Šta je novo?

Beton hala

Čudi me da niko nije pokušao da napravi "nastavak" Kalemegdana (ili ja prosto imam specifičan mozak :D) dakle nešto slično tower bridge-u koji bi spojio Kalemegdan sa beton halom i a bude u stilu današnjeg Kališa. :D
Od naših, sviđa mi se Jugov projekat koji je svrš, ložim se na egipatsku mitologiju i tako tek na građevine. Zamisli da si tu stavio i jedan svetionik koji bi u stvari bio neki restoran ili šta već sa nazivom "Aleksandrija" :D

@JohnyBgood
Sve sto si rekao ne stoji, bar sto se tice japanskog projekta. Pre svega, na toj poziciji ne postoji staro urbano tkivo, ono se zavrsava preko puta. To je pre izgradnje BH bila mocvara i blatiste. Znaci, nema narusavanja starog urbanog tkiva.

Pomenuo sam Pariz kao grad kompromisa i interakcije starog i novog ali identicnog kvaliteta i vrednosti. Upravo analiziraj Kulturni centar Zorz Pompidu, koji sam spomenuo. On se u staru urbanu matricu ne uklapa ni regulcionim linijama, ni visinom, ni materijalima, ni pozicijom.... slicanu pricu je imao kao i Ajfel....Parizani su smatrali da mu tu nije mesto, skandal, bla, bla, bla.....
a danas je jedan od najpoznatijih i najposecenijih lokacija u Prizu, rame uz rame sa Versajom, Luvrom ili Ajfelom.

Inace, sa druge strane Kalisa imamo SC. Milan Gale Muskatirovic, koji takodje ne prati urbanu matricu Donjeg Dorcola. I svima je super sto je tu. Znaci, ne moramo do Pariza, mozemo da pogledamo preko brda.

Nije tacno da guta prostor, jer je objekat prozracan, i deluje kao da lebdi, kao sto rece Bulevarac, poput oblaka. Takodje, ima vise pristupa raznim nivoima, mnogo vidikovaca za blejanje, i sve je prilagodjeno invalidima. Takodje, ne zaklanja apsolutno nista.

Prostor ispod je izgradjen potpuno na svim projektima, koje sam video, a to je verovatno, jer je konkursom predvidjeno, koliko se secam 15000 kvadrata prostora i podzemne garaze. Posto je spratnost, zbog vizura, zabranjena, moralo se u sirinu.

Park na tom mestu....pogledaj posecenost Donjeg grada, na Kalemegdanu, koji je prepun raznih stvari. Nije bas popularno mesto za bleju uporedivsi ga sa Gornjim gradom. Kakva bi posecenost parka kod BH, koji predlazes bila? Nikakva, jer je tu pruga, a i ulica, plus tramvajska okretnica. Savrseno mesto za bleju, nema sta.

Zamisli oovo izgradjeno, sa operom preko Save i Zidarevim pesackim mostom koji ih spaja...WOW!!! Beograd konacno na vodi, ali bukvalno.
A, da, Zidar + za most.

Hmmm, Bobur se ne uklapa u gradsko tkivo?! Sreca pa imamo google maps, pa mozemo da vidimo kako se uklapa. Uzeli su jedan od prilicno monotonih gradskih blokova, znaci uklopljeno u ulicnu mrezu. Uklapa se i u linije, jedino su sa jedne strane ostavili mali (za pariske pojmove) pravougaoni trg, a i to je vrlo u duhu urbanog tkiva, pa vecina trgova su pravougaoni blokovi na kojima nista nije izgradjeno. Visinom je slican okolnim blokovima, tako da se i tu uklapa. Odskace jedino materijalima i tretmanom fasade, i unosi po meni jako efektno osvezenje na tom mestu. Ali da li dominira nekom znacajnom/prepoznatljivom vizurom grada? NE. Da li "guta" neki od vaznih/prepoznatljivih objekata? NE. Da li je sagradjen uz samu crkvu Notr Dam, Luvr, Ajfelovu kulu? NE.

Kalemegdan i deo grada uz njega je jedina kakva-takva (a i takva samo relativno kompaktna) istorijska celina koju imamo. Sta ste bre ljudi navalili da bas TU pravite nekakve oblake? I to nad prugom i beton-halom koje ce se mozda obe a sigurno bar jedna uklanjati? Tacno je bolje ne uraditi nista nego ovo. Ostavite za sada taj travnjak, ne jede 'leba. Jasno mi je da su se neki reketasi napalili da maznu par hektara vrhunske lokacije dok mogu ali da mi to odobravamo samo zato sto su nam pokazali nekakvu spiralu koju i tako nemaju nameru da grade?!

A u medjuvremenu pustiti da se kompletiraju ti babini zubi u Karadjordjevor, sto je po temi "fasade" mozda vec i pocelo. Pustiti da vlasnici tog zemljista izgrade objekte koji se uklapaju u te gabarite, pa cemo tek onda moci da prosudjujemo STA bi u taj trougao najbolje leglo. I da, uopste nisam protivnik kreativnosti i ultra-modernosti kao takve, te nove zgrade neka se samo uklope u gabarite, ne moraju uopste da budu imitacija starih, i to cak ne bi ni valjalo. Ali bi bilo lepo da sa starima udju u konverzaciju/interakciju, sto se moze i sa ultra-modernih stanovista.

A oblake pravite negde drugo, moguce da bi to bila super ideja za operu preko puta reke. Prokop sam vec pomenuo, kao i Savski amfiteatar, dajmo malo obzira prema kontekstu. Cak nisam ni protiv radikalnog mesanja novog i starog, ali neka mesta su jednostavno dobra za to a neka uzasna. Po meni bi ovo isod Kalemegdana bilo cisto vizuelno nasilje. Ali kruzni tok oko stare stanice je prirodno mesto gde staro i novo upravo treba da se SUDARE. Na takvom jenom mestu, ja bih rekao samo napred! Uzgred, nisam preterano lud ni za kompleksom Gale Muskatirovic, mada mi nesto ni ne smeta, ali to je druga tema.

POTPUNO SI U PRAVU BULEVARAC UKLANJAM SVOJ POST. Izvainjavam se svima ponele su me emocije.

@JohnyBgood rekao bih da napredujemo, posle izraza pticije, kravlje g***o, dosli smo do spirale,oblaka :kk:
Imam utisak kada bi se taj oblak sazidao na tom mestu, da bi ostao vecna atrakcija. Nazalost na nekom drugom mestu kao sto neki predlazu da
ga stavimo iza neke hale na kraju NBGD, ne bi imao funkciju i nikada ne bi bio atrakcija. Na tom mestu je vidljiv svima i postaje jos jedan prepoznatljiv ukras Beograda (jedinstven za Beograd, barem od kada znam za sebe).
On prvo ima funkcionalnu vrednost, uostalom to je i bila tema konkursa, a ne spustanje na Kalemegdan kroz umetnicku formu.
Sada sto si oni to ponudili, a meni se dopalo, a drugi nisu (barem po meni, nisu ponudili umetnost) mi je samo VELIKI plus zbog samog mesta gde se nalazi, (ne ugrozava nista vise od drugih resenja, naprotiv), vec zato sto je izlozeno svacijem pogledu i skoro ga je nemoguce ne videti, ukoliko posetite Beograd. Uocljiv je ne samo svojom velicinom, nego prvenstveno formom i belom bojom.
Ne bi se stideo da sa nekim ko prvi put dodje u Beograd prosetam Knezom, Kalisem, pa oblakom do reke, pa onda ko zna...
Znam da se nekima ne svidja, tesko mogu da uzivaju i u samom pogledu na ovo delo :( Tu nema pomoci, ne znam kako su Parizani prihvatili neke objekte koji im se u prvom trenutku nisu dopali, Koliko im je vremena trebalo, i kako su shvaili (i da li su) da su ti objekti umetnicka dela, neprocenjive vrednosti ?
Da li je skupo ovo umetnicko spustanje na reku ? Rekao bih da jeste i nije,(ukoliko ga dozivimo i kao umetnicko delo, onda je vrlo jeftino) ne znam koje su proporcije cena izgradje tog i nekog treceg resenja, a to sigurno nije zanemarljivo. Nisam ni primetio da Japansko resenje izgleda ima ceo prostor iznad beton hale ? To su neki lokali ?
Hmm, generalno sam protiv lokala, ali iz ove perspektive, sirine te nekog mobilijara na krovu to nisam ni primetio. Ne znam ni da li su zbilja tu lokali ili sta vec ?
Ne znam, nisam pametan, mozda nista onda, samo da ne naprave neki sabanizam tezak, sa ili bez ugradjivanja svejedno mi je.

JohnyBgood":2fdtni1a je napisao(la):
Hmmm, Bobur se ne uklapa u gradsko tkivo?! Sreca pa imamo google maps, pa mozemo da vidimo kako se uklapa. Uzeli su jedan od prilicno monotonih gradskih blokova, znaci uklopljeno u ulicnu mrezu. Uklapa se i u linije, jedino su sa jedne strane ostavili mali (za pariske pojmove) pravougaoni trg, a i to je vrlo u duhu urbanog tkiva, pa vecina trgova su pravougaoni blokovi na kojima nista nije izgradjeno. Visinom je slican okolnim blokovima, tako da se i tu uklapa. Odskace jedino materijalima i tretmanom fasade, i unosi po meni jako efektno osvezenje na tom mestu. Ali da li dominira nekom znacajnom/prepoznatljivom vizurom grada? NE. Da li "guta" neki od vaznih/prepoznatljivih objekata? NE. Da li je sagradjen uz samu crkvu Notr Dam, Luvr, Ajfelovu kulu? NE.

Kalemegdan i deo grada uz njega je jedina kakva-takva (a i takva samo relativno kompaktna) istorijska celina koju imamo. Sta ste bre ljudi navalili da bas TU pravite nekakve oblake? I to nad prugom i beton-halom koje ce se mozda obe a sigurno bar jedna uklanjati? Tacno je bolje ne uraditi nista nego ovo. Ostavite za sada taj travnjak, ne jede 'leba. Jasno mi je da su se neki reketasi napalili da maznu par hektara vrhunske lokacije dok mogu ali da mi to odobravamo samo zato sto su nam pokazali nekakvu spiralu koju i tako nemaju nameru da grade?!

A u medjuvremenu pustiti da se kompletiraju ti babini zubi u Karadjordjevor, sto je po temi "fasade" mozda vec i pocelo. Pustiti da vlasnici tog zemljista izgrade objekte koji se uklapaju u te gabarite, pa cemo tek onda moci da prosudjujemo STA bi u taj trougao najbolje leglo. I da, uopste nisam protivnik kreativnosti i ultra-modernosti kao takve, te nove zgrade neka se samo uklope u gabarite, ne moraju uopste da budu imitacija starih, i to cak ne bi ni valjalo. Ali bi bilo lepo da sa starima udju u konverzaciju/interakciju, sto se moze i sa ultra-modernih stanovista.

A oblake pravite negde drugo, moguce da bi to bila super ideja za operu preko puta reke. Prokop sam vec pomenuo, kao i Savski amfiteatar, dajmo malo obzira prema kontekstu. Cak nisam ni protiv radikalnog mesanja novog i starog, ali neka mesta su jednostavno dobra za to a neka uzasna. Po meni bi ovo isod Kalemegdana bilo cisto vizuelno nasilje. Ali kruzni tok oko stare stanice je prirodno mesto gde staro i novo upravo treba da se SUDARE. Na takvom jenom mestu, ja bih rekao samo napred! Uzgred, nisam preterano lud ni za kompleksom Gale Muskatirovic, mada mi nesto ni ne smeta, ali to je druga tema.
Да ли у ту компактну калемегданску целину спадају пруга,бетох хала,шупе изнад ње,паркинг изнад,транзитна Карађорђева,коров и шибље на оној падини...? Све то решава,додуше,делимично козметички, овај облак из Јапана. ( срећа па није радијацијски :) )

И тек тада ћемо,по уређену овог простора, моћи да причамо о некој целини. ;)

ПС: Ти увиђаш да се ради о стазама/рампама? Каква црна опера ?

Iako ce i ovo cudo da se izgradi kao sto su i opera, gradska galerija, spomenik drzavnosti na Slaviji, prva linija metroa i sta jos bese...

Ipak mesto zaista trazi resenje za osvezenje i nadajmo se da ce se resenje i naci. Ima pristojnih radova, ali ovaj srbojapanski tandem to svakako nije, posebno ne onaj uzas od grede koja se spusta i izgleda sasvim neskladno sa tim jedinstvenim zelenim grebenom koji ponosno stoji takav kakav je hiljadama godina na tom istom mestu.I kako da nista nije naruseno?

Spustanje sa Savskog setalista moze da se resi velicanstvenim nizovima stepenista i poprecnih staza sa ogradicom, cime bi nastao jos jedan uzbudljiv i lep deo Kalemegdanskog parka.

Kamioni ce prestati da prolaze kada se izgradi most za Borcu, a ostalim vozilima rampa treba da se stavi jos kod mosta, jedino bi tramvaj mogao da poveze okretnice kod Beka i Pristanista.

Plato nad Beton halom bi mogao da se vrtno resi i to je to, jednostavno i jeftino, a sasvim prirodno.

Bulevarac":1iya2zfu je napisao(la):
@JohnyBgood rekao bih da napredujemo, posle izraza pticije, kravlje g***o, dosli smo do spirale,oblaka :kk:
Imam utisak kada bi se taj oblak sazidao na tom mestu, da bi ostao vecna atrakcija. Nazalost na nekom drugom mestu kao sto neki predlazu da
ga stavimo iza neke hale na kraju NBGD, ne bi imao funkciju i nikada ne bi bio atrakcija. Na tom mestu je vidljiv svima i postaje jos jedan prepoznatljiv ukras Beograda (jedinstven za Beograd, barem od kada znam za sebe).
On prvo ima funkcionalnu vrednost, uostalom to je i bila tema konkursa, a ne spustanje na Kalemegdan kroz umetnicku formu.
Sada sto si oni to ponudili, a meni se dopalo, a drugi nisu (barem po meni, nisu ponudili umetnost) mi je samo VELIKI plus zbog samog mesta gde se nalazi, (ne ugrozava nista vise od drugih resenja, naprotiv), vec zato sto je izlozeno svacijem pogledu i skoro ga je nemoguce ne videti, ukoliko posetite Beograd. Uocljiv je ne samo svojom velicinom, nego prvenstveno formom i belom bojom.
Ne bi se stideo da sa nekim ko prvi put dodje u Beograd prosetam Knezom, Kalisem, pa oblakom do reke, pa onda ko zna...
Znam da se nekima ne svidja, tesko mogu da uzivaju i u samom pogledu na ovo delo :( Tu nema pomoci, ne znam kako su Parizani prihvatili neke objekte koji im se u prvom trenutku nisu dopali, Koliko im je vremena trebalo, i kako su shvaili (i da li su) da su ti objekti umetnicka dela, neprocenjive vrednosti ?
Da li je skupo ovo umetnicko spustanje na reku ? Rekao bih da jeste i nije,(ukoliko ga dozivimo i kao umetnicko delo, onda je vrlo jeftino) ne znam koje su proporcije cena izgradje tog i nekog treceg resenja, a to sigurno nije zanemarljivo. Nisam ni primetio da Japansko resenje izgleda ima ceo prostor iznad beton hale ? To su neki lokali ?
Hmm, generalno sam protiv lokala, ali iz ove perspektive, sirine te nekog mobilijara na krovu to nisam ni primetio. Ne znam ni da li su zbilja tu lokali ili sta vec ?
Ne znam, nisam pametan, mozda nista onda, samo da ne naprave neki sabanizam tezak, sa ili bez ugradjivanja svejedno mi je.
Pa sabanizam sledi GARANTOVANO, zasto bi inace usvojili DVA resenja? I to sa potpuno nekompatibilnim stazama. Ja sam UBEDJEN da NEMAJU NAMERU da prave staze koje ce da se izdizu iz vode, sta se bre ljudi primate na te fazone. Plasim se i da pomislim kakav ce hibrid od ta dva da naprave.

A sto se tice ovoga drugog, pa tu bilo sta da stavis bice centralna atrakcija Beograda jer je to stvarno glavna vizura na grad, iz gomile pravaca. A ako je vec tako, onda je to da se o tome odlucuje na osnovu konkursa koji cak i nije o trajnom resenju nego o resenju "dok se ne uklone sine" je jednostavno neozbiljno.

Reketaska posla, s**bi sve i napravi farsu od svega samo da bi se domogao nekog prostora na koje si bacio oko.

Delija":fccvbd3v je napisao(la):
JohnyBgood":fccvbd3v je napisao(la):

Да ли у ту компактну калемегданску целину спадају пруга,бетох хала,шупе изнад ње,паркинг изнад,транзитна Карађорђева,коров и шибље на оној падини...? Све то решава,додуше,делимично козметички, овај облак из Јапана. ( срећа па није радијацијски :) )

И тек тада ћемо,по уређену овог простора, моћи да причамо о некој целини. ;)

ПС: Ти увиђаш да се ради о стазама/рампама? Каква црна опера ?
Parking na krovu beton-hale apsolutno podrzavam, kao i sve privatnike koji su otkrili taj prostor i poceli da uredjuju lokale. NISTA od toga nas ne zakucava u neko trajno lose resenje nego omogucuje da jedan deo grada sa ogromnim potencijalom krene da zivi. Sada ocekujem da se Karadjordjeva, podstaknuta time, najzad polako aktivira i kompletira a kad se to desi, za jedno 10-20 godina kad se digne pruga, onda lepo posteno resiti pitanje beton-hale (da li je uopste zadrzati?) i uredjenja celog tog prostora bez pruge (sto ce omoguciti POSTENO resenje).

Opera je pomenuta u kontekstu da mi neki ultra-moderan oblik sa druge strane reke uopste ne bi smetao, niti bi mi smetao dalje uz reku sa savske strane, ali mi smeta ispod Kalemegdana. Radilo se o stazama, vetrenjacama, ili bilo cemu. Citava poenta svih mojih gornjih diskusija da je besmisleno stalno i svugde zastupati velike inovacije i "sulude" forme, kao ste je besmisleno svuge biti za parkove i fontane, kao sto je besmisleno stalno i svugde nesto uklapati u stare matrice i stilove. Sve ima svoje mesto, i kad opera dodje na red i vidimo neka resenja onda mozemo o njima da diskutujemo, i ako budu neke spirale koje idu u nebo a ne na zemlju to ce mozda dobro da izgleda i nece mi smetati. Naravno da mi ne pada na pamet da ovde diskutujem o obliku buduce opere niti da se zalazem za nekakve staze i rampe, rec je generalnom tipu a i gabaritu oblika, sve se moze citati sa zeljom da se shvati sta zeli da se kaze, kao sto se sve sto se kaze moze bez veze izvrtati...

Elem hajmo da se vratimo na osnovnu ideju ovog konkursa i da razmotirimo o cemu se tu radi. Koliko sam ja shvatio citav smisao konkursa je bio da se uredi beton hala i da se premosti ulica i sine. Ustvari da se poveze Kalemegdan sa beton halom. Elem ono sto ja zakljucujem iz svih datih resenja je da se najmanje obracala paznja na upravo te dve stvari, a narocito ignorisuci cinjenicu da se se jednog dana i ulica i sine mozda ukloniti. Te smo dobili resenja koja se bave iskljucivo pravljenjem nekog objekta koj usput treba da ispuni zahtev spustanja na beton halu. Pritom je revitalizacija beton hale u potpunosti apsordizovana i kao sto je vec receno u prethodnim postovima, bolje da je poruse i pocnu ispocetka, nego da je sminkaju na ovaj nacin. Uz sva ponudjena resenja se provlace neki komercijalni objekti!? Zasto? Ako je beton hala vec pretvorena u neku vrstu komercijalnog objekta, gde je problem da se napravi jednostavna staza sa Kalemegdana do nje? Zar arhitekte vise ne umeju da naprave ni stazu a da nema ducan pored nje? Sve to meni licno baca veliku sumnju na motive ovog konkursa. Druga stvar vidim da se mnogo prica o japanskom resenju kao o nekom umetnickom delu. Postoji ogromna razlika izmedju umetnickog dela i komercijalnog objekta sa stazom. ako smo hteli neko umetnicko resenje onda je nas grad trebao da konsultuje neke od najznacajnijih savremenih umetnika. Ja se definitivno ne bih bunio kada bi se deo iza beton hala, a verovatno i beton hala ocistio i na tom mestu postavljen jedna skulptura Anisha Kapoora. Mozda bih cak pustio i Ai Weiweia da ucestvuje u konacnom resenju( nazlost on sedi u ztvoru, trenutno ). I za kraj nesto sto se zove vizura. Gledajuci od prekoputa reke na mestu gde treba da se nadje to velelepno resenje upravo pocinje jedna od lepsih gradskih vizura. Sada tu vizuru treba da zakloni neki objekat, a 150m uzvodno odatle pocinju objekti koje bi bas trebalo zameniti i pretvoriti u neku prihvatljiviju opticku celinu. Ali za to ne postoji interes. Ne postoji interes uredjivanja te celine i stvaranja jedne nove vizure?! Zasto? Sve to baca veliku sumnju na motive citavog projekta. Za mene je to ne prihvatljivo u potpunosti.

Slažem se. Šta je zapravo bio cilj: rešenje povezivanja Kalemegdana i pristaništa, ili gradnja novog objekta, još jednog "novog simbola Beograda"?

Beograd ne treba da i dalje bude poligon za igranje aritekata. Dovoljno dugo je to bio, pod izgovorom da smo nazadni i zatucani ako ne prihvatimo baš svaku šašavu ideju, i zato danas vidimo porazne rezultate.

Da se ja pitam, a ne pitam se, u samu Beton halu bih ugradio eskalatore na par mesta. Ili u lokalima, ili ispod nadstrešnice, ali iza providnog stakla, i neki most preko ulice koji ne bi narušavao pogled na Kalemegdan već bi se "utapao" u pozadinu. Početna ideja je bila, koliko se sećam, da turisti mogu lako da pređu iz pristaništa do parka i tvrđave. Većina te vrste turista su stariji ljudi i komunikacija treba da bude što jednostavnija i ne treba da bude naporna. I to je sve. Bez lokala, butika, etno šopova, ekskluzivnih kafića i sličnih stvari koje se po pravilu posle par godina pretvore u seljanu.

"Bez lokala, butika, etno šopova, ekskluzivnih kafića i sličnih stvari koje se po pravilu posle par godina pretvore u seljanu.", pa sto bi onda neko isao tamo? da vidi kran? bolje sve srusiti onda.

Plus za Relju.
"Da se ja pitam" :) samo pasarela, naravno sa pristupom za invalide, što jednostavnija i što jeftinija, ionako je kratkog veka.
Meni (kao i mnogima ovde) ovaj konkurs prosto vrišti na lokale ili TC na vr' beton hale...

bg259":1fphxeqm je napisao(la):
"Bez lokala, butika, etno šopova, ekskluzivnih kafića i sličnih stvari koje se po pravilu posle par godina pretvore u seljanu.", pa sto bi onda neko isao tamo? da vidi kran? bolje sve srusiti onda.
Pa zar ideja nije bila napraviti komunikaciju od tačke A (pristanište) do tačke B (Kalemegdan), a ne da se pravi "mesto za izlazak" od Beton hale?

Kad se zanemari osnovni zahtev i počne sa planiranjem tih "kompleksnih multifunkcionalnih centara" ode sve u 3 lepe...

bg259":h96ht988 je napisao(la):
o tome mi ovde i pricamo. cvaj konkurs se izvitoperio i od varijante da se pesacki poveze obala i brdo, i to priveremeno, dok se obala ne osmisli i uredi i tako sama po sebi postane zanimljiva ljudima dosli smo do megastruktura i novih simbola grada . deca u nama se probudila i raspalila se masta pa smo dosli do mostova i hordi turista koje hrle u nas grad. zaboravili smo za cas ovo

slika0692.jpg

a to je prvo sto ce pacijenti plutajucih gerontoloskih centara, tj turisti, vodeti jos dugi niz godina. zamislite sebe da se probudite, izvadite cevcicu iz vene i shatite da ste pristali ovde.. ja bih odmah zvao sestru da mi da morfijum makad do djerdapa. e sad, ako je japanski projekat u stvari nesto sto treba da im skren pogled sa nase bruke mozda bi bilo lakse i jeftinije isprazniti ove kontejnere u umesto udzerica za male pare mogu da se dignu makar frontalni zidovi, kulise, potemkinov beogradski waterfront, zovite to kako god... nesto kao zid izmedju evrope i carstva pacova i kolere

zex, naravno da je zgrada lepa ali da li je to jedino sto ti vidis na ovoj slici sto je vredno kementar? zavidim ti na tvom 3d svetu gde je sve moguce promeniti sa dva klika, shvati me, moja realnost su ovi kontejneri a ne japanci

dobra ti ideja za bilborde, i to bas one iz serijala ocistite srbiju. mozda se penzosi sazale pa uzmu metlu u ruke, taman da se razgibaju pre povratka na bord

Inače, kontejneri iz kojih se preliva djubre i koji blokiraju i onako uzak trotoar su na fotografiji - namerno.
Čudi me da niko nije komentarisao spolju jedinicu klima uređaja na kalkanu.

Razgradjevinar Imamo i resenje i za to :) naravno privremeno :)

Cek, cek,cek...cije li su ono mape na bilbordima :D

kdnx9e.jpg

I jedan ZOOM na vrednog cikicu :) eh...kada bi svi ovako bili jos i vredni :)

2qlwjdx.jpg

Tu su i pre, jedno vreme, stajali neki bilbordi, koliko se sećam.
A zna se ko u ovom gradu drži biznis sa oglašavanjem :D

@ZEX

plus za ovih par klikova, za trud. ja sam se sprdao sa tim kulisama a sto je najgore to bi i u mom svetu moglo da se uradi za jedno preopodne ali ne.. tu se lepo raspise konkurs i miran si dvaes godina a raja nek mlati po forumima da li je bolji japanski il nas, a svetski

razgradjevinar":3l03thxx je napisao(la):
@ZEX

plus za ovih par klikova, za trud. ja sam se sprdao sa tim kulisama a sto je najgore to bi i u mom svetu moglo da se uradi za jedno preopodne ali ne.. tu se lepo raspise konkurs i miran si dvaes godina a raja nek mlati po forumima da li je bolji japanski il nas, a svetski
:laugh:

@ relja - Pravo si pogodio u centar :)

78286564.jpg

sa malim zakasnjenjuem javljam se na konkurs. beton halu tretiram kao tunel sa lokalima pored a akcenat stavljam na pokretanje srpske industrije boje i lakova. bez konsultacije sa podizvodjacima (skelarima i molerima) tesko mi je odrediti cenu kostanja ali krece se izmedju 5 i 10 hiljda evra, u zavisnosti da li bi materijal za kulise dovlacili iz kosutnjaka ili bi posekli par stabala gore u parku,te da li bi stvarno slikali ili lepili foto tapete

Vrh