Šta je novo?

Bezbednost u gradu i kriminal

Ja bi kaznjavao i kanabis i kokain pa ti mozes da nadjes primere kakve hoces. Video licno sta to donosi u San Francisku. Odlicne pogodnosti.

Jel treba da postanemo degenerici i zombiji u real life kao ovaj "savremen svet"?? Ne pricaj guposti ocigledno da nisi izasao sa Vracara i Twittera.

Treba da uvedu Zakon imas marihuanu zatvor 10 godina za 1 gram i zdravo da se zavrsi sa time.

Svajcarska mi ide sad na ignore listu pod nazivom degenerici ukljucujuci i tranzit.

Za tvoju informaciju, u Švajcarskoj odavno postoji mogućnost da se na određene lokacije donosi kokain (nabavljen kako god) i da se da na testiranje čistoće. Time se sprečava predoziranje i unošenje nečistoća koje su daleko opasnije od samog kokaina. Naravno tu je i dalje savetovanje za rehabilitaciju i prestanak korišćenja.

Kod nas država pravi kokain i prodaje međunarodno. Ali dobro, bitno da "to nikad ne dođe u Beograd". Koliko si ti čoveče naivan, pa i realno nekulturan, uzimajući u obzir to da pričaš kako putuješ i da si video svet. A na kraju ne znaš ništa.

P.S. Kontrolisana i legalna konzumacija droge je daleko bolja, jeftinija i profitabilnija za državu nego neka kvazi borba protiv droge. Em što se tako brine o građanima, em što se nudi savetovanje i briga. Portugal npr. ne kažnjava konzumaciju i posed kanabisa, nego se nudi rehabilitacija. A ni to nije obavezno. I tako su za ogroman procenat smanjili konzumaciju i smrtnu stopu, nakon što su bili praktično jednom nogom u grobu zbog ogromne nekontrolisane konzumacije. Tako se npr. i jedna glupa država spasila od konzumacije ilegalno proizvedenog alkohola nakon što su neki id*** proglasili alkohol ilegalnim, pa su nastale "ilegalne" proizvodnje od strane "stručnjaka" pa su se ljudi trovali na sve strane.
Jedina ispravna borba protiv narkotika je legalizacija istih. Kriminalci otvaraju firme, 100 papirologija, porezi, problemi sa transportom, uvozom, laboratorijom, konkurencija, firme posluju u gubitku. Kriminalci zatvaraju firme i nema više droge ili ih ima mnogo manje :)

To se desilo u Portlandu i San Francisku i nastao je haos!!!! Unistili su grad tako debilnim odlukama. To je kad pustis malog pericu da osmisljava kako treba da bude. Sva sreca pa imamo normalno rukovodstvo koje ne daje znake da ce da uvode tako retardirane Zakone.

Sva sreca bio video shvatio. Debilana. Pogotovo ti “liberalni” gradovi. Svi do jednog unisteni.

Najbolja politika protiv droge su drakonske kazne. Nadju ti marihuanu hapsi sve na po 10 godina. Preprodajes 40 godina.

Iscinkaris nekoga da je pusio 50.000 eura nagrada.

Vradovicu sta mislis da drzava zabrani investicino ulaganje u nekretnine? Ko kupi stan da bi ga izdavao, koristio u poslovne svrhe, ili da bi ga prodao, da ide u zatvor? Time bi se smanjila cena m2, stanovi bi bili pristupacniji vecem broju ljudi i bezbednost u gradu bi bila veca jer bi svako imao svoj krov nad glavnom ne bi morao da podstanarise kod kojekakvih ljudi a i broj homelessa bi bio manji.

Ne pricaj guposti ocigledno da nisi izasao sa Vracara i Twittera.
Ja na Vračaru budem samo u prolazu kada se vozim trolom. Trenutno živim van Srbije, u državi gde je konzumacija i prodaja kanabisa legalna (doduše samo sa CBD), a proputovao sam dobar deo evropskih država gde je takođe legalna konzumacija i prodaja kanabisa (sa THC-om).
Postavljam video gde jasno piše da je konzumacija fentanila problem, dakle to nema nikakve veze sa kokainom i kanabisom (doduše ja ne podržavam kokain). Tvoje toliko voljene SAD troše milijarde na borbu protiv droge, a imaju ogroman problem sa njima koji raste sve više i više. Švajcarska i Portugal su radili isto što i SAD, bili na ivici kolapsa društva, onda promenili strategiju - uštedeli pare i spasili ljude.

Inače, pošto bi za 1g kanabisa uveo 10 godina zatvora, onda recipročno treba za jednu čašu piva treba uvesti isto 10 godina zatvora. Efekat je potpuno isti, što očigledno ne znaš jer nikada nisi probao kanabis - osim što kanabis ne ubija niti pravi tako jake posledice po organe. Obrazuj se malo, jasno se vidi da si ograničen.

P.S. Tvoje buduće komšije u Kuli bi isto trebalo svi u zatvor zbog konzumacije i poseda i kanabisa i kokaina. Samo si ti toliko naivan misleći da to niko ne koristi.

Efekat nije potpuno isti jer na različite organizme i deluje različito, zato imamo one koje alkohol "radi" na agresiju i one na veselje, nekoga kanabis uspava, neko je veseo... Sve te supstance koje menjaju svest kod čoveka treba nekako ograničiti.

Ja sam s jedne strane protiv legalizacije vutre a pogotovu protiv legalizacije kokaina. Ali se onda s druge strane setim lekcija naučenih u seriji Wire i koliko je taj čuveni "Rat protiv droge" pogrešan i štetan pristup. A setim se i reči i lekcija od Hozea Muhike, koga jako cenim i poštujem, i koji je isto više puta objašnjavao zašto je taj stari sivonja-metod loš i naopak.

Tako da ne znam šta da mislim. Mada jedno je sigurno - ako bih i išao ka legalizaciji droga, išao bih postepeno. Iz više razloga. Prvo jedno, pa test faza. Pa drugo, pa test faza. I tako dalje. I obavezno, obavezno, nih ostavio mogućnost i pravo-tehničke okvire da se nešto naknadno dorađuje po potrebi. A ne kao što je do sad praksa, donese se jedan zakon i to onda stoji nepromenjeno kao da je uklesano u kamenu, jer bože moj, treba okupiti 250 trutina da izglasaju izmnene...

Inače savršeno razumem ljude koji su decidno protiv legalizacije. Ali ako bi se ustanovilo da bi ta opcija donela više boljitka i manje bola nego sadašnja opcija, onda zašto da ne. Naravno, opet kažem, išao bih postepeno, pažljivo i u fazama. I svaka zemlja (koja želi) mora sama sebi da pravi i prilagođava taj proces. Ne može taj proces u jednoj Srbiji da ide isto kao u Americi. Svako društvo bi moralo samo sebi da kroji i samo sebi da odredi tempo, kao i mogućnosti, odnosno izvodljivost.

Efekat nije potpuno isti jer na različite organizme i deluje različito, zato imamo one koje alkohol "radi" na agresiju i one na veselje, nekoga kanabis uspava, neko je veseo... Sve te supstance koje menjaju svest kod čoveka treba nekako ograničiti.
Da, tačno, hvala na preciznijoj ispravci. Efekat na koji sam ja aludirao je taj "osećaj" koji se može porediti posle par piva i jednog džointa. E sad, alkohol će delovati onda ili veselo ili agresivno, dok kanabis deluje tako kao što si rekao, opušta ili razveseli ili daje kreativnost.

Inače, klasična zabluda kod svih opojnih i neopojnih droga je da će njihovom zabranom da se reši problem zavisnosti. Neće, jer će čovek uvek naći nešto drugo čime će biti stvoriti "zavisnost", ali se koren problema nikako ne rešava zabranom. To su uglavnom neke traume, loš osećaj, bespomoć, želja da se pobegne od realnosti i realnih problema. E sad, ne znam za druge droge, ali npr. kanabis i cigarete u najvećem slučaju uopšte ne pomažu za te stvari, za bežanje i slično.

Ali štetnost alkohola je neuporedivo viša u odnosu na kanabis - i uvek ću ponavljati da kanabis ima (u 99% slučajeva) prijatna dejstva i da ne postoji način za predoziranje. Alkohol je skroz druga priča.

@Bender Rodriguez
Glavni i jedini razlog za legalizaciju je kontrola tržišta i kontrola kvaliteta. Činjenica je da nikada neće moći da se prekine konzumacija kanabisa, kakvim god merama. Iz tog razloga, umesto da se troše milijarde na nekakav lov na veštice i bespotrebno kažnjavanje ljudi, daleko bolja opcija je legalizacija. Na taj način se kontroliše tržište - npr. moći će da se umanji konzumacija kod maloletnih osoba - a tu je onda još bitnija kontrola kvaliteta - gde će konzument tačno znati procenat THC-a i CBD-a, biće siguran da kanabis nije prskan nekim supstancama koje su štetne, kod hašiša će znati da nije ko zna kakva smola dodata. I tu je najbitnije sledeće - znamo da sigurno neće biti sprečena konzumacija kod maloletnika, pa ni prodaja preko legalnih kanala (kao eto sada za alkohol i cigarete), ali barem ćemo znati da maloletne osobe konzumiraju kvalitetno i da neće moći da se truju nekakvim dodacima koje dileri stavljaju radi gramaže.
I naravno, uvek treba nuditi psihološku pomoć i rehabilitaciju.
Meni je u svemu tome potpuno suludo da neko bude za potpunu nekakvu zabranu i lov na veštice, kada je već decenijama jasno da ne funkcioniše i da se konzumacija ne smanjuje, umesto sa kvalitet i za podršku.

Znam sve to, zato i kažem da bih podržao legalizaciju, jedne po jedne kategorije, ako bi se ispostavilo (a verovatno bi) da je tako manje boljno i manje štetno. :)

A ovo što si napisao treba imati u vidu i za cigarete i pušače. Svako pritiskanje da se jedan porok, ili zadovoljstvo, pritisnu ili eliminišu, automatski dovodi do toga da se poveća tražnja za nekim drugim. Ja inače nisam pušač, i ima stvari koje im i ja zameram. Ali mislim da je apsurdno ovo što rade neke libtard zemlje (šatro liberalne i tolerantne a u stvari suptilni fašisti) da potpuno zabranjuju prodaju cigareta čak i onima koji bi da ih puše u svojoj kući ili ne znam, negde na plaži.

Направити један град где могу сви пороци, ту иселити и коцкарнице и куплераје, али ту да буде улазак на личну одговорност, па кога ко покупи колима дрогиран, јбг.

Ali štetnost alkohola je neuporedivo viša u odnosu na kanabis - i uvek ću ponavljati da kanabis ima (u 99% slučajeva) prijatna dejstva i da ne postoji način za predoziranje. Alkohol je skroz druga priča.
Ne bih rekao, nekako bi ih izjednačio. Rastao sam u društvu gde je vutra bila normala, većina tih drugara iz mladosti je prešla na druge narkotike, neki i izgubili živote. Sa druge strane i alkohol vodi u alkoholizam koji je štetan i po sebe i po druge. Ko ne zna da se kontroliše, ni zabrana ni legalizacija mu neće pomoći. I dan danas znam ko u mom društvu voli da "zapali", ne smeta mi, svako ima neke svoje poroke, sve dok ne ugrožavaju druge.

Trava je kod nas manje više skoro legalna. U parkićuma se duva bez previše sakrivanja. za koks ne znam treba više para

I koksa ima, sad za NG nisam mogao u wc da odem ko čovek da stignem na red dok pošmrču svi. U prakiću da, klinci normalno pored mene, žene i deteta duvaju...

Što se mene tiče, ko hoće da rastura neurone koksom (mada isto mislim i za neke druge droge ali ajde da ne pominjem da ne bude rasprava) samo napred. Ali...

1) onog momenta kada takav uđe u bilo koji vid saobraćaja osim pešačenja trotoarom - dakle onog momenta kada takav sedne u auto, ili nadrogiran kroči na kolovoz i pešački prelaz - da se odere kaznom da mu to više nikada ne padne na pamet. Kazne za to da budu stroge, a patrole česte i revnosne. Neka ovaj duva i neka šmrče do mile volje, ali zato da dok traje dejstvo ne radi ništa što može brzo i lako da ugrozi nečiji život, uključujući i njegov (ne treba posle neki vozač da ga nosi na duši i ima košmare u kojima sanja ovog kako mu istrčava pred haubu)

2) da se donesu zakoni i neophodne mere sprovođenja da se zabrani vidljivo konzumiranje kokaina na ulici i isto tako da se poradi na tome da se, na neki način, onemogući da se na javnim mestima marihuana konzumira sve u šesnaest, čak i ako postane skroz legalna. Već da moraju da postoje propisi gde sme, a gde ne sme da se konzumira. Nisam ulazio u detalje i razradu tog koncepta - to neka rade stručniji od mene i oni koji se pitaju ili bar oni koji se razumeju. Ali mislim da se svakako svi slažemo da otvoreno i javno duvanje džointa ne bi smelo da se vidi u školama i oko njih, u blizini vrtića,u objektima kulture, objektima za obrazovanje, kao i u zgradama javnih institucija. Uostalom, kao što nešto slično, donekle, važi i za konzumaciju alkohola. O šmrkanju kokaina pred javnošću da ne govorim, to ni u ludilu da se ne dozvoli.

Ali sve je to na dugom štapu zato što su naše zakonodavne i izvršne vlasti glupe i trome. I mrzi ih čak i da donose nove zakone, a kamoli da preuređuju i menjaju postojeće ako nema preke potrebe i velikog pritiska Onog gore ili naroda. I ako ne vide u tome brze masne političke poene i pobede. Inače ih zabole za to, kao što ih zanole za sve nas ovde.

Kao što rekoh pre, ovo je zemlja u kojoj je usađen taj neki plemenski mentalitet da su vlasti nedodirljivi faraoni (a ono većinski lopurde i gluperde), i da su zakoni Božje zapovesti uklesane u kamen, koje se nikada ne smeju samoinicjativno menjati. I da ljudi postoje da služe zakonima, a ne zakoni ljudima.

Zato će se i te reforme vezane za olabavljivanje psihoaktivnih supstanci i iskorak iz famoznog "Rata protiv droga"a učiniti traljavo, aljkavo i sa ogromnim kašnjenjima u odnosu na razvijene i normalne zemlje.

Mislim 80% svetskih problema bi bilo rešeno ili znatno umanjeno samo kada ljudi ne bi polazili od premise da oni nemaju nikakvu moć i glas, i kada bi se podsećali da zakoni i vlasti postoje za njih, a ne obrnuto. Ali dobro, to je već druga tema i moraće da sačeka još jedno 50 generacija da se evolutivno prerastu neke zaostavštine iz pećinskog doba i pećinskih pogleda na svet...
Направити један град где могу сви пороци, ту иселити и коцкарнице и куплераје, али ту да буде улазак на личну одговорност, па кога ко покупи колима дрогиран, јбг.
Bogme nije ni ovo loša ideja kada se stave računice jedna uz drugu pa uporede sve mane i svi benefiti u odnosu na sadašnje Ststus kvo stanje.

,, ... Bogme nije ni ovo loša ideja... ,,

Bejahu takva dva grada , a ON već pokaza na njima šta misli o takvoj ideji 😃🔥😄

,, ... Bogme nije ni ovo loša ideja... ,,

Bejahu takva dva grada , a ON već pokaza na njima šta misli o takvoj ideji 😃🔥😄
Možda, ali iskustva su pokazala da koncentrovanje takvih sadržaja i ponašanja u par mesta, a suzbijanje istih u svim drugim, dovodi do boljih sveukupnih rezultata nego kada se sve dozvoljava svuda pomalo.

Кокаин је далеко опаснија дрога од траве и не мора да значи да је баш све што раде Швајцарци паметно.
*Švajcarci nude mogućnost da ljudi testiraju drogu na nečistoće, koje će ih zasigurno odmah ubiti u nezamislivim bolovima, pri čemu još nude i opciju odvikavanja, savetovanja, rehabilitacije, sve dok distribucija i prodaja kokaina nije legalna*

Dzigi Bau: "Ne mora da znači da je to pametno"

Dakle bolja opcija je svakako da ne postoji ta mogućnost i da ljudi jednostavno umiru, umesto da im se pruža preventivna pomoć. Kakva ti je tu logika?

*Švajcarci nude mogućnost da ljudi testiraju drogu na nečistoće, koje će ih zasigurno odmah ubiti u nezamislivim bolovima, pri čemu još nude i opciju odvikavanja, savetovanja, rehabilitacije, sve dok distribucija i prodaja kokaina nije legalna*

Dzigi Bau: "Ne mora da znači da je to pametno"

Dakle bolja opcija je svakako da ne postoji ta mogućnost i da ljudi jednostavno umiru, umesto da im se pruža preventivna pomoć. Kakva ti je tu logika?

Од нечистог кокаина још је опаснији чист кокаин, једноставно је бесмислено и свим тим иде се ка легализацији нечега што може да изазове срчани или мождани удар после само једног конзумирања.

Vrh