То се најбоље види у урбанистичком хаосу и бацању смећа свуда.Tako je. I kod nas se vidi da smo bili pod Turcima 500 godina.
Slazem se, nisam razmisljao da je verovatno zbog konzervativnog/homogenog drustva. To objasnjava i zasto se ljudi generalno kod nas svi oblace slicno. Svi se boje da obuku nesto neobicno ili sarenije jer se nece uklopiti, nema individualizma i tezi se "uklapanjem" da neko ne bi pomislio nesto. U beogradu kad prodje crnac negde svi blenu ko u sareno tele ne iz zle namere sigurno ali trulo je to. Mogu da zamislim kako je ziveti u selu tekNe bih ja rekao da zveranje toliko zavisi od toga koliko je ko siromašan ili bogat (mada korelacija sigurno postoji, ali ne uzročnost). Rekao bih da je veća šansa da te zagledaju u konzervativnijim i pre svega homogenijim društvima. Takoreći - sve što odstupa od norme, pravila ili navike, zavredi zveranje.
Ovi u Njujorku su se toliko svega nagledali na ulici da nema više šta da ih iznenadi, zato i ne gledaju. Prosto, desenzitizovani su za bilo kakvo iznenađenje u pogledu stila oblačenja, frizure, tetovaža, čega god. I toliko su etnički, rasno i konfesionalno šareni da nema više šta ni da te začudi, bukvalno sve si već video do tipa dvadesete godine. Isto sigurno važi i za recimo Berlin, Pariz, Rim, ali verovatno ne za npr. Atinu, Tokio ili Istanbul.
Beograd je ipak dominantno belački, hrišćanski i srpski grad, otud i prirodna radoznalost ako se razlikuješ. Čak bih rekao da u većini slučajeva ne dođe ni do osude, ljudi jednostavno ispituju šta je to sa čime se susreću. Životinje se njuškaju, ljudi gledaju
Postoji razlog za to. I nema veze samo sa Srbijom. Observe, meme koji je poreklom iz Amerike:Dal se ja tripujem ili ljudi kod nas vise vole da zveraju u druge na ulici nego po drugim zemljama evrope pa i americi? Kad sam putovao niko te ne gleda u prevozu i na ulici a ovde svako mora da te "skenira" fazon dal te poznaje, dal si pretnja ne znam ni ja......... U njujorku recimo komotno mozes rogove kao muflon da imas na glavi niko te nece zagledati. A u beogradu cim neko nosi zelenu boju kose recimo ili ne do bog tetovazu neku
A šta ako bih ti rekao da pokušavanjem da se ne uklopi u ''normu'' i ''da bude svoj'' čovek isto postaje deo neke norme i prestaje da bude svoj? Primer:Svi se boje da obuku nesto neobicno jer se nece uklopiti, nema individualizma i tezi se "uklapanjem" da neko ne bi rekao nesto. Trulo
Kako se zove taj fenomen koji si guglao?Dal se ja tripujem ili ljudi kod nas vise vole da zveraju u druge na ulici nego po drugim zemljama evrope pa i americi? Kad sam putovao niko te ne gleda u prevozu i na ulici a ovde svako mora da te "skenira" fazon dal te poznaje, dal si pretnja ne znam ni ja......... U njujorku recimo komotno mozes rogove kao muflon da imas na glavi niko te nece zagledati. A u beogradu cim neko nosi zelenu boju kose recimo ili ne do bog tetovazu neku, ma i kad vadis telefon onda sledi buljenje d'ispadnu oci.
Guglao sam ovaj fenomenom i ispada da sto siromasnija zemlja to vece zveranje. Po juznoj americi i indiji su najgori. Ljudi ne gledaju svoja posla jer imaju visak vremena sta li
A u beogradu cim neko nosi zelenu boju kose recimo ili ne do bog tetovazu neku
Sad ne mogu da nadjem ali naleteo sam na to objasnjenje u nekom clanku jednom davno. Svakako "staring in public", "why do people stare in public"........Kako se zove taj fenomen koji si guglao?
Uh ja mislio suprotno u NS. Da ljudi tamo vise gledaju svoja posla..........Lepo si sve primetio, samo je u NS gore... Zapravo BG je najbolja situacija u celoj Srbiji što se buljenja u nekog tiče...
To samo ima veze sa brojem ljudi u gradu, jos ako je i veliki broj turista niko nikog ne gleda. Ima mali milion klipova na youtube kako prolazi "uljez" u americkim predgradjima.Lepo si sve primetio, samo je u NS gore... Zapravo BG je najbolja situacija u celoj Srbiji što se buljenja u nekog tiče...
Youtube ti je bolji za to, a Tiktok najbolji, jer na Tiktoku je najsirovji moguci sadrzaj bez ikakvih analiza nekih strucnjaka, pa zakljucke donosis sam.Sad ne mogu da nadjem ali naleteo sam na to objasnjenje u nekom clanku jednom davno. Svakako "staring in public", "why do people stare in public"........
Ne bulje u tebe jer si neinteresantan. Bulje i spopadaju zene 100x vise nego u Beogradu.Dal se ja tripujem ili ljudi kod nas vise vole da zveraju u druge na ulici nego po drugim zemljama evrope pa i americi? Kad sam putovao niko te ne gleda u prevozu i na ulici a ovde svako mora da te "skenira" fazon dal te poznaje, dal si pretnja ne znam ni ja......... U njujorku recimo komotno mozes rogove kao muflon da imas na glavi niko te nece zagledati. A u beogradu cim neko nosi zelenu boju kose recimo ili ne do bog tetovazu neku, ma i kad vadis telefon onda sledi buljenje d'ispadnu oci.
Guglao sam ovaj fenomenom i ispada da sto siromasnija zemlja to vece zveranje. Po juznoj americi i indiji su najgori. Ljudi ne gledaju svoja posla jer imaju visak vremena sta li
Svugde ima debila, nisam ni rekao da nema. Ti zelis da predstavis kao da se to desava svakoj zeni svakog dana u NYC.Ne bulje u tebe jer si neinteresantan. Bulje i spopadaju zene 100x vise nego u Beogradu.
Ovo je pre covida. Sad to vise ne moze ni da se uradi posto ti treba tenk.