Šta je novo?

Beton hala

stf":3npom8yi je napisao(la):
Бетон хала је једноставно место одакле треба да почне "спуштање на реке". Природан први корак који се сам намеће. Одатле ће се тај принцип ширити низводно. Једно вуче друго, једно мења следеће. Овај пројекат је почетак ревитализације целог потеза до Бранковог моста, и даље. Е, сад, то што има толико комерцијале је једноставно продукт помахниталог капитализма који је узео маха у целом свету. Да би се објекат изградио, мора и да се исплати. Више се не размиља о непрофитабилном улагању у јавне просторе, нажалост....

cek, cek... prvo, beton hala je na reci i svako dalje spustanje posetilaca na reku rezultirace masovnim davljnjima. beton hala, ovakva kakvu je poznajemo, je u ocima ovog arhitekte, gradskih celinka i zagovornika izgradnje ovog bezobrazluka nista drugo nego obican temelj za novi projekat i nista vise od toga. izgradnjom oblaka beton hala postaje deo proslosti na isti nacin na koji je npr kafana albanija postala palata albanija sa tom razlikom sto joj cak ni ime nece preziveti pa bih te zamolio da razumes da ne postoji projekat beton hala vec projekat fudzimoto oblak koji nema veze sa revitalizacijom nikakvih "poteza do mosta", "spustanjem na reku", "unapredjenjem javnog prostora" vec naprotiv, sa konverzijom javnog prostora u privatni te korupcijom koja ce taj proces da prati.

drugo, pomahnitali kapitalizam je nesto sasvim drugo, ovde se radi o pomahnitalim lopovima. pomahnitali kapitalizam bi iselio hondin servis, pomahnitali kapitalizam bi iskoristio potencijal kosancicevog venca i velikih stepenica, pomahnitali kapitalizam bi sredio postojece lokale u beton hali.. pomahnitali kapitalizam bi znao da je mnogo jeftinije, mnogo isplativije i korisnije te buduce "setace po oblaku" usmeriti u postojece urbano gradsko tkivo na kosancicevom vencu gde je isto tako moguce izgraditi te galerije i lokale i time ubiti dve muve jednim udarcem, revitalizacija citavog gradskog kvarta i bogatija turisticka ponuda i prihod. ja u pomahnitalom kapitalizmu nism video sidnejsku operu usred brazilskih favela, nisam video romvil pored luvra ili londonskog oka, nisam video hondin servis i fontanu di trevi u istom kadru. pomahnitali kapitalizam, gle cuda, kolometar nizvodno ne zeli da gradi pesacke pasarele i galerije nego hotel, stanove i kancelrije i nema potrebe da se samoobmanjujemo kako je oblak nekakva kapitalisticka ideja i vizija jer onak to nije, on je jedan obicni paravan za par odabranih koji ce da ukradu od svih nas i strpaju sebi pare u dzep bez ikakve ideje o nekom opstem dobru i benefitu.

ovo ako prodje bice skandal i sramota drustva u tranziciji i sa kapitalizmom ima veze koliko i josip broz tito

razgradjevinar":qcbwsmhj je napisao(la):
, on je jedan obicni paravan za par odabranih koji ce da ukradu od svih nas i strpaju sebi pare u dzep bez ikakve ideje o nekom opstem dobru i benefitu.

Evo meni su vec ukrali 200 evra a i Zidaru isto toliko. :D
I to x 135.... lele!!!! :shock:

razgradjevinar":11nw3f34 je napisao(la):
stf":11nw3f34 je napisao(la):
Бетон хала је једноставно место одакле треба да почне "спуштање на реке". Природан први корак који се сам намеће. Одатле ће се тај принцип ширити низводно. Једно вуче друго, једно мења следеће. Овај пројекат је почетак ревитализације целог потеза до Бранковог моста, и даље. Е, сад, то што има толико комерцијале је једноставно продукт помахниталог капитализма који је узео маха у целом свету. Да би се објекат изградио, мора и да се исплати. Више се не размиља о непрофитабилном улагању у јавне просторе, нажалост....

cek, cek... prvo, beton hala je na reci i svako dalje spustanje posetilaca na reku rezultirace masovnim davljnjima. beton hala, ovakva kakvu je poznajemo, je u ocima ovog arhitekte, gradskih celinka i zagovornika izgradnje ovog bezobrazluka nista drugo nego obican temelj za novi projekat i nista vise od toga. izgradnjom oblaka beton hala postaje deo proslosti na isti nacin na koji je npr kafana albanija postala palata albanija sa tom razlikom sto joj cak ni ime nece preziveti pa bih te zamolio da razumes da ne postoji projekat beton hala vec projekat fudzimoto oblak koji nema veze sa revitalizacijom nikakvih "poteza do mosta", "spustanjem na reku", "unapredjenjem javnog prostora" vec naprotiv, sa konverzijom javnog prostora u privatni te korupcijom koja ce taj proces da prati.

drugo, pomahnitali kapitalizam je nesto sasvim drugo, ovde se radi o pomahnitalim lopovima. pomahnitali kapitalizam bi iselio hondin servis, pomahnitali kapitalizam bi iskoristio potencijal kosancicevog venca i velikih stepenica, pomahnitali kapitalizam bi sredio postojece lokale u beton hali.. pomahnitali kapitalizam bi znao da je mnogo jeftinije, mnogo isplativije i korisnije te buduce "setace po oblaku" usmeriti u postojece urbano gradsko tkivo na kosancicevom vencu gde je isto tako moguce izgraditi te galerije i lokale i time ubiti dve muve jednim udarcem, revitalizacija citavog gradskog kvarta i bogatija turisticka ponuda i prihod. ja u pomahnitalom kapitalizmu nism video sidnejsku operu usred brazilskih favela, nisam video romvil pored luvra ili londonskog oka, nisam video hondin servis i fontanu di trevi u istom kadru. pomahnitali kapitalizam, gle cuda, kolometar nizvodno ne zeli da gradi pesacke pasarele i galerije nego hotel, stanove i kancelrije i nema potrebe da se samoobmanjujemo kako je oblak nekakva kapitalisticka ideja i vizija jer onak to nije, on je jedan obicni paravan za par odabranih koji ce da ukradu od svih nas i strpaju sebi pare u dzep bez ikakve ideje o nekom opstem dobru i benefitu.

ovo ako prodje bice skandal i sramota drustva u tranziciji i sa kapitalizmom ima veze koliko i josip broz tito

Alal vera!

Kapitalizmu treba samo malo regulative da bude ne samo ne divlji nego vrlo konstruktivan. Da ne mozes da pregradis ulicu kojom se prolazi i javno je dobro. Da ne mozes da sagradis 50-spratnicu na KVu, zato sto bi unistio citav ambijent koji pripada nama svima, ili na beton hali koja je spomenik industrijske arhitekture koji opet pripada svima nama.

Ako je nesto u ovoj zemlji podivljalo onda je to vlast i reketasi na njoj. Ne mogu da cape placeve po KV jer valjda ima zivih naslednika a i neke bi trebalo iseljavati. Ti vlasnici bi profitirali od svoje imovine da zivimo u normalnom drustvu i da KV izgleda onako kako bi trebalo da izgleda. Ali NE, reketasi bi da se omaste samo oni a ceo grad moze da ode u 3 lepe. Ovo se radi iskljucivo zato sto su oni spazili prostor koji se moze capiti, uguraj Miki na mufte neke lokale u javni prostor i super. I naravno da ce da se to deli po istom principu po kome Sutanovac dobija "pasnjak" kod NB.

Ovde nece biti bolje dok ne prestanemo da ih pustamo da nam bacaju pesak u oci sa ovakvim glupostima. Neka srede javne sluzbe (cistoca, policija, skolstvo, zdravstvo) i INFRASTRUKTURU. Nije na vlasti da otvara suvenirnice i lokale jer to moze i treba privatni sektor, kao u svakom normalnom drustvu. Ali jos jedan most na Dunavu, metro, zeleznicki cvor svakako! E ali izlgeda se tu malo teze ugraditi i nesto capiti. Ili su to projekti koji tesko stanu u jedan mandat na vlasti.

Da je sredjen zeleznicki cvor i napravljen jos jedan most na Dunavu, odavno bi se Karadjordjeva sama sredila. Jedino sto treba je da vlast sve graditelje natera da postuju UP i neke osnovne norme i gabarite koje treba zadati. E ali kako bi onda oni nesto muljali i otimali? Treba uvek ostaviti mogucnost da nekim je*******enim Katarcima ili Miskovicima prodas pravo da uniste nesto (naravno, nase zajednicko, jer to je "Alajbegova slama" za njih), ne bi li se partokratije malo nahranile.

razgradjevinar":2h9p2pqh je napisao(la):
ovo ako prodje bice skandal i sramota drustva u tranziciji i sa kapitalizmom ima veze koliko i josip broz tito[/b]
Скренућу с теме али ћопави загорац је имао везе са капитализмом колико и с комунизмом. Монархиста у оделу комунисте. :wink:

spatiotecte":1ufqgllx je napisao(la):

Da se razumemo, niko meni nista nije ukrao, znam ja kako se kod nas konkursi odvijaju :grand: i koliko unapred se zna ko ce dobiti premiju (tako je bilo i sada, vecina ozbiljnih domacih biroa nije ni radila konkurs zbog izvesne dojave).

Sumanuti parking, koji je btw bio jedini precizno definisani deo projekta sa zahtevima za X parking mesta, N autobuskih, manevarski prostor itd, nisam ni resavao niti predao planove vec sam samo u preseku napisao "parking: X mesta" i stavio par automobila i autobusa iz profila.

Ja sam svesno odvojio radno vreme i platio 200€ da bi moj rad bio izlozen na Kalemegdanu (sto je bilo obecano u konkursnoj dokumentaciji) i da ideja o pesackom mostu bude zvanicno objavljena. Mislim da se isplatilo.

To se zove investicija u buducnost :)

Svideće se vama BetonhaRa na kraju :D

tumblr_m1ka1j8Dzr1qapqhf.gif

@ razgrađevinar

уф.....

..... пост ти је тако конфузан са набацаним мислима.....

Плато на Гроњем граду изнад Бетон хале је место са највећом фреквенцијом људи који гледају реку, али да би дошли до ње треба или да падну под шлепер, или да остану размазани брисачима на шоферци неког ђипа, или да изломе ноге покушавајући да набоду неку козју стазу до Војводе Бојовића, са надом да неће налетети на неког мутираног пацова......

.....какве везе има што је Бетон хала као објекат на реци, када долазак до ње изискује герилску борбу за живот?

О Великм степеница нећу ни да причам...онај пролаз, мало шири од слепог црева са нагибом опасним и по младе тинејџере а камоли старије једноставно је срамотно назвати пешачком конекцијом.

Ово је и најкраћи пут за долазак до Небојшине куле, или кеја, па је то и разлог зашто сам рекао да овакав пројекат значи и за развој обала и узводно и низводно. Ко то не види, он не жели да види, и то је све.

Облаком се тренутно неприступачна и огромна површина претвара у јавни простор, а не приватан, и инсистирање на томе је једноставно прекардашило. Да ће на конкурсима за локале да се неко угради, хоће, али се превиђа толики јавни простор, који никада није био доступан грађанима...никада
....да ће помахнитали политичари да се уграде....хоће, али ће и грађани добити поприлично, што је нешто потпуно ново за нашу средину.

Еквивалент овоме је Беко. Изградња Бека ће ослободити огромну површину која је под опсадом ЗОО врта у Јавни простор То је и највећа корист од Бека, који са спуштањем на реке нема апсолутно никакве везе нити користи. Облак је по том питању неупоредиво кориснији од Беко комплекса, који је приватан, за разлику од Облака, који ће бити јавни.

zidar":1bpsexg8 je napisao(la):
spatiotecte":1bpsexg8 je napisao(la):

Da se razumemo, niko meni nista nije ukrao, znam ja kako se kod nas konkursi odvijaju :grand: i koliko unapred se zna ko ce dobiti premiju (tako je bilo i sada, vecina ozbiljnih domacih biroa nije ni radila konkurs zbog izvesne dojave).

Ja to ipak smatram kradjom jer ako se unapred zna koce da pobedi, onda nijedan kandidat nema sansu da ocekuje bilo sta od svog rada. Kao sto kazes jedina satisfakcija koju covek onda moze da ima je da vidi svoj rad izlozen na kraju konkursa.

A i mene je zacudilo sto nije bilo domacih biro-a medju ucesnicima, oni su vec znali da bi samo gubili vreme.
Ja sam ucestvovao jer mi se dopala tematika i zbog toga sto sam se nadao da ipak nece biti malverzacija jer je u pitanju veliki medjunarodni konkurs ali eto ispostavilo se drugacije, bolje da su odmah dali posao svojim ljudima umesto sto su napravili konkurs.
U takvim radnjama, nazalost, arhitektura gubi svaki svoj smisao, jer je samo poenta da se neki licni interesi sprovedu kao regularni kroz jedno namesteno takmicenje.

stf":33368u2b je napisao(la):
@ razgrađevinar

уф.....

..... пост ти је тако конфузан са набацаним мислима.....

Плато на Гроњем граду изнад Бетон хале је место са највећом фреквенцијом људи који гледају реку, али да би дошли до ње треба или да падну под шлепер, или да остану размазани брисачима на шоферци неког ђипа, или да изломе ноге покушавајући да набоду неку козју стазу до Војводе Бојовића, са надом да неће налетети на неког мутираног пацова......

ja na ovo gledam malo drugacije. iz iskustva znam da nizbrdo nije problem. nebrojeno puta sam sa platoa kod pobednika sisao na reku dok je jedini pokusaj da taj put predjem u suprotnom pravcu zavrsio negde kod barutane. da li mislis da ce japanske pasarele na neki do sad nepoznat nacin resiti problem gravitacije i omoguciti uspon na kalemegdanski greben iznemoglim nemackim penzosima koji sidju sa broda ili nekom bracnom paru sa detotom u kolicima i sl. spomenuo si velike stepenice..zasto on ne bi bile pokretne (elektricne) u smeru ka gore, to ne bi bilo nikakvo inzinjersko cudo a garantujem ti da bi na greben dovele mnogo vise setaca sa reke nego nekakve kruzne pasarele koje bi ili bile strme ili predugacke.

te kozije staze koje spominjes su pune istorije i zamisli kada bi tu i tamo obelezili pojedina mesta, izgradili par odgovarajucih kulisa (maketa) poput onih terazija kod buvljaka, omogucili prolaznicima da cuju i vide neki audio/video zapis vezan za konkretno mesto ili dogadjaj... ajde mi ti reci kada bi mogao da biras da prodjes PREKO donjeg grada japanskom pasarelom ili KROZ donji grad koji ima neki turistickii sadrzaj i ponudu, sta bi ti izabrao? znaci pitam te, put uzbrdo kroz ambijetalnu celinu KV te put nizbrdo kroz istoriju donjeg grada ili uzbrdo/nizbrdo oblakom, preko i mimo svega toga? sto se tice bulevara jedna pasarela u duzini od 20m i 50k evra resila bi i taj problem na isit nacin kao i ovo japansko cudo od 25 miliona, zar ne?

.....какве везе има што је Бетон хала као објекат на реци, када долазак до ње изискује герилску борбу за живот?

ne razmem, dodjem kolima, dodjem tramvajem, dodjem peske, dodjem camcem.. jedino bi bilo opasno da sletim tu nekim avionom
О Великм степеница нећу ни да причам...онај пролаз, мало шири од слепог црева са нагибом опасним и по младе тинејџере а камоли старије једноставно је срамотно назвати пешачком конекцијом.
pitao sam gore..oce li u oblak biti ugradjena neka antigravitaciona masina ili ce pasarele biti dugacke nekih 2-3 kilometra sto bi uspon(nagib) ucinilo lakim i nekom ko nije olimpijski kandidat?

Ово је и најкраћи пут за долазак до Небојшине куле, или кеја, па је то и разлог зашто сам рекао да овакав пројекат значи и за развој обала и узводно и низводно. Ко то не види, он не жели да види, и то је све.

najblizi put od beton hale do kule ide obalom, najblizi put od pobednika do kule ide stepenicama, zaista ne razumem kako ce oblak najkracim putem povezati kulu, pobednika i beton halu

Облаком се тренутно неприступачна и огромна површина претвара у јавни простор, а не приватан, и инсистирање на томе је једноставно прекардашило. Да ће на конкурсима за локале да се неко угради, хоће, али се превиђа толики јавни простор, који никада није био доступан грађанима...никада
....да ће помахнитали политичари да се уграде....хоће, али ће и грађани добити поприлично, што је нешто потпуно ново за нашу средину.

isto ne razumem, koji ce to javni prostor trenutno nedustupan biti dostupan? javni vazduh iznad donjeg grada?

Еквивалент овоме је Беко. Изградња Бека ће ослободити огромну површину која је под опсадом ЗОО врта у Јавни простор То је и највећа корист од Бека, који са спуштањем на реке нема апсолутно никакве везе нити користи. Облак је по том питању неупоредиво кориснији од Беко комплекса, који је приватан, за разлику од Облака, који ће бити јавни.

beko ce osloboditi zoo vrt? mozda ce malo ubrzati taj proces ali realno zoo leti odatle i sa bekom i bez beka jer je takav plan. na temi o beku pisali smo i pricali o tome koliko ce sredjivanje celog bloka i bilo kakva izgradnja tamo dovesti novih ljudi na 50m od reke. javni prostor... podsecam te da ce izgradnjom beka prostor koji je trenutno ogradjen i devastiran i nedostupan postati dostupan SVAKOME, ne samo zaposlenima i stanarima, na isit nacin na koji je npr belvil jednu livadu na novom beogradu "otovrio" ne samo stanarima ili kupcima u delti nego i tebi i meni.

a za konfuzne misli zasluzan je konfuzan zivot..izvini :)

spatiotecte":1be34bl2 je napisao(la):
razgradjevinar":1be34bl2 je napisao(la):
, on je jedan obicni paravan za par odabranih koji ce da ukradu od svih nas i strpaju sebi pare u dzep bez ikakve ideje o nekom opstem dobru i benefitu.

Ih 200 evra 8)

Dobio si najbolju izlozbenu lokaciju u gradu, i to je nesto :wink:

zexland":102715oy je napisao(la):
spatiotecte":102715oy je napisao(la):
razgradjevinar":102715oy je napisao(la):

Ih 200 evra 8)

Dobio si najbolju izlozbenu lokaciju u gradu, i to je nesto :wink:

Hehe, ma ne zalim sto sam dao 200 evra, samo kazem da ako namestaju konkurse to je vec pljacka. :)
Ali dobro ipak smo dobili izlozbu na lepoj lokaciji, tacno je. :vops:

Rezultati Zrenjaninskih konkursnih Muljazima su porazavajuci
svi su oslobodjeni , samo jedanom je dokazano primanje mita

U Bgdu se drze gesla ,,mani se coravog posla,, pa ni taj jedan Muljazim nikada ne bi bioni optuzen
coravost je osobina slepaca ,ocigledano komisija je sastavljena od imena koja ce u istoriji ubrban. Bgda biti sinonim za slepce
na zalost uz takvo opste geslo, jos dugo ce nesmetano da hara Beogradom

@ Razgrađevinar

- када говорим о козјим стазама, не мислим на Доњи град неко на оне стазе које воде од платоа до Бетох хеле између жбуња пуног ђубрета и излазе без икаквог упозорења директно на Булевар Војводе Бојовића који узгред, нема ни тротоар. Ако оне имају историју, ја се извињавам. Мени изгледају као оне етно стазе по Сирогојну. Да се разумемо, ја их овакве готивим, али јако ретко користим, јер воде у нигде.
- Велике степенице, и кад би биле покретне личиле би на оне код Вуковог споменика, које су потпуно неупотребљиве за било каква колица, али да може, може, и што да не.
- О пасарели за 50 евра не бих трошио речи. Пасареле ала Радиофар поред Калемегдана су увреда, а било каква дизајнирана пасарела би коштала мало више од 50 евра, али да може јефтиније, може. Уосталом и ја сам сам предложио брже, јефтиније и готивније решење: Купити 2 ЦАФ тромодулна трамваја за 3 мил. евра и увести линију 1: Пристаниште-Беко и решени сви проблеми.
- Када говоримо о јапанском решењу, стазе својом спиралном формом анулирају и ублажавају тај пар, те их је могуће користити и колицима, али у том случају имаш дугачак пут, али интересантан. Уколико ти се жури, пасареле су спојене и покретним степеницама, и лифтовима, и све то је лепо нацртано у пројекту и најновијим рендерима, које се нико није ни потпудио да погледа , а камоли анализира.
- Када говоримо о јавном простору, узми Гугл сателит па види колика површина је тренутно недоступна грађанима, и колики трг ће се добити, и колико зеленила више, тј. нови парк.
- Беко такође отвара јавни простор у виду централног коридора, слажем се, али та конекција се завршава Дунавском, која ће бити 3+3 плус пругом и одвратним пацовским подвожњаком, и због тога сам рекао да његов утицај на "силазак на реке" и није најуспешнији.
razgradjevinar":1au8u2xb je napisao(la):
a za konfuzne misli zasluzan je konfuzan zivot..izvini :)
:D :kk:

ok, razlicito gledamo i vrednujemo pojedine detalje vezane za ovaj projekat i tu ce tesko doci do promene. ja znam koliko mi je odvratna i sama ideja o izgradnji oblaka na ovm mestu i znam da nikad necu prihvatiti niti jedan argument za izgradju, kapiram da si ti u istom fazonu ali sa druge strane "barikade"

samo jedna napomene.. nisam rekao pasarela od 50e nego od 50k evra (hijada). za 50 evra ne moze da se napravi ni most u ustima a ne preko ulice. na kraju, nije bitna bas tacna suma vec cinjenica da se bulevar moze premostiti i bez trznog centra.

Nisam do sada video ovaj render sa Brankovog mosta. Tesko mi je da pronadjem reci kojima bih opisao koliko sam zgrozen ovakvim odnosom prema nasim spomenicima kulture i najvrednijem gradskom ambijentu. Ovo miksovanje starog i novog je promasaj epskih razmera i time se cini nepovratna steta kompleksu beogradske tvrdjave. Beograd objektivno nije lep grad, ali eto nekim cudnim spletom okolnosti dobili smo takav biser kao sto je Kalemegdan, a projektima Beko i Oblak se taj kraj menja do neprepoznatljivosti sto mislim da je nedopustivo. Svestan sam ja da je obican covek nemocan da zaustavi pljacku i korupciju nevidjenih razmera, koja je uzela maha na ovim prostorima, ali ovim poslednjim potezima gradska vlast definitivno gubi moju podrsku i simpatije, koje je imala do skoro. Prelazim u opoziciju :)

Druže Crni, izvinite, ali moram!

Black":20qzurma je napisao(la):
Nisam do sada video ovaj render sa Brankovog mosta. Tesko mi je da pronadjem reci kojima bih opisao koliko sam zgrozen ovakvim odnosom prema nasim spomenicima kulture i najvrednijem gradskom ambijentu. Ovo miksovanje starog i novog je promasaj epskih razmera i time se cini nepovratna steta kompleksu beogradske tvrdjave. Beograd objektivno nije lep grad, ali eto nekim cudnim spletom okolnosti dobili smo takav biser kao sto je Kalemegdan, a projektima Beko i Oblak se taj kraj menja do neprepoznatljivosti sto mislim da je nedopustivo. Svestan sam ja da je obican covek nemocan da zaustavi pljacku i korupciju nevidjenih razmera, koja je uzela maha na ovim prostorima, ali ovim poslednjim potezima gradska vlast definitivno gubi moju podrsku i simpatije, koje je imala do skoro. Prelazim u opoziciju :)

Čemu afektacija!? Napisao si jedan dugačak post nabijen emocijama i teškim optužbama, ali ne navodeći valjane argumente zašto je Fudžimotov projekat baš toliko loš!

Priznajem da su teske reci, ali kad se osvrnes oko sebe i pogledas u kakvom drustvu zivimo, zar mislis da je takva reakcija preterana, a optuzbe neosnovane? Kada sam spomenuo "pljacku i korupciju nevidjenih razmera" govorio sam generalno o stanju u nasem drustvu. Da li takvu tvrdnju bilo ko moze da ospori?

A sto se ovog projekta konkretno tice, vec je dovoljno reci bilo o sumnjivim okolnostima pod kojima je izveden konkurs. Nemam nikakva konkretna saznanja na tu temu ali nije mi van pameti da je bilo namestanja. Zar bi to bilo koga iznenadilo u danasnje vreme? Sta dobro moze da nastane na tako trulim osnovama? Ja nisam u tim vodama, ali moja devojka je arhitekta, i znam kakva atmosfera vlada u tim krugovima kada se radi o konkursima, nagradama, urbanistickim planovima, dozvolama.. Jednostavno, odavno imam osecaj da se nista ne radi zbog opsteg dobra, nego samo zbog interesa pojedinaca, i zato moram da sumnjam u sve.

Vec sam u vise navrata kritikovao Beko i Oblak, i naveo razloge zasto mislim da se radi o projektima koji su neprimereni lokaciji i ambijentu. Mozda sam konzervativan, ali mislim da u tako vrednom prirodno-istorijskom ambijentu, koji dokazano funkcionise, ne treba rizikovati sa nekim dramaticnim izmenama. Naravno da ne mislim da treba sve konzervirati (zajedno sa supama i barakama), nego da bi suptilne intervencije bile mnogo primerenije.

I pored najbolje volje, ne mogu da vidim bilo kakvu svrhu ovakvog projekta, osim komercijalnog interesa. Zar su parkinzi i 20 000 kvm komercijalnog prostora jedini nacin da se kej poveze sa tvrdjavom? Da li je arhitektonska vrednost projekta tolika da ce svojim postojanjem znacajno unaprediti panoramu grada? Da li je ovo uopste deo grada koji je potrebno unapredjivati?

Ono što nikada nisam sporio u vezi sa "Oblakom" je da je u pitanju jedan vrlo kontroverzan projekat i razumem zašto ti se ne dopada. Samo bih voleo da se diskusija vodi u malo opuštenijem tonu - jer ako kažeš da je u pitanju npr. "lopovluk neviđenih razmera", ispada da mi kojima se projekat dopada podržavamo lopovluk. Na jednoj drugoj temi je neko napisao nešto u fazonu "svima kojima je Beograd u srcu su protiv ovog projekta". Šta to znači - da onima koji su za taj projekat Beograd nije u srcu!?

Mi možemo da se ne slažemo oko nekih projekata, a da istovremeno podjednako volimo naš grad. Jednostavno, normalno je da imamo različite vizije njegovog razvoja. Meni je "Oblak" baš kul, ali razumem da se takva intervencija neposredno uz tvrđavu nekome gadi - kao što razumem da svi ljudi ne vole istu muziku ili filmove kao ja.

Što se samog oblaka tiče, zanemarimo na trenutak njegov dizajn i pozabavimo se njegovom funkcijom. U ovom delu se slažem sa Stfom - "Oblak" je prvenstveno objekat javne namene, pa tek onda komercijalni prostor. I takođe se slažem sa konstatacijom da bi ovaj projekat, ukoliko bude realizovan, bila najveća investicija u neki javni prostor u Beogradu još od rekonstrukcije Knez Mihailove ulice.

27_9.jpg

Na ovoj slici se dobro vidi šta je tačno Fudžimoto imao na umu :)

razgradjevinar":8b1og852 je napisao(la):
ja znam koliko mi je odvratna i sama ideja o izgradnji oblaka na ovm mestu i znam da nikad necu prihvatiti niti jedan argument za izgradju, kapiram da si ti u istom fazonu ali sa druge strane "barikade"
Е, ту се разликујемо. Ја нисам у истом фазону. Као што би теби евентуална неизградња овог објекта представљала сатисфакцију, тако мени евентулана изградња не преставља. Ако се не изгради, оке, ако се изгради, опет оке.

Само не волим толику количину неоправдане негације и покушаја да се све у вези пројекта омаловажи до бизарних граница, јер, Хомер је лепо сажео:

Homer Jay":8b1og852 je napisao(la):
da bi ovaj projekat, ukoliko bude realizovan, bila najveća investicija u neki javni prostor u Beogradu još od rekonstrukcije Knez Mihailove ulice.

И то је истина која се не може побити.

Највећи парадокс дискусије је што овај пројекат трпи најжешће критике управо од екипе која се најгласније залаже за јавне просторе. Такође, та екипа често превиђа да јавне просторе чине људи, који на њих дођу због дешавања, а та дешавања омогућава комерцијала, коју опет најжешће критикују.....

.....дискусија је тотално лудило од почетка. :lol:

Vrh