Šta je novo?

Bezbednost u javnom prevozu

У ком год смислу, од мене и даље "хулигани" имају подршку. Само мало пре су ми три аутобуса држала дуга светла + магленке док су ишли у сусрет, а пут је мокар и шта сам могао да видим?. Апсолутно ништа.

Ovaj protest će biti miran, obustaviće se rad na minut, kako bi se skrenula pažnja na ovaj problem. Ukoliko ne dođe do nekog pomaka, biće većih obustava rada.
Za ovo drugo iskreno nebih dao komentar, jer će prerasti u raspravu, a već si i previše rekao ;) :)

Vozače i kontrolore čuvaće policija
IZVOR: BETA
Beograd -- U vozilima gradskog prevoza uskoro će, zbog učestalih napada na vozače i kontrolore, dežurati policajci u civilu.

Foto: Beta
Foto: Beta
Privremeno veće Beograda najavilo je da će policajci u civilu dežurati na linijama na kojima je bilo najviše incidenata.

"Privremeni organ grada Beograda upoznat je sa problemom nasilja nad vozačima i kontrolorima u javnom prevozu. Tokom današnjeg dana već
je održan sastanak sa predstavnicima MUP-a Srbije na kome je dogovorena tešnja saradnja između Gradskog saobraćajnog preduzeća, Sekretarijata za saobraćaj i Brigade Beograd MUP-a Srbije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u GSP-u organizovan broj dežurnog telefona koji već imaju svi vozači, putem kojeg će moći da u realnom vremenu da prijave napad, a taj telefon je, istovremeno, direktno povezan za policijom koja će reagovati.

"Privremeni organ će u saradnji sa GSP-om u najkraćem periodu krenuti sa uvodjenjem sistema video nadzora u svim vozilima javnog
prevoza, kao i tastera za hitne situacije, kako bi se ovakvi napadi sprečili u najvećoj mogućoj meri", navodi se.

Vozači i kontrolori gradskog prevoza u Beogradu najavili su za četvrtak protest zbog "učestalih brutalnih napada na saobraćajno osoblje".
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=796761

Koje nepoznavanje stvari ,panik tasteri postoje ,kamere takodje u nekih 280 vozila ,tekst u stilu pricam ti pricu

Broj vozila na kojima je povezan panik taster je 0, broj vozila sa kamerama koje rade je 225 (Solaris + Caf) u IK-218M nijedna kamera nije povezana, lično sam šrafio jednu kameru u panel pa sam provalio da nijedna nije spojena, kabl je samo uguran u istu.
Istina, Lasta je sama o svom trošku krenula sa ugrađivanjem kamera, ali broj vozila u kojima je ugrađena kamera je nekih 10-15 komada, tako da je to nekih 250.

200 solarisa + 30 kaf = 230 vozila gdje ti se dede 5 komada ,A sto bus plus ne napanu sto nisu povezali te panik tastere iako su ih ugradili na sva zvona .
Takodje zasto ikarbusu nevratew autobus po autobus jos su u garanciji na doradu ,jeli se to odnosi na svih 57 komada ili samo na zadnju seriu
Sta radi sindikat vozaca tj sindikati sto se nezale sto to neistaknu na protestu

pri tome ni svi cafovi nisu u upotrebi, kao ni solarisi koji su imali havarije.

Mislim da je dovoljno samo osposobiti (ugraditi) panik tastere. To je samo u nadležnosti GSP-a i nikog više pa ne vidim svrhu protesta.

Jeste, stiglo im je još 5 Cafova. Ja njih zaboravio.
230 Ukupno. M serija jedina ima fabrički kamere, IK-218 iz 2012, nema kamere. Nijedna kamera nije povezana, a možda je i razvezano u međuvremenu, ali čisto sumnjam da je neko išao i demontirao 120 kamera...
Sve to će biti istaknuto na protestu, svi ti problemi, samo koliko čujem već su se tu pojedini političari umešali, tako da sve više sumnjam u rezultate protesta.
@Astrodule, itekako ima svrhe protest, povezivanjem panik tastera nećeš rešiti nijedan jedini problem, trebaju ozbiljne zakonske promene, niko ne sme da te dira na radnom mestu, takođe ni ti nikoga ne smeš da diraš dok radiš. Da se samo jedan indijanac koji napadne čoveka na radnom mestu, kazni na recimo 10 godina zatvora, da bude žrtveno jagnja, da vidiš kako bi se svako zapitao pre nego što pomisli na tako nešto. Veći je problem što imaš veliki broj ljudi sa stavom kao Šomi, dok se ne tiče njegove zadnjice ne zanima ga, čak šta više podržava nasilje, ok, to je njegov stav, ja smatram da je to pogrešno. Primera radi, mene nervira njegovo ponašanje na forumu, ali to mi ne daje za pravo da ja sad odem kod njega i pretučem ga, niti on ima pravo da to isto uradi meni, ima neko ko treba utiče na njegovo/moje ponašanje, ne možemo uzimati pravdu u svoje ruke.
Ono staro naše pravilo, neće to meni da se desi će nas ubiti kao društvo, mi prvo sve moramo da osetimo na svojoj koži da bi razmišljali kako da ne dođe do toga...

Becks ako imaš informaciju po tvojoj slobodnoj proceni, ti panik tasteri, koliko njih u stvarnosti funkcioniše, tj. koliki je procenat ispravnih.

I da li možda znaš šta se dešava sa kamerama u novim solarisima, da li su ispravne ako jesu, gde se sadržaj snima, na hardu koji se nalazi u autobusi ili na serveru nekom?

Edit, sada videh da si već dao odgovor u jednom od prethodnih postova, čekaj pa zar baš ni jedan panik taster ne radi? Čini mi se da sam negde pročitao da je vozač odmah po napadu pritisnuo panik dugme, tako da moguće je da negde radi?

Kod Solarisa se hard disk nalazi u pregradi iznad vozača i snima se 24 časa sa svim kamerama, čini mi se da može 7 dana da čuva materijal na hard disku. Kod Cafa kamere rade i HD je u vozačevoj kabini, samo što kod njih mislim da samo jedan dan može da se čuva na HD. IK-218M ima kamere koje nisu povezane, ja HD disk nisam nigde video, a ono zagledao sam svaki deo busa, sigurno nisu pored motora stavili isti. Dakle, to je onaj štos stavi im kamere oni će da cvikaju od toga.
Panik tasteri su razvezani, iz razloga što su se nalazili na nezgodnim mestima,a na nekima nikad nije ni ugrađen, pa je 99% vozila ostalo bez panik tastera. Međutim, panik taster apsolutno ne rešava nijedan jedini problem, to je sistem koji je jako loš. Pritiskom na taster, prvo se kontaktira bus plus što je apsolutno nepotrebno, pa onda centrala bus plusa zove policiju. Dakle, dok se ta procedura reši mogu da rasklope ceo autobus i da ga odnesu u Železnik a ne nešto više, tako da sam pojam panik tastera ne znači mnogo, privatnici imaju uglavnom ispravne tastere.
Elem, kako se priča grad je naručio 200 kamera, e sad koja će to kombinacija biti i kako će ih rasporediti to niko ne zna!

Још и неће испасти лоше полиција у превозу...заштитиће грађане од бахатих возача који пуше и телефонирају...мислим, зна се њихов пос`о!

Борчанац":smweuige je napisao(la):
Још и неће испасти лоше полиција у превозу...заштитиће грађане од бахатих возача који пуше и телефонирају...мислим, зна се њихов пос`о!

Samo da ne bude kao prošli put kad je milicija bila u autobusima , pa se dešavalo da deblji kraj izvuku oni što nemaju karte (nisu agresivni i ne napadaju fizički svi koji nemaju karte).

Da li se samo meni čini ili su vozači zadnjih par nedelja potpuno prsli? Frajer večeras na pedesetici otvara vrata iza dva autobusa od kojih je jedan bio zglobni, dakle daleko iza stanice pune ljudi. id*** na liniji 48 vozi i svadja se na sav glas da ga čuju i na zadnjem sedištu, onda pročitam ovo o 511, ili onog saučesnika u pokušaju otmica busa jer jedan putnik nema Kartu. I kad vozim bicikl,, auto, vidim da profesionalci prave najviše prekršaja i voze najagresivnije. Vozači gradskih autobusa se tu najviše ističu.

Ima takvih slucajeva, nazalost, gde treba momentalni otkaz. Mada ovo sa 511 nije toliko vozaceva krivica, barem za sada, lepo su i rekli da je covek pred penzijom i da vec dugi niz godina radi kao vozac. Kao ni taj sto je "kidnapovao", mislim da se covek uplasio za posao pa je morao da slusa kontrolora koji bi ga sigurno prijavio da je uradio suprotno. Ali ostatak zaista treba proveriti. Samo mi je zapalo za oko sto su ti vozaci iz Kosmaja (naravno iskljucujem ovu dvojicu).
Eto danas ja idem ka stanici Dusanovac /posta/, vidim nailazi 17, taman sto mi treba. Nekako sam se provukao kroz semafore, trcim i vozac vidi da mu se priblizavam, gledam ga, i bukvalno na 2 metra on mi zatvori vrata. Toliko sam popi*deo, id*** me lepo vidi, svaki drugi vozac bi me sacekao, ali eto on se napravio pametan. A juce na 306, u #162, vozac katastrofa, koci kao manijak, vozi kao lud, prerano otvara vrata, a krece pre nego sto ih zatvori, jednom se nesto zeznuo pa otvarao-zatvarao i ostavio zadnja vrata otvorena.
Naravno da uvek ima ovakvih vozaca i bice i covek ce pre upamtiti ovakve nego one normalne i dobre vozace.

Данас је возач #106 разгледао слике и снимке са журке или чега већ које му је показивао колега са свог телефона док је овај летео према Болечу. И то је било "Е, види ово. Ма ево ти фон". И тако сто пута. Није ми јасно како може један возач тако да даје телефон, показује слике и смара другог возача док вози?! Па ваљда знаш како је возити аутобус и знаш да то није ауто где ћеш ако се слупаш погинути само ти, већ имаш путнике у возилу. Јако ми је криво што нисам могао да снимим то и пријавим их. ст*** бахата. :rant:

Pa to samo govori da to i nije toliko stresan i odgovoran posao ili ga većina ne smatra takvim.

Није стресан када не размишљаш о последицама. Ко је једном прошао Смед. путем од Заклопаче до Болеча зна да то није ни мало лаган пут. Низбрдица, кривине и гледање телефон ту никако не иду заједно.

Zakonska ograničenja nisu tu postavljena tek onako. Telefon u ruci je zabranjen. A jako puno ne samo vozača gsp-a nego svih vozača koristi telefon u vožnji. I svi se slepače i neće da kupe hands free.

Naglo kočenje u gspu je svakodnevnica. No, tu samo fali kontrola i penali. Ljudi smo i drugačije to ne može. Pravna norma bez sankcije olako postane mrtvo slobo na papiru. Kao što su mrtva slova i one norme koje se ne sprovode. A u saobraćaju imamo dosta takvih normi.

Imajte u vidu i to da ti vozaći treba da ispune neke kriterijume u toku vožnje koji se odnose na vreme. Treba sagledati situaciju iz svih uglova.

Firma bi trebalo da obezbedi hands free uređaje, čak i firma kontaktira vozače u toku vožnje, a i to na velike količine ima mnogo manju cenu nego pojedinačna kupovina.

Ja bih da vas obavestim da je počelo povezivanje panik tastera, tamo gde su u prekidu, gde nisu radili, gde nisu bili povezani, sada "rade".
Međutim, na nekolicini buseva se pali samo od sebe, u ponedeljak sam ja sedeo u kabini na okretnici, brisao volan da bi se stavila nalepnica, pritom bus je bio ugašen, samo na kontaktu, i počinje da pišti konzola kod vozača stiže poruka od centra sa sledećim sadržajem
"Pritisnuli ste panik taster, ukoliko ima problema pritisnite ga opet, ukoliko nema problema ništa"
Silom prilika znam gde je panik taster, sklonjen iza table jer smeta i bukvalno niko ne može doći do njega, jedino rukom može da se dohvati. Tu se zatekao i otpravnik, pa ja tu kažem šta je kako je, on pozove odmah kontrolni centar i otprilike dobija odgovor nije jedini, kao srediće i to uskoro i kažu da će sve pozive sa tog "tastera" ignorisati. Ko je tu lud, ne znam, ali jedno je jasno, tasteri su izgleda bez svrhe.

Gorstak89":2986dxyx je napisao(la):
Zakonska ograničenja nisu tu postavljena tek onako. Telefon u ruci je zabranjen. A jako puno ne samo vozača gsp-a nego svih vozača koristi telefon u vožnji. I svi se slepače i neće da kupe hands free.

Naglo kočenje u gspu je svakodnevnica. No, tu samo fali kontrola i penali. Ljudi smo i drugačije to ne može. Pravna norma bez sankcije olako postane mrtvo slobo na papiru. Kao što su mrtva slova i one norme koje se ne sprovode. A u saobraćaju imamo dosta takvih normi.

Imajte u vidu i to da ti vozaći treba da ispune neke kriterijume u toku vožnje koji se odnose na vreme. Treba sagledati situaciju iz svih uglova.
Мени генерално не смета брза вожња, али ми смета то што се возач понаша као да је сам у возилу. Дивља док држи телефон у руци, гледа слике и прича са колегом. То никако не иде заједно.

Sve je sa razlogom propisano. I brzina, i telefon, i sve ostalo. Nego, upravo mi stigao odgovor od MUP-a u vezi tejzera:

drzavljanstvo@mup.gov.rs (državljanstvo???)

R e p u b l i k a S r b i j a
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
DIREKCIJA POLICIJE
Uprava za upravne poslove
03/11 broj: 210-34/13-М
3.2.2014. godine
B e o g r a d

Predmet: Milan Dadašović<milan.dadasovic@gmail.com>

U vezi sa Vašim pitanjem koje ste nam uputili elektronskom poštom, obaveštavamo Vas da je shodno članu 5. stav 1. Zakona o oružju i municiji zabranjen promet, nabavljanje, držanje, nošenje, popravljanje i prepravljanje vatrenog oružja sa napravama za prigušivanje zvuka, teleskopskih nišana sa svetlosnim snopom, ili sa uređajem za elektronsko pojačavanje svetlosti ili infra-crvenim uređajem, rasprskavajućeg i gasnog oružja, hladnog oružja, i naprava koje nisu izrađene i prilagođene kao vatreno oružje.

MUP R SRBIJE
Uprava za upravne poslove

Jako korisno :D A jasno sam ih pitao da li je zabranjen ili nije i sl. Pretpostavićemo da jeste. Recimo da spada od naprave koje nisu izrađene i prilagođene kao vatreno oružije?

A pitao sam ih pre bar 2 meseca. I sad ću opet da insistiram da mi daju konkretan odgovor a ne nešto što mogu i sa interneta da skinem.

Vrh