Šta je novo?

Beton hala

Ja ne znam sto se taj oblak dize u nebesa od strane par forumasa kao nesto sto je fenomenalno za nas i da bas to treba da se izgradi.

Em nije funkcionalno
Em se estetski ne uklapa u sredinu
Em je preskupo ukopati garazu

A to sto je avangardno ne znaci nista, za 20 godina ce se pojaviti novi trendovi a mi cemo ostati sa metalnom skalamerijom u vidu vrtloga koja ce propadati znajuci kako to nasi odrzavaju.

Од пре месец дана:

Мене је Облак од самог почетка "дрмнуо", у позитивном смислу. Далеко је одскочио од свих конкурентских предлога, који нису даље одмакли од провинцијалног умивања постојећег простора.

Не разумем аргументе попут "не треба градити нешто овако авангардно, док не срушимо уџерице на Душановцу, док не спојимо бициклистичке стазе од Газеле до Савских блокова и док не пробијемо неки нови булевар. Па, ваљда, није у игри "или-или", већ "и-и" опција. Са пар нових ленд-маркова Београд ће постати занимљивији и одаваће утисак живог града у коме се нешто дешава.

Што се мене тиче, Облак би ми био незаобилазно место за шетњу. Фазон непрестаног кружења и непрестаног мењања видика ("Опа, ено га Победник... Ју, Саборна црква и Косанчићев венац... Гле, мостови. Ау, колики је пилон, тамо позади... Е, Нови Београд као на длану... Опет се наџиџише седам брод-хотела на Пристаништу... Напокон, Ратно острво и Ушће...", па опет, као на Шарганској осмици) током силаска до Саве, или обрнуто - пењања од Бетон хале на Калемегдан, мени је - да извинете на изразу - до јаја, или што би рекли Словенци "об жуманцов".

Наравно, ова прича иде на лед, бар у наредних шест месеци. А после, видећемо. Можда популарност Алтинаца у Београду опадне до фебруара. Мада нисам толико глуп да бих смео у то да се кладим.

meni je recimo об жуманцов ovaj predlog sa prethodnih stana, uredenja vestacka padina koja se "uliva" u kalemegdanske zidine. uopste se ne bih slozio da je to provincijalno umivanje, naprotiv, jedan rad koji tako lako i jednostavno urbanizuje prostor tako vredan a koji je, sada vec vekovima, tako poseljacen da je to sramota.

a oblak mi je ruz na usni krezube babe ili bubuljica na licu lepotice. sam za sebe i na drugom mestu sjajno, ovde jedna uzasna izraslina

Fotkano ove nedelje, radovi ispred beton hale su pri kraju.

Stare ploče van:
dsc2803.jpg

Nove stigle, samo ih čini mi se nema dovoljno, pa će izgleda mešati stare i nove:

dsc2798.jpg

dsc2800.jpg

Ostalo:
dsc2802.jpg

dsc2804.jpg

dsc2805.jpg

dsc2806.jpg

dsc2807.jpg

dsc2811.jpg

dsc2812.jpg

dsc2799.jpg

Detalj:

dsc2810.jpg

Primetio sam da se obnavlja par magacina gde nikad ranije nisu bili kafići/restorani, da li ima neko info šta je u planu novi kafići/restorani/klubovi ili nešto originalnije?

Moram da priznam da je meni najvece razocarenje sama cinjenica da je na Beobuildu uopste potrebno voditi ovako dugu raspravu oko ideje radikalnih intervencija u prostoru Kalemegdana, pre svega kad su u pitanju tako ocigledno i višestruko agresivni objekti kao sto je Oblak i Zaha. Svako od nas moze da ispostavi citav niz estetskih ili bilo kojih drugih kriterijuma po kojima bi on sam mogao biti u pravu - kad bi samo ti kriterijumi bili bitni, a ne i neki drugi koje on nije pomenuo. Nazalost sve su to samo parcijalni kriterijumi, jedni od mnogih koji postoje i koji su vec po samoj prirodi stvari, odnosno ogranicenosti domena na koji se odnose, obično suprotni jedni drugima. Tako imamo principe stilske raznovrsnosti naspram stilskog jedinstva, mesanje urbanih sadrzaja naspram prostorne specijalizacije, čuvanje tradicije naspram raznih modernizacija - ali kakvih? Sadrzaja, forme, prezentacije ... čega? Itd, itd. Šta je važnije? Toga ima koliko hocete. Samo pominjanje bilo kog od ovih kriterijuma ne znaci nista jer svaki od njih nije vrednost po sebi, ako se jasno ne obrazlozi zasto su bas oni najrelevantniji.

Naprimer zasto je prodor konzumerizma, trznih centara i hiljada i hiljada novih kvadrata klasicnog prodajnog prostora zaista neophodan bas na Kalemegdanu, da ga kao neka nova religija ograde tri nove "kule stražare" na sva tri moguća ulaza, da ljudi, da bi tamo uopšte stigli, moraju da prolaze kroz gusto sito modernog seoskog vašara (ili kroz iglene uši i "toplog zeca"), ili zasto dodatni objekti nuzno moraju biti u tako radikalnoj, drasticnoj meri razliciti od postojeceg ambijenta, i po formi, i stilski, i po teksturama, i po opstem vizuelnom utisku, i po sadrzaju, ustvari, maltene po bilo cemu sto vam moze pasti na pamet. Srecom ne moramo ulaziti u haotična obrazalaganja šta je vaznije za svaki mogući kriterijum posebno, pošto postoji jedan od njih za koga je sasvim jasno da mora da bude na samom početku svih drugih razmatranja.

Ako je nešto veoma značajno na niz različitih, bitnih načina, i pri tome postoji u samo jednom primerku u čitavom gradu (na primer ambijentalna celina Kalemegdana), mi prosto nemamo izbora. MORAMO da na svaki mogući način sačuvamo, istaknemo, poboljšamo baš tu postojeću POSEBNOST, taj jedinstveni i neponovljivi, a važan kvalitet koji već postoji. Ne smemo ga ni potisnuti, a kamoli izgubiti, jer nema alternative. To ne postoji nigde drugde, ovde se greške više NE MOGU ispraviti. Novi elementi se ovde smeju dodavati samo ako ni na koji nacin ne ugrožavaju ovaj poseban i neponovljiv resurs, a čak i tada samo posle veoma pažljivih razmatranja, jer je i to promena, a nije svaka dobrodošla ili dugoročno bezopasna. Ovo je apsolutno elementarni i primarni kriterijum, sve drugo je sekundarno. Kad jednom izgubite ono što je nemoguće nadoknaditi, onda su dalja razmatranja i mudrovanja sasvim bespredmetna. Ono što se na Kalemegdanu radi ne sme biti u suprotnosti sa onim što ljudi misle da je tamo vredno ili ga na bilo koji nacin degradirati. Uobicajeni urbanisticki kriterujumi i razne lične estike koje mogu da važe za ostatak grada se jednostavno NE MOGU na isti nacin primenjivati na ekstremno vredne resurse koji postoje u samo jednom primerku. To je osnovna greška dosadašnjih rasprava. Ne smete "razblaživati" tako redak sadržaj dodavanjem nepovezanih, a pogotovo ne ometajućih sadržaja.

Bogatstvo bilo kog grada je ustvari zbir svih takvih posebnosti, različitih sadržaja, formi i ambijenata. To je pre svega ono što određeni grad nudi, dakle prvenstveno ono što ima samo tu, ili ono što je tu najbolje. Vi ne smete sebi da dozvolite da izgubite ili umanjite bilo koju od tako posebnih, nenadoknadivih vrednosti koje vas na tržištu diferenciraju. A Kalemegdan je čak i u ovom pogledu poseban jer istovremeno ima istorijske, kulturne, prirodne, ambijentalne, infrastrukturne, ekološke i komercijalne vrednosti, da ne spominjem da je i na emotovnom planu bitan deo identiteta grada i njegovih građana.

Potpuni je apsurd, a za to zaista ne postoji druga reč, da se baš jedno takvo mesto izabere kao poligon za eksperimente. Ili za "modernizaciju" u vulgarnom smislu te reči. Jer šta znači modernizacija? U sam pojam je ugrađeno ograničenje. To je nešto što ne menja osnovni identitet mesta ili objekta, osnovni doživljaj ili ambijent. Inače nije modernizacija (recimo Kalemegdana) već pravljenje nečeg drugog, novog. Vi možete da u bilo koji gradski park stavite nešto sprava za vežbanje, ali ako ih ima previše, to postaje sportski poligon a ne park. Čak je i kombinacija park - sportski poligon nešto sasvim različito. To ne znači da njih ne treba graditi, ali je apsolutno nužno razumeti da onda na tom mestu više ne postoji klasičan park. NEŠTO je izgubljeno, park, to je suština takve "modernizacije" koja to ustvari nije, jer je u pitanju promena namene. Ako je to nešto postojalo samo u jednom primerku, onda to postaje tragedija a ne modernizacija. Upravo takvu situaciju imamo kad je u pitanju ova simbolična modernizacija arhitekture Beograda korišćenjem, od svih mogućih za to glupih mesta, baš Kalemegdana. Kalemegdan je samo jedan, parkova ima više. Nešto što je pre svega tradicionalno i prirodno je po svemu suprotno od modernog i artificijelnog. Gluplji izbor mesta koje treba da prikaže moderni Beograd je teško zamisliti. Isticanje paradoksa ("lepote" činjenice da se retko gde u Beogradu dve susedne zgrade slažu jedna sa drugom) kao novog tipa vrednosti nije naročito ubedljivo. Disonantno nije nova, moderna vrsta harmoničnog, pa ma kako okretali pojmove. Jeste NEKA vrednost, to je tačno, ali treba biti svestan gde su joj granice i gde je to primenljivo kao poželjna karakteristika. Ukratko, to što se planira NIJE modernizacija ponude Kalemegdana, niti je on mesto za avangardne eksperimente, i ovo NIJE pravac gde grad treba da se širi samo zato što tu sada postoje neke šupe koje su eto, "zauzele prostor", i time kobajagi zauvek odredile šta na tom prostoru od sada pa zauvek mora da bude!?

Treći apsurd koji se ovde provlači je neka implicitna i nikada jasno izrečena ideja da baš Kalemegdan treba da bude nekakav izlog modernog Beograda. Otprilike, Beograd je u arhitektonskom smislu ružan (alternativna tvrdnja: "bogat različitostima"), pa onda bar možemo da na Kalemgdanu napravimo nešto velelepno i moderno (ili da počnemo odatle) kad već ne možemo da sredimo ostatak Beograda. Bar da po mogućnosti prevarimo sebe ili nekoga ko dolazi sa reka, pa će taj bog zna šta lepog pomisliti o nama kad vidi Zahu i Oblak. Valjda: "Kako su ovi moderni i napredni"? Alternativno objašnjenje sa istim posledicama je da je Beograd "bogat različitostima", iz čega se na meni nepoznat način izvlači zaključak da baš Kalemegdan mora da bude glavni izlog i reprezentativna slika ovog bogatstva različitosti. Zašto baš on? Može li ovaj izlog da bude lociran negde drugde? Da to nekim slučajem nisu ISKLJUČIVO komercijalni a ne urbanistički razlozi?

Ja bih medjutim kao pravu alternativu predoložio stav običnog zdravog razuma. Ako je već Beograd pun ružnih i zapuštenih četvrti, da krenemo da polako ispravljemo to što je ružno tamo gde je ružno, pa kad i koliko stignemo, a da ostavimo Kalemegdan na miru. Pomalo je glupo na Kalemegdanu, koji već ima svoju lepotu, simbolički ispravljati ružnoću ostatka Beograda tako što ćemo Beograd degradirati na drugom mestu, tamo gde lepota, uprkos svemu, već postoji. Pa makar to novo što se gradi bilo veoma lepo i moderno i bez ikakve zamerke, ako i malo narušava ono malo drugacije lepote koja je u Beogradu slučajno preostala od ranije, onda se više isplati to novo graditi negde drugde, makar i skromnije, na mestima koja ionako vapiju za bilo čime. JEDINO tako se Beograd stvarno popravlja. Ovo drugo je obična farsa i jeftino pozorište koje stvarno ne popravlja nista i ne može zavarati nikoga.

Zuma, izvini ako sam bila preostra. Da imam repertoar tvoga znanja i entuzijazma u ovom polju, mozda bih i ja pisala blog kao i ti. Posto ih nemam, lakse mi je samo da ti kazem da je steta sto toliku energiju ne iskoristis za nesto mnogo konkretnije i konsturktivnije. Bio bi i ti zadovoljniji i grad bi vise dobio. Toliki kapacitet imas, ali nisi uspeo da nam promenis osecaj za estetiku, harmoniju i viziju. Mozda bi mogao malo da prilagodis svoj pristup vidjenju stvarnosti i potrebama nekih ljudi koji nisu kao ti.

Staklena_Wool_nica":tkpmlnq3 je napisao(la):
Da, zasto nama treba rasprava, kad moze i monolog.

Zar te neko sprečava da vodiš raspravu? Ko želi, dugačke poruke daju najviše materjala za to. Ko ne želi, preskočena poruka je uvek najkraća.

Ali, kad si već spomenula, u duhu otvorenosti za drugačija mišljenje treba imati u vidu i ovo. Nemaju svi vremena za beskonačne sekvence od po najviše tri rečenice. Onda si prisiljen da razdeliš pažnju na desetine različitih tema kojima se treba ponovo i ponovo vraćati. Pri tome je najveći deo poruka besmisleni šum jer obično sagovorniku objašnjavaju zašto nije razumeo prethodne tri rečenice. Što je, inače, potpuno očekivano, jer ono što je u stručnom forumu moguće objasniti u tri rečenice obično nije vredno pažnje. Pretpostavlja se da ljudi trivijalne stvari već znaju. Treba voditi računa i o onima koji na Googlu traže materijal koji im treba, naprimer ljudi iz medija, pa očekuju da će na mestu gde se po pretpostavci skupljaju ljudi koji znaju više od ostalih, povremeno pronaći poruku u kojoj postoji celovito mišljenje o nekom problemu, sa glavom i repom. Nije jedina poenta da mi budemo ortaci u beskonačnom dijalogu, već i da neko sa strane ovde povremeno može naći nešto korisno bez potrebe da sam radi mentalnu kompilaciju sadržaja 752 stranice. Ja bih voleo ako ovoliko utrošeno vreme može da pomogne da Beograd bude malo bolji, sve ostalo je manje važno.

Međutim nema veze, evo i uprošćene varjante prethodne poruke.

U raspravi šta treba graditi na Kalemegdanu i oko njega (pre svega u vezi Oblaka i Zahe), spomenut je dugačak niz različitih urbanističkih principa i razloga. Pokušao sam da izdvojim najvažniji. Na primer, spominjane su stvari kao što je potreba da baš ovde bude neki reprezentativni i moderni objekat, da unutar starog imamo prodor novog i/ili urbanog, da ovde bude izlog raznovrsnosti i bogatstva arhitektonskog nasleđa Beograda, da je ovde zgodno mesto da se zarade pare, itd, itd. Zajednička karakterstika skoro svih ovakvih principa je da se oni u većoj ili manjoj meri mogu realizovati i u drugim delovima Beograda. Umesto jednog ovde, pare se mogu zaraditi i na dva jeftinija mesta drugde, modernih i vidljivih zgrada može biti i drugde, itd. Zbog toga smatram da je najbolji kandidat za najvažniji, vrhunski princip uređenja Kalemegdana pokušaj da se ovde ostvari baš ono što je nemoguće, čak i tragovima, postići na bilo kom drugom mestu. Dakle moramo istaći, razvijati i širiti baš one aspekte ovog mesta koji postoji samo ovde, ono što je ovde već prepoznato i cenjeno kao najveća vrednost. To obuhvata tvrđavu, njene istorijske, emotivne, kulturne, turističke i rekreativne vrednosti, blizinu vode, ambijent rečne obale i ušća Save u Dunav, prirodne lepote samog mesta i pogleda, ekološke potencijale, posebne infrastrukturne potencijale u obliku javnih površina višestruke, fleksibilne namene, koje se nalaze u starom središtu grada, u centralnoj, fokusnoj zoni budućih pešačkih tokova (veliki trgovi, parkovi, vidikovci, fontane, mesta za druženje, opuštanje, skupove, izložbe na otvorenom, razne forme organizovanih događanja). Vrhunski princip je dakle pre svega drugog čuvanje i razvijanje postojećih vrednosti. Naravno da ovo podrazumeva i modernizaciju - ali NE ako ona na BILO KOJI NAČIN degradira jedinstvene prednosti koje SAMO OVO MESTO POSEDUJE. Bez obzira na potencijalne prednosti novih sadržaja ili objekta. Meni ovakva postavka prioriteta izgleda zaista jednostavno i očigledno.

I važan praktični dodatak. Treba se kloniti iskušenja da se Kalemegdan koristi za isterivanje bilo kakvih apstraktnih simboličnih koncepcija. On ne treba da bude izlog ili predstava Beograda, njegovih karakteristika, budućnosti, lepote, bogatstva raznovrsnosti ili bilo čega. Kalemegdan treba da predstavlja samo sam sebe i ništa više. On je već neverovatan i fantastičan, i ništa mu drugo ne treba sem mudrih ljudi koji znaju šta imaju, pa da ga modernizuju na način koju mu čuva ono što je mu je oduvek bila suština. Breg za razmišljanje i uživanje.

Eto, opet je ispalo dugačko, ali ja tu stvarno ništa ne mogu da promenim.

A ako nekome mora i da se nacrta, ja sam protiv i Oblaka i Zahe.

Зума,

Кажеш да је за тебе највеће разочарење чињеница да постоје тако дуге расправе баш на Беобилду. То је тачно када свој став прогласиш за једини исправан а све друге за погрешне, што није истина. Управо овако дуге расправе на оваквом форуму јасно говоре да су обе стране једнако у праву и да обе једнако греше, тј. да се сукобљавају само две филозофије уређења града а ниједна није погрешна.

Уосталом, сама чињеница да се и гласање о овим пројектима на форуму поделило на мање више однос 50%: 50% говори у прилог томе. Не постоји погрешан начин, само другачији. Сећам се једном, чини ми се твоје изјаве, да не треба градити Облак јер је за њега само 48% (против је било 34% ваљда) већ да би то требало учинити само ако би тај проценат прешао 75%. (није од речи до речи, али је то суштина). Овом изјавом си ставио до знања да је мишљење једне половине становништва вредније од мишљења друге половине. Одакле теби, или било коме право да то тврдиш? Зар ти то не делује фашистички?

Ако се Заха и Облак не изуграде, сигурно нећу плакати, али ако се крене у изградњу - подржавам.

Да не буде да нисам прочитао цео твој пост, напоменућу ти још једном (ко зна који пут) да у случају Беко комплекса није дошло до пренамене површине из парковске у комерцијалну већ из индустријске у комерцјално-стамбену што није деградација, већ управо супротно - хуманизација.

Ево још једног примера из света спајања старог и новог (19. са 21. веком) и то баш од стране Захе Хадид и то у једној традициопнално конзервативној средини - Енглеској, и то на традиционално енглеском примерку архитектуре и то на објекту јавне намене.

Ево управо филозофије о еволуцији града и градског простора и прилагођавању њега нама а не нашим давно умрлим прецима. Спајањем старог и новог граду се одржава живот.

Може се поставити и у овој теми и у теми о Беко комплексу ...

Serpentine Sackler Gallery by Zaha Hadid

dezeen_Serpentine-Sackler-Gallery-by-Zaha-Hadid-Architects_ss_1.jpg

dezeen_Serpentine-Sackler-Gallery-by-Zaha-Hadid-Architects_20.gif

dezeen_Serpentine-Sackler-Gallery-by-Zaha-Hadid-Architects_ss_3.jpg

dezeen_Serpentine-Sackler-Gallery-by-Zaha-Hadid-Architects_ss_5.jpg

dezeen_Serpentine-Sackler-Gallery-by-Zaha-Hadid-Architects_ss_8.jpg

Извор: Architect`s Mind
http://www.architect-mind.com/home/cult ... zaha-hadid

U međuvremenu lepo vreme pogoduje radovima:

Otprilike polovina je popločana:

Na drugoj strani se priprema podloga za popločavanje:

stf":2z7wb7ja je napisao(la):
Зума,

Кажеш да је за тебе највеће разочарење чињеница да постоје тако дуге расправе баш на Беобилду. То је тачно када свој став прогласиш за једини исправан а све друге за погрешне, што није истина. Управо овако дуге расправе на оваквом форуму јасно говоре да су обе стране једнако у праву и да обе једнако греше, тј. да се сукобљавају само две филозофије уређења града а ниједна није погрешна.

Уосталом, сама чињеница да се и гласање о овим пројектима на форуму поделило на мање више однос 50%: 50% говори у прилог томе. Не постоји погрешан начин, само другачији. Сећам се једном, чини ми се твоје изјаве, да не треба градити Облак јер је за њега само 48% (против је било 34% ваљда) већ да би то требало учинити само ако би тај проценат прешао 75%. (није од речи до речи, али је то суштина). Овом изјавом си ставио до знања да је мишљење једне половине становништва вредније од мишљења друге половине. Одакле теби, или било коме право да то тврдиш? Зар ти то не делује фашистички?

Kakav sad fašizam? Podeljna mišljenja govore jedino da postoji podela, ne kažu šta je bolje. Priča o procentima je verovatno bila samo primer principa koji se koriste za donošenje teških odluka u, recimo, političkom životu. Dakle forma, procedura, način dolaženja do konkretne odluke, a ne sud o vrednosti ili objektivnoj istinitosti te odluke. Misli se na to da je većinsko glasanje dobro za obične odluke, a da se ide na dvotrećinsku većinu tamo gde je "cena" greške velika. Procedura je dizajnirana tako da u statističkom smislu smanjuje rizik onda kada su potencijalne loše posledice odluke koju treba izglasati veoma velike. Jer što veći broj ljudi treba ubediti, to odluka mora biti jasnije obrazložena i bolje utemeljene na nešto šire prihvatljivim principima, koji su zbog toga verovatno pouzdanija osnova za teške i dalekosežne odluke. Pretpostavlja se da će se tako tokom dužeg vremena napraviti manje skupih grešaka. Pošto i Oblak i Zaha imaju velike šanse da radikalno i NEPOVRATNO promene Kalemegdan, način njegovog budućeg korišćenja i potencijale koje ima, treba težiti da se oko toga složi više ljudi nego što je to inače potrebno. Ovde se uopšte ne kaže da li su oni koji su ostali u manjini u pravu ili ne, jer to niko unapred ne može da zna.

Priča da su sve filozofije razvoja drugačije ali ravnopravne, što dokazuje podeljenost mišljenja, uopšte ne stoji. Razne lične filozofije zaista imaju istu vrednost, ali samo kad njihove posledice pogađaju samo oni koji su ih smislili, a ne i druge ljude, i kad ne bi postojale objektivne i, posle izvesnog vremena i merljive, posledice tih filozofija. Dakle to kao princip nije tačno. Pokazati unapred koje su to posledice međutim nije tako trivijalno, i to je ono što ovolika diskusija pokazuje.

Svejedno, meni izgleda da bi posle nje bar nešto od toga trebalo biti očigledno. Tradicionalne vrednosti Kalemegdana su TRAJNE vrednosti. Ljudi koji žive u ovom ili bilo kom ogromnom gradu će uvek ceniti prostor, svetlost, otvoreno nebo, blizinu reke, bekstvo od zidova i kancelarija, preostale spomenike davne istorije, jedno ovakvo izuzetno mesto za druženje i zabavu u nešto malo sačuvane prirode i tradicije. To se nikada neće promeniti, ni za sto, ni za hiljadu godina. Bez obzira na ljude, kulture i shvatanja budućih posetioca, vrstu naše ili njihove države. Ovo će uvek donositi prihod i činiti ljude nešto malo zadovoljnijim što su u Beogradu.

Nasuprot tome dva ogromna trzna centra ubačena u Kalemegdan imaju privlačnost koja će pre ili kasnije proći. Već sutra se moda može promeniti. Ovakvih zgrada će za deset ili dvadeset godina biti svuda, izuvijane linije će se možda proglasiti za neku vrstu bezvredne intelektualne masturbacije jednog vremena i nama neće ostati ništa. Sem jedne od milion ogromnih zgradurina sa Dunavske strane Kalemegdana kojih ćemo biti više nego siti u bilo kom obliku, i zapetljene apstrakcije od još jednog tržnog centra koji zaklanja Kalemegdan sa Savske strane. A ako se to na neki magičan način i ne desi, opet se nešto tek malo lošije, a u zbiru i mnogo, mnogo bolje, može postići na raznim drugim mestima u gradu, sa još boljim, modernijim i luđim zgradama, dok je čak i mala degradacija trajne privlačnosti Kalemegdana, odnosno nemogućnost proširenja ambijentalne zone na ceo Donji grad, NENADOKNADIV gubitak.

Tako je zbir dobitaka i gubitaka u ova dva slučaja, tokom dužeg vremena, jednostavno neuporediv. U čuvanju i razvoju ovog ambijenta leži mnogo veća dugoročna vrednost od dobijanja još malo klasičnog poslovnog prostora koji ustvari verovatno i ne pripada nama. Pogotovo što postoje globalni trendovi koji su sasvim jasni. Stalno širenje megalopolisa i urbanog područija, vreline, suše i ostali problemi sa mikroklimom u velikim gradovima sveta, zagađenja, neprirodan način života ... i sve to takođe ukazuje na buduću još veću poželjnost onoga što bi Kalemegdan MOGAO da pruži ako bi mu se pružila prilika.

Да не буде да нисам прочитао цео твој пост, напоменућу ти још једном (ко зна који пут) да у случају Беко комплекса није дошло до пренамене површине из парковске у комерцијалну већ из индустријске у комерцјално-стамбену што није деградација, већ управо супротно - хуманизација.

Onda i ja moram da ponovim odgovor koji sam već dao. Degradacija leži u tome što se trajno sprečava da se ambijentalna zona Kalemegdana eventualno može proširiti do svojih prirodnih i planiranih granica, do ulice Tadeuša Košćuška, što bi nam dalo javni prostor ogromne buduće vrednosti. Naprimer veliki pešački trg koji Beogradu toliko nedostaje, mogućnost da po uklanjanju zoološkog vrta i šina tvrđava ostvari komunikaciju sa Dunavom, korišćenje zgrade Beka na niz načina koji bi bili zanimljiviji i primereniji ambijentu, neprekinutu pešačku i biciklističku trasu kroz čitav Donji Grad, od Ade Ciganlije, Savskih mostova, pored Nebojšine kule, stadiona, budućeg velikog trga i dalje trasom uklonjene pruge, sve do Pančevačkog mosta, uz još neverovatan niz mogućnosti kojima je samo mašta ograničenje, i o kojima smo već delimično pričali. Trenutno tamo nema ništa preterano vredno, što je za ovakve gradove i ovakvu poziciju već samo po sebi poklon bez premca. Ako bi ovde ostalo industrijsko bespuće kao sada, ono se lako može pretvoriti u park. Ako se izgradi Zahin kompleks, namena zemljišta se više nikada ne može promeniti. Dakle umesto da jednog dana ovo možemo pretvoriti u park, trg ili već nešto slično, mi baš na Kalemegdanu, dobijamo novu tvrđavu od čak 100.000 kvadrata i svim zagađenjima koje toliki poslovni prostor sa sobom nosi. TO je degradacija u odnosu na ono što je ovde moglo i trebalo biti, što nam se tako reći nudilo na tanjiru.

Ono što na radovima u Beton hali ne valja su spojevi starih i novih kocki. Kupili su ih samo za ono što su iskopali, i to potpuno različite boje. A onda su spojeve radili kao za neprijatelja. Ne razumem zašto nisu krenuli da ih slažu obrnuto, od starih kocki prema Savi. Izgledalo bi nešto urednije. Videćemo kakav će utisak ostavljati kad se izmalteriše i opere. Mada sam ja na ovako reprezentativnom mestu očekivao da se više pažnje posveti izgledu.

IMG_8553_resize.jpg

IMG_8555_resize.jpg

IMG_8556_resize.jpg

IMG_8557_resize.jpg

Zuma,

prvi deo posta ...

Smatraš da je mišljenje i stav jedne polovine građana vredniji od mišljenja druge polovine ... to je neka verzija intelektualnog fašizma. Recimo u slučaju rasprave o sudbini Generalštaba odnos mišljenja je otprilike isti, ali je poenta što se u tom slučaju jasno zna šta je ispravan način delovanja. U ovom slučaju nema univerzalnog principa i oba pristupa problemu su jednako ispravna.

drugi deo posta ...

prirodna i planirana granica su dve potpuno drugačije kategorije. Prirodna granica tvrđave i ambijentalne celine je Dušanova ulica, a planirana Tadeuša Košćuškog. I to planirana lenjir urbanizmom sa striktno zasečenim namenama površina što je davno napušteni princip planiranja gradova jer se pokazalo da je taj način planiranja direktno odgovoran za postepeno urbano umiranje tako planiranih delova grada.

svrca":3vu77v43 je napisao(la):
Tragikomicno. Fuserska nacija.
Није фушерска нација него фушерски систем и држава генерално.

Ова назови држава се (на жалост) определила за капитализам и то онај неолиберални што у постсоцијалистичком друштву додатно разореном ратовима и санкцијама значи само једно - Потпуни слом државе,економије и друштва услед колонизације и постављања монопола и картела у ком год сектору то неко пожели.

Дакле,у таквом систему,какав год да је, јавне инвестиције би требало да омогућују само два модела - Приватна иницијатива и средства добијена привредном активношћу приватног сектора. За то смо се сами определили колико год било утопијски, но будите сигурни да овакав фушерај неће бити продукт инвестиција каква је Беко. На жалост ми смо имали директорку урбанистичког завода која је у интервјуу за овај сајт изјавила: "У овом периоду приоритет дајемо јавним а не приватним инвестицијама". Свако ко зна 30 слова азбуке зна и колико је та изјава катастрофална и бесмислена у овим околностима, у овом систему,посебно са позиције са које би требало да се обликује овај град.

Мали офф али ето,последњих дана сам под утиском јер често користим БГ:Воз и посећујем станицу Вуков Споменик и сваки пут ме душа заболи када видим оне рекламне паное преко пута перона свих тих некада успешних предузећа које су онакав сјајан објекат и систем извели потпуно независно за време потпуне изолације државе. Та станица је пример како је ова држава могла да изгледа.

Nacija i ovaj maentalitet tolerisu ovakav sistem i drzavu, ne cini nista da ga promene. Naprotiv, stalno nalaze nacine da umesto da sistem promene one mu se prilagodjavaju sa razornim dejstvom na privredni i javni zivot. A to onda i jeste fuserski pristup zivotu. Ogleda se na svakom koraku i u svim sferama zivota.
Sta ovi ljudi uopste misle? Ti umetnuti komadici nece izdrzati nedelju da na svim mestu. Onda slede novi komadici, improvizacije, na kraju ce shvatiti da moraju da to urade kako treba, a sve ce na kraju kostati duplo skuplje.

Fora je u tome sto ce i nadzor da im progleda kroz prste a trebalo je sve presloziti ujednaciti nemjesati na ovakav nacin stare i nove kocke .A OVDJE ce se rapravljati i nista nepreduzet hoce li ko ovo prijaviti inspekciji u 27 marta pa da ih natjera da sloze kako treba

možda to treba da bude kao neki fazon spoj starog i novog?

malo da se zaperu ove kocke možda će drugačije izgledati.

Delija":bf2t2c4e je napisao(la):
svrca":bf2t2c4e je napisao(la):
Tragikomicno. Fuserska nacija.
Није фушерска нација него фушерски систем и држава генерално.

Ова назови држава се (на жалост) определила за капитализам и то онај неолиберални што у постсоцијалистичком друштву додатно разореном ратовима и санкцијама значи само једно - Потпуни слом државе,економије и друштва услед колонизације и постављања монопола и картела у ком год сектору то неко пожели.

Дакле,у таквом систему,какав год да је, јавне инвестиције би требало да омогућују само два модела - Приватна иницијатива и средства добијена привредном активношћу приватног сектора. За то смо се сами определили колико год било утопијски, но будите сигурни да овакав фушерај неће бити продукт инвестиција каква је Беко. На жалост ми смо имали директорку урбанистичког завода која је у интервјуу за овај сајт изјавила: "У овом периоду приоритет дајемо јавним а не приватним инвестицијама". Свако ко зна 30 слова азбуке зна и колико је та изјава катастрофална и бесмислена у овим околностима, у овом систему,посебно са позиције са које би требало да се обликује овај град.

Мали офф али ето,последњих дана сам под утиском јер често користим БГ:Воз и посећујем станицу Вуков Споменик и сваки пут ме душа заболи када видим оне рекламне паное преко пута перона свих тих некада успешних предузећа које су онакав сјајан објекат и систем извели потпуно независно за време потпуне изолације државе. Та станица је пример како је ова држава могла да изгледа.

U neoliberalnim ekonomijama ne postoje monopoli, političari ne sede po upravama javnih preduzeća i sportskih klubova, birokratiju ne čine partijski vojnici, ne tolerišu se gubitaši ..ovo što mi imamo u Srbiji blage veze nema sa neoliberalizmom.

Živimo u mutant sistemu partijske kleptokratije, socijalne demagogije i nedovršenog kapitalizma.

Ta stanica je bila simbol političkih iluzionista "ne može nam niko ništa jači smo od subine". Vrlo se dobro sećam dana kada je otvorena. A dvadeset metara dalje akademski obrazovani građani na haubama raspalih jugića prodaju žvake, koka-kolu i gaće iz Segedina i Temišvara :violina:

Beton hala i prostor Savamale su odličan primer kako građanska i privatna inicijativa doprinose revitalizacije zapuštene gradske četvrti..nadam se samo da ih neće upropastiti partijska kleptokratija koja gleda samo svoj interes i novčanik.

јасно је то мени,само поента је у томе што је тај неолиберализам представљен као неки идеал и крајњи циљ а сам сам написао да смо у међувремену завршили у говнима са све "стручњацима" који се понашају и делују као да смо и даље у социјализму.

Моја поенте приче је: Господо хтели сте капитализам,ево вам га ал на српски начин где се за свако кречење диже кредит који углавном испари на овај или онај начин. А ако нећете тако,понашајте се у складу са тим наметнутим "идеалом".

Vrh