Šta je novo?

Beton hala

Jedna sličica Fudžimotovog modela izbliza:

04_Fujimoto_Waterfront_Center_Belgrad_Foto_Juergen_Rehrmann.jpg

Nažalost, nigde ne mogu da pronađem fotografiju na kojoj bi se lepo videla cela maketa. Kontam da bi nam ona dala malo realniji doživljaj kako bi to izgledalo u prostoru.

^^^
Ovo beše Dragiša Brašovan? Relja će znati bolje, pa neka me ispravi ako grešim, ali koliko mi je poznato ovaj projekat se "nadovezivao" na plan nemačkog arhitekte Vernera Marha za olimpijski stadion u Donjem gradu i muzejski kompleks u Gornjem gradu. Čak se na donjoj slici koju je Bivis postavio jasno vidi kupola objekta u Gornjem gradu iz Marhovog projekta:

1zg5gz6.jpg

Beograd je inače bio kandidat za Olimpijske igre 1948.

EDIT: Tek sad vidimo koliko su bazeni i stadion na Tašu kopirali ovaj projekat :D

Da, Brašovan.
Isečak iz dnevnog lista "Vreme", 23. februar 1941. Članak je prenet (valjda u celosti) u knjizi "Tajna Novog Beograda".
Taj idejni projekat je već bio uzeo maha, bilo je zamišljeno da se iz početka preurede obale od ušća do Čukarice, Brašovan je razvijao ideje za Novi Beograd i veze sa "starim" Beogradom (baš onako kako je STF preneo), a vidimo i da je hteo da potpuno preuredi Betnon halu.
O idejnom projektu Vernera Marha je već bilo reči i na temi "Neostvareni Beograd"

http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?id=72&p=3&login=1

Ovaj plan, kao je predstavljen u "Vremenu", mi danas deluje kao bežanje od realnosti.

Dok arhitekte prave ambiciozne planove, u Grčkoj se ratuje, Bitolj je bombardovan "greškom", vojska se već godinu i po dana ciganči sa Geringom oko svake ture isporuke 100 Meseršmita, vlada već godinama balansira pokušavajući da izbegne rat, Grci i Britanci prave Italijane budalama, Hitleru se žuri da istera Britance iz Grčke, sprema ponudu koja ne sme da se odbije... a naši preci pokušavaju da održe privid kao da se ništa ne sprema... baš kao u "Ko to tamo peva".

Najzad se pojavilo nekoliko "novih" rendera u visokoj rezoluciji:

betonhala12.jpg

betonhala01.jpg

betonhala02.jpg

betonhala05.jpg

betonhala06.jpg

betonhala07.jpg

betonhala08.jpg

betonhala09.jpg

betonhala13.jpg

betonhala14.jpg

betonhala15.jpg

betonhala16.jpg

betonhala17.jpg

betonhala18.jpg

betonhala19.jpg

betonhala20.jpg

betonhala22.jpg

betonhala21.jpg

betonhala23.jpg

japanese practice sou fujimoto architects has completed the concept for the 'beton hala waterfront centre' in belgrade, serbia. with its particular location at the edge of medieval beton hala (valjda "medieval fortress", beton hala nije "medieval", kalemegden park, sava river and adjacent to the fortress wall, the project seamlessly grabs each facet and entwines them into a literally spiraling structure of ramping ribbons in what fujimoto calls a 'floating cloud.' the eye of the circulatory whirlpool houses a new square and part of an exterior exhibition space which continues through under the massive roof structure. a restaurant and cafe are located under the inhabitable canopy along the riverfront, with commercial spaces closer to the fortress for easier access from the street. the woven bedlam of rings allow the user to find their ideal space based on the variety of programs existing in different sections, as well as the proximity of the surrounding sites.

the encircling bridges above ground separate the pedestrian from the subterranean parking garage and the transportation hub linking the ferry terminal, tram and bus. the structure exists as an array of social and transport functions, located in the middle of a culturally rich site, which joins the various components in a free-flowing circulatory whirlwind.

Izvor: Designboom

Iako volim ovaj projekat, priznajem da ga je jako teško braniti. Čak i ako ikada bude izgrađen, ljudi će ga i dalje masovno osporavati i doživljavati kao "odvratnu gvozdenu skalameriju", a kao i sve ostale stvari koje ljudi u ovom gradu ne vole i osporavaju, i ova će privlačiti dosta raje koja će tu da šetka, bleji, kupuje, pije kafu i sl :D

I nekako mi se čini da renderi nikako ne mogu da dočaraju kako bi ovo izgledalo u prostoru - visina spirale nekako varira, a i ona najveća rampa ka Kališu je nejasna, čas ide do Velikih stepenica, čas više ka Pobedniku.

Bilo kako bilo, što su vizuelizacije projekta konkretnije to više mislim da smo sve dalje od realizacije ovog projekta. Čini mi se da oni koji se protive izgradnji Fudžimotovog "Oblaka" mogu da odahnu - trenutna situacija u gradu ne uliva neku nadu da projekti poput ovog mogu da se realizuju. Sa ove tačke gledišta, deluje realnije da će "Beton hala" zauzeti mesto u fioci, gde je već čekaju Gradska galerija i Terazijska terasa.

Hvala na osvezenju. Ovako Oblak jos vise izgleda pun karizme i dinamike. Ozivljava grad svojim prkosom i zeljom da bude svoj ko god da mu je u neposrednoj blizini. Nema nameru da bude konformista. Moraju da ga naprave, jer nama treba pomak.

hmm, izgleda da se komentatorima na sajtu ne dopada previse :D

Ma izgleda krasno na renderu, stvarno, voleo bih da tako nesto postoji u Beogradu, ali izgleda i nerealno, i to ne zbog pitanja finasiranja projekta.
Sve te "bele" povrsine, sta je to? Pa onda ti tanki "stubovi" koji bi trebali da ga cvrsto drze i posle zemljotresa (na renderu su to ove providne trake). Velicina je takodje nerealna, zbunjujuca, neozbiljna. Kako misle da im raste to visoko drvece na vrhu spirale ? Hoce ti beeeli stubovi da drze tone zemlje u vazduhu? Ipak bez drveca? Kada budu krenuli sa redukcijom (ako ikad krenu sa gradnjom) postace samo siva polu-ziva senka ovog rendera. Leti ce da zapece, zimi ce biti jos gore...a kad pljusne kisa bice vodopada. Nisam pametan.

Drakche":2lpw60v6 je napisao(la):
hmm, izgleda da se komentatorima na sajtu ne dopada previse :D

Ma izgleda krasno na renderu, stvarno, voleo bih da tako nesto postoji u Beogradu, ali izgleda i nerealno, i to ne zbog pitanja finasiranja projekta.
Sve te "bele" povrsine, sta je to? Pa onda ti tanki "stubovi" koji bi trebali da ga cvrsto drze i posle zemljotresa (na renderu su to ove providne trake). Velicina je takodje nerealna, zbunjujuca, neozbiljna. Kako misle da im raste to visoko drvece na vrhu spirale ? Hoce ti beeeli stubovi da drze tone zemlje u vazduhu? Ipak bez drveca? Kada budu krenuli sa redukcijom (ako ikad krenu sa gradnjom) postace samo siva polu-ziva senka ovog rendera. Leti ce da zapece, zimi ce biti jos gore...a kad pljusne kisa bice vodopada. Nisam pametan.

A i ti tanki stubici su na renderima prikazani kao prozirni, valjda ce biti od stakla :D

Ne verujem da i Japanci prave staklo sa osobinama celika, tako da je ovo jednostavno i manipulativno i neozbiljno i trebalo je jednostavno diskvalifikovati iz bilo kakvog ozbiljnog razmatranja.

Kao nekakav ogled ili studija ideje interesantno. Ali nista vise od toga.

Definitivno je sreća u nesreći to da trenutna opšta finansijska kriza neće dozvoliti izgradnju ove skalamerije, potpuno neprikladne mestu na kom žele da je zbudže, i potpuno nerealno prikazane na renderima (providni stubovi, rampe sa jedva vidljivim ili sa nepostojećim ogradama, visina cele konstrukcije koja se na renderima svaki čas menja, itd) kako bi se projekat nekako "prodao" javnosti...

Johnest_Hon":3o4bi0y8 je napisao(la):
Koji Zbudzimoto! :)
:D
Prvo, slatko sam se nasmejao.
Ali ozbiljno-
OK, Fudžimoto je neko ko ne zaslužuje da služi Srbima za sprdnju...koji inače vole da se sprdaju sa svim i svačim.
Ja sam već rekao šta mislim, ali zaista ne bih voleo da se ovaj nadimak primi, kao što se, opravdano, desilo sa "Raskrspetljom".

A verujem da bi u konačnoj realizaciji ova ideja zaista ispala "zbudžimoto".

Jos jednom potvrdjena sva apsurdnost u ociglednoj zelji da neko upropasi Kalemegdan kao da mu je Beograd mali...

Сасвим је нормално код овакве врсте пројеката да елементи форме варирају са сваким следећим степеном пројектовања, па и рендери. Форма је изузетно комплексна и на комплексној локацији те ће позиције тих рампи и даље варирати.

То није неозбиљно, то је сасвим нормално при сваком пројектовању било ког објекта од идеје до реализације.

Жао ми је што сам мало морао да упрљам ликовање љубитеља распалих индустријских барака поред Калемегдана. :wink:

Da svi koji su protiv oblaka na ovoj lokaciji su "љубитељи распалих индустријских барака поред Калемегдана"...
Niko nema prava na misljenje a da tebe ne pita... Hahahahah...

Ti si moj idol!

Hehe Relja, naravno da mi nije bila namera da uvredim Fudzimota, samo mi doslo na volej! :)
Eto meni se npr. svidja plan za Beko a ovaj svakako zanimljivi oblak bi morao mnogo vise da se modifikuje kako bi se uspesno uklopio. Ako malo bolje pogledate, vecina slika Kalisa je sa Save (logicno) a mnogo veca frka ispade kako ce se videti sa Dunava. :)

Hahaha Zbudzimoto! Vala bas ga je nabudzio!
Dobro sam se nasmejao! Ali stvarno mu nadimak pase!

Bilo bi super na primer da ova zbudzevina i onaj zahin leptir budu jedan pored drugog na lokaciji staro sajmiste, koje je idealno da se prikazu arhitektonska izdrkavanja. ALi ispod kalemegdana ne moze. Jos ne zna dovoljno ljudi za ove planove. Cim saznaju to ce spreciti.

Jos ranije prekopirao sam jednu sliku sa rendera, i pokusao da sve te providne stubove i ograde da obojim i
negde na jednoj trecini ,,rada,, pripala ma je muka od sume gvozdenih ,,stativa,, ,
koje su formirale pravi kavez za zivotinje,
te sam sa velikim zadovoljstvom kliknuo na dugmence DEL

Edit
Zasto je tesko prihvatiti da nije svaki rad velikih imena pravo bozansko otkrice
i to su ljudi koj ponekad omase i zbog toga nj.velicina se ne umanjuje

vranac":1wts61ik je napisao(la):
Bilo bi super na primer da ova zbudzevina i onaj zahin leptir budu jedan pored drugog na lokaciji staro sajmiste, koje je idealno da se prikazu arhitektonska izdrkavanja. ALi ispod kalemegdana ne moze. Jos ne zna dovoljno ljudi za ove planove. Cim saznaju to ce spreciti.

staro sajmiste ima sasvim drugu pricu u kojoj nema mesta ni za jedan od ova dva projekta. to sto je nesto samo po sebi lepo, novo, interesantno ne znaci da mozemo da ga nabudzimo bilo gde a da ne spominjem da oblak ima funkciju (bar je to bila inicijalna ideja)da spoji dve kote koje su na razlicitj nadmorskoj visini.. sta bi ti spajao na starom sajmistu?

jos jednom.. napred za projekat beko, stop za oblak

Vrh