Šta je novo?

Beton hala

zidar":3i71mhae je napisao(la):
oss":3i71mhae je napisao(la):
@zidar
Gde si nasao ovaj projekat sa tramvajem?

na mom sajtu 8)

http://www.jugcerovic.com/index.php?/public/sava-gate-center/

Sto se mene tice ja bih vec na prolece poceo sa izgradnjom ovog projekta. Ne samo da izgleda realnije, logicnije , odgovarajuce po obliku itd... vec je verovatno i jeftinije i lakse za izvodjenje (most je, doduse, posebna prica). Jedino bi mozda mogao da doradis bolji prilaz sa tvrdjave, mada cak ni to nije neka kritika, jer je tvrdjava "maksimalno ispostovana". :D

Mislim da i stf (cije misljenje inace jako cenim ovde) vidi da je "spageti monster" izgubio svaki smisao (kao da je ikad postojao), samo se iz licnog principa i tvrdoglavosti drzi svog prvobitnog stava, sto je razumljivo s obzirom na toliko ispisanih redova pro-fujimoto...

Au stf, ti jos uvek bijes bitke na ovu temu. Kao i sa Bekom, sto vise glasova podrske na anketama, konzervativni protivnici su sve vise navalentniji i ljuci.

No, u moje ime ti hvala za logiku i zdrav razum koji odrzavas na forumu (osim po pitanju naplate karata u javnom prevozu naravno).
Posle tvoje date ciste perspektive o ovim objektima, drugo im nista ne preostaje nego da i dalje traze dlaku u jajetu. A kako im ti lepo doskocis, tako oni menjaju zizu interesovanja za druge elemente koje krase ove projekte. Kao sto znamo, invalid nije samo fizicki hendikep i tu pokretne stepenice ne pomazu mnogo. Svaka cast na strpljenju.

ovaj projekat je poresan jer:
pravi preskupu ikonu-soping centar odmah uz vekovnu ikonu beograda.
napravljen je za turiste, zapravo ih sprecava da odu do kalemegdana jer lih zadrzava u trznom centru i namenom i necitljivoscu prostora
gradjani zakoje bi trebalo presvega da se napravi ovaj prstor, prodju prko krova ove fatamorgabe od prvidnih stubocva i gomile rampi.

recite evo iskreno zasto tu bilo ko od vas isao trakom koja nije najbliza? sta cedabude na tim rampama?
citav projekat je carevo novo odelo.

Staklena_Wool_nica":3or8lnh9 je napisao(la):
Kao sto znamo, invalid nije samo fizicki hendikep i tu pokretne stepenice ne pomazu mnogo.

Ovo je potpuno tacno.

Ali trenutno sa cisto tehnicke i bezbednosne tacke gledista Fudzimotov oblak kakav je predstavljen do sad uopste ne ispunjava propise po kojima bi bio pristupacan invalidima i ljudima sa posebnim potrebama.

Danas se javne povrsine projektuju da omogucavaju svima da ih koriste i postoje jasni gradjevisnki standardni koji definisu nacin na koji se to planira.

U Nacrtu budžeta grada Beograda za 2013. godinu stoji sledeće:

10.37.
Изградња центра "Бетон хала" у савском
приобаљу града Београда

2013. - 88,400,000
2014. - 2,332,424,000
2015. - 1,527,120,000

10.79.
Пројекат пешачка веза Пристаниште
(изградња пешачке стазе од Пристаништа
до Калемегдана)

2013. - x
2014. - 19,958,400
2015. - 624,153,600

*iznos je u dinarima

Izvor: Grad Beograd

Sredstva za 2013. su verovatno troškovi pipreme projekta, sumnjam da će početi izgradnju. Ne znam samo zašto su ove dve stavke razdvojene!?

Muka mi je od ovih drugih ali sada molim Boga da Djiki sleti sto pre. Nek se nosi i on i njegovi spageti i bilbordi a i Bus-Plus.

Prosto je neverovatno da se nalazimo u situaciji da imamo obezbedjen budzet za objekat a da imamo los projekat za njega.

Obicno je obrnuto.

spatiotecte":21xxpwwt je napisao(la):
Prosto je neverovatno da se nalazimo u situaciji da imamo obezbedjen budzet za objekat a da imamo los projekat za njega.

Obicno je obrnuto.

Mene to navodi na zakljucak da je tu neko nesto namirisao. Lova do krova.

Mnogo bi radje da se tih 40 milioncica evra iskoriste za smanjenje dugova (bar 5% mosta na Adi plus petlje) a da grad samo uredi 1-2 minimalisticke staze do Kalisa i dalje nista ne dira. I da, neka se uvede neki red po pitanju kako se BH odrzava i kakve intervencije smeju a kakve ne smeju da se rade. A i neko bi mogao da ocisti g*** sa Savskog trga, to je puno jeftinije, korisnije, i vaznije za grad a ide iz istog tog budzeta. A ni Djumrukana ne bi valjda kostala 40 miliona evra a bila bi zesca injekcija Savskoj padini, ako vec neko vec misli da imamo te pare.

Drakche":3ohq75p5 je napisao(la):
Mislim da i stf (cije misljenje inace jako cenim ovde) vidi da je "spageti monster" izgubio svaki smisao (kao da je ikad postojao), samo se iz licnog principa i tvrdoglavosti drzi svog prvobitnog stava, sto je razumljivo s obzirom na toliko ispisanih redova pro-fujimoto...
:D
Уопштено за себе сматрам да нисам тврдоглав, али моје мишљење није закон. :wink:

Нисам ја увидео да је овај пројекат бесмислен него заиста више немам жељу да образлажем детаље пројекта као ђацима првацима у фазону:
"Мома има пушку".

У првом моменту сам нацртао најбржу везу Пристаниште-Калемегдан јер је као "нико не види" а после када сам прочитао тону глупости схватио сам да се нико није потрудио чак ни да погледа планове и да заправо критичари не желе да виде те везе. Не желе да виде 3 (словима три) лифта, од тога 1 иде у ресторан, још два "искучења" са спуштајуће стазе и штошта још...

....што је најлуђе, решења са покретним степеницама критикују чак и неки архитекти који су учествовали на истом конкурсу и предложили - покретне степенице.....
Staklena_Wool_nicae":3ohq75p5 je napisao(la):
Au stf, ti jos uvek bijes bitke na ovu temu
Та чињеница је поразна. Многи истомишљеници су давно одустали од расправе са људима који немају контрааргументе него понављају све време исте само са променом речи у реченици да се стекне утисак да критикују неки нови фактор.
Зашто се ја и даље јављам....па вероватно имам највише баченог времена......када будем имао паметнија посла, ни мене нећете више читати. :)

Sta bi sa argumentom da ovo spiralno Sra#$$%
reba da finasiraju gradjani Beograda iz kase koja ne može da namiri ni nasasušne potrebe grada

stf":3255mwid je napisao(la):
....што је најлуђе, решења са покретним степеницама критикују чак и неки архитекти који су учествовали на истом конкурсу и предложили - покретне степенице.....

Odmah da pojasnim neke stvari posto pricas o meni:

Tacno ima pokretnih stepenica u mom projektu ali one naravno nisu namenjene invalidima i osobama sa posebnim potrebama!
Za njih sam predvideo liftove i pokretnu motorizovanu rampu na pasareli.

Svakako sam vodio racuna u svom resenju da zadovoljim sve propise i standardne u projektovanju. Sto bi svako ko je iole ozbiljan u svojoj struci trebao da radi.

A STF kad si se vec usudio da kritikujes neciji rad, bar proveri da su tvoje kritike tacne i osnovane a ne da izneses netacne podatke zato sto si povrsno pogledao moj rad. :bash: :?

Gradski arhitekta Dejan Vasović dao je intervju za "Ego magazin" i evo šta kaže o Beton hali:

Da li će zaživeti pobednički rad japanskog arhitekta Sou Fujimota na prostoru Beton hale?

Da. U toku je izrada plana detaljne regulacije kako bi se nagrađeno rešenje usaglasilo sa uslovima. Sarađujemo sa arhitektom Sou Fuđimotom na razradi idejnog rešenja i planiramo izradu tehničke dokumentacije po usvajanju plana.

Izvor: Ego magazin

Kako cemo samo efikasno da unistimo i upropastimo Kalemegdan. Stavicemo ga u sendvic izmedju Zahinog svemirskog broda i Fudzimotove spageti nakaze. I jos za to necemo stedeti novce svih gradjana. Svaka nam cast kako se odnosimo prema svom kulturno-istorijskom nasledju. Sa takvim kompleksima i malogradjanskim mentalitetom, tesko da ce nam ikada biti bolje.

Malo off-topic: zna li neko od vas šta se zapravo nalazi u ovoj prilično osvetljenoj belkasto-žućkastoj zgradi na koju pogled nailazi pre austrijske ambasade i Saborne crkve?

0631300_Galerija-fotografija.jpg

Ovi se sami nece zaustaviti, to jedino da se rastera sa vlasti. Da mi je neko rekao pre par godina da cu moliti Boga da SNS i Vucic oteraju ove rekao bi mu da je lud.

"Kako cemo samo efikasno da unistimo i upropastimo Kalemegdan. Stavicemo ga u sendvic izmedju Zahinog svemirskog broda i Fudzimotove spageti nakaze. I jos za to necemo stedeti novce svih gradjana. Svaka nam cast kako se odnosimo prema svom kulturno-istorijskom nasledju. Sa takvim kompleksima i malogradjanskim mentalitetom, tesko da ce nam ikada biti bolje."

Potpis!

boca-ica":1lbj74r0 je napisao(la):
Sta bi sa argumentom da ovo spiralno Sra#$$%
reba da finasiraju gradjani Beograda iz kase koja ne može da namiri ni nasasušne potrebe grada
Одговорено је барем десетак пута. Зато и кажем, да је на све критике више пута одговорено али се и даље потежу једне те исте у недостатку нових.

Ајде и једанаести пут.

Дакле, реч је о профитабилном послу где ће се новац брзо вратити.
1. Уколико град сам изфинасира:
а) убираће приходе од издавања пословног простора чија цена неће бити мала, као што убира приходе од издавања стотине локала по граду које ће морати реституцијом да врати и тиме изгуби део прихода.
б) Паркинг сервис, као општепознати велики профиташ и пуниоц градског буџета ће убирати приходе на 800 паркинг места у подземној гаражи
в) Површине предвиђене за отворене галерије се такође могу лепо наплаћивати онима који желе ту екслузивно да излажу.

2. Уколико буде принцип јавно-приватног партнерства ту је друга прича.

spatiotecte":1lbj74r0 je napisao(la):
Odmah da pojasnim neke stvari posto pricas o meni:

Tacno ima pokretnih stepenica u mom projektu ali one naravno nisu namenjene invalidima i osobama sa posebnim potrebama!
Za njih sam predvideo liftove i pokretnu motorizovanu rampu na pasareli.

Svakako sam vodio racuna u svom resenju da zadovoljim sve propise i standardne u projektovanju. Sto bi svako ko je iole ozbiljan u svojoj struci trebao da radi.
А зашто мислиш да Фуџимото то није испоштовао када је очито да си његов рад овлаш погледао?

spatiotecte":1lbj74r0 je napisao(la):
A STF kad si se vec usudio da kritikujes neciji rad, bar proveri da su tvoje kritike tacne i osnovane a ne da izneses netacne podatke zato sto si povrsno pogledao moj rad..
Ону реченицу сам и написао због тебе, да бих видео реакцију. Значи није ти право да ти неко критикује рад а да га није пажљиво погледао? А зашто онда то исто ти радиш у случају Облака. Изнео си гомилу получињеница и неоснованих критика да је очито да ниси ни гледао планове објекта. Битно је да знаш другима да попујеш.

За твоју информацију, после Фуџимотовог и Зидаревог, ваш план сам најпажљивије погледао. Толико.

Finansirao to grad ili ne, sve ce te pare ispariti. A i (ne)transparentnost svega i u skorijoj istoriji kao i oko ovog projekta ne daje ni malo nade. Na kraju, cemu graditi nesto sto je STETNO i RUZI jednu vaznu lokaciju? Sto se grad uopste petlja u ovakve projekte? Neka se lepo bave ulicama i infrastrukturom a na beton-hali samo propisu sta se i kako moze graditi i odrzavati i gotova prica.

E, ali nece to gospoda, pardon reketasi. Toliko nas spasavaju, "pomazu razvoju", popularisu kojestarije, da evo samo sto nije krenulo da se crkava od gladi. Naravno, od zime se vec uveliko crkava. Nek se nose i oni, i njihova spirala, i maketa Terazija, i je*******eni UMP (OK most ali nekakav prsten, a paralelan autoputu kroz grad?!), i drugi reketaski projekti.

huh kada ce vec jednom da se prevazidje tema "oblak" i nastavi sa realnijim/boljim idejama za beton halu? :(
what a waste of time and space...

kako stoje stvari uspeh bi bio da se nista ne dira.

Relja, to je znači! :mrgreen: Liči na... :shock:

Drakche":i3nr445r je napisao(la):
huh kada ce vec jednom da se prevazidje tema "oblak" i nastavi sa realnijim/boljim idejama za beton halu? :(
what a waste of time and space...

kako stoje stvari uspeh bi bio da se nista ne dira.

Najbolje bi bilo porušiti celu tu haletinu groznu i lepo sagraditi dodatne zidine i šetalište u stilu srednjeg veka i posaditi neki fini drvored. :mrgreen: :gobb: :lol: Da bi čovek imao osećaj da se šeta pored reke, a ne po industrijskoj zoni borskog kombinata.

moze, da bude ko iz trnove ruzice i sedam patuljaka :twisted:

Samo još da nađemo jednog Eugènea Viollet-le-Duca! :laugh:

Svaki mi je projekat ružan. Svaki. Sa svemirskim gnezdima i Zahinim krivuljama, pravi turbofolk. Uopšte ne kapiram tu popaljenost Zahom Hadid, žena drvi jedno te isto već vekovima. Što reče Robert A.M. Stern: Take Zaha Hadid. She has no classical training to my knowledge. Her planning is funny and her shapemaking is weird, but she does it with such élan that she pulls it off. Although a city of Zaha would be a frightening place, and I love Zaha!

(Ma, da, baš je obožava.)

stf":6c5zo6ss je napisao(la):
spatiotecte":6c5zo6ss je napisao(la):
A STF kad si se vec usudio da kritikujes neciji rad, bar proveri da su tvoje kritike tacne i osnovane a ne da izneses netacne podatke zato sto si povrsno pogledao moj rad..
Ону реченицу сам и написао због тебе, да бих видео реакцију. Значи није ти право да ти неко критикује рад а да га није пажљиво погледао? А зашто онда то исто ти радиш у случају Облака. Изнео си гомилу получињеница и неоснованих критика да је очито да ниси ни гледао планове објекта. Битно је да знаш другима да попујеш.

За твоју информацију, после Фуџимотовог и Зидаревог, ваш план сам најпажљивије погледао. Толико.

@stf,
Kazes da sam izneo gomilu polucinjenica i neosnovanih kritika. OK

U ovoj zadnjoj raspravi nisam ulazio u koncept oblaka vec sam iskljucivo pricao o resenju tokova i pristupu invalidima gde po meni ne postoje uslovi da oni koriste rampe oblaka.

I naveo sam ti razloge i argumente TEHNICKE prirode:
-video sam da postoje liftovi (ok to stoji) ali ti liftovi ne omogucavaju da se ide od reke do kalemegdanske terase
-rampe nisu uradjene po propisu za invalide, znas da moraju biti maksimalnog pada 5%, znas takodje da na svakih 10 metara moraju da imaju ravnu platformu minimalne duzine 1.5 metara da se invalid odmori dok se penje ili da se ne surva dok silazi. To znas i sam.
To su svetski standardi! Nisam ih ja izmislio, a oni ne postoje u fudzimoto-ovom projektu zar ne?

Reci mi samo da li se slazes sa mnom oko tih propisa za invalide? Nisi se izjasnio povodom toga.
I kako moze da te ne cudi da rampe budu kontinualnog pada?

Зато што рампе нису континуалног пада. Њихов нагиб није једносмеран, већ се смењује а приликом смењивања нагиба имаш те застајкујуће сегменте. Физички није могуће да се било ко сурва. То се такође јасно види из приложених основа где је облак подељен на "3 нивоа". Да би га јасније сагледао мораш убацити све основе у Фотошоп на један фајл као лејере и онда их наизменично гасиш.

Е, сад, да ли су ти застајкујући моменти на 10 метара није лако закључити јер се коте не виде.

Што се пада тиче, спирале зато и круже, да би се висинска разлика које рампе треба да савладају, гледајући пад, свела на 5%. Да ли је тачно 5% се такође у котама не види, а ја нећу причати напамет.

Заиста је наивно мислити да архитекта светског калибра не одради рампе за инвалиде по стандардима.

Vrh