Šta je novo?

Beton hala

Totalno minimalisticke 2 spirale koje sa krova BH vode do 2 tacke na Kalisu i eventualno jos 1-2 koje se od obale penju na halu bi bile TO. I mastovito i zagonetno, i na tragu ovog resenja, a da vizuelno ne konkurise Kalemegdeanu. Niti vrsi nasilje nad halom kao sto bi jedan ogroman "oblak".

Svaku sumu koja pretekne a izrazava se u milionima evra potrostiti na NM, MSU, Zadrugu, sredjenje TR, ili fasada. GOMILA stvari koje nam trebaju ne sada nego juce ili prekjuce. To je po meni presnije od tog pesackog mosta koji bi bilo lepo da imamo ali brate nema se para.

U medjuvremenu grad moze da rezervise dve tacke ili splava za pristajanje pa koji god Pera ili Zika hoce da voze ljude i bicikle skelom samo napred. I to bi bio neki dozivljaj i mislim da bi ljudi rado platili pa ako bude TOLIKA guzva i saobracaj neka onda grade i taj most. Uostalom mogli bi svakom brodu da naplacuju neku minimalnu naknadu za pristajanje i eto mogli bi polako da skupljaju pare za most. Ili jos bolje CISCENJE priobalja. A mozda bi se od toga zapatile neke brodske linije gradskog prevoza (do Juge, do blokova, itd.).

E ali kako se u tako neko jednostavno resenje ugraditi?

Razgradjevinar, mi nismo ovde da se prebrojevamo ko je veci Srbin/Srpkinja. Nas sve podjednako boli situacija u kojoj se nasa zemlja, nas grad zatekao. I sam si izneo neke ocigledne razloge. Sto je bilo, bilo je, ne ponovilo se vise. Srbija ne moze vise da egzistira placuci nad svojom sudbinom. Moramo napred. Mi ovde imamo drugacije misljenje kako to treba dovesti u red i ispraviti greske. Mislis da je meni lako da trpim da se par vas skupi i da proziva nas kojima se ovo resenje svidja? Licno se osecam ponosnom odakle poticem, jer znam da nismo najgori i da nismo zasluzili da nas svi jasu. Ja hocu da moj grad zablista necim novim, pa makar i strcalo, pa makar se potrosilo. Necu vise da me je stid i da prizeljkujem skromnost. Ovaj forum je jedinstveno mesto gde se ljudi mogu okupiti oko neke ideje i pokusati da je neguju, nadgledaju, usemeravaju gde nepravilnosti moze biti, razmenjuju osecaj koji na njih ostavlja nesto kreativno…

Opet i opet ponavljam, ne samo fasade, nego i mostovi padaju svuda po Kanadi, ljudi dnevno ginu (proporcionalno stanovnistvu mnogo vise nego u Srbiji - potpisujem), a da li to sputava Montreal ili Toronto da se modernisu? NE! A da li mislite da se oni kite u interesu naroda? Na kojoj planeti vi zivite, da mi je znati?

I ne govorim ovi samo iz nostalgije, vec sam se decenijama nagledala te "elegantne", "nenametljive" korupcije i manipulacije van Srbije i barem pred vama ne bi trebalo da o tome cutim. Boli me u dusi, a najvise zbog vas koji ste tu.

milanche":2ba9ef3p je napisao(la):
@ relja: poredio sam mentalitet i reakcije ljudi na nesta novo, neocekivano, izvan njihove percepcije "lepe" i "dobre" arhitekture, kao drustveni fenomen, koji se eto javlja i u Francuskoj. Dakle poredjenje se bazira pre svega na odnos ljudi prema necemu novom, a ne konteksta, iznjenjerske konstrukcije, arhitekture itd. Naravno da su razliciti. To nesta novo, drugacije od svega je proizvelo isti efekat.
Arhitektonsko, oblikovno i funkcionalno uporedjivanje ova dva objekta je besmisleno, ja to nisam ni radio.

Da, ali kada tako postaviš stvari, tj kada u istu ravan stavljaš reakcije savremenika na AT, koji je i potvrdjen kao odlična i uspela ideja i negativne reakcije na neku novu ideju, onda automatski diskvalifikuješ tuđe mišljenje kao nazadno.

A previše često se prave takva poređenja: "isto su govorili i za Ajfelov toranj", pa i na ovom forumu.
A obično se to koristi neka prolazna i osrednja rešenja...

milanche":2ba9ef3p je napisao(la):
relja":2ba9ef3p je napisao(la):
Po meni to je to isto kao kada neko misli da je "urban" zato što se tetovirao ili stavio pirsing.
U stvari je to samo sklonost ka samopovređivanju. Beograd je doživeo dovoljno samopovređivanja.
relja":2ba9ef3p je napisao(la):
BTW - znate šta se radi u srpskim palankama? Grade neverovatno skupe kuće koje imaju samo jednu naemnu - "za pokazivanje". Meni upravo na to liči ovo "gnezdo", koje se rodilo iz ideje da putnici sa kruzera, uglavnom stariji ljudi, mogu lako da priđu Kalemegdanu, glavnoj atrakciji beograda. I za to nam treba japanski ahritekta sa "mega" projektom
Ovo poredjenje ne stoji. Ako mislis da iza "oblaka" ne stoji nikakva logika, varas se. Proces projektovanja je jako dugacak proces, gde je najteze zapravo izroditi ideju, a najlakse nacrtati.
Vrednost ovog dela je upravo sto nema svrhu samo da bude za pokazivanje ili za pracenje modnih trendova. Vrednost ovog arhitektonskog dela lezi u cinjenici sto se ceo prostor "oprostorava" tj. ne pravi se objekat, pravi se prostor. I to prostor u tri dimenzije. Prostor koji ima svoju svrhu, da skladno poveze sve tacke kretanja. Ali ne samo to, ne samo da bude obicna komunikacija, nego obogacena raznim sadrzajima, koji oplemenjuju taj prostor i generise dogadjaje. Stavljam akcenat na "prostor", jer ono sto su radili drugi, pa i Redzic, a to je da su pravili objekat. Ovo nije objekat, ili nije u onom klasicnom smislu, dakle pomera granice u projektanskom, arhitektonskom smislu. I na taj nacin oplemenjuje i obogacuje grad, a ne u smislu sto je ovo "kul".

Svaki objekat "oprostorava" i pokreće dešavanja, privlači ljude - i skromni park na zapuštenoj ledini u savskim blokovima, i uređeno šetalište pored Beton hale, i uređenje lokala u bivšim magacinima.
Da li je ovde to zaista potrebno, na način kojim se to radi sa "oblakom"? Ja mislim da nije, da je suvišno. Uređenjem lokala Beton hale je to već urađeno u dovoljnoj meri. Veza sa Kalemegdanom je trebalo pruži podršku već urađenom, da stanje postane održivo. Onda je nastupila megalomanija i intervencija tamo gde, po meni, zaista nije bila potrebna.

MOram da primetim jednu stvar: grad je zapustio prostor BH. Ušla je privatna inicijativa, počeli da se uredjuju pojedini lokali, a reakcija grada je bila: "niste smeli to da radite, vrazite u prethodno stanje". Srećom, oduševljenje je bilo veliko, i privatna inicijativa je uredila dobar deo BH, i generisala je uređenje okoline (popravku šetališta, zabranu pristupa automobilima, parking na krovu). Jedini kolali koji još nisu uređeni su, normalno - državni. Zaključak je da su Beograđani (bar oni sa puno para) sami izveli "oprostoravanje", umesto uprave grada čiji je to posao. A onda se umešao grad, sa međunarodnim konkursom i "svermiskim brodom", kao sad će oni da to kao "urede", uradiće "oprostoravanje", naparaviće "sadraje". Upropastiće i već učinjeno i Kalemegdan. Gade mi se.

A samo gnezdo i meni deluje kao Photoshop + dobra priča + plus malo mahanje rukama po vazduhu, za "pravog" investitora. A ovi "naši" su zaista "pravi" za razne ideje.
Da je bar negde navedeno da će lukovi koji formiraju gnezdo biti bez stubova, da će se oslanjati samo u dve tačke i jedan na drugi, pa da mi se digne obrva i da kažem "hmmm..."...

relja":1ihrj18m je napisao(la):
Iza ovoga stoji: megalomanija, samoljublje, lična promocija, bahatost, burazerski interesi: talovi, ugovori, kubici betona, tone gvožđa, radni sati...
U isto vreme sama Karađorđeva se i bukvalno - raspada.
....

JohnyBgood":1ihrj18m je napisao(la):
Pare koje nemamo trosimo na nesto ekstravagantno pa time imamo samo manje (ukljucujuci i manju sposobnost za zaduzivanje) za je*******enu autobusku stanicu, fasade, Narodni muzej, itd.
.....
SVE oko ovog projekta je sustinski palanacki, pa je onda samo slag na tortu da ce na kraju i vizuelni efekat da bude takav. Natrdocili smo nesto sto vristi uz samu tvrdjavu a onda kad pogledas dalje niz grad - HAOS, odvaljene fasade, zatvoreno NP na centralnom gradskom trgu koji izgleda uzasno, itd.

spatiotecte":1ihrj18m je napisao(la):
Problem je sto nas projektanti i gradska vlast varaju lepim slikama i projektima koji prikazuju nesto sto deluje lepo i primamljivo na prvi pogled a u stvarnosti uopste ne bi izlgledalo kao na renderima.

Koriste se razni photoshop trikovi da bi se ljudi odusevili i podrzavali te projekte.
.

zidar":1ihrj18m je napisao(la):
......
Danas je vreme da se zaboravi predhodni konkurs i razmisli o vezi Kalis-beton Hala-Muzej savremene umetnosti.

vucko":1ihrj18m je napisao(la):
@zidar

Da mene neko pita,ja bih minimalisticki uradio vezu beton hale sa Kalemegdanom,a za ostatak parica tipa tih 15 tak miliona ili manje napravio pesacki most,nesto slicno onom tvom koji stvarno fali za povezivanje usca i beton hale.

@ SVI

JohnyBgood":1524blzz je napisao(la):
Totalno minimalisticke 2 spirale koje sa krova BH vode do 2 tacke na Kalisu i eventualno jos 1-2 koje se od obale penju na halu bi bile TO. I mastovito i zagonetno, i na tragu ovog resenja, a da vizuelno ne konkurise Kalemegdeanu. Niti vrsi nasilje nad halom kao sto bi jedan ogroman "oblak".

Управо оно што сам и сам говорио....оно што треба урадити је упрао ово.

Људи, стрпите се да видимо крајње рендере. Толико спирала је непотребно и скупо. То је концептуални рендер. Исти ефекат Облака се може постићи са 6 спирала. Толико је и максимално потребно.

Е, ово је већ конструктивна критика. На томе треба инсистирати, за то служи Беобилд, а не за истресање фрустрација, чиме се ништа не постиже. Схватите то. Сазрите аман.

Може се постићи компромис, а Џони је написао оно што сам ја рекао пре пар страна. То је правац у коме треба да се развија дискусија.

@ SVI

И молим вас, престаните са аргументима типа:" Радимо ово док се ово распада". То није аргумент, то је популизам. И увек ће бити. Ја први имам права да се позивам на то, јер немам канализацију, нити постоје изгледи да ћу је добити у наредних 50 година. Значи, за сваки пројекат у БГ, буквално сваки ја бих могао да потежем ту причу. Зар не? То бих могао да потегнем и за сваку јебену фасаду која се окречи: " Ви кречите предратне фасаде док ја немам ни канализацију. Бацате паре а људи ходају по фекалијама".....

јел сада видите колико то није аргумент.

Поготово што никада, али никада неће у овом граду све функционисата. Па не функционише ни у Њујорку аман заман....где ви живите? Пробудите се.

stf druze, navodjenje cinjenica nije nikakvo istresanje vec pokusaj da se skrene paznja na realno i objektivno stanje stvari. ja ne bih ulazio u pricu da li to sto ti nemas kanalizaciju tvom stavu daje neku vecu tezinu od stavova ljudi koji je imaju (kanalizaciju).

vulnice, ja malo malo pa kazem ajde da se ne prebrojavamo po je veci i bolji ali ovde na forumu, kao i u nasem drustvu u celini, cim neko misli drugacije biva etiketiran i skrajnut kao ubaceni element koji narusava opstu srecu i blagostanje te koci progres. narocito sam osetljiv kada takve kritike dobijam od ljudi koji su iz bilo kog razloga odlucili da napuste ovu sredinu i svoj zivot zive negde drugde a koji sebi daju za pravo da nam kazu kako je ovde super i kako mi moramo da ostanemo onakvi kakvi smo.

za kraj, iako ne zivim u inostranstvu i nisam obisao citav svet vec samo par kontinenata a imam i kanalizaciju na gajbi, i ja valjda imam pravo da kazem sta mislim o ovom potkivanju sakatog konja ili sminkanju krezube babe kao sto je vase apsolutno pravo da mislite drugacije.

relja":26hs63ff je napisao(la):
Da, ali kada tako postaviš stvari, tj kada u istu ravan stavljaš reakcije savremenika na AT, koji je i potvrdjen kao odlična i uspela ideja i negativne reakcije na neku novu ideju, onda automatski diskvalifikuješ tuđe mišljenje kao nazadno.
Ne. Svako ima pravo na svoje misljenje i ima pravo da ga iznese, sve dok to ne preraste u vredjanje. Zato postujem svaciji stav. Samo sam govorio o cinjenici da prema necemu novom u odnosu na dosadanju percepciju se stvara otpor u gradjanstvu. Nemoramo ici tako davno, mozemo da uzmemo i nesta skorije, verovatno znas koliki otpor je bio prema projektu Beogradjanke, cak i same strucne javnosti. Smatralo se da to sto je tammne boje ce da narusi indetitet Beograda, unakazi ga itd. Ili cak, mozes videti i temu o Savkom trgu i kolicine negativnih kritika. Ljudima je jednostavno cudno, prvi put vide cor-ten, zar moze i zardjalo nesta da bude lepo? Jednostavno u percepciji ljudi to nije tako, navili su na sjajno, sljastece.
Ali gradnja takvih "novih i savremenih" obejakata je jako bitna, jer pomera granice u drustvenom i fizickom okviru. Ja bih to nazvao razbijanje "tabua".
relja":26hs63ff je napisao(la):
Svaki objekat "oprostorava" i pokreće dešavanja, privlači ljude - i skromni park na zapuštenoj ledini u savskim blokovima, i uređeno šetalište pored Beton hale, i uređenje lokala u bivšim magacinima.
Nije tacno da svaki objekat "oprostorava", jer ovaj "objekat" stvara dodatni otvoreni javni prostor, koji bi u nekom sibolickom znacenju mogao da se predstavi i kao trg u nivoima, kao mesto okupljanja. Obicna rampa, koja bi bila veza izmedju beton hale i kalimegdana, bi predstavljala samo komunikaciju, nista vise. Ovo boldovano ipak znaci da je sadrzaj i program bitan. Svidelo se to nekom ili ne, ali kej ne bi bio ni izbliza toliko posecen da na vodi nema sadrzaja.

@razgradjevinar
Cinjenica je takodje da je Beogradksi sajam, i to kakav, napravljen 1956, samo 11 godina od zavrsetka II sv.rata, kada je bilo i gladnih, zednih, bosih, golih, kada u vise od pola Beograda bilo u rusevinama jos uvek, kada u velikom delu nije bilo kanalizacije, vode, a ponegde i struje.
Cinjenica je da je 1974 kada je Gazela i mostarska petlja pravljena, bilo isto gladnih, siromasnih, naselja bez kanalizacije.
Cinjenica je i da je 1974 pravljenja i gorepomenuta Begradjanka.
.....
Da li mislis da je bilo pametnije i bolje da se svi ti objekti nisu izgradili, vec da se umesto toga uradilo 35km kanalizacije, 15km vodovoda, izgradilo 40 zgrada za smestaj socijalnih slucajeva, otvorilo 15 narodnih kuhinja....?

milanche":3qnpl37m je napisao(la):
Ne. Svako ima pravo na svoje misljenje i ima pravo da ga iznese, sve dok to ne preraste u vredjanje. Zato postujem svaciji stav. Samo sam govorio o cinjenici da prema necemu novom u odnosu na dosadanju percepciju se stvara otpor u gradjanstvu. Nemoramo ici tako davno, mozemo da uzmemo i nesta skorije, verovatno znas koliki otpor je bio prema projektu Beogradjanke, cak i same strucne javnosti. Smatralo se da to sto je tammne boje ce da narusi indetitet Beograda, unakazi ga itd. Ili cak, mozes videti i temu o Savkom trgu i kolicine negativnih kritika. Ljudima je jednostavno cudno, prvi put vide cor-ten, zar moze i zardjalo nesta da bude lepo? Jednostavno u percepciji ljudi to nije tako, navili su na sjajno, sljastece.
Ali gradnja takvih "novih i savremenih" obejakata je jako bitna, jer pomera granice u drustvenom i fizickom okviru. Ja bih to nazvao razbijanje "tabua".

Мени је јако чудно да видим надгробни споменик и ничим изазване плитке танкере у потпуном нескладу са другом половином нечега што само могу да назовем покушајем савремене реконструкције јавног простора. "Ново и савремено" се у Србији толико лоше интерпретира да понекад пожелим да не дирају ништа. Нису дорасли томе.Нека за почетак само одржавају оно што је у своје време заиста било ново и савремено.

Gazela = infrastruktura na vaznom medjunarodnom putu koji prolazi kroz Beograd. Infrastruktura je nesto sto grade i kapitalisticke i socijalisticke drzave. Pospesuje razvoj a time i gradnju kanalizacije i uopste modernizaciju grada. Nekada se mora odvojiti od usta danas da bi bilo bolje sutra, i ovo je jasan primer da jasniji biti ne moze. Uzgred, Gazela je PRIMER racionalnosti i funkcionalnosti sto ova spirala sigurno nije.

Beogradjanka = poslovna palata koja bi se isplatila i da je gradio privatni investitor. Niko od gladnih tu nije prikracen. I sad da nekome das plac u centru grada sa svim dozvolama, dok si rek'o keks bi izrastao slican soliter, i to privatnim parama, jer je to jednostavno ekonomski jako unosno. Dakle opet obezbedjuje sredstva da bi dalje bilo vise para i za kanalizaciju i za drugo.

Sajam = slicno Beogradjanki, INVESTICIJA a ne potrosnja. Sajmovi su za industrijsko drustvo i modernu ekonomiju ono sto su pijace bile vekovima za obicne ljude. Sasvim je normalno da je ondasnja vlast ulozila u to da bi rastucoj privredi obezbedila mesto susreta a i kontakta sa svetom. Znaci jasna logika odvoji od danas da bi imao vise sutra. I koja je to hala napravljena ekstravagantno i neracionalno?

SPIRALA = ?

- Trg u vise nivoa? Pa JT imamo mi i TR u JEDNOM nivou pa nismo u stanju da ga sredimo. I mesto u dnu stepenica je idealno za trgic, sto se moze jako jeftino uraditi, pa opet taj prostor stoji zapusten. I o njega se saplicu turisti na putu ka SC i Knez Mihajlovoj, i sad je ova je*******ena spirala prioritetnija zbog turista, pa ko je tu lud?!

- Veza sa Kalemegdanom? Pa Kalemegdan se moze povezati sa par staza i nema potrebe da se marginalizuje nekakvom vezom koja komunicira sama sa sobom na vise nivoa. Jeste to moze da bude efektno na nekom prostoru gde nema nista i treba ljude privuci, ali ne uz jednu 2000 godina gradjenu tvrdjavu.

- Atrakcija za turiste? Pa JT imas Kalemegdan, Kosancicev Venac, Sabornu Crkvu, beton halu, i GRAD u pozadini koji ti je zapusten i sad izmisljas nekakvu preskupu spiralu za turiste?! Cak i ako je to posao grada/drzave (a to je zapravo pitanje) onda tome tu nije mesto. Eventualno na nekoj novoj lokaciji koju zelis da razvijes, pa ti treba nekakva atrakcija i fokalna tacka. Ja bi i tu bio protiv toga da se trose nase zajednicke pare jer sam zestoko protiv petljanja drzave u sve sto nije infrastruktura ili delatnost od opsteg interesa (zdravstvo, skolstvo, kultura, itd.) ali OK, cak i da dopustimo drzavi da se zaje*******ava sa takvim stvarima dok tolike druge stvari koje bi trebalo da radi ne radi - necemu ovako velikom nije mesto TU gde i tako ima ih-hi-hi sadrzaja nad kojima bi ovo vrsilo vizuelno i psiholosko nasilje.

Na kraju, razgovori zasto ovo a ne ono JESU pozeljni, cak i kad su u pitanju investicije u infrastrukturu a kamoli kad je u pitanju cista potrosnja. JG pare su ogranicene i Kopenhagenu a kamoli kod nas. To se zove odredjivanje PRIORITETA, a oni su nam totalna nepoznanica pogotovo od 90tih. A to je jedan od razloga zasto nam je ovako kako nam je. Kamo srece da se SVE dobro pretrese zasto, koliko para, i sta smo drugo za te pare mogli da uradimo. Da to radimo ne bi nam servirali kao svrsen cin nekakve replike Terazija i druge gluposti dok se toliko toga drugog raspada. I DA, to JESTE validan argument, necu da mi mazu oci nekakvim ekstravagantnim spiralama i replikama Terazija dok je NM zatvoren, dok se zgrada zadruge samo sto ne urusi, dok centralni gradski trg izlgeda jadno, itd. Dok se ne pobunimo nece to oni ni pipnuti, pa javna je tajna da se otimaju za sva ministarska mesta osim ministarstva kulture. To se nece promeniti dok god nekome ne **&$# po pitanju toga kako se trose nase pare.

PS I na sta im lici Staro Sajmiste sa druge strane reke? Videli da je krenula beton hala pa bi sada tu da se petljaju. Ne treba privlaciti nove ljude u BH, oni i tako sami dolaze, 'ajde da ih vidim da revitalizuju SS. I sto taj prostor ne iskoriste za popularizaciju nauke, razne NVO, i muzej. Ali NE, nameracili se da uzimaju multimilionski kredit i grade zgradu na stulama. A onda cemo za 20 godina i za njom da placemo sto propada kao zadruga, staro sajmiste, NM, MSU, i drugo. Ali zabole njih, neko ce tu da se ugradi u projektovanju, izgradnji, opremi, "popularizaciji" a onda tutanj na neka fatnomska ostrva (ili u Rusiju) kad se promeni vlast. E pa dosta.

PPS I ako im je bas toliko do novih lokala i "suvenirnica", sta bi sa onim lepim prostorom u bedemu kod Kule Nebojsa? Jel to jos zvrji nepokriveno? Mozda cekamo Grke da i za to plate... Ili je problem sto to bas TA ekipa ne bi mogla da capi jer JG kako da prostor u bedemu predje u privatne ruke? A i ne mozes za jedan krov da se ugradis za par miliona evra.

milanche":3hwn62qw je napisao(la):
relja":3hwn62qw je napisao(la):

Savski trg sam valjda dovoljno nahvalio :) . Smetaju jedino oni "rezervoari" isped bolnice, jer izgledaju jeftino i sklepano, i žao mi je što su morali da popuste pred pristiscima udruženja porodica žrtava i navrat nanos promenili spomenik. Prema Beograđanki sam prilično - ravnodušan.
Ali ovde je jedno pitanje - lokacija i namena, i to više lokacija nego namena.
Ako je "tabu" pitanje da li treba graditi betonski objekat ovih gabarita tik uz Kalemegdan, onda sam stvarno zatečen. Ne volim banalozovanje, ali onda je sledeći "tabu" za razbijanje - neki novi simbol "Beograda" u Donjem gradu.
Gradnja savremenih objekata je jako bitna - slažem se 100%. Ali ne na svakoj slobodnoj lokaciji, i svakako ne tik do Kalemegdana.

milanche":3hwn62qw je napisao(la):
relja":3hwn62qw je napisao(la):
Nije tacno da svaki objekat "oprostorava", jer ovaj "objekat" stvara dodatni otvoreni javni prostor, koji bi u nekom sibolickom znacenju mogao da se predstavi i kao trg u nivoima, kao mesto okupljanja. Obicna rampa, koja bi bila veza izmedju beton hale i kalimegdana, bi predstavljala samo komunikaciju, nista vise. Ovo boldovano ipak znaci da je sadrzaj i program bitan. Svidelo se to nekom ili ne, ali kej ne bi bio ni izbliza toliko posecen da na vodi nema sadrzaja.

Milanche, a zbog čega je potreban taj dodatni javni prostor na tom mestu?
Pa početna ideja je i bila - pešačka komunikacija, zato što takva potreba i postoji.
Onda je to mutiralo, bez ikakvog razloga, u "neki javni prostor". Po meni je on skroz suvišan.
Čak što više razmišljam, sve mi se manje dopada. Evo i zašto:
građanska inicijativa polako oživljava Savamalu, i tu će da se skuplja "običan" svet. Kosančićev venac će ostati miran kraj sa po nekoliko lokala za takođe "običan" i pitom svet.

Novogradnja, tj taj "novi javni prostor" tik uz Kalemegdan će privući onaj "drugi" Beograd - jer će cena zakupa biti tržišna, cena usluge "po meri" i moći ćemo da budemo srećni ako se sve završi na "Meku" i "Vapianu". da s ene lažemo, iza ovoga i ovakve investicije stoji upravo brutalna i primitivna komercijalizacija, a ne "otvaranje" prostora za građanstvo. Sadašnja fensi mesta u BH će biti mala maca za ovo što se sprema.

A što se tiče uređenja magacina i privlačenja ljudi ka rekama - pa ja sam tuda redovno vozio bicikl kada nije bilo lokala i dok se prostor ispred BH ispred bio pun rupa i služio kao parking. I u toku dana (ok, ja mogu da tvrdim samo za neradne dane) je bio krcat automobilima.
Lokala u BH nije bilo (možda jedan bircuz), ali su ljudi i bez toga izlazili do reke, a kola ostavljali na tom mestu. Program jeste bitan, ali u ovom slučaju je redosled ovakav: ljudi su tu već dolazili, postojao je neiskorišćen prostor, neko je prepoznao vrednost i potencijal, otvoreni su lokali, ponuda je dopunjena, a onda je popravljena i dodata infrastuktura (u stvari - sve je išlo naopako :) ).
Sa otvaranjem lokala u BH je nastao novi centar noćnog života. Prostor je konačno uređen, ali su ljudi i već ranije dolazili, zbog šetnje, vožnje, splavova....

spatiotecte":2n7k3uom je napisao(la):
Da rezimiram sve sto je napisano iznad:

Beograd = Spirala

Samo da alternative ne budu dijafragma ili kondom.

Upravo gledam ostale nagradjene radove sa oficijalnog sajta BH:

Postiji mnostvo drugih radova/ideja od kojih su nekoliko, cini mi se, bas dobri.
Ne razumem insistiranje na 'spirali' - "samo" zato sto je dobila prvu nagradu kao dobro osmisljen rad na papiru (?)

U slucaju 'spirale' postoji velika verovatnoca neiskoricenosti prostora; sve te staze i povrsine... radi "slucajnih susreta" i "slozenih dijaloga" sa okolinom... smelo, inovativno, ali previse rizicno u smislu izvodljivosti i funkcionalnosti, a gde ces gore od toga?

U svakom od nekoliko narednih radova (od drugoplasiranog pa nadalje) postoji siroka primena zelenih povrsina/vegetacije, sto je meni sasvim logicno resenje, a sto kod 'spirale' uopste nije slucaj, vec samo goli beton bez 'lada. Vrlo nezgodno za vrela leta kada se najvise racuna na posecenost.

I kad smo kod simbolike - vise bih voleo da zivim u skromnoj kuci u naselju sa dobrom infrastukturom, nego u vili gde je sve van dvorista u raspadu.

Управо си навео једну од највећих предности тог пројекта. По њему је практично све стављено испод платоа или на његовом нивоу у равни са БХ. Изнад је само спирала

@ Razgradjevinar

Опет инсистираш на неком такмичењу. Чему та инсинуација да моје мишљење има већу тежину јер ја немам канализацију? Уопште ми то није био циљ. Ничије мишљење није "теже", већ расправом ваљда покушавамо да дођемо негде, а овом нисмо дошли нигде.

Поента моје дигресије о канализацији је да укажем да став који пар вас заступа: " Градити ову ПИЗДАРИЈУ ту, а поред се ово распада", једноставно није аргумент. Никада неће ни бити. Схватите то.

@ Dragche

Недостатак зеленила је мана Облака. На њему треба инсистирати. То што неки други радови имају зеленила не значи да су добри, чак зеленило маскира њихове пропусте и просечност.

Са друге стране, уколико се Облаку дода зеленило, биће много мање наметљив, и много више интригантан.

@ JohnyBgood

Никада став; " Градити ову ПИЗДАРИЈУ ту, а поред се ово распада" неће бити аргумент. Јер, увек ће се нешто распадати. Увек.
Са друге стране, колико год се трудио, ипак не можеш поистоветити ЦПН, Нове старе Теразије и Бетон халу.
Облак је, као што Миланче рече, јавни простор, који се не наплаћује. Нови трг. Бесплатно доступан на коришћење свима.

@ Svi

До сада смо дискусијом дошли до пар јако добрих предлога инртервенције на Облаку, са којима би он постао далеко квалитетније решење за нашу средину и анулирало би досада изречене замерке.
Нажалост, ти резултати су остали непримећени због бескорисне агресивне дискусије, па ћу их стога поновити:

1. Увођење зеленила на сам трг. Тиме се постиже, не само парковски ефекат, већ се не елеминише садашња зелена поврчина на том месту. Такође, зеленилом овај пројекат постаје доста мање наметљив и више би био срастао са зеленим брдом Калемегдана. На крају, повећао би интригантност самих рампи које би вијугале измешу дрвећа.

2.смањење броја рампи на 6, по 3 са обе стране. Тиме се смањује волумен, као и шума стубова, појефтињује пројекат а задржавају се све предности оригиналнох и авангардног решења.

Због ових решења и постоји Беобилд. Због резултата дискусије. А не због особа које би се расправљале у недоглед само ради расправе.

relja":12bbu5ls je napisao(la):
Ko je većina, ko je manjina? Ugnjetavanje i unazadjivanje - na koji način?

Ovde je sve počelo od praktične potrebe i jedne zdravorazumske ideje da se napravi pešačka veza od pristaništa do Kalemegdana zbog turista koji Beograd posećuju sa kruzerima.

Ali kod nas rešenje svakog prostog problema mora da eskalira do mega-planetarnih razmera.

Iza ovoga stoji: megalomanija, samoljublje, lična promocija, bahatost, burazerski interesi: talovi, ugovori, kubici betona, tone gvožđa, radni sati...
U isto vreme sama Karađorđeva se i bukvalno - raspada.
Karađorđeva je nakrcana problemima, na Kalemegdanu ne sme da se gradi (bar za sada, mada, sve se sa vremenom da "srediti"), ali zato može da se gradi odmah uz Kalemegdan - ko ga šiša, i ovako je star, ko će to da objašnjava, mnogo je komplikovana priča, napravićemo "nešto moderno", atratkivnije, "kad može Dubai i Las Vegas, može i Beograd".

Običan stanovnik Beograda od ovoga ima - ništa. Imaće arhitekta zbog reference, graditelji zbog posla, dobavljači zbog isporuka, ugovarači zbog procenta, gradski funkcioneri za reklamu i privlačenje stranih investitora jer se jasno šalje poruka da za pravu sumu u Beogradu ništa nije pod zaštitom.
Sledeći će biti - Donji Grad.

Ja se sa svim ovim ne slazem, iako slabije pratim bb, procitam povremeno par tema, pa i ovu. Volim da procitam tvoje postove, ima kvalitetnih, pametnih itd ali nekako imam utisak da si se ovde sam uvukao u blato.
Ne zelim nasiroko da ponavljam sto je vec napisano ovde pre vise meseci, a milanche sada opet ponavljao veoma polako i odabranim recima, ali ipak da napisem par redova.

Ja se u tvom posto mogu naci kao neko za koga mislis da je novokomponovan, bahat, nazadan mozda cak i primitivan, zato sto imam misljenje koje je drugacije od tvoga. Ovaj forum najmanje posecuju takvi ljudi, njima to bas i nije interesantno, ali moguce da i takvih ima. Takodje to ubacivanje straha da je Donji grad sledeci, ili da je isto Donji grad i spirala koja 90% mesta zauzima iznad ulice i beton hale gde i sada nema nicega istorisjki vrednog a vidnog, naprotiv.

Ono sto je cinjenica da je na konkursu pobedio oblak, da pobedio je i domace arhitekte sa kojima je ipak lakse napraviti neki ortacki dil, ne kazem da sa strancima nije moguce , ali sa "zemom" je to uvek lakse i "prirodno".
Ali to mozda cak i nije najbitnija cinjenica, bitnije je po meni da smo na ovom forumu imali poll , koje vam se resenje najvise dopada. Iako pored tebe koji veoma dobro zna da objasni kada je nesto dobro ili lose, i sto ste osim tebe jos dosta vas pokusali da nam objasnite zasto to nevalja ili zasto je to palanacki mentalitet, niste uspeli, oblak je dobio najvise glasova.
Ne znam odakle onda dalje tolika samouverenost u svoje poglede i nipodistavanje tudjeg misljnja, pa nije poll bio u svet magazinu nego na bb.
Ostale price tipa da li je ovo sada trebalo da se zida , da je skupo ili sta vec, necu ni da komentarisem, suvisno je.

stf":2sdz3qga je napisao(la):
До сада смо дискусијом дошли до пар јако добрих предлога инртервенције на Облаку, са којима би он постао далеко квалитетније решење за нашу средину и анулирало би досада изречене замерке.
Нажалост, ти резултати су остали непримећени због бескорисне агресивне дискусије, па ћу их стога поновити:

1. Увођење зеленила на сам трг. Тиме се постиже, не само парковски ефекат, већ се не елеминише садашња зелена поврчина на том месту. Такође, зеленилом овај пројекат постаје доста мање наметљив и више би био срастао са зеленим брдом Калемегдана. На крају, повећао би интригантност самих рампи које би вијугале измешу дрвећа.

2.смањење броја рампи на 6, по 3 са обе стране. Тиме се смањује волумен, као и шума стубова, појефтињује пројекат а задржавају се све предности оригиналнох и авангардног решења.

Због ових решења и постоји Беобилд. Због резултата дискусије. А не због особа које би се расправљале у недоглед само ради расправе.

Hmm, ne znam, nisam dooljno razmiljao o tome sto pises, ali nemogu tako olako da se slozim da mo pronasli dobra resenja, cak i ne znam da li su dobra, i da li bi zelenilo trebalo tamo da bude.
Spirala je osim upotrebne vrednosti i ART, a to mu dodje kao da slikaru kazes daj ubaci ovde papagaja, lepse ce da bude. Sa time treba biti vrlo oprezan.
sa ubacivanjem drveca sigurno nece biti nista funkcionalnije ili sta ja znam, to sada radimo na samoj estetici, ispravljamo estetiku umetnika, a to nije bas dobro.

@Bulevarac
Ne znam zašto si se našao prozvanim, kada je moj post bio reakcija na "Staklenin" post.
Kvalifikacije se odnose na motive donosioca odluka, a ne na ukus i stavove članova BB, i mislim da sam se dovoljno potrudio da se izražavam na način koji neće zvučati uvredljivo.

Meni se građevina kao ideja dopada, to sam već napisao, ali po meni, nije za tu lokaciju.
Znam da se time obesmišljava ideja arhitekte, ali - da li bi on bio isto ovako "smeo" na nekom sličnoj lokaciji u svojoj zemlji?
NIsam obraćao pažnju na anketu. Pošto je dobrovoljna i anonimna, u njoj je mogao svako da učestvuje, pa su i rezultati relativni.

STF-ova ideja mi se dopada, i takvo rešenje bih mogao da podržim. Smanjuju se kvadrati, vraće se izvornoj ideji - vezi pristaništa i Kalemegdana, zbog zelenila vizuelno ne konkuriše Kalemegdanu.
Bojim se da upravo zbog svoje nenametljivosti i manjka monoumentalnosti ovakvo rešenje neće biti uzimano u obzir.

Nisam se ja "nasao" nesto prozvanim kao pojedinac, vec vise nakon posta woonice sam to napisao.
Neko zna mnogo bolje da napise i obrazlozi to, dok neko jednostavno to ne zna ili ne voli da objasnjava nadugacko. Zeleo sam da zastitim woonicu na kojoj su se mislim neopravdano slomila koplja radi par recenica koje verovatno nisu trebale tako da budu napisane, ali je i razumem, pogotovo ako je zensko :)
samo to.

Pa nisam ja ovde neki siledžija za tastaturom da moraš od mene da je braniš.... :p

Moj stav nije "graditi ovo a druge stvari se raspadaju". Te stvari mogu da budu manje prioritetne a "ovo" ti moze biti od izuzetnog znacaja u kom slucaju taj argument ocigledno nema nikakvog smisla. Tako je "Gazelu" svakako trebalo graditi iako je bilo gomile drugih potreba na koje su se mogle potrositi pare.

Ovde "ovo" NIJE od izuzetnog znacaja nego je cak stetno u kontekstu u kome se planira a sa druge strane postoji nekolicina jasno definisanih stvari koje su viseg prioriteta (NM, TR, da ne nabrajam). U tom slucaju argument stoji. OVO je dakle jedna pizdarija i to preskupa, pogotovo u situaciji u kojoj smo, a to je jako validan argument.

PS I meni se cini da se ovo gura upravo zato sto je tako skupo i megalomanski, sto je izgleda nasa zla sudbina. Kad se ovi nasi glodari necega uhvate to ne moze da prodje bez kredita od 50ak miliona evra pa na dalje. Ovaj sistem kao da odbacuje sve smislene i jednostavne ideje kao strana tela. A prema ideji postenog odrzavanja onoga sto vec imas se odnosi neprijateljski. Jer glodar koji se uhvati recimo arene gleda iz nje da isisa sto vise moze DANAS a za sutra kad se promeni vlast i on ce biti ko zna gde ga naravno zabole. Zato bato, zaboravi na odrzavanje.

PPS @Bulevarac, postoje DVA pobednicka rada, nemojmo tu cinjenicu da ispustamo iz vida. Po meni upravo radi muljanja i muvanja. Nista ovde ne moze da bude cisto i jasno.

@JohnyBgood u pravu si da na njihovom konkursu postoje 2 pobednicka rada, (i moguce da ih je dvoje, bas zbolg muljanja) ali ja taj drugi projekat stvarno ne dozivljam kao nesto vise od pasarele, i to lose. A na nasem internom pollu ima jedan pobednik, oblak.

@JohnyBgood: Drago mi je da si spomenuio i ekonomske i drustvene dobiti koji proizvode objekti. Ali onda budi iskren do kraja. Jer, 100.000 turista samo sa reke dodje na poziciju Karadjordjeve. Da svako od njih potrosi 20e na suvenire, pice ili ulaznicu za galeriju koja bi se nalazila ispod "oblaka" to je 2mil e. dobiti za privredu ovog grada ciji deo kasnije ide u budzet. A gde je zakup tih lokala, galerija i ostalih sadrzaja? + prihod od ostalih turista + od stanovnika Beograda? U ovom slucaju se ne racunaju prihodi? Mozda je malo ne skromno, ali postoji mogucnost i "efekta Bilbao" posle gradnje Gugenhajmovog muzeja.
Mrzi me da ti odgovaram na svaki pojedinacnu stavku iz posta, nemam ni snagea ni vremena za to, ponovicu ti primer sajma kao najdrasticniji primer, a to se ocitava u ona dva koja sam nabrojao. Dakle posle samo 11god od IIsv.rata izgradjen je sajam sa impozantnom konstrukcijom i rasponom od 107m na hali 1. Tada je bilo mnogo vise razloga da se napravi "baraka" i kaze eto imamo sajam, ali tako se nije razmiljalo. Spomenuo si i prioritete, kako se oni danas preskacu. Isto vezano za sajam, pre je on izgradjen neko klinicki centar, ili neka nova bolnica. Toliko o tome.

Relja, naravno da imas pravo na svoje misljenje i kritiku, nisam na nikoga mislio ponaosob kada sam govorio o otporu prema novim stvarima :) Veci je projektanski uspeh, kada prostor nema samo jednu svhu, pogotovu kada je rec o komunikacijama. Tezi se da se postigne i generise njihovo koriscenje kao javnog prostora, jer je to mesto susreta, okupljanja, pa se time stvara dogadjaj. To je ukratko moje misljenje.

@svi; sto se tice konstrukcije, verovano ce biti od celika, jer je laksi, pa su manji poprecni preseci stubova i konstrukcije cele. Ujedno je laksi za rukovanje i moze se raditi veoma lako prefabrikovano pojedini delovi. Mislim ovo je bitno, jer kad bi bilo od betona, bilo bi daleko masiivnije, sto sigurno nece biti.

milanche":11c4zdab je napisao(la):
@JohnyBgood: Drago mi je da si spomenuio i ekonomske i drustvene dobiti koji proizvode objekti. Ali onda budi iskren do kraja. Jer, 100.000 turista samo sa reke dodje na poziciju Karadjordjeve. Da svako od njih potrosi 20e na suvenire, pice ili ulaznicu za galeriju koja bi se nalazila ispod "oblaka" to je 2mil e. dobiti za privredu ovog grada ciji deo kasnije ide u budzet. A gde je zakup tih lokala, galerija i ostalih sadrzaja? + prihod od ostalih turista + od stanovnika Beograda? U ovom slucaju se ne racunaju prihodi? Mozda je malo ne skromno, ali postoji mogucnost i "efekta Bilbao" posle gradnje Gugenhajmovog muzeja.
Mrzi me da ti odgovaram na svaki pojedinacnu stavku iz posta, nemam ni snagea ni vremena za to, ponovicu ti primer sajma kao najdrasticniji primer, a to se ocitava u ona dva koja sam nabrojao. Dakle posle samo 11god od IIsv.rata izgradjen je sajam sa impozantnom konstrukcijom i rasponom od 107m na hali 1. Tada je bilo mnogo vise razloga da se napravi "baraka" i kaze eto imamo sajam, ali tako se nije razmiljalo. Spomenuo si i prioritete, kako se oni danas preskacu. Isto vezano za sajam, pre je on izgradjen neko klinicki centar, ili neka nova bolnica. Toliko o tome.

Relja, naravno da imas pravo na svoje misljenje i kritiku, nisam na nikoga mislio ponaosob kada sam govorio o otporu prema novim stvarima :) Veci je projektanski uspeh, kada prostor nema samo jednu svhu, pogotovu kada je rec o komunikacijama. Tezi se da se postigne i generise njihovo koriscenje kao javnog prostora, jer je to mesto susreta, okupljanja, pa se time stvara dogadjaj. To je ukratko moje misljenje.

@svi; sto se tice konstrukcije, verovano ce biti od celika, jer je laksi, pa su manji poprecni preseci stubova i konstrukcije cele. Ujedno je laksi za rukovanje i moze se raditi veoma lako prefabrikovano pojedini delovi. Mislim ovo je bitno, jer kad bi bilo od betona, bilo bi daleko masiivnije, sto sigurno nece biti.

Da li ti STVARNO verujes da bi spirala, i pored Kalemegdana, Kosancicevog Venca, i beton hale izmamila turistima DODATNIH 20 evra?! Pa JT mogu suvenirnice i izlozbeni prostori da budu u prizemljima po obnovljenoj Karadjordjevoj, u onom nesrecnom prostoru kod Kule Nebojsa, u samoj beton-hali (DA, tamo jos ima nekultivisanih lokala koje su u rukama ove je*******ene gradske birokratije), na Kosancicevom vencu, i po Knez Mihajlovoj? Da li ce to mozda taj oblak od zamrsenih staza da emituje neko misteriozno magnetno polje koje ce svakom turisti koji se pod njim nadje da sugerise "e OVDE MORAM da potrosim ne znam koliko evra"?! Ja cisto sumnjam. A grad koji izmislja neke nove dubioze da bi kao turistima mamio pare a nesto sto se zove NARODNI MUZEJ mu zvrji zatvoreno (koliko se naplacuju karte za muzeje u svetu?) je stvarno izgubio svaki kompas.

Ako mislis na muzej u Bilbau, on privlaci ljude i zbog izgleda ali i zbog odlicnih izlozbi unutra. Ali ni taj muzej nije natrdocen uz sam stari grad, nego malo dalje niz reku - na mesto kome je novi sadrzaj i fokus jako dobro legao. Mi nemamo sanse da konkurisemo po eksponatima (umisljati da ce ti turisti potrositi 20 evra tek tako radi neke interesantne gradjevine je jako naivno, za to ti trebaju eksponati za koje treba i-hi-hi para, a mi nikako da aktiviramo cak ni one koje vec imamo i came u NM i MSU, vrlo racionalno nema sta!) a ako je u pitanju interesantna forma, nju treba staviti na pravo mesto, upravo tako kao sto su uradili u Bilbau.

PS Poredjenje ove pizdarije sa sajmom je stvarno neumesno. Sajam NIJE gradjen ekstravagantno, gradjen je i POSTUPNO u skladu sa time koliko se imalo para, i koristen je za napredak naseg gradjevinarstva i tehnologije, uz jasnu privrednu funkciju. To je bila INVESTICIJA u nesto smisleno, pogotovo u kontekstu centralnog upravljanja privredom (a sada se i to promenilo), a ovo je ulaganje u jednu apstraknu nebulozu kojoj niti je tu mesto niti drzava sa njome treba da se zaje*******ava. Ovo bi bilo najbolje da gradi neki investitor na nekoj novoj parceli u okviru necega gde zeli da privuce dodatnu publiku.

PS Stalno se vracamo na "argumente" tipa "a Ajfelova kula", "a Bilbao", "a ovo, a ono". NISTA od toga nije gradjeno u centru grada uz samu glavnu fokalnu tacku ili atrakciju tog grada jer se takve stvari jednostavno ne rade niti za njih ima potrebe. Ozivljavanje nekog novog ili opustosenog prostora je sasvim druga stvar.

Vrh