I da je ovaj nesretnik 2 godine stariji, da je imao 15 god ne bi mogao još u maloletnički zatvor da ide... Tamo tek od 16te godine... Dotle je isključivo vaspitno popravni dom institucija u kojoj može biti zatvoren...
Mislim da je bolje rešenje od spuštanja granice sa 14 na 12 god za krivičnu odgovornost (koju je danas Vladi 'predložio' predsednik) da se kazna maloletničkog zatvora spusti na 14 godina... To bi bila jedna od dobrih mera u moru ostalih... Sa 14 ili 15 danas možeš biti kriminalac punog profila koji može da podnese zatvor za ubistvo recimo... To po našem zakonu i dalje nije moguće...
Jos jedan u moru glupih predloga poput onog da se uvedu detektori za metal na ulazu u skole.
Ajde da se ovo ne desava.
Pricam o telefonima, zasto su ljudi na telefonima? Zato sto su otudjeni.
Sve se ovo kupi i kupi, niko ne bude danas normalan i sutra odluci da pobije sve.
Klinac je bio otudjen. Ovo se kod mene u osnovnoj ne bi moglo desiti jer ne bi pustili nikoga da propada i otudjuje se, u startu bi sasekli. U srednjoj je vec moglo jer je kapitalizam vec poceo da melje. Ljudi nisu dolazili u skolu, nije se znalo gde su mesecima, profesore je sve vise bolelo uvo...
Mi smo trebali da uzmemo najbolje od nase tradicije i najbolje od zapada i gradimo drzavu, a uzeli smo sve najgore i od onoga sto smo imali i od Ju Es faking Eja.
Babe u zgradama su trebale malo da evoluiraju i postanu liberalnije i prestanu sa prozora da gledaju ko je kad otisao i dosao, ali isto tako nema nista loseg u onom starom, tradicionalnom, da znas sa kim zivis u zgradi, ulici, da popijete kafu, da se zna ko si, sta si...
Evo, ja sam relativno skoro iznajmio stan i mogu da budem i silovatelj koji je odlezao i izasao iz zatvora, moje komsije ne bi ni znale.
Gledaju u telefon kad smo u liftu, neko mi odgovori sa dobar dan, neko ne.
Pucalo je i pucalo ovo, dok nije puklo.
Ne moze u iole zdravoj sredini i sistemu da se ovo desi. Moze klinac da ima sklonosti ka ovakvim stvarima, ali dug je put do toga da dodje do ovoga do cega je doslo danas.
Milion stvari je mogla da spreci ovo, milion stvari su zakazale. Da je jedna stvar funkcionisala, ne bi se ovo desilo.
A spustanje granice za krivicnu odgovornost nije jedna od tih milion stvari i ne bi sprecila ovo.