Šta je novo?

Bezbednost u javnom prevozu

Да су могле све камере са возила, да се замене за једно ново возило, да се избаци неки полу исправан крш...далеко више би значило за безбедност. Никада нисам чуо за неку корист а да је камера донела...

Pa kako da je donese kada je neispravna?
To što oni misle da trzaju putnici što vide kameru, to je druga stvar. Nešto ne vidim da pljačkaši imaju strah od kamera koje su u velikom broju slučajeva ili neispravne ili prave toliko loš video zapis da je neupotrebljiv.
Ali, što ti kažeš bolje da se kod nas ni ne stavljaju kamere, sudstvo nam je takvo da nam se ubice šetkaju po ulici, a ne da će da sude nekom što je šarao i uništavao autobus ili što je napravio saobraćajni prekršaj....

Александар":37j1tzsm je napisao(la):
Tramvaj ima svoju signalizaciju, nije crvena već "-" i "I" .
Подразумева се да сам на то и мислио.. -.-
becks89":37j1tzsm je napisao(la):
Somi303":37j1tzsm je napisao(la):
Шта ће им камера? Аутобус је прошао на црвено, а трам кренуо раније. То је пракса у том делу, данас је трам са петице прошао на 3 црвена светла. НИШТА НОВО.
Ja koliko sam upoznat to nije prvi udes tu, a problem je što se na treptaj zelenog svetla pali prolaz za tramvaje, da je prošao kroz crveno verovatno bi tramvaj udario autobus u prednji deo, a ne u zadnji deo autobusa :)
Није тачно. Када се упали црвено у Старине Новака тада се упали зелено за трамвај односно "I", а опште је познато да возачи трамваја морају да крену први (иако им то сигнализација омогућава јер се прво њима упали) они то не могу да чекају и у 90% случајева крену пре паљења "I". За 4 године сам се свега ту нагледао, и на жалост гледаћу још.

Onda očigledno bolje znaš situaciju nego vozači sa 33, ja priznajem prenosim priču od nekolicine njih i od nekih ljudi koji tu žive. Doduše, sećam se da je isto tako nekog IK-201 sa karaburme isto potegao tramvaj baš na tom uglu...
Čini se da je problem lako rešiv, ali izgleda se čekaju ljudske žrtve pa će neko "naštelovati" te semafore....

Edit: Da dodam, da ne pišem negde drugo... :D
#448 je juče imao udes sa Škodom Superb na Žel.St kada je vozilo grada Beograda (Škoda Superb) krenula da iz trake za pravo skrene levo ispred autobusa, na Škodi stradala zadnja leva vrata, odvaljena strana na gepeku i branik, dok na 448 ima samo crni trag na reklami i na jedno 3cm je oguljena reklama, vozač Škode je molio da se ne zove policija, međutim kako je šteta na njegovom vozilu bila malo veća, to je uradio vozač autobusa....

Изгледа да знам. Тако је на целом то потезу и на углу деспота Стефана, Таковске..

Vozač autobusa na liniji 37 napadnut je i povređen jutros u Poenkareovoj ulici, izjavio je Tanjugu dežurni dispečer Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd Radovan Stojadinović.

Stojadinović je rekao da se incident dogodio oko osam časova u Poenkareovoj ulici nedaleko od Cvijićeve ulice u autobusu koji se kretao ka Pančevačkom mostu. Autobus je bio u kvaru i vozač je rekao putnicima da izađu, što su oni i učinili, osim jednog putnika, objasnio je Stojadinović.
Posle dvadesetak minuta vozač je saopštio da će autobus krenuti za garažu, što se putniku nije dopalo, pa je udario vozača, izvadio nož i posekao ga po ruci, dodao je Stojadinović.
Prema njegovim rečima, putnik se potom udaljio, a vozač je prevezen na Institut za ortopediju Banjica.

izvor: studio B

Ištanglirao bih ga posle toga, da ga nebi sakupile sve bolnice po Beogradu...
Samo što bi tada naslov bio vozač nasilnik, ovakvih psihopata je sve više na ulicama ni prvi ni poslednji ovakav napad, samo pitanje je dokle?

Vratiće se nama vesele devedesete, krenuće i vozači da vraćaju, ničije strpljenje nije večno...

Ћути, не знаш шта причаш, далеко било, а и приступ проблему ти је лош. Возачи ће увек бити у мање повољној ситуацији... Не треба ово распиривати, већ спуштати лопту. Возачи под хитно морају да почну да пролазе неке тренинге, да науче да избегну конфликт, да се носе са стресом и у инцидентним ситуацијама. То је једини пут, да избегну иживљавање и статус глинених голубова.

При том, ове ми све више делују веселије од 90их.

Da znas da su ' veselije' ;-)

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

A mogli bi malo i na trening lepog ponasanjal, da budu manje drski itd...

Борчанац":2xw1bin2 je napisao(la):
Возачи под хитно морају да почну да пролазе неке тренинге, да науче да избегну конфликт, да се носе са стресом и у инцидентним ситуацијама. То је једини пут, да избегну иживљавање и статус глинених голубова.

Kako vozač da izbegne konflikt , kad se desi situacija kao ova danas , u kojoj on nije u mogućnosti da uradi bilo šta. Ja ne vidim bilo kakvu vrstu obuke koja može da te spremi za situaciju u kojoj ti naletiš na neku budalu koja poludi kada kažeš da je autobus pokvaren , ili za situaciju kada te neki od putnika pita da li autobus ide do određene lokacije , pa kad čuje da ne ide , potegne nož ili nešto slično i natera te da voziš autobus do lokacije za koju je pitao.

Ali verovatno je problem na koji vozači odgovaraju na ta pitanja. Čisto sumnjam da je vozač rekao izvinite pokvario se autobus molimo izadjite, a da je ovaj došao i izbo ga. VErovatno je tu bilo menjanja lepih reči. Naravno osudjujem bilo kakav napad.
Ali evo pre neki dan vozim bicikl uz vojvode stepe, i debil na 33 ide iza mene i svira mi, i pretiče tik uz mene ???? Pa mogao sam da poginem da me je zakačio koliko je blizu prošao pored mene. Ja prvi bih otišao da mu lupim šamar da se opameti malo, ali eto neko bi ga nožem izbo..

solecar":3wsrm5h3 je napisao(la):
Борчанац":3wsrm5h3 je napisao(la):
Возачи под хитно морају да почну да пролазе неке тренинге, да науче да избегну конфликт, да се носе са стресом и у инцидентним ситуацијама. То је једини пут, да избегну иживљавање и статус глинених голубова.

Kako vozač da izbegne konflikt , kad se desi situacija kao ova danas , u kojoj on nije u mogućnosti da uradi bilo šta. Ja ne vidim bilo kakvu vrstu obuke koja može da te spremi za situaciju u kojoj ti naletiš na neku budalu koja poludi kada kažeš da je autobus pokvaren , ili za situaciju kada te neki od putnika pita da li autobus ide do određene lokacije , pa kad čuje da ne ide , potegne nož ili nešto slično i natera te da voziš autobus do lokacije za koju je pitao.

Дао сам ти плус да се орасположиш мало :)
Нисам ни рекао да треба ти да видиш како, али веруј ми има начина. Видео си овде по некима, који држе мало прејако страну возачима, од прилике какав је став међу возачима. Они иду логиком сукобљавања, ту је грешка. Уз праву обуку верујем да може да се бар преполови број напада.
Ево, радници за шалтером у банци имају нешто јачу обуку за односе са стресом и људима. Приметио си да је нешто мање напада на њих. А у директном су односу са клијентима, што је ( рад са људима ) далеко теже и више склоно конфликту, за разлику од ситуације возача ГСП. Мислим, има вероватно и срећнијих примера од банкара али капираш поенту :wink:

loyola":18i3m4kf je napisao(la):
A mogli bi malo i na trening lepog ponasanjal, da budu manje drski itd...
Kakav bi trening tek trebali onda putnici da imaju? Za početak bi trebali da se uče osnovama kulturnog i pristojnog ponašanja u javnosti!

kopmania":18i3m4kf je napisao(la):
Ali verovatno je problem na koji vozači odgovaraju na ta pitanja. Čisto sumnjam da je vozač rekao izvinite pokvario se autobus molimo izadjite, a da je ovaj došao i izbo ga. VErovatno je tu bilo menjanja lepih reči. Naravno osudjujem bilo kakav napad.
Ali evo pre neki dan vozim bicikl uz vojvode stepe, i debil na 33 ide iza mene i svira mi, i pretiče tik uz mene ???? Pa mogao sam da poginem da me je zakačio koliko je blizu prošao pored mene. Ja prvi bih otišao da mu lupim šamar da se opameti malo, ali eto neko bi ga nožem izbo..
Pa čekaj, šta ima da te moli da izađeš, šta ti kao putnik imaš da sediš i čekaš u pokvarenom autobusu, to prvo, drugo šta to čovek mora da ti kaže da ti potegneš nož, štanglu, palicu, ciglu šta već i da ga osakatiš na radnom mestu?
Ti si baš našao gde ćeš da voziš bajs, uz Prvomajsku u Zemunu većeg cirkusa od ulice nema...

Ma taj lik je ocigledno bio ili drogiran ili pijan, nista drugo. S druge strane, i u slucaju da je bio "normalan" i da je vozac nepristojno rekao da izadje, to nikako nije izgovor za to sto se desilo.

Kakav bi trening tek trebali onda putnici da imaju? Za početak bi trebali da se uče osnovama kulturnog i pristojnog ponašanja u javnosti!

Они спадају под друге протоколе довођења у ред 8) али за сада су врхунска "господа муштерије" за све који их опслужују, то је основно, поштовање за оне који `лебом хране :wink:

Са друге стране, путници су се показали доста тврђе, јаче, надмоћно, чак супериорно физички. Те је стога приоритет заштитити и научити избегавању конфликта возаче :p

Veruj mi da će se promeniti stvari, kada jedan ovakav "mudonja" sa nožem dobije takve batine, da ga ni rođena majka ne prepozna.
Možeš ti edukovati koliko hoćeš, ali vozači su trenutno saterani uz žicu, nema gde dalje da se beži, svaka bu**** koja ima loš dan daje si za pravo da napadne čoveka, evo ovde imaš ljudi koji podržavaju naselje jer vozači koriste maglenke, po čemu se takvi razlikuju od ovakvih ludaka kako ih oceniste? Po tome što možda još nisu imali priliku da napadnu vozača? Gde više bežati, zašto bi se oni koji rade svoj posao sklanjali lezilebovićima i besposličarima? Zašto? Da bi izbegli sukobe? Kada prvi put osete otpor bilo kakve vrste doći će do promene, pošto država nema nameru da bilo šta uradi, onda će vozači vrlo brzo nešto sami morati da promene...
Jedino i pravo rešenje su kabine kao na Mazu, kakve kamere, kakva edukacije, kabina bato pa ti udri do mile volje i iživljavaj se. Po mogućnosti da bude antivandal staklo, koje ne "pršti" pa onda nek udara dok ne dođe policija. Razlika u ceni postavljanja kamera i izrade kabine nije velika, ali rezulatati će biti vrlo brzo vidljivi, naravno kada bi nekog zanimali problemi vozača ;)

becks89":3uc4cv4m je napisao(la):
Ti si baš našao gde ćeš da voziš bajs, uz Prvomajsku u Zemunu većeg cirkusa od ulice nema...

Он је баш нашао ту да вози бајс ???
То је мој пут до куће, имам право да возим бицикл где хоћу, његово је да вози иза мене полако и да ме претекне када има услова. Возио сам уз трамвајске шине, могао ме је нормално претећи да је остао на шинама, но он је отишао на коловоз и тик уз мене прошао уз сирену.

becks89":3uyjq32b je napisao(la):
Veruj mi da će se promeniti stvari, kada jedan ovakav "mudonja" sa nožem dobije takve batine, da ga ni rođena majka ne prepozna.
Možeš ti edukovati koliko hoćeš, ali vozači su trenutno saterani uz žicu, nema gde dalje da se beži, svaka bu**** koja ima loš dan daje si za pravo da napadne čoveka, evo ovde imaš ljudi koji podržavaju naselje jer vozači koriste maglenke, po čemu se takvi razlikuju od ovakvih ludaka kako ih oceniste? Po tome što možda još nisu imali priliku da napadnu vozača? Gde više bežati, zašto bi se oni koji rade svoj posao sklanjali lezilebovićima i besposličarima? Zašto? Da bi izbegli sukobe? Kada prvi put osete otpor bilo kakve vrste doći će do promene, pošto država nema nameru da bilo šta uradi, onda će vozači vrlo brzo nešto sami morati da promene...
Jedino i pravo rešenje su kabine kao na Mazu, kakve kamere, kakva edukacije, kabina bato pa ti udri do mile volje i iživljavaj se. Po mogućnosti da bude antivandal staklo, koje ne "pršti" pa onda nek udara dok ne dođe policija. Razlika u ceni postavljanja kamera i izrade kabine nije velika, ali rezulatati će biti vrlo brzo vidljivi, naravno kada bi nekog zanimali problemi vozača ;)

Ти као да подстичеш ривалитет.
Зар ти није довољно што 100 (евидентираних) возача попије преко носа годишње. Џабе бусање уз кафицу на окретници, па наоштрени у свој мангуплук у нова бусања...кад тамо, прави сурови свет.
Боље да заједничко време троше на рационалне приче. Само уљудно понашање саобраћајног особља помоћ је у смањењу насиља. Кабине су добре, али ако исечеш, опсујеш, бахатиш се...сви знамо да из кабине мораш и да изађеш некада. А опет бркамо добар правац, треба сасећи узроке, зато возачи треба да служе и да буду уљудни, да се држе процедура и закона, па кабина може бити допунско средство.

Ако ти бахато кршиш закон, превиђаш чињеницу да некоме сметају магленке, зашто се надаш да се неће међу многима којима то смета, наћи и по неки бахати са друге стране.

Овим ритмом све ће више људи оправдавати -спуштање на своје место- јер као што шофере нервирају бахати и силеџије па се надају да ће научити некога памети...тако је и са друге стране.

Radio ja jednom na 52-ci, i skrenem iz Trgovacke u ne znam koja ulica bese, kud ide bus, i tu posle 100 metara udes, dva auta se sebala. Ne moze da se prodje, ja sta cu, otvorim, ljudi izadju, ali jedan ostao sedi. Dodje policajac, kaze nece ovo jos, dok ne dodje ekipa, a drugi ode kolima da preusmerava saobracaj tih 100m iza kod raskrsnice.
Taj putnik sto je ostao dodje do mene i kaze, ja sam platio kartu, ja ocu da idem do kraja. Reko nije problem, cim se ovi pomere, ja krecem. Kaze ja nisam duzan da cekam, pa reko izadji vrati se 100m eto iza, stace tamo drugi bus, i idi sa njim, on ce ici kud i 89 uz brdo gore, pa dalje trasom.
Kaze ja nisam platio da presedam i da setam. Sad cu da te prijavim. :)
Zove neke brojeve, trazi informacije, broj gsp-a, dobija broj, zove, oni mu daju drugi broj, on zove drugi, javlja se neko, on drzi predavanje kako on nije duzan da ide peske, platio je kartu, autobus ne moze da prodje...
Policajac gleda, ja gledam, prica on tu nekih 4-5min sigurno, na kraju besan, prekida vezu, prilazi do policajca i mene, i ljut kaze, znas sta su mi rekli, znas sta su mi rekli iz gsp-a za to? Kazu cekaj helikopter onda.

Pa hoce da mi zapise broj, da mene prijavi, ovo nece ovako proci.
E sad, ne znam, mozda da nije bila policija tu naisla kad i ja, mozda bi on i jos gore postupio. Ovaj je sedeo dobrih 15min u busu, i na kraju uz psovke i sve otisa, iako sam mu ja rekao, da meni ne smeta, ja i ovako moram ici na okretnicu kad se sklone, jer nemam kuda.

Ima svakakvih ljudi. Eto, i taj, kaze stajao 20min bus, i tek posle ga ovaj izbo, pa mozda je to taj isti, cekao cekao.. samo mu ovog puta prekipelo.

Inace, ja licno smatram da su vozaci u gradskom saobracaju potpuno isto bahati, kao i svi ostali ucesnici.
Nije vozac neko drugi, do isto gradjanin kao i svaki drugi, kao i putnik, ili drugi vozac.
Po meni, siguran sam da 90% vozaca ne radi dobro svoj posao, u smislu ponasanja prema drugim ucesnicima, sviranje, amblendovanje, secenje, psovanje kroz bilo otvoren ili zatvoren prozor, pokazivanje srednjeg prsta i ostali jezik ruku i nogu.

To vidjam i kod vozaca putnickih auta, biciklista, pesaka..
Koliko puta ja u busu cujem komentara sviraj mu, ili udari ga i psovke, ali me ne doticu. Ljudima smeta kad neko stane popreko, i ne moze dalje, a zatvori mene koji hocu da se prestrojim. Ok, nije u redu, ali sta ja dobijam sa psovkama, sviranjem, on je tu gde je, i ne moze ni napred ni nazad, desi se, covek pogresi, nekad mozda i namerno, ali moja sirena tu nista ne moze da promeni.

Isto i biciklisti, recimo kroz Zemun, ljudi psuju, vidi ovoga, sviraj mu, a zasto, meni sve jedno, ako mogu obicicu ga, ako ne, icu iza njega lagano, kao dosta puta do sad, on vidi, stane u stranu ja prodjem, zahvalim mu se rukom, on meni takodje, i teraj dalje, dok mnogi koje znam, opasno kriziraju, i oce da iscupaju rucicu sa sve sirenom koliko su besni i negoduju. :)

Nece se u Srbiji jos dugo dugo promeniti mnogo stosta.
Inace, ja sam protiv tog ogradjivanja, i zatvaranja vozaca, prvo jer se ja lose osecam u ogradjenom, a drugo, putnike predstavljas u nekom losem svetlu, gde su oni sve samo ne neko ko je pozeljan u busu, pa moras da zastitis eto vozace koji su jadni svi nevinascad :)

@MAN
Upravo tako kao sto si rekao.
Nije to prica vozaci su ovakvi, lekari su ovakvi, postari su ovakvi, policajci su ovakvi...
Problem je sto smo kao drustvo doziveli "negativnu evoluciju"
Ako se nekome obratis sa "izvinite, da vas pitam" smatran si budalom. Ako pomognes staroj komsinici sa cegorom sa pijace, ti si luzer.
Nedokazani, isfrustrirani, praznimo se jedni na drugima, otvoreno pokazujuci prezir i agresiju jedni prema drugima.
Poslovica "lepa rec, sva vrata otvara" ovde vise ne vazi.
Putnik vozaca gleda kao neprijatelja, vozaci u saobracaju vode medjusobni rat, antagonizmi rastu. Kontrolor koji radi preko omladinske za procenat se gleda sa prezirom i mrznjom kao da nam on uzima poslednju koru hleba...
Postavljamo kabine za vozaca. Oce li one u sledecoj generaciji vozila biti od blindiranog stakla? A u sledecoj posle toga napraviti posebne bokseve unutar busa da se putnici nebi medjusobno pomakljali???
Ipak, mislim da to nije resenje...
Mediji bi mogli odigrati mnogo veliku ulogu u podizanju svesti i tolerancije gradjana. Nazalost, njima upravo ovakve vesti i dizu tiraze i broj 'klikova', pa je logicno da nisu zainteresovani da nesto menjaju.
Sto se tice predloga o 'edukaciji' koju je predlozio Borcanac, iako sam svojevremeno mislio da tu nema resenja, posle slucajnog slusanja jednog takvog predavanja shvatih da se na tom polju ima sta novo cuti i nauciti.

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

bravo MAN za komentar !!
Pošto sam biciklista, uglavnom nemam problema sa vozačima. Recimo jednom sam vozio kumodraškom, vozač 18 nije mogao da me prestigne, išao je brzo koliko sam i ja išao, i to ne na mom točku nego na lepom rastojanju. Prestigao me je kada je mogao. Takve gestove pozdravljam, podigao sam mu ruku i zahvalio se na odličnoj vožnji.

Danas vozač na 39, ima slušalice u ušima i peva ????????

Vrh