milanche":3hwn62qw je napisao(la):
relja":3hwn62qw je napisao(la):
Da, ali kada tako postaviš stvari, tj kada u istu ravan stavljaš reakcije savremenika na AT, koji je i potvrdjen kao odlična i uspela ideja i negativne reakcije na neku novu ideju, onda automatski diskvalifikuješ tuđe mišljenje kao nazadno.
Ne.
Svako ima pravo na svoje misljenje i ima pravo da ga iznese, sve dok to ne preraste u vredjanje. Zato postujem svaciji stav. Samo sam govorio o cinjenici da prema necemu novom u odnosu na dosadanju percepciju se stvara otpor u gradjanstvu. Nemoramo ici tako davno, mozemo da uzmemo i nesta skorije, verovatno znas koliki otpor je bio prema projektu Beogradjanke, cak i same strucne javnosti. Smatralo se da to sto je tammne boje ce da narusi indetitet Beograda, unakazi ga itd. Ili cak, mozes videti i temu o Savkom trgu i kolicine negativnih kritika. Ljudima je jednostavno cudno, prvi put vide cor-ten, zar moze i zardjalo nesta da bude lepo? Jednostavno u percepciji ljudi to nije tako, navili su na sjajno, sljastece.
Ali gradnja takvih "novih i savremenih" obejakata je jako bitna, jer pomera granice u drustvenom i fizickom okviru. Ja bih to nazvao razbijanje "tabua".
Savski trg sam valjda dovoljno nahvalio
. Smetaju jedino oni "rezervoari" isped bolnice, jer izgledaju jeftino i sklepano, i žao mi je što su morali da popuste pred pristiscima udruženja porodica žrtava i navrat nanos promenili spomenik. Prema Beograđanki sam prilično - ravnodušan.
Ali ovde je jedno pitanje - lokacija i namena, i to više lokacija nego namena.
Ako je "tabu" pitanje da li treba graditi betonski objekat ovih gabarita tik uz Kalemegdan, onda sam stvarno zatečen. Ne volim banalozovanje, ali onda je sledeći "tabu" za razbijanje - neki novi simbol "Beograda" u Donjem gradu.
Gradnja savremenih objekata je jako bitna - slažem se 100%. Ali ne na svakoj slobodnoj lokaciji, i svakako ne tik do Kalemegdana.
milanche":3hwn62qw je napisao(la):
relja":3hwn62qw je napisao(la):
Svaki objekat "oprostorava" i pokreće dešavanja, privlači ljude - i skromni park na zapuštenoj ledini u savskim blokovima, i uređeno šetalište pored Beton hale, i uređenje lokala u bivšim magacinima.
Nije tacno da svaki objekat "oprostorava", jer ovaj "objekat" stvara dodatni otvoreni javni prostor, koji bi u nekom sibolickom znacenju mogao da se predstavi i kao trg u nivoima, kao mesto okupljanja. Obicna rampa, koja bi bila veza izmedju beton hale i kalimegdana, bi predstavljala samo komunikaciju, nista vise. Ovo boldovano ipak znaci da je sadrzaj i program bitan. Svidelo se to nekom ili ne, ali kej ne bi bio ni izbliza toliko posecen da na vodi nema sadrzaja.
Milanche, a zbog čega je potreban taj dodatni javni prostor na tom mestu?
Pa početna ideja je i bila - pešačka komunikacija, zato što takva potreba i postoji.
Onda je to mutiralo, bez ikakvog razloga, u "neki javni prostor". Po meni je on skroz suvišan.
Čak što više razmišljam, sve mi se manje dopada. Evo i zašto:
građanska inicijativa polako oživljava Savamalu, i tu će da se skuplja "običan" svet. Kosančićev venac će ostati miran kraj sa po nekoliko lokala za takođe "običan" i pitom svet.
Novogradnja, tj taj "novi javni prostor" tik uz Kalemegdan će privući onaj "drugi" Beograd - jer će cena zakupa biti tržišna, cena usluge "po meri" i moći ćemo da budemo srećni ako se sve završi na "Meku" i "Vapianu". da s ene lažemo, iza ovoga i ovakve investicije stoji upravo brutalna i primitivna komercijalizacija, a ne "otvaranje" prostora za građanstvo. Sadašnja fensi mesta u BH će biti mala maca za ovo što se sprema.
A što se tiče uređenja magacina i privlačenja ljudi ka rekama - pa ja sam tuda redovno vozio bicikl kada nije bilo lokala i dok se prostor ispred BH ispred bio pun rupa i služio kao parking. I u toku dana (ok, ja mogu da tvrdim samo za neradne dane) je bio krcat automobilima.
Lokala u BH nije bilo (možda jedan bircuz), ali su ljudi i bez toga izlazili do reke, a kola ostavljali na tom mestu. Program jeste bitan, ali u ovom slučaju je redosled ovakav: ljudi su tu već dolazili, postojao je neiskorišćen prostor, neko je prepoznao vrednost i potencijal, otvoreni su lokali, ponuda je dopunjena, a onda je popravljena i dodata infrastuktura (u stvari - sve je išlo naopako
).
Sa otvaranjem lokala u BH je nastao novi centar noćnog života. Prostor je konačno uređen, ali su ljudi i već ranije dolazili, zbog šetnje, vožnje, splavova....