Šta je novo?

Beton hala

relja":378d62mt je napisao(la):
Kad god čujem da se neko oduševljava ogromnim i svemirskim idejnim projektima za uži centar Beograda, tamo gde im mesto nije, ja prvo pomislim - evo ga još jedan kome je Beograd dosadan ...

Upravo. Ljudima kojima je Oblak tako super, mozemo opusteno da postavimo pitanje - zar vama panorama uzeg centra s kalisom, Sabornom crkvom, itd., koja se vidi sa druge strane reke, nije lepa? Zar niste nikada sedeli na nekom splavu preko puta, pogledali to, i rekli, bas je lep ovaj pogled? (I pomislili, naravno, "jos kad bi malo rascistili ovo uz obalu"). Ja mislim da je odgovor ocigledno ne, cim se oseca potreba da se u sred toga ubaci nekakav spejs-ejdz oblak.

I da (@stf), naravno da ima delova uzeg centra gde spejs-ejdz arhitektura moze bez problema da legne, samo prostor oko beogradske tvrdjave nije jedan od tih delova.

Zašto vas toliko svrbe "ljudi kojima se sviđa Oblak"? I zašto uvek imate potrebu da nam otvarate oči!? Vama se ne sviđa, nama se sviđa. I kraj. Zar je toliko teško prihvatiti da u ovolikom gradu ne moraju svi da misle isto?

Ako imate problem sa "Oblakom" i ne želite da ga vidite kraj Kalemegdana, pišite Đilasu, Vasoviću, Vučiću... Organizujte proteste, skupljajte potpise, stavite hiljadu kišobrana na krov Beton hale kako bi nas odbranili od tmurnih japanskih oblaka, ali nemojte, molim vas, više da trošite energiju na to da nas "koji smo slepi pored očiju, pomodni, i ne volimo svoj grad", izvodite na pravi put.

Unapred zahvalan,
hj

Da jos jednom sumiram svoje vidjenje, pa da se vise ne ponavljam.
Oblak ne umanjuje postojecu lepotu, ali na svoj specifican twisted nacin izaziva znatizelju. Uz malo maste se moze primetiti da prpada celini, jer nicim ne tezi da oduzme karakter okoline, da zakloni druge, da oduzme ljude, da preuredi znacaj drugih vremena... Jednostavno dopunjuje, povezuje, osvezava necim do sada ne tako cesto vidjenim i pomera granice usko shvadjenih prognoziranih resenja.

Homer Jay":25582gv7 je napisao(la):
Zašto vas toliko svrbe "ljudi kojima se sviđa Oblak"? I zašto uvek imate potrebu da nam otvarate oči!? Vama se ne sviđa, nama se sviđa. I kraj. Zar je toliko teško prihvatiti da u ovolikom gradu ne moraju svi da misle isto?

Ako imate problem sa "Oblakom" i ne želite da ga vidite kraj Kalemegdana, pišite Đilasu, Vasoviću, Vučiću... Organizujte proteste, skupljajte potpise, stavite hiljadu kišobrana na krov Beton hale kako bi nas odbranili od tmurnih japanskih oblaka, ali nemojte, molim vas, više da trošite energiju na to da nas "koji smo slepi pored očiju, pomodni, i ne volimo svoj grad", izvodite na pravi put.

Unapred zahvalan,
hj

Зар овде није изнето другачије мишљење? Зашто би ти трошио енергију да га релативизујеш и изводиш друге на прави пут? Зар не мислиш да си мало контрадикторан?

Разумем да је Хазард био напоран и да није био културан, али како ти налазиш разлог за овакву опаску, то не разумем.
Стварно не желим да схватиш ово као сукоб са тобом. Ово је покушај добронамерне критике твог става, којим се отписује другачије виђење.

Стаклена, да се и на тебе осврнем. Машта може свашта... па и да се ужива у не изграђеном Облаку. Лакше ћеш га ти уклопити у машти, него да га ја игноришем и бришем из слике која је у стварности. :)

Nada umire poslednja ;-)
A i da se ne sagradi, dobro je da vam ljudi poput Homera i stf-a otvore oci i sugerisu vam da manje stegnuto gledate na svet. Ma, makar i da vas malo protresu.

Ма то никако. Свако може да научи нешто од свакога, ценим и поменуте, али отварачи за очи :lool:
Надам се да ћемо развијати здраво размишљање, размену, јер мени када неко намеће нешто, не отвара ми очи.
Већ ме тера да размишљам да ли ја њему да затворим исте. ( шала, али поента остаје ) :kafa:
Увек сам волео људе који мисле да могу да протресу и тргну некога. :roll: То су претежно хулигани, они намећу, тресу, убеђени у своју исправност. Они физички слабији, намећу интелектуална правила.

Borčanac, mislim da se nismo razumeli - nemam ja ništa protiv suprostavljenih stavova dok god uvažavamo jedni druge. Problem je što je diskusija sa polja "Oblak je kul/bezveze zbog XY" prerasla u "Kako forumaš X/Y može da voli/ne voli Oblak"... To je, druže, velika razlika.

Iako se meni lično Oblak dopada, rekao sam već i ranije i ne mrzi me da ponovim još jednom - ja zaista razumem ljude kojima se Oblak ne dopada i koji se protive njegovoj izgradnji. Razumem i razloge zašto su protiv Fudžimotovog projekta. Ali ako ja te stavove uvažavam, ne mora da znači da moram i da ih prihvatim.

Ergo, kao što se tebi (i brojnim drugim članovima foruma) Oblak ne dopada iz mnogih razloga, tako se meni dopada. I mislim da je veoma važno, za zdravlje ovog foruma i diskusija na njemu, da pokušamo da imamo to u vidu. Da se razumemo - isto kao što sam protiv toga da se ljubitelji Oblaka a priori kvalifikuju kao "slepci", "pomodarci" i "mrzitelji Beograda", tako sam protiv toga da se protivnici Oblaka etiketiraju kao "zatucani", "retrogardni" i sl.

U krajnjem - u diskusijama na ovom forumu (bar koliko je meni poznato) ne učestvuju donosioci odluka, tj. nosioci funkcija - oni koji bi mogli direktno ili indirektno da prelome da li će se Oblak graditi ili ne. Naravno, ljudi mogu na forumu da formulišu zajednički stav i onda ga kanališu ka nadležnim institucijama (npr. da se nekoliko protivnika Oblaka organizuje na Beobuildu i pokrene zvaničnu inicijativu da se ovaj projekat obustavi), ali smatram da je bespotrebno trošiti i rasipati agresivnu energiju na "pokrštavanje" neistomišljenika.

Ovo je forum - virtuelna kafana - ovde smo da ćaskamo.

Borcanac,
Ne moras ti javno da priznas da ti neko otvara oci, vazno je da ti podsvestno neki koncepti sede u glavi. Umeces ti vec da se menjas.
Kakve veze ovo protresanje ima sa huliganima? To protresanje ima veze sa tim sto vi neki non stop iznosite i predlazete monotone ideje. Pa naravno da ce se monotonija "uklopiti" sa bilo cim.
Ajde ovako da pridjemo temi. Predlozite vi neko resenje koje ste u svetu primetili da bi pristajalo Kalemegdanu, a da nije ujednaceno sa tom ravni, da nije ocigledan nastavak travnate povrsine koja dolazi sa brega, nesto sto se primeti samo po sebi.
Eto, ne mora da bude Oblak.

Ето Хомере све си лепо рекао.
Показао си одређену величину и квалитет већ самим овим уписом. Јако ми је драго да ниси на негативан начин схватио критику. Ако погледаш упис пре твог, видећеш и да је Хазард на тој висини комуницирао, тако да ми је пост после његовог деловао сувишно и контрадикторно.
Мени се Облак не свиђа. Не могу ни да замислим да ће његовим истицањем искочити неки квалитет. А поштујем вољу других, као и на примеру генералштаба, подршку ћу пружити као солидаран чин. Ако већ жеља нека општа за тим постоји, нећу таласати. Слегнем раменима и сложим се, јер сународници, суграђани, су као даља браћа, морају да се поштују и када мислиш да греше, подрже.

Staklena_Wool_nica":2iakmhqn je napisao(la):
Borcanac,
Ne moras ti javno da priznas da ti neko otvara oci, vazno je da ti podsvestno neki koncepti sede u glavi. Umeces ti vec da se menjas.
Kakve veze ovo protresanje ima sa huliganima? To protresanje ima veze sa tim sto vi neki non stop iznosite i predlazete monotone ideje. Pa naravno da ce se monotonija "uklopiti" sa bilo cim.
Ajde ovako da pridjemo temi. Predlozite vi neko resenje koje ste u svetu primetili da bi pristajalo Kalemegdanu, a da nije ujednaceno sa tom ravni, da nije ocigledan nastavak travnate povrsine koja dolazi sa brega, nesto sto se primeti samo po sebi.
Eto, ne mora da bude Oblak.

Прва грешка су ти погрешне претпоставке.
Хулигани имају везе са наметањем, усађивањем нечега, идеја. Да ли баш све мора да ти се објашњава?

Ево да ти предложим једну мање монотону идеју. Скакаоница! Она би морала у комерцијалном делу да има радњу за системе оптерећивања врата који би се издавали. Тај концепт би можда привукао ( осим визуре ) и један део странаца, туриста који би у том прелепом, идејама отвореном Београду, желели да се ослободе свакодневних стега... Травњак не треба, чак би и сметао овом, у принципу сивом, пројекту.
Тако би се симболички истакла сва трагедија која нас сналази, а огледа се и у твојим изразито непристојним и плитким оценама и квалификацијама. Остављам те са твојим лепо упакованим увредама и концептима, уз овај предлог који си инспирисала.

Свакако има наде ако си свесна да неко треба да се мења. Само мислим да ћеш дуго, дуго упирати прстом у погрешне особе. Уместо да кренеш од идеалног кандидата.
Искрено се надам да ово отровно и не утемељено размишљање, може заобићи дивни дух нашег човека.

hazard":8i6uus0u je napisao(la):
Ljudima kojima je Oblak tako super, mozemo opusteno da postavimo pitanje - zar vama panorama uzeg centra s kalisom, Sabornom crkvom, itd., koja se vidi sa druge strane reke, nije lepa?
Опуштено си ми поставио изузетно снисходљиво питање па ћу ти са осмехом одговорити:

Лепа је. :)

И? Шта сад? Јели то сада нека космичка чињеница из које се даље имлицира: "рек`о тата да ништа не дирамо док се он не врне..." ? :wink:

Лепа панорама је таква постала јер су људи на њу додавали из деценије у деценију важне реперне визуелне тачке. Облак је само наставак тог еволутивног процеса изграње града која никада неће престати.

@STF
Po istom tvom principu nastavljanja tog evolutivnog procesa, da li mislis da bi onda Oblak mogao da se postavi u parku izmedju Skupstine i dvorova?

:shock: :shock: :shock:
Pa dobro, nisam ocekivao ovakav odgovor ali postujem tvoje misljenje. :?

Homer Jay":1l88w0zo je napisao(la):

Unapred zahvalan,
hj

Homere, ja priznajem da sam "isao djonom" gore i priznajem da je to zato sto sam bio iznerviran - komentarima Staklene_Woolnice oko toga sta je moderno i napredno, sto se ljudi koji zele svedeno resenje koje ne strci etiketiraju kao nazadni, i sto se diskusija svedeno vs. ekstravagantno svodi na nazadno vs. napredno umesto na ono sto zapravo jeste - razliku u ukusima. Mislim OK, mozda sam prejako reagovao, mozda i relja, ali pre toga su oni koji nisu za oblak predstavljani kao retrogradni, dosadni, nesmeli, stidljivi i nesigurni.

No, cak i da "smanjim ton" - da, mislim da je relja u pravu - ljudima kojima se dopada Oblak je mislim taj deo Beograda na neki nacin - dosadan. Ili onako kako sam ja formulisao - moje misljenje da onaj koji zeli da vidi Oblak na tom mestu ne ceni dovoljno lepotu i celinu tog kraja grada. I kao sto je relja rekao - to je OK. Ne osudjujem to, samo mu se cudim. Niti mislim da je neko takav pomodan ili ne voli svoj grad (naprotiv - siguran sam da npr. stf voli Beograd i da zeli da bude bolji - samo se mi ne slazemo oko merila, tj. oko toga sta je bolje). Za mene je stari deo grada oronula lepotica kojoj treba "generalka", pranje, ciscenje, peglanje, krpljenje, zasivanje i "malo botoksa", tu i tamo neka hirurska rekonstrukcija, a tamo gde sve navedeno ne pomaze poneki novi detalj koji se potpuno uklapa u njen dugogodisnji stajling - a ne potpunu "ful" plasticnu operaciju koja znacajno menja izgled. Pritom, i sa stanovista trosenja novca (i to poreskih obveznika) mi je Oblak sulud, jer postoji toliko drugih lokacija u gradu koje jesu i ruzne i dosadne (i da se sa tim slaze 90% beogradjana) i kojima treba totalna promena izgleda i nova arhitektura i sve sto s tim ide.

stf":1l88w0zo je napisao(la):
Опуштено си ми поставио изузетно снисходљиво питање па ћу ти са осмехом одговорити:

Лепа је. :)

И? Шта сад? Јели то сада нека космичка чињеница из које се даље имлицира: "рек`о тата да ништа не дирамо док се он не врне..." ? :wink:

Лепа панорама је таква постала јер су људи на њу додавали из деценије у деценију важне реперне визуелне тачке. Облак је само наставак тог еволутивног процеса изграње града која никада неће престати.

Nakon tvog odgovora iznad spatiotectu za dvorove - ti ocigledno verujes da tom procesu dogradnje i dopunjavanja nikada ne moze biti kraja, dok ja imam suprotno misljenje - neke celine se jednostavno zaokruze i ne treba im nista dodavati, dok neke skoro pa zaokruzene i treba samo praviti manje zahvate koje upotpunjuju ono sto vec postoji bez da menjaju opsti utisak. Panorama sa Kalisom i Sabornom crkvom i svim tim po meni spada u ovu drugu kategoriju, i Oblak po meni tu nije manje i skladno upotpunjivanje vec nametljivo drasticno menjanje izgleda. Uostalom, i sam si rekao da je nase pred-moderno nasledje malo, i to je jos jedan razlog zbog kog mislim da ne treba u sred tog starog pred-modernog nasledja posadjivati jedan Oblak. Da smo Bec ili Budimpesta mogli bi smo sebi da priusitmo pravljenje kontrasta izmedju novog i starog u nekoj staroj gradskoj cetvrti sa pretezno 19.-vekovnom arhitekturom. No nismo ni jedno ni drugo. No, opet, nakon tvog odgovora o dvorovima mislim da je bespredmetno da o ovim stvarima uopste raspravljamo vise - jednostavno su nam gledista dijametralno suprotna.

Наши ставови проистичу из различитих филозофија али не значи да се не могу приближити квалитетном дискусијом. Међутим, на овој теми квалитетне дискусије готово да није ни било и од самог старта већ је одмах кренуло вређање и игра ђоном једних по другима. Која страна је прва почела више се и не сећам, али чини ми се да је тај начин размене мишљења кренуо од "ретроградне" екипе јер је сама идеја о конкурсу у старту дочекана ђоном - само да се не ремети склад, шта год заправо он представљао у овом случају.

Да ја упростим моју филозофију. Ко је гледао наш анимирани дугометражни филм "Едит и ја" биће му јасни моји ставови. Радња филма се одвија у Београду будућности а аутори фила су у својој машти извели више интервеница у самим "заокруженим и дефинисаним целинама" па и на "заштићеним објектима". Не улазећи у архитектонски квалитет тих маштарија из филма, поента мог става је јасна.

Град се мења и еволуира и нови нараштаји га прилагођавају себи јер он је ту због њих, а не предака који су одавно отишли. И у томе не постоји апсолутно ништа лоше. Град мора да се мења да не би одумро.

Да направим паралелу....

Купили сте стан и планирате реновирање. Кухиња треба цела да се мења, један зид рушимо, другу собу преграђујемо, мењамо паркет, у купатилу плочице, уместо каде уграђујемо туш кабину ... Чекајте, па зашто то радите? Тај стан је дефиницана и заокружена целина. Да ли се стан оставља у изворном облику или ћете га прилагодити себи? Ако то радите са ентеријером, и ако су толики ентеријери станова у старим зградама измењени до непрепознатљивости, зашто и јавни простори не би смели да доживе трансформацију и прилагоде се новим генерацијама Београђана ?

Ко нам је дао за право да зауставимо одређени део града у једној тачки свог развитка и да кажемо: "То је то". Ко сме да каже да је довољно стручан за такву тврдњу? Свака градска целина се дограђује и мења, евлуира, док год не достигне свој лимит и не постане природним а не вештачким наметањем и одлукама - заокружена целина. У заокруженим градским целинама и није могуће направити интервенцију. Сама чињеница да је Облак могућ је доказ да околина Калемегдана није заокружена целина како се то вештачки намеће.

Београд заправо нема ниједну заокружену целину. То је чињеница које се не треба плашити. Београд није Беч. Београд није Будимпешта. Београд је Београд. Ни сам Косанчић није заокружена целина, што значи да садашњи изглед није и коначан. Коначан изглед и заокружена целина ће постати тек када се до краја изгради и дефинише.

Видим да је у Београду (и на форуму) људима жао јер наш град нема целине, дефинисане и заокружене у 19. веку. Почетком 20. И мени је. Али то је Београд. И колико схватам ваше ставове, у замишљено дефинисаним целинама не сме се подићи ништа лепше од објеката који већ постоје да их случајно не би угрозили, јер ето "немамо их довољно". То је по мени страх који нас кочи. Комплекс ниже вредности. Можда тешке речи, али то јесте то. Мада разумем и ваш став да смо ми "авангардисти" такође комплексаши. Малограђани? :)

За крај, представићу илустроваћу приближно разлику у вашем и мом приступу креирању града.

"ретроградно" :
img2145n.jpg

VS

"авангардно"
1153436801_62.49.27.213.jpg

@STF,
Dacu ti primer (bas iz Beograda) slican onom tvom sa stanom sto si dao.

Vise puta sam u Beogradu video ljude koji su kupili kucu iz 30tih, i to veoma lepe primerke sa ornamentikom i freskama.
Kuca naravno stara i oronula, resili su da joj renoviraju fasadu.

Sta su uradili?
Oblozili su celu fasadu sa stiroporom (znaci klasicna demit fasada), prekrili svu ornamentiku i ono sto je predstavljalo neku vrednost na objektu i obojili kucu u neku sljastacu crvenu boju.

Eto, kuca ganz nova, kao da je izgradjena juce!
Mislili su da su uradili nesto lepo, jer po njima su unapredili jedno raspalo stanje a zapravo nisu svesni koliko su upropastili jedan vredan primer moderne arhitekture.

Zasto?
Zato sto nisu znali da cene arhitektonsku vrednost onog sto imaju i zato sto su aplicirali danasnju metodu izolacije na objektu koji ne moze da se tretira na taj nacin, vec mora drugacije.

To je ta evolucija o kojoj govoris ali u pogresnom smeru i naravno da vodi do degradacije okruzenja.

За крај, представићу илустроваћу приближно разлику у вашем и мом приступу креирању града

Зашто овакво поређење'? Зашто банализовати овако битну ствар? Па зар ћемо све свести под "приступ" ?? :notok:

Spatio,

Потпуно си превидео суштину целог мог уписа ... Нисам нигде помињао трансформацију изграђених здања већ попуњавање рупа у урбаном ткиву. Док год постоје рупе у урбаном ткиву, тај део града није формиран и дефинисан. Рецимо, Косанчићев венац неће бити дефинисан докле год не буду изграђене све празне грађевинске парцеле према важећем урбанистичком плану. Не треба, нити се сме, мењати фасада изграђених вредних здања то нико није поменуо.

Нико није рекао да треба ставити демит фасаду на зидове калемегданских бедема, нити да на Деспотову кулу треба ставити ЛЕД екране ...

Babyaardvark,

Како сам ја то банализовао? Врло једноставно сам представио два супродстављена става.

1. Да све ново што се гради, ако већ мора, не треба никако да упада у очи, практично да се не види да је ишта изграђено да не би било лепше и случајно квалитетније од онога што већ постоји.
2. Да када се гради ново треба да буде вредан и квалитетан примерак архитектуре јер ће тако наглашавати једно друго и поштовати једно друго.

stf":11quf8h6 je napisao(la):
Spatio,

Нисам нигде помињао трансформацију изграђених здања већ попуњавање рупа у урбаном ткиву. Док год постоје рупе у урбаном ткиву, тај део града није формиран и дефинисан. Рецимо, Косанчићев венац неће бити дефинисан докле год не буду изграђене све празне грађевинске парцеле према важећем урбанистичком плану. Не треба, нити се сме, мењати фасада изграђених вредних здања то нико није поменуо.

Нико није рекао да треба ставити демит фасаду на зидове калемегданских бедема, нити да на Деспотову кулу треба ставити ЛЕД екране ...

Slazem se sa tobom, treba popuniti sve rupe u urbanom tkivu kako bi bila oformljena celina.

Inace sustina mog primera kuce iz 30tih nije bila u toj demit fasadi ili u prekrivanju kuce vec u tome sto moderni nacin "dogradnje" neceg starog moze ponekad da narusi jednu ambijentalnu celinu ako se ne obavi promisljeno.

stf":21xw2whx je napisao(la):
Купили сте стан и планирате реновирање. Кухиња треба цела да се мења, један зид рушимо, другу собу преграђујемо, мењамо паркет, у купатилу плочице, уместо каде уграђујемо туш кабину ... Чекајте, па зашто то радите? Тај стан је дефиницана и заокружена целина. Да ли се стан оставља у изворном облику или ћете га прилагодити себи? Ако то радите са ентеријером, и ако су толики ентеријери станова у старим зградама измењени до непрепознатљивости, зашто и јавни простори не би смели да доживе трансформацију и прилагоде се новим генерацијама Београђана ?

Paralela, ja mislim, potpuno promasena - tvoj stan je unutrasnjost, niko osim tebe ne mora da ga gleda, niko ne mora da dodje u njega ako nece, zapravo niko i ne sme ako ga ti ne pozoves. To je samo tvoja stvar. Spoljasnjost, s druge strane, je nesto sasvim drugo - to drugi gledaju, to utice kao okruzenje na druge ljude, i najcesce je mnogo duzeg trajanja - uglavnom je mnogo jeftinije preurediti ceo stan nego izmeniti izgled fasade. Uostalom, zato se i na ovom forumu npr. uvek vice protiv zastakljivanja terasa - jer je to proces koji utice na spoljasnjost, i nije vise samo stvar "sta neko radi u svom stanu". Takodje, ne govorimo o tome da li javni prostori smeju da dozive transformaciju. Naravno da smeju. Pricamo o tome da li treba da dozive transformaciju, i koji, i gde, i u kom obimu. Dakle mislim da je jako nevesto ovo predstaviti kao diskusiju statican grad vs. dinamican grad - naravno da grad treba da bude dinamican, da se menja, i da se prilagodjava. Pitanje je sta, gde, i koliko - ovde pricamo o jednoj vrlo specificnoj lokaciji.

Ко нам је дао за право да зауставимо одређени део града у једној тачки свог развитка и да кажемо: "То је то". Ко сме да каже да је довољно стручан за такву тврдњу? Свака градска целина се дограђује и мења, евлуира, док год не достигне свој лимит и не постане природним а не вештачким наметањем и одлукама - заокружена целина. У заокруженим градским целинама и није могуће направити интервенцију. Сама чињеница да је Облак могућ је доказ да околина Калемегдана није заокружена целина како се то вештачки намеће.

Pa cekaj, koliko znam, svetska je praksa i to dugogodisnja da postoji upravo neko ko kaze "ovo vise ne sme da se dira" - dakle, kao sto je neka zgrada pod zastitom pa se njen spoljasnji izgled ne menja, tako moze i ceo kraj grada biti pod zastitom. Suludo mi je tvoje pitanje "ko sme da kaze da je dovoljno strucan za tako nesto" kada sirom sveta postoje u svakom gradu komisije za zastitu istorijskog spomenika i sl., koje su sebe upravo proglasile strucnom da donose bas takve odluke.

Takodje, ne slazem se da postoji "nemogucnost" pravljenja intervencije. Ona uvek postoji. Npr.

Pre:
Museum1.jpeg

Sta je tacno ovde nezaokruzeno, prazno? I onda, posle:

Copyrighted_Image_Reuse_Prohibited_744593.jpg

Dakle intervencije su uvek moguce. Mozemo ovako i da kalemimo staklenim geometrijskim figurama i zgrade po Knezu, pitanje je samo na sta sve to lici posle intervencije.

Dalje, cak i ako neki prostor "vapi" za intervencijom, pitanje je - kakvom? Ja nisam rekao da je taj prostor gde treba da legne Oblak skroz zaokruzen, vec skoro, znaci da mu trebaju manje intervencije.

Видим да је у Београду (и на форуму) људима жао јер наш град нема целине, дефинисане и заокружене у 19. веку. Почетком 20. И мени је. Али то је Београд. И колико схватам ваше ставове, у замишљено дефинисаним целинама не сме се подићи ништа лепше од објеката који већ постоје да их случајно не би угрозили, јер ето "немамо их довољно". То је по мени страх који нас кочи. Комплекс ниже вредности. Можда тешке речи, али то јесте то. Мада разумем и ваш став да смо ми "авангардисти" такође комплексаши. Малограђани? :)

Pa moze se reci da meni i Oblak i Zaha ponekad "mirisu" na kompleks - mora se u centru imati nesto novo, avangardno, strcece, i mora bas u centru jer ko ce to da vidi ako se izgradi recimo na Bezaniji ili Cukarici. Ako cemo vec da se gadjamo kompleksima :) I da, dobro si shvatio - ja mislim da u krajevima grada gde postoji staro nasledje ne treba graditi nista sto ce to nasledje zaseniti. I ne mislim da je to kompleks, ili strah, to je samo zelja za ocuvanjem onoga sto ima i sto je dragoceno i malo. Beograd je jedan veliki moderni grad, zasto zaklanjati ono malo predmodernog sto ima?

Da upotrebim ja jednu paralelu - ako imam bastu, a u cosku te baste neko mnogo lepo cvece koje je zasadila jos moja baba npr., i ako mi se to cvece bas svidja, necu bas u tom cosku bastu zasaditi veliko drvo, koje ce, ma koliko bilo lepo kada poraste, zaseniti to cvece i uciniti da ono vise ne dolazi do izrazaja. Ne, drvo cu posaditi u neki drugi deo baste, gde nema nicega osim trave ili gde ima nekih manje interesantnih biljaka, ili biljaka koje su zakrzljale, itd.

Pazi, razumem ja mlade ljude kao sto si ti, iz struke - vi ste entuzijasti, orni, puni ideja, zelite da ostavite neki vas pecat, pa makar to bile radikalne i smele promene, rusenje postojecih konvencija i tako dalje :) a ja sam skladni konzervativac, kom se svidjaju stvari takve kakve jesu, koji misli da starom delu grada treba samo ciscenje i rekonstrukcija, i onda diskretno i skladno popunjavanje praznina, i ne zelim da mi po tom delu grada, koji smatram najlepsim, neko eksperimentise (s druge strane, ako hocete eksperimentisanje po NBG, Borci, Kaludjerici - samo napred). :)

hazard":vt01u379 je napisao(la):
Paralela, ja mislim, potpuno promasena - tvoj stan je unutrasnjost, niko osim tebe ne mora da ga gleda, niko ne mora da dodje u njega ako nece, zapravo niko i ne sme ako ga ti ne pozoves. To je samo tvoja stvar. Spoljasnjost, s druge strane, je nesto sasvim drugo - to drugi gledaju, to utice kao okruzenje na druge ljude, i najcesce je mnogo duzeg trajanja - uglavnom je mnogo jeftinije preurediti ceo stan nego izmeniti izgled fasade. Uostalom, zato se i na ovom forumu npr. uvek vice protiv zastakljivanja terasa - jer je to proces koji utice na spoljasnjost, i nije vise samo stvar "sta neko radi u svom stanu".

+1 Hazard,
Upravo sam dao primer unakazene kuce iz 30tih sa demit fasadom bas zbog te spoljasnosti i te intervencije koja namece javnom prostoru svoju ruznocu jer je neko hteo da modernizuje to "predmoderno" nasledje.

1. Да све ново што се гради, ако већ мора, не треба никако да упада у очи, практично да се не види да је ишта изграђено да не би било лепше и случајно квалитетније од онога што већ постоји.
2. Да када се гради ново треба да буде вредан и квалитетан примерак архитектуре јер ће тако наглашавати једно друго и поштовати једно друго.

Ја бих направио малу дистинкцију између "упада у очи" и "боде очи". Авангарада је по дефиницији нешто иновативно, нешто испред свог времена,оно што помера границе,али не нешто наметљиво и оно што по сваку цену агресивно нарушава концепт. Никоме не смета микс старог и новог, али постоји нека мера. Па и Баухаус је својевремено био авангарда.
У последње време поприлично путујем, заиста нигде нисам приметио толико наметљив пројекат у старом језгру града, а видео сам много примера где су успешно уклопљено модерно и класично. Мишљења сам да ова локација заиста заслужује пројекат који ће боље нагласити њену вредност од Облака.
А,бар у Београду има локација за авангарду. У савском амфиетару би могао да изникне нови Ciudad de las Artes y las Ciencias.

možete slučaj oblak staviti a/a očigledno je da od toga nema ništa.

Babyaardvark":2vleu8an je napisao(la):
А,бар у Београду има локација за авангарду. У савском амфиетару би могао да изникне нови Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Upravo tako.

Vrh