stf":2woq82rm je napisao(la):
Примере по свету треба тражити и анализирати, али пре свега треба биди свој на своме. Шта је то што Београд разликује од осталих европских градова? Лудачки спој старо-ново. То и странци примећују и свиђа им се. И нама се свиђа јер град није музејски умртвљен као многе улице по Бечу, Паризу, Будимпешти, Прагу....
Мислим да је неговање те разлике наша обавеза.
Nisam stekao utisak da su ulice u Becu, Pragu, Budimpesti i Parizu umrtvljene, vec da ih posecuje gomila turista svake godine. Fora je verovatno u tome sto ti turisti koji posecuju ove gradove znaju unapred sta otprilike mogu ocekivati od njih i zbog toga idu tamo. I meni se dopada taj beogradski "imidz" kontrasta. Mozda je to ono zbog cega bi mnogi dosli da vide Beograd.
Meni je malo, da tako kazem, dosadilo da Beograd posecuju iskljucivo avanturisti koji zele da vide taj nesklad, bombardovane zgrade, raspad, romska naselja kao iz kusturicinih filmova... pa kada se zaste onda se vrate svojim lepo uredjenim i uskladjenim zemljama da bi ih vise voleli...
Zeleo bih da Beograd, za promenu, postane grad koji ce biti pogodan i turistima-penzionerima, porodicama sa malom decom ... tu lezi najbolja zarada.
Mislim da iz Beograda treba izvuci maksimum od tog nekog klishe-srednje-evropskog arhitektonskog potencijala koji poseduje, jer on jeste u svojoj proslosti gradjen s ciljem da parira Budimpesti, Becu i Pragu. Kontrasti koji postoje nece nikud pobeci, sem ako ih ne sruse.
Staklena_Wool_nica":2woq82rm je napisao(la):
Drakche - Pored tvrdjave na brdu u Grazu je manji super moderni most, a tu je odmah i ogromni ultra moderni muzej moderne umetnosti (vidi prethodne postove). Kao sto stf rece za Bgd, moze se i za Graz reci da je spoj razlicitih kutura, jer se i tu hriscanstvo branilo od Turaka. Naravno, nije ko jaje jajetu, ali ideja je slicna. (Beo)Graz.
Nisam rekao da sam protiv kombinacije strog i novog, naprotiv. Nisam cak ni protiv toga da na mestu BH iznikne nesto moderno. Moj problem sa spiralom, sem prenapadnog oblika koji se moze redukovati i optimirati, je taj sto mi je od renderskih slika, preko izvodljivosti, materijala do finalnog izgleda "in vivo" sve veoma sumnjivo, a to nije klasicna srpska paranoja, vec dolazi iz iskustva.
Zeleo bih da se za jednu ovako bitnu lokaciju napravi projekat za koji ce svi reci "wow" to je to, nema dalje!, pa makar godine prosle dok se ne pronadje. Na ovaj nacin smo samo "zaglavljeni" sa resenjem koje je pobedilo na jednom konkursu sa kojim se jedan dobar deo ljudi nece nikad sloziti.
Mozda treba ponoviti konkurs vise puta, kao i glasanje.
Muzej moderne umetnosti u Gracu izgleda fantasticno, ulazio sam, grad generalno poseduje neki balkansko-slavenski shmek sto se ljudi tice.
Tvrdjava na brdu je totalno nezavisna od modernih objekata pored reke u podnozju. Najstarije zgrade sa kojima je muzej u blizem kontaktu su, pretpostavljam, iz 18og veka ili novije.