Šta je novo?

Beton hala

ccqv.jpg

iz radnih dana sa fpz

http://www.archdaily.com/143438/beton-h ... alfirevic/
Booorrring :-o
Koji je ovo lepo nalickan travnjak po redu?

Mnogo bre neprimetno. (Mada bi u neku ruku i strcalo, s' obzirom da bi travica uz Kalemegdan ipak bila golisavija.)

Srbi veoma nesmeo, stidljiv i nesiguran narod. Nikako da prevazidju rigidne linije i da se eksplozivnije prepuste masti. Oprostite ali to je isti onaj osecaj proizasao gledajuci Bunjuelov "Andjeo Unistenja". Citav film ljude nesto sprecava da preskorace taj prag. Ono verovatno u glavi se nesto zakocilo, ali nije da ne mogu da se odupru iskusenju, znam ih, imaju talenta i temperamenta.

Pa nastavite sa pokusajima. Ali ce biti jos dosadnije ako ne prestanete da prikazujete jos primera koji se "uklapaju". Za tako nesto ima milion kandidata. Za to ne treba eureka ideja. To mnogi mogu.

Oblak za sada neprevazidjen.

hazard":2ansumok je napisao(la):
E ovaj projekat je vec nesto!

Slažem se, on se bavi suštinom, ovo je zamišljeno da traje i da bude u skladu sa okolinom i za 200 godina, ovo su osmislili ljudi koji razumeju i žive Beograd i kojima je on inspiracija, njima Beograd nije dosadan...ovo je na tragu onoga što se gradilo u Beogradu 70-tih i prve polovine 80-tih, zlatnog doba.

Slazem se

Nenametljivo a opet u kolicini prostora koji se dobija verovatno i vece nego sto je recimo oblak.

Kako vreme prolazi svario sam polako oblak stim sto ne verujem u njegovu realizaciju :)

Ovde se vodila pogresna diskusija da li ste za oblak ili ste da ostane stanje kao danas. A mislim da bi se apsolutna vecina slozila da postoje mnogo bolja resenja a bilo ih je i na samom konkursu kao ovo koje sada komentarisemo.

Mislim da bi ovakav projekat zaista oziveo taj deo uz reku, dok se bojim da ce ga oblak potpuno ubiti.

На крају можемо само да закључимо да квалитет архитектуре или идеје није толико битан, најбитније је да изнад БХ буде ливада. У том случају није проблем ни комерцијала, ни паркинг, ни улица, ни трамвај ...

Идеја о пешачкој конекцији је одлична, али све остало је осредње и немаштовито. Може та ливада на крову и занимљивија од овога да буде, ако већ већина жели ливаду.

Livade se nalaze na selu, u gradu se nalaze parkovi i travnjaci.

Заправо Реља, ниси у праву.

Појам "ливада" нема никакве везе са типом насеља (град, варош, село) већ са функцијом и изгледом зелене површине.

Рецимо, "травњак" је уредно одржавана чиста зелена површина на којој су засађене неке од узгојених подврста травуља.

"Парк" је рекреативна површина са комбинованим садним материјалом (травуље, ниско цветно растиње, жбунасто растиње, дрвенасте биљке) кроз који постоји мрежа стаза са мобилијаром за одмор и разоноду.

"Ливада" је запуштена зелена површина на којој претежно расте - коров

Ако су појмови јаснији, јаснија је и сурова чињеница да у Београду углавном имамо "ливаде". Ако се водимо тиме да се "ливаде" налазе само у селима, то даље имплицира да је Београд једна заостала селендра.

Ако то имплементирамо на похваљено решење за БХ, можемо закључити да се ради о "ливади" без намене. Односно, једнина намена ове "зелене површине" је скривање нове етаже Бетон хале и апсолутно ништа више.

Ostaviti beton halu za neka bolja vremena.

Nismo jos dorasli tu ambijentalnu celinu.

Pa, SFT, nisi u pravu.
Ako stvarno tako misliš, ako si stvarno hteo ds daš pogrdan naziv, onda je trebalo da ovo idejno rešenje opljuneš kao "utrinu", a ne kao livadu. Livade mogu biti prirodne ili veštačke, a ako bi ovo hteli da nazovemo livadom, ovo bi bila veštačka. A veštačke livade se prave sa namerom i one se i održavaju da bi služile kao - livade. Vikipedija lepo objašnjava taj pojam.
Međutim, pošto je ovo zamišljeno kao zelena površina sa pešačkim komunikacijama, i to sve na krovu zgrade, verovatno i sa klupama koje nisu prikazane i sl, ovo je ipak - gradski park koji povezuje dve celine.
Jedino ako ne uvedemo novi pojam: "livada napravljena na krovu nove zgrade sa pešačkim stazama za koju se unapred zna da će zarasti u korov".

Ja te razumem. Tebi je Beograd dosadan, ti želiš velike i neobične građevine koje te uzbuđuju, tebi je ovo nešto obično, kompromis.
Ali nemoj podrugljivo etiketirati nečiji rad samo zato što ima potpuno drugačiji pogled i pristup od tvog.

Ako se podrazumeva da zelena porvsina mora zarasti u korov, zasto se onda ne podrazumeva da ce spirala biti zapisana, izvrljana grafitima, puna smeca, kao i svaki drugi podvoznjak...

Organizacija prostora ne podrazumeva samo izgradnju.

Značajan broj arhitekata kao da to ne može ili ne želi da pojmi.

http://www.archdaily.com/143438/beton-h ... alfirevic/
Istina nisu nacrtani providni ljudi koj puštaju providne zmajeve kroz providne stubove oživljavaju prostor-projekat
Ama , šta bi bio Versaj bez nj. parka ?

Visnsko podizanje zelene površine značajno smanjuje i ugao i dužinu strme staze
a samim tim i omogucava daleko vecu pristupačnost reci i samoj B. hali

Takodje stavljanje auto i ž. saobracaja u ,,podzemni,, deo,
mnogostruko uvecava osecaj prijatnosti i prirodnosti te uvecava ,,zov,, reke

Nije ni za zanemariti i bezbednosne a ni zdravstveno-ekološke poene
a očuvanje vizure i prepoznatljivost da ni ne spominjem

Nekome ce projekat ,,leci,, a nekome ne ali sigurno zaslućuje pažnju
Kakvi smo, uglavnom brojimo minuse ,
pa i sa te strane istiće se, kao projekat sa najmanje mana

Нико не примећује да тај пројекат суштински не решава оно главно а то је веза између Калемегдана и Бетон Хале јер и даље остаје повелика висинска разлика која се премошћава постојећим трамвајским коридором и са неколико "козијих стазица" које заправо постоје и сада.

Решење има својих предности,естетски је одмерено,лепо и прикладно локацији али чини ми се да је због тога неиспуњен главни конкурсни задатак.

Relja,

Priznajem da sam malo preterao sa negativnim stavom prema idejnom rešenju ali, ruku na srce i ti ga veštački ulepšavaš. Ne vidim razlog da se ova "zelena površina" nazove prikladnije do - livada. Zašto? Zato što nema nikakvu namenu. Ne postoji ama baš niti jedan razlog da bilo ko na njoj obitava. Pre ću otići na Donji grad koji makar ima nešto za razliku od ovoga koji - nema ništa.

I grešiš. Beograd nije dosadana, naprotiv, Beograd je specifičan u svom miksu arhitekture i konstantno pričam da to treba negovati a ne plašiti se te specifičnosti, ili još gore - patiti od kompleksa što nismo jedna Budimpešta, koja je meni pojam dosadnog grada.

Vranac,

Ne, ne podrazumeva se iz prostog razloga što se u slučaju spirale svo dešavanje odvija na njoj samoj. Znači, na njoj su ljudi, stalno, ima život. Nasuprot toga, ova "zelena površina" nema ništa, niti na njoj ima koga što dalje znači da je nema razloga održavati, tj - zarašće u korov.

Sto jes' jes', svako ko napravi mali pomak sa 3D renderom, zasluzuje pohvlau za trud.
Ali estetika ne moze da se meri sa kolicinom cisto podrezane travice, vec u odvaznosti ideje u kontekstu svoga vremena i sto boljom funkcionalnoscu (imajuci na umu sto manje izdatke).
Livade i pasnjaci (kako god da ih nazovete, poenta je ista) su prevazidjene ideje i vise nema potrebe utabavati zemlju na obroncima brda. Narodski receno, treba nesto da strci i da mami. Engleska travica za igranje fudbala na male golice i bacanje frizbija nije najupecatljivije resenje.

Ја бих рекао да је локација превише озбиљна за класичан парк,елементе који би привлачили пажњу,игралишта и остале зезанције.

Мени је ово у суштини добар,леп и одмерен пројекат али са мањкавостима на самој вези са Калемгданом.

Мени је увек дража лепо одржавана "ливада" него спрспка интерпретација уређених зелених површина.

Дакле ово:

ny_central_park.jpg

...Је нешто што нам треба,што у доброј мери и јесте сам Калемегдан али са још бољим погледом. Ја сам увек више волео да седнем на ону травицу одмах испод победника са леве стране где је онај издвојени део са пар стабала и клупица него на неку клупицу.

Staklena_Wool_nica":1bq0pxer je napisao(la):
Mnogo bre neprimetno. (Mada bi u neku ruku i strcalo, s' obzirom da bi travica uz Kalemegdan ipak bila golisavija.)

Pa relativno neprimetno i treba da bude. To treba da bude poenta.

Staklena_Wool_nica":1bq0pxer je napisao(la):
Narodski receno, treba nesto da strci i da mami.

Na tom mestu dovoljno vec "strci i mami" sama tvrdjava. I to je ono sto treba da strci i mami na ovom mestu, a ne neki oblak ili nesto slicno. Oblaci i Zahe neka strce i mame po Novom Beogradu, na Bezaniji ili Cukarici. Zapravo Zahu su me pobornici nje ubedili da jos i moze da prodje (mada i dalje navijam intimno da se nikada ne izgradi u tom obliku), ali Oblak je vec katastrofa. Ne razumem taj poriv za stavljanjem spejs satla na drevnu trvdjavu. Stvarno ne razumem. "Treba da strci i mami" nije dovoljno valjan razlog. Prostor oko Beton hale jednostavno treba "ispeglati" i "ocistiti" da se sve lepo uklopi u ambijent tvrdjave i da se usput ostvari funkcionalne veza tvrdjave i priobalja. I to je to. Sve ostalo su nepotrebna arhitektonska izdrkavanja neprimerena toj lokaciji, na prvom mestu sam Oblak.

Delija,

Slažem se da nam to treba, a to i imamo. Donji grad ne tako daleko od BH i na NBG Park prijateljstva. I ništa od toga se ne koristi na ovaj način. I to je ozbiljno urbanističko pitanje zašto ...

Što se tiče same BH, travnjak bez ičega na krovu je epski promašaj nepromišljenih projektanata koji se na ovoj temi hvali na sva usta samo zato što "ne ugrožava" Kalemegdan svojom formom. Hvali se još jedna beskorisna površina u koju treba da se uloži 25 milki evra? Jel me zezate?

stf":3f1swm4g je napisao(la):
Relja,

Priznajem da sam malo preterao sa negativnim stavom prema idejnom rešenju ali, ruku na srce i ti ga veštački ulepšavaš. Ne vidim razlog da se ova "zelena površina" nazove prikladnije do - livada. Zašto? Zato što nema nikakvu namenu. Ne postoji ama baš niti jedan razlog da bilo ko na njoj obitava. Pre ću otići na Donji grad koji makar ima nešto za razliku od ovoga koji - nema ništa.

I grešiš. Beograd nije dosadana, naprotiv, Beograd je specifičan u svom miksu arhitekture i konstantno pričam da to treba negovati a ne plašiti se te specifičnosti, ili još gore - patiti od kompleksa što nismo jedna Budimpešta, koja je meni pojam dosadnog grada.
....

Ja ga ne ulepšavam, čak imam bojazan od onog ašto bi se smestilo ispod tog ozelenjenog krova.
On ima namenu - a to nije da neko na nemu "obitava", već da sprovede pešake od A do B. To je i bila početna ideja, zar ne?

Kad god čujem da se neko oduševljava ogromnim i svemirskim idejnim projektima za uži centar Beograda, tamo gde im mesto nije, ja prvo pomislim - evo ga još jedan kome je Beograd dosadan ...

stf":wov3ub2j je napisao(la):
Delija,
Slažem se da nam to treba, a to i imamo. Donji grad ne tako daleko od BH i na NBG Park prijateljstva. I ništa od toga se ne koristi na ovaj način. I to je ozbiljno urbanističko pitanje zašto ...

Немамо. Обе површине су прашњаве,осушене неодржаване ливаде од којих је једна окружена робним транспортом а друга не пружа никакав поглед.

Ово решење је много више од озелењеног крова а опет много мање од краутуре која би се превише наметала. То је нека права мера за дату локацију.Не знамо колико би то коштало.25 милиона је цена облака.

Relja,

Znači po tebi je za uži centar Beograda samo prosečna arhitektura, da nam slučajno ne baci u senku ovu mizeriju od vrednih zdanja, koja opet, u svetskim okvirima predstavljaju prosečnu arhitekturu. Ok, pitanje stava.

Delija,

Pa ako se jednog dana uzgrade sve najavljene kule, Park prijateljstva će biti samo jeftinija verzija primera sa tvoje fotografije.
Ako ćemo o ceni, troškovi ukopavanja 800 parking mesta i komercijalnih prosotra odnose najviše, a oni su u oba slučaja isti. Površina krova je u ovom projektu vaća, a potrebna drenaža su troškovi koje Oblak nema, dok za raziku od njega, ovaj projekat nema toliko rampi. Cena bi bila manje više ... ista ... efekat - ne može da se poredi.

Opet ću ponoviti. Ako je jedan Donji grad potpuno pust (u poredjenju sa važnosti svoje lokacije) a ima i pogled i harizmu i arheološke ostatke bedema i kapija, crkvi, koji je razlog da ova livada bude popunjena i opravda investiciju od 25 milki? Poenta projekta BH je da dovede ljude do reke, a nova livada to sigurno neće učiniti, naročito ne sa tako bezidejnom i faktički nekorisnom konekcijom. Spustio se tramvajskim bašticama ili Pariskom ... sasvim svejedno.

Skladan i elegantan projekat, slažem se u potpunosti ... ali arhitektonsko urbanistički nepromišljen i veliki promašaj.

Iz ekonomskih razloga, meni je bilo neshvatiljivo da vidim projekte na konkursu sa ukopanim garazama.
To je u uslovima danasnje finansijske situacije grada totalno nemoguce zamisliti.

Opet sa druge strane mi je neshvatljivo da su trazili toliki broj parking mesta. Megalomanija je pobedila na svim poljima sto se tice tog konkursa, zato su i vecina resenja bila bar u nekoj sferi ili nekoj bitnoj stavki neprimereni lokaciji.

Projektni zadatak jednostavno nije bio na visini problema i lokacije.

Vrh