Primetio sam kod nas da svako ko nosi neku boju koja nije bela, siva ili crna strci i zahteva zveranje. Ne dao bog da obucem svetlo plavu jaknu, tirkiz sorts ili drecavije neon patike, bulje ko pekinezeri
Ides ulicom svi nose crno je*******ote, svi se plase da unesu malo boje u zivot
Bendere, ne rade to da bi privukli paznju niti porucuju "gledajte me" nego jer se dobro osecaju tako, razumes i isticu svoje "ja" individualnost. Ne da bi drugi buljili
Svako ko to radi radi paznje je druga stvar. Ima i takvih verujem
Ne slažem se sa ni sa prvim ni sa drugim delom. Nikada u Srbiji nisam video da bilo ko, ja ili neko koga znam, dobija poglede i čuđenja zato što je nosio nešto drečave ili upadljive boje. Takođe ne znam odakle ti taj utisak da ovde svi/većina nosi crno i sivo.
Možda zimi, zbog jakni, pantalona i odabira obuće koja se neće ubrljati čim na nju padne i najmanje zrnce prašine ili prljavštine (što je ko dobar dan u Brlogradu čim izađeš iz stana). Ali van toga nikako, pa koliko sam se 'Stravaganci kreacija nagledao samo ovog leta...
Što se drugog tiče, moj je stav da svako - donekle - bira odeću, deo ponašanja i izgled u skladu sa onim kakvu pažnju želi da privuče i/ili kakvu sliku o sebi želi da emituje. Izuzeću situacije kada neko iz ovog ili onog razloga ima sužen izbor (starost, bolest, nemaština, komfor, tegobe...) Govorim o prosečnim ljudima, o 90% naroda. Elem, ako neko uzme i oboji kosu u ljubičasto, nešto sa čime se sigurno nije rodio, i što nije prirodna, a ni lepa boja za ljude čak ni u ovo moderno doba, to govori nešto o njemu i njegovim skrivenim potrebama, koje možda ni sam nije skroz svestan. I za pirsinge i tetovaže tek ima pozadinska priča i objašnjenja, o čemu je pričala i struka, ali ajd da ne ulazim u to, bilo bi svakakvih reakcija i protesta. Ali sve u svemu, ne može niko da mi kaže, a ponajmanje ne ljudi koji izgledaju, oblače se ili ponašaju se ekstravagantno, da prilikom pravljenja svojih izbora nemaju i malu želju da privuku pažnju drugih. To se može potvrditi i prostim pregledom na ulici ili u nekom kolektivu, jer nikada nećeš videti muškarca koji je povučen ili stidljiv a da nosi majicu ''Fuck you'' ili nešto nalik tome, kao što nećeš videti povučenu ili stidljivu žensku osobu da nosi npr. leopard dezen ili roze utegnute helanke ili one nokte kao u orla (od kojih se zapravo mnogi muškarci groze, ali žene to odbijaju da prihvate i više slušaju modne časopise i trendove).
Naravno, sve je to opet njihovo pravo (mada sve je više slučajeva gde neko prevazilazi svoja prava i oblači se neprikladno, pa čak i mimo zakona, ali to je već druga tema). Samo mislim da onda takve osobe ne treba da se čude kada privlače više pažnje. Ili prosto treba malo da se zagledaju u sebe i da izvrše introspekciju, kao i da zatraže povratne informacije od ljudi oko sebe (porodica i prijatelji). U čemu, po meni, nema ništa lošeg i sramotnog, čak naprotiv.