejneskog terminala (na donjoj slici je to Blok 19).

Kakva je ovo kradja sa celinom V. Uzas zivi. Prostorno park Republike Srpske pripada bloku 18 i nikako projekat sa desne obale ne bi mogao da se "grebe" za zelenu povrsinu sa leve obale reke. To sto nema dovoljno svoje je problem samog projekta BgdH20 i zbog toga ne treba da trpi blok 18.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=401105#p401105:vnhwe0aa je napisao(la):
Igor » 15 Aug 2016 08:00 pm[/url]":vnhwe0aa]Dobra sugestija, promenjen je naziv teme

da li cemo vremenom preimenovati sve blokove na novom beogradu zbog zla sa druge strane reke ili je mozda bolje da delovi tumora na desnoj obali ne kradu i imena, kad vec pokradose zemlju, vec da ih mi makar ovde imenujemo adekvatno npr "bnw blok 18" ili kako god vec? mislim da bi tako bilo postenije, ovaj grad ipak nije nastao 2013. godine.

Vrh