stf":1tz5wzsa je napisao(la):
...
Relja,
Iz tvog poslednjeg posta se nedvosmisleno može zaključiti da si protivnik Oblaka iz jednog prostog razloga - jer te je strah promene. Kao i velike većine. Generalno, naša sredina ima strah od promena, i najradije je u fazonu da se ništa ne dira, kako god to izgledalo. Tako dolazimo do toga da sa obe strane Kalemegdana decenijama imamo raspale magacine i hale na koje niko nije obraćao pažnju, ali kada te užase treba zameniti nečim novim, to je prosto prestrašno ...
E pa, može, ali to je tvoj zaključak.
Ja bih mogao da zaključim da je tebi Beograd - dosadan.
O kakvoj promeni govoriš? Kao da braniš princip da se kreativnost i "novo" moraju podržavati, šta god se time nudi, a ne suštinu - kako će to da izgleda kada bude završeno.
E po meni, bez uvrede, je to pristup modnih kreatora koji svakom sezonom i svakom novom "kolekcijom" pokušavaju da odu "korak dalje". Ali ovo nisu krice, ovo je identitet Beograda, njegova najveća vrednost.
Imam i ja princip - na brdu na kojem je opstala srednjovekovna tvrđava se ne sme gradi građevina u obliku svemirskog broda.
Da li sam zaostao zbog toga?
I iz nekog neshavtljivog razloga imputiraš da oni kojima smeta Oblak žele da tamo ostanu barake. Pa to zaista nije u redu. Od početka govorimo o tome da je ideja o pasareli mutirala u Obalk zbog nezasitih ambicija, a ti pričaš o barakama koje niko i ne spominje jer se podrazumeva da im tu nije mesto i koje svavako treba već danas ukloniti, bez obzira na pasarleu i Oblak. Zato smo spominjali ulični front Karađorđeve, to ruglo kojim se niko ne bavi, ali to se i na ovoj temi zanemaruje.
Nije u redu.
I poet imamo pozivanje na otpore za Ajfelovu kulu, svaki put kada treba odbraniti nešto suludo.
Ponoviću opet - Ajfelova kula je bila zamišljena kao:
privremeni ojekat, koji je sačuvan
kao demonstrator nove tehnoogije,
kao komercijalni objekat, tako što su komercijalni sadržaji dodati početnoj ideji
i ono što se uvek zaboravlja - Ajfel je u nju uložio
svoj novac. Mnogo svog novca.
Ajfelova kula je veoma jasna, čista, proračunata priča. Ovakve ekstravagancije u svojoj suštini nemaju ništa zajedničko sa Ajfelovom kulom.