MilisaV":2hg9d3m2 je napisao(la):
kakva gajbatore,,,,,
ovako nešto bi samo napravio neko ko vozi dijanu.......
za mene je ovo kao nečiji dom neprihvatljivo.
Verovatno je za vecinu evropljana ovakva kuca (osim patoloskih egsibicionista
) ali dobrom delu japanaca nije.
Uz to ovo je privatna kuca radjena po narudzbini, znaci da klijentu sasvim odgovara.
Elem poenta nije bila u samoj kuci vec u cinjenici da je Fujimoto jedan od najnaprednih savremenih arhitekata i da je sposoban da nerealne crteze, u ovom slucaju pretanke stubice i ploce, stklenu fasadu bez okvira,
pretvori u realnost.
Malo arhitekata danas moze da se pohvali takvom sposobnoscu. Vecina se deli na dve kategorije:
- oni koji pokasuju nerealne rendere i sagrade nesto potpuno drugacije
- oni koji pokazuju realne rendere ali sama arhitektura nije nimalo smela ni zanimljiva
Kako je Fujimoto dospeo u Srbiju, ne znam (i dalje mi je pomalo cudno da je nagradjen na 2 uzastopna konkursa) ali mislim da je sreca sto imamo njega - on zaista ima sposobnost da oblak pretvori u nesto lepo i nevidjeno - a ne jednog Gerija koji bi nam pljunuo jednu od 276 formi koje mu kompjuter svakodnevno izbacuje.
Nije da mi se svidja oblak takav kakav je danas ali mislim da ima potencijal da se razradi u remek delo.
JohnyBgood":2hg9d3m2 je napisao(la):
Ovo je cista umetnost, nesto sto provocira, u ovom slucju hibrid Hijeronimusa Bosa, konceptualne umetnosti, i teatra.
Ovo nije umetnost vec sustina arhitekture: odgovoriti konkretnim projektom na zelje i porudzbinu klijenta.
Kao da kazes da je zuti spacek provokacija, ne, jednostavno vlasnik spaceka zeli da mu bude zut i to je to.
Sta je sledece, stakleni klozeti sa WC soljama od stakla da bi ceo komsiluk mogao da vidi i svaki detalj necije fiziologije kad mu je vec fizionomija/spoljni izgled tako agresivno gurnuta pod nos?
mislis nesto ovako?
Klozeti u staklu su cesta pojava u savremenim japanskim kucama (nema ih kod Fujimotoa), doduse ne gledaju ka ulici vec cesce ka kuhinji ili dnevnoj sobi :shok: , jednostavno ljudi imaju totalno drugu definiciju intime od nase. (Sto i nije cudno, od uvek zive na uskom prenaseljenom ostrvu a nemaju negativan uticaj vekova hriscanske dogme i bauka ovozemaljskog tela - cf Adam i Eva shvatise da su goli, zamisli)
Bitno je jedino da zdanje odgovara drustvu i podneblju za koje je zidano.
PS Da li je OVO preporuka za nekoga kome treba poveriti da zida uz sam Kalemegdan?!
Pa zar nije, covek je dokazao da je sposoban da konkretizuje ideju do kraja i da to sjajno izgleda.
Nije bitno da li ti se kuca svidja, to je stvar njenog vlasnika, pogledaj sustinu zdanja:
- tanki stubici, deluju kao da mozes da ih savijes
- pretanke ploce
- nema bocnih/dijagonalnih podupiraca
- nema nijednog detalja da strci (lajsne, stekeri...)
- cela fasada je u staklu a da nema ni okvira (osim naravno delova koji se otvaraju) ni vidljive veze izmedju delova
Jednostavno majstor svog zanata.