relja":1yae2hpn je napisao(la):
"Trougao" je nastao prirodnim putem, nije bilo drugog načina da se kočijama i zapregama savlada uspon od Save do gradskog jezgra. Ni danas nema drugog načina, stoga će ulice ostati, pa tako i oblik "trouglastog bloka".
Ja nisam primetio da tih nekoliko zgrada zaklanjaju pogled. Odakle i kome?
Slazem se, pre par dana sam prosao tuda i zgrada na cosku (predratna moderna) prema samom Kalisu mi je bas lepa, samo srediti fasadu. Stracare zameniti novim zgradama koje po meni treba da budu jasno ovovremenske ali da se ne uguravaju ogromni volumeni i ne natkriljuju postojece lepe stare zgrade i to bi bilo TO. Znaci glavni problem je kontrolisati prirodnu alavost investitora, a nekakvo rusenje ovog bloka je jednostavno fantazija iz ekonomskih razloga. A tako je bilo i u doba komunizma jer ni tada stanovi za izmestanje nikome nisu padali sa neba nego je drustvo moralo da ih plati, pa nam zato iz tog perioda uz lepo osmisljen Novi Beograd i Cerak-Vinograde ostadose i gomile udzerica ali i neplanski gradjenih divljih naselja.
Sto se tice beton-hale, njena vrednost je i istorijska i ambijentalna, ona jednostavno cuva uspomenu na namenu tog prostora i nacin zivota i ekonomsku aktivnost koja je isla sa njom. Iz istih razloga se stare pristanisne zgrade cuvaju i u Londonu, Kopenhagenu i drugde. Ne kazem da nije legitimno cuvati nesto zato sto je lepo ali je po meni cak legitimnije cuvati nesto zato sto je DOKUMENT ili nekakvo nasledje. Ukusi i misljenja o tome sta je vredno ili lepo se menjaju (mozda sporo ali se ipak menjaju) ali to da je nesto negde stajalo i cuva uspomenu o jednom vremenu je u sustini puno objektivnija kategorija, i svakako nesto sto se moze i da sacuvati za buduce generacije. Uzimanje sebi prava da se previse prepravlja ili ne daj Boze rusi bez neke ogromne potrebe (eto, JG, drugi nisu imali pojma sta tu "treba" a mi se nasli pametni da to "sredimo") je cista arogancija i primitivizam.
Zato sam za sto manju intervenciju na beton-hali (ultra-minimalisticka spirala sa 2 staze ka Kalisu i 2 dole) i ocuvanje svih zgrada koje nisu trosne (pa se tako i daju sacuvati) i predstavljaju nekakvu "namernu arhitekturu" a ostatak popuniti na nacin koji je nas/ovovremenski ali da to ipak bude sa postovanjem (volumenski i visinski) onoga sto je okolo a doslo je tu pre nas. Znaci pre svega kontinuitet, ovde ne gradimo nego dogradjujemo grad, dodajuci nesto svoje, oplemenjujuci CELINU u kojoj je to sto mi radimo samo jedan od delova (koji ni ne treba da ima ambiciju da zaseni sve drugo), a u konverzaciji sa prosloscu i bez nekih grotesknih iluzija o revolucijama, skokovima unapred, itd. Mesta za takvu hrabrost i eksperimente (potpuno neizgradjenih a i konteksta koji bi podneli vise hrabrosti, kao sto je recimo Novi Beograd), hvala Bogu, ima toliko da o tome ne vredi trositi reci.
PS Nisu mi jasne ove ostrascene diskusije o "liku i delu Jovina". Zar nije moguce, zapravo verovatno, da su neke stvari koje je uradio (ili hteo da uradi) bile super a druge jako lose?
PPS Jasno mi je da se uvek moze naci neko pametan ko ce da kaze "pa i udzerice su dokument o proslosti i po tvom rezonu ih treba cuvati". Tu je moj odgovor da mi imamo toliko toga i da bi zaista trebalo sacuvati par ulicica sa udzericama (Dorcol, Skadarlija?) kao uspomenu na to vreme. Ali sam za to da se Karadjordjeva kompletira po matrici po kojoj je krenula - kao elitna ulica u gradu sa lepim visespratnicama. Samo bih voleo da neko ako ima postira detaljnije slike Djumurkane itd. i da se rekonstruise ono sto se moze i ima smisla i arhitektonski i urbanisticki i ekonomski.