Šta je novo?

Beton hala

vranac":1skyd5ti je napisao(la):
Sreca da ce se ekonomska kriza intenzivirati pa nece ni imati para da instaliraju to ruglo ispod Kalemegdana :blah:

A i ako instaliraju to ruglo ispod kalemegdana mocice da se razmontiraju metalni elementi i posalju u staro gvozdje. Mozda dobijemo dobru lovu za toliku kolicinu metala plus ekoloski gledano to je recikliranje. :lol:

Evo red je i da se vecina oglasi i da ne dopusti nadobudnoj manjini da nas sve ugnjetava i unazadjuje kao do sada:
Napred Japansko resenje i nadam se da ces istrajati u izgradnji!

Ko je većina, ko je manjina? Ugnjetavanje i unazadjivanje - na koji način?

Ovde je sve počelo od praktične potrebe i jedne zdravorazumske ideje da se napravi pešačka veza od pristaništa do Kalemegdana zbog turista koji Beograd posećuju sa kruzerima.

Ali kod nas rešenje svakog prostog problema mora da eskalira do mega-planetarnih razmera.

Iza ovoga stoji: megalomanija, samoljublje, lična promocija, bahatost, burazerski interesi: talovi, ugovori, kubici betona, tone gvožđa, radni sati...
U isto vreme sama Karađorđeva se i bukvalno - raspada.
Karađorđeva je nakrcana problemima, na Kalemegdanu ne sme da se gradi (bar za sada, mada, sve se sa vremenom da "srediti"), ali zato može da se gradi odmah uz Kalemegdan - ko ga šiša, i ovako je star, ko će to da objašnjava, mnogo je komplikovana priča, napravićemo "nešto moderno", atratkivnije, "kad može Dubai i Las Vegas, može i Beograd".

Običan stanovnik Beograda od ovoga ima - ništa. Imaće arhitekta zbog reference, graditelji zbog posla, dobavljači zbog isporuka, ugovarači zbog procenta, gradski funkcioneri za reklamu i privlačenje stranih investitora jer se jasno šalje poruka da za pravu sumu u Beogradu ništa nije pod zaštitom.
Sledeći će biti - Donji Grad.

boze sta sve necu procitati na ovom forumu.. nadobudna manjina koja ugnjetava srbiju i beograd i ne da nam da krenemo u svetlu staklenu vunenu buducnost.

u zemlji u kojoj je slobodan milosevic deset godina pobedjivao na izborima, u zemlji u kojoj je jedan ratko mladic narodni heroj, u zemlji u kojoj je danas jedan ivica dacic covek od koga zavisi formiranje vlade a u kojoj je jedan cetnicki vojvoda izabrani predsednik, u kojoj je jedan homofob i tajkun reizabrani gradonacelnik prestonice, u zemlju u kojoj kreature poput palme i mrkonjica ne samo da postoje nego se i oglasavaju i uvazavaju, u zemlju u kojoj postoji urbanisticki zavod u kome radi neka zaklina koja brani vizure, u zemlji u kojoj zatvorismo pre 15 dana orvorenu poludeonicu poluprofila poluobilaznice, u zemlji u kojoj zvanicno vecina ljudii ne pere zube svaki dan gospodja koja je odavno utekla iz jedne takve vukoje*******ine u neku drugu sredinu u kojoj se zna red poziva na mobilizaciju vecine...

ja cu joj oprostiti.. nije ona zla niti glupa , samo je dislocirana u vremenu i prostoru sto uz malo nostalgije ume da zbuni i dezorjentise

razgradjevinar":25k2wpwt je napisao(la):
nadobudna manjina koja ugnjetava srbiju i beograd i ne da nam da krenemo u svetlu staklenu vunenu buducnost.

+ 100000 Hahaha, ova ti je za medalju!

Posle stiropora sledi nam staklena vunena buducnost!

Ау, колика количина самозадовољавајућег вређања уз екстремно узбуђење и ескалацију нагомилане исфрустрираности појединаца......

.....алал вера!

1155212294.jpg

1155212356.jpg

Beton Hala 2016

Ko bi voleo da se seta ispod ovoga?

Ja isto tako mogu vama reci da ste dislocirani u vremenu i prostoru i ne znate kako izvan Srbije. Da, nesto je bolje, ali ni u kojoj meri u kojoj to vi iz Srbije vidite. Ta nije valjda Srbija isla po svetu, otimala, kolonizirala, bogatila se i onda prodavala nekome demokratiju? Naravno da cemo se sloziti oko politike i to ko je sta unakazio, samo ne preterujte i ne omalovazavajte Srbiju, a pri tome prizeljkujete kako je negde mnogo bolje. Mnoooogo ste naivni.

I zasto da Beograd ostane na nivou palanke? Zbog potrosnje ogromnih srestava? Puf. Vidim koliko su druge zemlje pozajmljivaci u problemu. Hrvati su upravo zbog toga nagradjeni da idu u EU. Ako neces da budes izolovan, moras da se zaduzis. Zbog toga sto bi ta sredstva mogla negde direktnije da pomognu? Pa ne ide svako zadovoljstvo kroz usta?

Ponovo vidite semafor pa recite ko je ovde glasniji. Meni je oduvek smetalo da u Srbiji manjina terorise vecinu.

@spatiotecte
Je li to Coney Island? Beograd = NYC

Beograd ce biti palanka dok god bude imao infrastrukturu palanke i dok god se u njemu bude bogatilo jedino i iskljucivo preko veze sa drzavom (pri cemu mislim na sve nivoe, opstina-grad-republika) a ne preko pravog preduzetnistva (pri cemu mislim na ljude koji su pokrenuli Ryanair, Skype, i druge uspesne ideje na polju biznisa, bez ikakve veze sa monopolima i drzavom).

Ovaj projekat promovise i jedno i drugo. Pare koje nemamo trosimo na nesto ekstravagantno pa time imamo samo manje (ukljucujuci i manju sposobnost za zaduzivanje) za je*******enu autobusku stanicu, fasade, Narodni muzej, itd. Sa druge strane, opet ce neki uvezani i "dvorski" arhitekti, graditelji, osvetljivaci da nam uvale nesto mutno za sta se i ne zna koliko moze i treba da kosta uz ogromne provizije. Pa ti onda popularisi nauku i preduzetnistvo, ali deca nisu luda, vide gde su pare pa je tako i PUPS pun mladog sveta koji je video da od nauke nema nikakve vajde.

SVE oko ovog projekta je sustinski palanacki, pa je onda samo slag na tortu da ce na kraju i vizuelni efekat da bude takav. Natrdocili smo nesto sto vristi uz samu tvrdjavu a onda kad pogledas dalje niz grad - HAOS, odvaljene fasade, zatvoreno NP na centralnom gradskom trgu koji izgleda uzasno, itd. No dobro, par DSovih je*******ivetara ce da dobije lokale u molu koji ta spirala treba da sakrije. I jos sve prodajuci nam pricu kako smo eto najzad "uhvatili korak sa svetom". Super. Doduse PR i manipulacija je jedino u cemu su zaista na svetskom nivou.

PS Da ponovim, u ovom gradu ima gomila prostora u koje bi leglo nesto ovako razigrano (jer tako nesto ne vristi nego je upravo TO kad ga stavis u pravi kontekst a ne pored jedne 2000 godina gradjene tvrdjave), a i finansiranje bi onda moglo da bude transparentnije - i da se plati pre svega parama privatnika, korporacija, ili ko vec to hoce da gradi. Ovako presipamo iz supljeg u prazno, hiljade izgovora da to platimo svi mi a da se obogate neki politicki povezani.

Samo argument: Graditi nesto ovako dok je cela, ali cela, okolina u raspadu (i to na najbazicnijem nivou fasada i saobracajnica) po meni je dovoljan razlog da ovo resenje prezirem... :)

Glupo je bilo za ocekivati od naroda da podrzi ovakvo resenje. Ovo drustvo je prilicno konzervativno a i dvolicno i to je ta razlika izmedju Srbije i recimo Holandije. Tamo se ceni inovativnost ovde se ismeva. Al' dobro. Donekle mi se cini da je nas mentalitet slican francuskom. Pogledajte koje je negativne reakcije izazvao projekat Ajfelove kule za svetsku izlozbu 1889, koliko osporavanja, kritike, cak i pomisli na destrukciju i rusenje...a sada......sada se vidi koliko je to napredna ideja, projekat, konstrukcija, iskorak .... danas je ta kula koju su oznacili kao 'jeres' postala prepoznatljiv simbol Pariza svuda u svetu.

Feanor":38j722m9 je napisao(la):
Samo argument: Graditi nesto ovako dok je cela, ali cela, okolina u raspadu (i to na najbazicnijem nivou fasada i saobracajnica) po meni je dovoljan razlog da ovo resenje prezirem... :)
То је ствар става према ситуацији.
Ми заостајемо за светом, ево 20 година, а у 21 веку заостајати 20 година је готово ненадокнадиво. Свет се данас, мења брже него икада.

Ако будемо кренули од тога да крпимо садашњост па тек онда да кренемо напред, увек ћемо заостајати 20 година. Јер, док ми поправимо то што имамо, свет ће нам бежати не 20, већ 40 година.

Ми морамо прескакати степенице. То можда није у складу са неким академским редом, али морамо.

Рецимо, ја немам ништа против идеје Облака и поред распале Карађорђеве. Зашто? Па Облак ће повући и убрзано сређивање целог потеза, можда и брже него да "идемо редом".

Подсетићу да је било довољно само расписати овај конкурс и већ су сређене две фасаде у Карађорђевој. :)

Као што сам расправљао са Боцом о уметничој инсталацији на НБГ обали. Он је против, јер у исто време имамо сплавове а реком пливају пластичне флаше...Да, али ће та инсталација убрзати и решење и сплавова и пластичних влаша. Зато што ће то почети да јако боде очи.

stf":1admhl3o je napisao(la):
Ау, колика количина самозадовољавајућег вређања уз екстремно узбуђење и ескалацију нагомилане исфрустрираности појединаца......

.....алал вера!

ma vazi, da vam je da ovakvi kao ja zacute pa da vam konacno krene. tako fin i kulturan narod nego sacica stranih placenika poput mene kvari raj na zemlji i koci progres.

ja o spirali nema sta vise da kazem i necu se upustati u dalje rasprave na tu temu ali kad krenemo da se prebrojavamo ko je je veci i bolji srbin sa zadovoljstvom cu da vam ukazem da nas jos niste sve proterali i istebili.

samozadovoljavanje, vredjanje, ekstremizam, eskalacija isfrustriranosti... jel ti sad glupo kad prtocitas sta si napiso?

Problem je sto nas projektanti i gradska vlast varaju lepim slikama i projektima koji prikazuju nesto sto deluje lepo i primamljivo na prvi pogled a u stvarnosti uopste ne bi izlgledalo kao na renderima.

Koriste se razni photoshop trikovi da bi se ljudi odusevili i podrzavali te projekte.
Eto za gnezdo smo videli rendere sa providnim stubovima kojih ima 3 puta manje nego sto je potrebno da staticki drze zgradu. Senke su totalno lazne i dobije se osecaj da je ceo taj prostor dobro osvetljen dok bi u realnosti sve to bilo jako mracno. Ne stavljaju ograde kako bi bilo manje natrpano. Lebdece trake svuda naokolo da bi delovalo futuristicki. Sve je svetlo i belo bez jasne materijalizacije

Nemojte padati na te lazne fore i trikove, projektanti zele samo da prodaju njihov projekat i uzmu pare, ove slike sto smo videli su cista zabluda, izvedeno stanje bi bilo potpuno drugacije i razocaravajuce.

Nas ne treba da zanimaju trendovi, da li je nesto 20 godina staro ili je u duhu svog vremena, nama treba kvalitetan projekat.
Trendovi dolaze i prolaze a dela ostaju.
Arhitektura nije moda.

Karadjordjeva nije krenula radi nekog nebuloznog konkursa nego radi toga sto su neki pametni i preduzimljivi ljudi odavno shvatili potencijal beton-hale i poceli da uredjuju lokale i privlace posetioce. Znaci, ponovo, i naravno, bez ikakve veze sa nasim politicarima nego usprkos njima i sistemu. Tako je krenulo a najveci dodatni faktor koji taj prostor dodatno cini privlacnim za investicije je gradnja kineskog mosta. Sto manje kamiona tu bude tutnjalo - vise cene nekretnina.

Ali ne mogu nasi politicari da odole cim vide da negde mogu nesto da otmu i da se ugradjuju. Zato beton-hali treba dodati soping mol i to zabasuriti jednim spiralnim gnezdom jer, Boze moj, SAMO tako Kalemegdan moze da se poveze za pristanistem za potrebe turista. Relja je to dobro rekao, kod nas ne moze nista jednostavno. Jer se u jednostavno ne mozes ugraditi i nema sta da se krade.

Da je tim je*******ivetrima stvarno stalo do toga da taj prostor dalje napreduje, ne bi spucavali milione evra u nekakvo gnezdo kome tu mesto nije nego bi krenuli da prave jos jedan most preko Dunava. Pa da vidis kako bi buknule investicije u taj deo grada. Za cenu ovoga verovatno moze da se plati bar 1/4 ili 1/3 tog mosta. I to je ono sto drzava treba da radi - INFRASTRUKTURA. O zeleznickom cvoru da ne govorim. Ili bi najzad sredili TR i otvorili NM, kad ti turisti obidju Kalemegdan da imaju sta da vide i u samom gradu. I to je ono sto drzava treba da radi - odrzavanje javnih povrsina i briga o delatnostima od opsteg interesa, a u njih valjda spada i kultura. A ne da se zaje*******avamo sa nekakvim suvenirnicama
i time koji lokal ce koji badza da mazne u poslovnom prostoru koji se ugurava tamo gde mu mesto nije.

Sto se tice Ajfelove kule, njen istorijat je lepo opisan na gomili mesta, ali je najbitnije to da ona NIJE UGURANA u tadasnji centar Pariza nego je pravljena na obodu grada kao nova atrakcija (vazana za svetsku izlozbu) i kao jedno novo fokalno mesto. I to je isto sto neki ovde zastupaju, ovaj objekat bi bio sasvim OK na gomili drugih mesta ali TU ne. Ovo sto se ovde predlaze je gradjene Ajfelove kule uz samu crkvu Notr Dam. A sto se tice "hrabrih" Holandjana, jako su me "razocarali" sto im iznad neceg ovakvog ne "lebdi" jedan oblak od spageta:

amsterdam-1_1723091c.jpg

@ Razgradjevinar

Наставио си да се истресаш. Је ли ти сад лакше? Надам се да јесте.

Постоји конструктивна критика и истресање. Ја сам у предходних пар постова приметио само истресање. Опустите се људи, дајте да нормално расправљамо. :)

@ spatiotecte

У праву си код ове критике. До сад смо видели само концептуалне рендере. Ту лежи зец, то је потпуно тачно, али није толико драматично како представљаш. Сведоци смо многих и све чешћих грађевина у свету које пркосе законима физике.

JohnyBgood":1z324hz7 je napisao(la):
I to je isto sto neki ovde zastupaju, ovaj objekat bi bio sasvim OK na gomili drugih mesta ali TU ne.

Овај.....зар ниси овом реченицом демантовао сам себе? ....овом реченицом си опет поништио колимоетре својих реченица које су биле усмерене против објекта јер није инфраструктурни, и на крају је и објекат ОК, али на другом месту. Значи, ако је на другом месту, онда није битно што није инфраструктурни?

NE, objekat bi bio sasvim OK da je negde drugde i da se ne mesaju privatne i gradske pare. Ovde kao grad nesto placa jer je to kao javni prostor i projekat, Kalemegdan, turizam trt-mrt, samo da bi se dale drustvene pare a da bi se neki odabrani omastili. Da je ovo projekat negde u amfiteatru ili na obali Dunava i jasno definisan investitor to izvodi - ne bih imao nikakvih problema.

Ja ne znam kako drugacije da objasnim da drzava/grad nema moralno pravo da gradi bilo sta slicno oblaku i onom caradku ni na nebu ni na zemlji dok nam fasade ubijaju ljude, dok karadjorjeva izgleda kao ulaz u pakao, dok nemamo narodni muzej, dok nam 50% Beograda nema kanalizaciju...
Pritom pricamo o ciframa preko 100 miliona evra... Kome to ne smrdi na pljacku, blago njemu...

I jos jednom da ponovim, stavljanje ovako neceg u sred raspadnutih fasada i saobracajnica je "videla zaba da se konj potkiva, pa dize i ona nogu"... To mi deluje tako neozbiljno za jedan ipak zobiljan narod nadam se...

Ne vidim nista lose u tome da se mi prvo sredimo i uredimo, zategnemo sistem i pocnemo da zivimo dostojanstveno, pa tek onda krenemo da gradimo ovakve stvari...

Necemo mi da kaskamo 20 godina, samo cemo jednostavno preskociti 20 godina eksperimentisanja i krenucemo sa nekim drugim eksperimentisanjem koje ce takodje biti interesantno i za 20 godina... Samo nece biti toliko smesno sa strane da pored udzerice gradis neki "oblak" vec ce to biti u nekom, nadam se uredjenom prostoru...

milanche":1v6fm4ji je napisao(la):
Glupo je bilo za ocekivati od naroda da podrzi ovakvo resenje. Ovo drustvo je prilicno konzervativno a i dvolicno i to je ta razlika izmedju Srbije i recimo Holandije. Tamo se ceni inovativnost ovde se ismeva. Al' dobro. Donekle mi se cini da je nas mentalitet slican francuskom. Pogledajte koje je negativne reakcije izazvao projekat Ajfelove kule za svetsku izlozbu 1889, koliko osporavanja, kritike, cak i pomisli na destrukciju i rusenje...a sada......sada se vidi koliko je to napredna ideja, projekat, konstrukcija, iskorak .... danas je ta kula koju su oznacili kao 'jeres' postala prepoznatljiv simbol Pariza svuda u svetu.

Milanče - pre svega - respect za učešće na drugim temama na forumu.
Ali, ja ponekad stvarno ne mogu da razumem da neko može da poredi dva projekta i izvlači pozitivan zaključak o jednom, samo na osnovu te jedine zajedničke stvari: osporavanja. Pa svaki projekat je bio osporavan, bio uspešan ili ne.

Iza Ajfelovog tornja stoje vrlo jasne ideje: centralno mesto Međurarodne izložbe, obeležavanje 100 godina od Francuske revolucije, dokazivanje novih ideja, materijala i tehnologija
Iza ovog gnezda ne stoji nikakva ideja, osim - "novi simbol Beograda". Koji po redu?

Ajfelov toranj je bio udaljen od svih tada postojećih istorijsih spomenika Pariza.
Gnezdo se nalazi tik uz Kalemegdan, bespotrebno odvlači pažnju.

Ajfelov toranj je prvo bio začet prvo kao promišljena statička konstrukcija, a sadržaji i platforme su dodati tek kasnije.
Štaviše, Ajfel nije autor tornja, on ga je prihvatio tek kada su dodate platforme sa idejom o sadržajima - tj kada je od čeličnog pilona sa četiri noge postao - praktičan.
Ovde se arhitekta uopšte nije bavio konstrukcijom, šta će nositi taj "oblak", samo izgledom. Uz dužno poštovanje, i Japancu i celoj vašoj struci, ali tako svako može da bude arhitekta.

Veoma ključna stvar - Ajfel je toliko verovao u projekat, da je veći deo novca uložio - on sam, uz jasnu viziju da će njegova kompanija nekoliko decenija ubirati zaradu ostvarenu na tornju.
Japanac bi ga gradio za naše pare, niko nema ideju - šta će tamo da uopšte postoji i da radi, kako će se ostvarivati zarada, ko će to da radi.

Ajfelov toranj je postao to šro jeste i preživeo 100+godina zato što iza njega stoji neka logika. Iza "oblaka" pored Kalemegdana stoje samo argumenti "samo palanka ovo ne može da prihvati" i "isto su govorili za Ajfelov toranj".

Po meni to je to isto kao kada neko misli da je "urban" zato što se tetovirao ili stavio pirsing.
U stvari je to samo sklonost ka samopovređivanju. Beograd je doživeo dovoljno samopovređivanja.

A sama građevina, posmatrana izdvojeno od ambijenta, mi je vrlo zanimljiva. Uz opasnost da mi neko zalepi "palanački mentalitet" voleo bih da je vidim na NBG, sa nekom drugom namenom. Npr., na mestu naselja Staro sajmište, kao koncertnu dvoranu ili galeriju.

BTW - znate šta se radi u srpskim palankama? Grade neverovatno skupe kuće koje imaju samo jednu naemnu - "za pokazivanje". Meni upravo na to liči ovo "gnezdo", koje se rodilo iz ideje da putnici sa kruzera, uglavnom stariji ljudi, mogu lako da priđu Kalemegdanu, glavnoj atrakciji beograda. I za to nam treba japanski ahritekta sa "mega" projektom :rolleyes:

@ relja: poredio sam mentalitet i reakcije ljudi na nesta novo, neocekivano, izvan njihove percepcije "lepe" i "dobre" arhitekture, kao drustveni fenomen, koji se eto javlja i u Francuskoj. Dakle poredjenje se bazira pre svega na odnos ljudi prema necemu novom, a ne konteksta, iznjenjerske konstrukcije, arhitekture itd. Naravno da su razliciti. To nesta novo, drugacije od svega je proizvelo isti efekat.
Arhitektonsko, oblikovno i funkcionalno uporedjivanje ova dva objekta je besmisleno, ja to nisam ni radio.
relja":1hbeoa85 je napisao(la):
Po meni to je to isto kao kada neko misli da je "urban" zato što se tetovirao ili stavio pirsing.
U stvari je to samo sklonost ka samopovređivanju. Beograd je doživeo dovoljno samopovređivanja.
relja":1hbeoa85 je napisao(la):
BTW - znate šta se radi u srpskim palankama? Grade neverovatno skupe kuće koje imaju samo jednu naemnu - "za pokazivanje". Meni upravo na to liči ovo "gnezdo", koje se rodilo iz ideje da putnici sa kruzera, uglavnom stariji ljudi, mogu lako da priđu Kalemegdanu, glavnoj atrakciji beograda. I za to nam treba japanski ahritekta sa "mega" projektom
Ovo poredjenje ne stoji. Ako mislis da iza "oblaka" ne stoji nikakva logika, varas se. Proces projektovanja je jako dugacak proces, gde je najteze zapravo izroditi ideju, a najlakse nacrtati.
Vrednost ovog dela je upravo sto nema svrhu samo da bude za pokazivanje ili za pracenje modnih trendova. Vrednost ovog arhitektonskog dela lezi u cinjenici sto se ceo prostor "oprostorava" tj. ne pravi se objekat, pravi se prostor. I to prostor u tri dimenzije. Prostor koji ima svoju svrhu, da skladno poveze sve tacke kretanja. Ali ne samo to, ne samo da bude obicna komunikacija, nego obogacena raznim sadrzajima, koji oplemenjuju taj prostor i generise dogadjaje. Stavljam akcenat na "prostor", jer ono sto su radili drugi, pa i Redzic, a to je da su pravili objekat. Ovo nije objekat, ili nije u onom klasicnom smislu, dakle pomera granice u projektanskom, arhitektonskom smislu. I na taj nacin oplemenjuje i obogacuje grad, a ne u smislu sto je ovo "kul".

Mozemo mi biti za ili protiv japanskog resenja ali cinjenica je da je za taj projekat organizovan medjunarodni konkurs i da je Fujimotovo resenje daleko najbolje od svih ostalih, vise od 100 komada, ukljucujuci moje i i spatiotecte+zex.

Fujimoto je odgovorio na zadatak, predlozio ikonasti objekat koji sluzi svrsi.

Problem nije u objektu vec u pogresno postavljenom cilju konkursa. Konkurs se odnosio na vezu Kalemegdan-reka + nedefinisani izlozbeni prostor.

Godinu dana posle konkursa mislim, kao i tada, da je poenta bila samo u vezivanju celina tvrdjave i reke bez dodatnog nepotrebnog fensi sadrzaja (izlozbeni prostor, butici, parking itd...)

Po mom misljenju taj deo posla niko nije zadovoljavajuci odradio, bilo je par pokusaja ali nista ubedljivo. I dalje ne znamo kako najprijatnije da sa Kalisa sidjemo na reku.

Danas je vreme da se zaboravi predhodni konkurs i razmisli o vezi Kalis-beton Hala-Muzej savremene umetnosti.

Ako nece grad, odradicemo mi.

A da li ce na beton hali biti izlozbeni prostor ili ne, nije mnogo bitno.

Mnogo vise ce Beograd dobiti jedinstvenom pesackom vezom Dorcol-Kalis-Beton Hala- Pesacki most- muzej savremene umetnosti-SIV-Zemun sa jednim FANTASTICNIM pesackim mostom nego sto ce ikada dobiti objektom iznad beton hale.

stf":2p1p9ji3 je napisao(la):
То је ствар става према ситуацији.
Ми заостајемо за светом, ево 20 година, а у 21 веку заостајати 20 година је готово ненадокнадиво. Свет се данас, мења брже него икада.

U urbanizmu Beograd zaostaje 150 godina, a ne 20.

Koji crni pesacki most do MSUa, kad je on zatvoren?! GODINAMA. A otvaranje, ma ni pocetak rekonstrukcije, nije ni na vidiku. Neka se ova vlast pokrije usima i ne zamajava nas nekakvim konkursima bar dok ne pocne njegova obnova. I na sta nam lici Trg republike? Zgrada zadruge samo par stotina metara nize? O CEMU mi ovde pricamo? OTKUD nam pare za jedno kad nemamo ni za drugo ni za trece ni za cetvrto?

I sad cemo mi kao da skacemo u XXII vek sa nekakvom ekstravagantnom investicijom a bukvalno sve drugo se raspada i tone ne u XIX nego u XVIII vek. Ideologija palanke. Kao kad je svako mesto koje je htelo da bude nekakav "grad" moralo da ima neki soliter. I postadose svi metropole u PM cim izgradise solitere. I naravno, i sada je za sve kriva nekava manjina koja se stalno nesto kao buni. A ne oni koji kontrolisu vlast i pare. Price za naivne.

PS I OK, jesmo konzervativna sredina ali to ne znaci da je svaka neobicna ideja dobra, pogotovo ne za svaku lokaciju. Ko mrzi sve sto je novo i drugacije nije puno daleko od onoga kome se sve sto je neobicno po definiciji svidja i ugurao bi ga svugde. Zato je na mislecim ljudima da svaku ideju protresu kroz kriticko sito i odvoje zito od kukolja.

PPS I slazem se da je ovde od pocetka najveci problem bila apsolutna kuratost i besmisao celog procesa koji je doveo do neprimerenih i nejasnih uslova konkursa a onda i do nagradjivanja DVA rada. Pa JT, da su bar stisli petlju i nagradili jedan. Sto rece relja, nista ne moze jednostavno. Mora da se mulja do besvesti da bi se vuci najeli a ovce odnosno nas ko #@%&

@zidar

Da mene neko pita,ja bih minimalisticki uradio vezu beton hale sa Kalemegdanom,a za ostatak parica tipa tih 15 tak miliona ili manje napravio pesacki most,nesto slicno onom tvom koji stvarno fali za povezivanje usca i beton hale.

A onda,sto da ne,mozda bi i opera tamo na uscu i dobila neki smisao time.

Vrh