Šta je novo?

Beton hala

Da na trecu po redu sam mislio i meni deluje nemoguce...

Feanor":33qatq1z je napisao(la):
Au covece ja pomislio da je 19. vek... Nije mi jasno kako je Zemun onako 'mali' tj. ni ne vidi se... A to sto nema vegetacije na NBG mi je fascinantno... Ratno ostrvo takodje golo...

GOJE":33qatq1z je napisao(la):
Da, Đumrukana sa prve slike iz XIX veka je fantastična. Sve ostale slike odaju utisak zgrade koja baš i ne zavređuje obnovu.

@relja,

Nemoguće da je slika iz 1944. Pretpostavljam da je Feanor mislio na 3. sliku po redu, i pretpostavljam da je iz XIX veka....

Nismo se razumeli, ja sam mislio na fotografiju na kojoj se vide stubovi Mosta kralja Aleksandra.

Fotografija padine na kojoj je nastala Pariska ulica je navodno iz 1876, a napravio ju je ruski vojni fotograf Ivan Groman u toku Srpsko-turskog rata.

Imajte u vidu da je prva slika Đumrukane zapravo crtež i pitanje je koliko je autentičan, tj koliko tu ima umetničke slobode.

zexland":ub9r0o4r je napisao(la):
Relja svaka cast za hronologiju ! Bas si dobro poredjao sve ! :vops:
Ne mogu da nadjem tu osnovu, ali ako je nadjem kacim :)

Hvala Zex.
Ima neki problem sa Photobucketom, mnoge fotografije ponuđene na Google-u su mrtvi linkovi.
Možda pronađeš kod sebe na disku po nazivu: 065.gif

@relja,

Pa ne bih imao ništa protiv ni da se obnovi po tom crtežu, jer jednostavno najbolje izgleda. Na taj način bi unutar zgrade mogli da budu predstavljeni zanimljivi kulturno istorijski sadržaji.

@ JohnyBgood

Kao što reče Sizif, zaslužio si plus za svaki post, iako se ne slažemo oko samog Oblaka.

@ Laki 72

Kao što rekoh, Beton hala ili Beko nisu zavredili svoje očuvanje kitnjastim fasadama, nego svojom istorijom. Najmarkantniji objekti starih industrijskih zona se čuvaju i revitalizuju. Takva je praksa svuda u svetu.

@ Feanor

Naravno da ne treba čuvati sve, ne bi bilo progresa. Uvek se nalazi balans. Od svih objekata starog pristaništa očuvana je samo Beton hala. Od svih objekata Beko fabrike, treba očuvati samo onaj do škole Petar Drapšin. Sve ostalo porušiti.

Što se tiče SFRJ industrijalizacije, Rakovica predstavlja neki mit, neku legendu progresa, te tamo treba revitalizovati neka zdanja a ostalo takođe porušiti. Kao što rekoh, to je praksa svuda u svetu.

@ Delija

Ja i dalje ne osporavam Jovina kao stručnjaka svog vremena. Ta generacija je možda i poslednja koja je imala viziju Beograda na dugoročan period. I veliko mu HVALA na tome.

Ja osporavam njegovo ponašanje. Njegov egoizam. Stav da je sve pre njega i posle njega sranje, a samo on pametan. Predstavljanje svih uspešnih urbanističkih projekata kao njegove lične, a na tome se radilo godinama i radlili mnogi ljudi. Recimo, konkretno, ova priča oko zaštite Kalemegdana jeste licemrena. Jedan istorijski objekat čuva a 10 ruši. Jel to u redu? I sve to zarad lenjir urbanizma.

@ Пантограф

Jasno. Njegova ekipa je radila po principu lenjir urbanizma. Pa šta košta da košta. Rušenje im je bilo najmanji problem. Urbanizam je daleko češće niz kompromisa između istorije, realnog stanja i lenjira. Jovin i ekipa su uvažavali samo lenjir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodao bih, da je 1950-ih rušenje svega navedenog bilo diskutabilno ali prihvatljivo. Danas, 60 godina kasnije, tako nešto je nediopustivo! 1950. i 2012 je velika razlika. Jovin to jednostavno ne prihvata.

trouglasti blok pogled sa kalemegdana

dscn1243.jpg

dscn1246.jpg

moram da konstatujem da bi bilo extra makar ova zgrada na uglu da se sruši, em je zapuštena i ružna, em baš kvari pogled.

a sad malo pogleda na tonbe halu sa kalemegdana...

benzinska pumpa. da kamioni odma mogu da se natankaju da ne moraju posle na ibarskoj.
a tu naravno prolazi i kamion da utisak bude potpun.

dscn1245.jpg

malo baraka

dscn1247.jpg

i još malo

dscn1248.jpg

i malo prirode i kamiona

dscn1249.jpg

To je taj pogled Milisave!Sto je najgore ta zgrada na cosku i jedina vredi u tom bloku,i mogla bi sredjivanjem fasade da se dovede u normalno stanje ali nekako bih je pre rusio jer mi stvara osecaj skucenosti.Recimo kao sto ona zgrada sa juzne strane Brankovog mosta koja je visa od mosta sa sve oooogromnim bilbordom pravi pogled sa brankovog mosta skucenim sve dok ne dodjes do Save iduci mostom.

http://www.dodaj.rs/f/h/fk/98ya74r/dscn1243.jpg

Zgrada na uglu je ružna upravo zato što je zapuštena.
Fasada i stolarija vape za popravkom. Seti se "selotejpare".

Meni je ova zgrada fenomenalno dobro osmišljena. Ako bih mogao da bram stan sa pogledom - izabrao bih ovo mesto.
Što se tiče pogleda sa šetališta - pa sve zavisi od izbora mesta sa kojeg se gleda.
A jedino što ima da se vidi a "zaklonjeno" je ovom zgradom je luk Save presečen Branovim mostom i ništa više. Ako se posmatrač pomeri malo dalje, moći će da vidi ceo most i to je sve.

@ CH4 - i posle ti meni nešto pričaš :p

Kada nađu pare :D

Neće skoro u svakom slučaju. Trenutno je u izradi Plan detaljne regulacije. Ima još dosta birokratskog posla, a zaista treba naći način i da se finansira izgradnja objekta. Najranije bi izgradnja mogla da počne krajem 2013. (tako bar tvrdi gradski arhitekta), ali realnije je da to bude kasnije. Mada, neće biti iznenađenje ako se u naredne četiri godine na ovom mestu ne izgradi apsolutno ništa.

relja":3gr9117h je napisao(la):
Zgrada na uglu je ružna upravo zato što je zapuštena.
Fasada i stolarija vape za popravkom. Seti se "selotejpare".

Meni je ova zgrada fenomenalno dobro osmišljena. Ako bih mogao da bram stan sa pogledom - izabrao bih ovo mesto.
Što se tiče pogleda sa šetališta - pa sve zavisi od izbora mesta sa kojeg se gleda.
A jedino što ima da se vidi a "zaklonjeno" je ovom zgradom je luk Save presečen Branovim mostom i ništa više. Ako se posmatrač pomeri malo dalje, moći će da vidi ceo most i to je sve.

@ CH4 - i posle ti meni nešto pričaš :p

Ni ja ovde ne vidim neko strasno zakljanjanje, meni ovde najvise bode oci

1. Skandalozna nadgradnja na zgradi levo,
2. Lose stanje zgrade na samom cosku, meni je ta zgrada inace lepa, i
3. Nepopunjenost bloka / prisustvo stracara

Inace, kako se sa tvrdjave priblizavas gradu NORMALNO je da je prvi red kuca relativno sve veci u odnosu na druge stvari koje mozes da vidis i na kraju ih dobrim delom ili potpuno zakloni.

PS Nagradno pitanje: koliko bi kostala samo kompenzacija/izmestanje sadasnjih stanara i vlasnika, ne racunajuci trosak rusenja i sadjenja parka po tom bloku?

PPS Relja, onaj slikovni istorijat Karadjordjeve i djumurkane sa prosle strane je za mene post godine (do sada), hvala! Ja bi Djumurkanu i mozda jos ponesto rekonstruisao i napravio trgic iza nje u dnu velikih stepenica. Ali najvise me fascinirala ona najranija slika gde su tu udzerice a nigde drveta. Mogli bi sad i drvece da secemo po rezonu da zaklanja pogled ;) No, salu na stranu, ta slika totalno ociscenog prostora mi ne izlazi iz glave. Koliko li je samo puta grad narastao i prikazivan ovako
oumcew.jpg

da bi onda taj prostor donjeg grada i oko tvrdjave bio toliko temeljno srusen da ostane samo trava kao na toj slici...

Kad se već pominje Đumurkana, samo da podsetim da je prema Planu detaljne regulacije planirana njena rekonstrukcija, tj. ponovna izgradnja :)

Ljudi, zgrada levo nije nadzidana. Rečeno je više puta, potkrepljeno fotografijama, aman više.....

stf":kitule9j je napisao(la):
Ljudi, zgrada levo nije nadzidana. Rečeno je više puta, potkrepljeno fotografijama, aman više.....

Koja zgrada?

Kada se gleda sa kalemegdanskog platoa druga zgrada od špica "trouglastog bloka"

Meni je taj kosi krov jednostavno sumnjiv. Moderna arhitektura, okrugli prozori, covek bi ocekivao ravan krov...

Jeste čudno, ali je oduvek bilo tako:

pred rat
avionski6534563mf.jpg

1941
95885865.jpg

Pošto se sporimo oko vrednosti zgrade u Karađorđevoj 1,pokušao sam da na disku nađem fotografije iz vremena kada je izgrađena, ali za sada nisam uspeo

1941

51740106.jpg

Po oslobođenju

hvou4p.jpg

I - praistorija,

centar.jpg

Đumrukana je građena oko 1835, a današnja Saborna crkva je građena 1837-1845 (Vikipedija, naravno) ali se ona ne vidi na crtežu, tako da ovo najverovatnije predstavlja period 1835-1837 i klicu iz koje je počeo da se razvija Beograd kakvog danas poznajemo.

relja svaka čast. Draguljaru, rizničaru, arhivaru, upravniče trezora... :kk:

Ne preteruj.
58638690.gif

Masa fotkica je sa SSC-a i Politikinog zabavnika, moj doprinos nije ni 2% (uglavnom skenovi sa Ebay koje rasprodaju unuci mrskog okupatora).

Sve je to jasno, ali ja govorim o doprinosu ovom forumu. Nemam ni vremena ni želje da tražim na drugim mestima, i zato mi je dragoceno to što kačiš baš ovde!

relja":id5tqsqs je napisao(la):
Ne preteruj.
58638690.gif

Masa fotkica je sa SSC-a i Politikinog zabavnika, moj doprinos nije ni 2% (uglavnom skenovi sa Ebay koje rasprodaju unuci mrskog okupatora).

Uz sve svoje doprinose je jos i skroman :) :kk:

PS Takvi trebaju DSu ako ce ikada da se oporavi, susta suprotnost Boti i Trivanki. :D U stvari, takvi nam trebaju SVUGDE.

relja":21mr3s00 je napisao(la):
zexland":21mr3s00 je napisao(la):
Relja svaka cast za hronologiju ! Bas si dobro poredjao sve ! :vops:
Ne mogu da nadjem tu osnovu, ali ako je nadjem kacim :)

Hvala Zex.
Ima neki problem sa Photobucketom, mnoge fotografije ponuđene na Google-u su mrtvi linkovi.
Možda pronađeš kod sebe na disku po nazivu: 065.gif

Našao i prebacio na Imageshack:

065nu.gif

Ako bi je obnavljali, ne bi bilo loše da ostave otvorenu kolonadu kao na crtežu, zbog i ovako uskog trotoara u Karađorđevoj.

Vrh