Šta je novo?

Beton hala

Drakche":21feay2u je napisao(la):
Bas ovaj ugao Kalemegdana je jedna od prvih stvari koje coveku padnu na pamet kada kazes "Beograd". Jedan od, da tako kazem, tradicionalno najautoritativnijih simbola grada.
:pob:

Koliko se sada turista bas tu spusti da vidi Kalemegdan, te je taj ugao naprasno postao problem? Kada budete tu postavili nesto poput Oblaka, e tek ce onda da dolaze i da gledaju u Kalemegdan. Tek je ovako nesaglediv odozdo, jer nemaju ljudi razloga da ih tu ista privlaci da dodju. Mislite da ce ih jedan tunelcic ili stazica namamiti do Beton Hale? Na kukovo leto.

Kalemegdan je jedna od retkih tvrdjava u svetu, locirana u sred grada, a da je toliko ogolicena i ne nudi bogat sadrzaj. Ostali primeri su ili mnogo vise izdignuti na brdasca ili nacickani i ne moraju nista da pridodaju. Naravno da u sred Firence nema mesta jednom Oblaku, osim ako ima ogroman neiskorisceni parking prostor. Narvno da u Granadi okolo Alhambre ima vise prostora, ali zato ima vise kompleksnih detalja, eksponata i odaja da ponudi nego Kalemegdan. Vidite li vi da stranci i sada kada udju u Kalemegdan, da im u mislima ostanu vise topovi iz II Svetskog Rata nego istorija tog mesta. Omeksajte ljudima iskustvo, ako boga znate.

Vazno je samo da se Oblak izgradi sto kvlalitetnije i po zamisli. Pa nek vam onda bode oci, za kratko, naviknut ce se. Za to vreme ce gosti moci i vise novca da potrose i bolje da sagledaju Kalemegdan.

spatiotecte":rhbxqza1 je napisao(la):
Pametnije bi bilo da su rekonstruisali Despotov zamak na Kalisu umesto sto su raspisali ovaj konkurs za beton halu.
Arhitekta koji priziva nešto što vrlo lako može rezultirati totalnim kičem....zanimljivo...

stf":11civ4vj je napisao(la):
To je planirano 1936. godine radi kandidovanja Beograda za olimpijske igre. Nikakvi nacisti ovde nisu u igri. Jeste to duh tadasnje monumentalne nemacke arhitekture, ali nema veze sa ratom i okupacijom.

Ovo je bukvalno ono ``sto su nasi preci hteli``. Sasvim prirodan nastavak tradicije, Beko, Beton hala, Cvijeta Zuzoric....

projekat je iz 1940, arhitekta je Verner Marh (http://en.wikipedia.org/wiki/Werner_March) pa koga ne mrzi nek se informise ko je bio covek i sta je projektovao

Staklena_Wool_nica":13fn1sf8 je napisao(la):
Johny, tvoji komentari samo govore o tebi i reflektuju tvoju samookupiranost, tako da ja nemam sta tome da pridodam mnogo vise. Mislim da tebi nije stalo ni do Kalemegdana, pa cak ni do livada. Sa takvim teskim i sumornim mislima kao te sto si izrekao, tesko covek da moze da bude sretan. Kako se onda nadati da ti mozes drugome pomoci, a sto je recimo na projektu Beton Hale mnogo vazno?

:D :D :D

Мени Калемегдан није суморан али нису ни ливаде, па зато волим другима да помажем на пројекту бетон хале, што је много важно. И ту увек имам нешто да придодам из чисте самоокупираности, што говори и о мени и о бетон хали. И јако ми је стало до бетон хале, а ливаде препуштам Опри, за испашу.

razgradjevinar":1rvrmxsf je napisao(la):
stf":1rvrmxsf je napisao(la):
To je planirano 1936. godine radi kandidovanja Beograda za olimpijske igre. Nikakvi nacisti ovde nisu u igri. Jeste to duh tadasnje monumentalne nemacke arhitekture, ali nema veze sa ratom i okupacijom.

Ovo je bukvalno ono ``sto su nasi preci hteli``. Sasvim prirodan nastavak tradicije, Beko, Beton hala, Cvijeta Zuzoric....

projekat je iz 1940, arhitekta je Verner Marh (http://en.wikipedia.org/wiki/Werner_March) pa koga ne mrzi nek se informise ko je bio covek i sta je projektovao

:kk:

Нисам знао за пројекат раније али ми је на прву лопту изгледало као нешто што би рецимо замислили Немци за окупирани Београд. Наравно, тешко да би то изградили и да су остали још 10 година јер би инвестиција била огромна, још у сред рата, и у буџаку њихове замишљене империје.

stf":302f2vb8 je napisao(la):
spatiotecte":302f2vb8 je napisao(la):
Pametnije bi bilo da su rekonstruisali Despotov zamak na Kalisu umesto sto su raspisali ovaj konkurs za beton halu.
Arhitekta koji priziva nešto što vrlo lako može rezultirati totalnim kičem....zanimljivo...

???
Naravno da moze da rezultira kicem, ali ako se uradi kako valja, tj konstruktivnim tehnologijama iz tog doba moze da ispadne lepo.
I sto je problem ako arhitekta predlozi rekonstrukciju? To je postojalo, igrom slucaja je razoreno.

razgradjevinar":22dbret1 je napisao(la):
stf":22dbret1 je napisao(la):

Ja sam pronašao informacije koje sam i napisao...tj. išao sam putem informisanja....ne znam onda ko od nas dvojice ima pogrešne informacije?

Apsolutno je suludo da su jedan tako monumentalan projekat planirali Nemci za neki tamo Beograd na blatnjavom Balkanu....mi smo za njih bili provincija Evrope, ne znam što bi toliko ulagali u njega....
spatiotecte":22dbret1 je napisao(la):
???
Naravno da moze da rezultira kicem, ali ako se uradi kako valja, tj konstruktivnim tehnologijama iz tog doba moze da ispadne lepo.
I sto je problem ako arhitekta predlozi rekonstrukciju? To je postojalo, igrom slucaja je razoreno.
Može to izgledati lepo, ali je kič. Nikakvo opravdanje nije : "zato što je razoreno". Jer, ako se već igramo prošlosti, odakle nama pravo da rekonstruišemo baš taj zamak iz baš tog perioda? Pa pre njega je na istom mestu bilo nešto drugo? Što to ne rekonstruisati? Nisam još čuo da je Italijanima palo napamet da rekonstruišu Koloseum...ili Grcima Akropolj... sa takvim stvarima se ne igra. Pogotovo ne na tako važnoj lokaciji.

@stf
To je jedini zamak koji su srbi podigli a ujedno i najimpozantnija zgrada koja je tu postojala, ostale gradjevine su podigle druge civilizacije, bile se tu barake za vojnike, razne gradjevine. Valjda je logicno da obnovimo nesto sto je nase a ne nesto tudje?

Nije kic izgraditi nesto sto je postojalo ranije.
Da li je tebi kic izgraditi ponovo postu pored glavne zeleznicke stanice kako je izgledala pre rata?
Mnogi ljudi bi voleli to da vide ponovo.

Ne znam to je meni i dalje opasno igranje sa vrednim kulturnim spomenikom....

...mada taj zamak upada u onu kategoriju bitnih arhitektonskih ostvarenja srpske arhitekture, pa bi ga možda i trebalo obnoviti.

Ali, opet, nikako istovetnim materijalima, jer se time poništava istorija. Treba napraviti spoj između onoga što je bilo i onoga što se desilo. Možda da "rekonstruisani" delovi budu od livenog betona. Znači, revitalizacija, a ne restauracija. Restauracija je laž.

Znači, pratiti primere obnove naših manastira po Srbiji, gde je jasno naznačeno šta je original, a šta je obnovqeno. Isti primer imamo i na samoj Nebojšinoj kuli. Tačno se vidi, jasno, šta je bilo srušeno.

Što se tiče Pošte, nije kič, jer je u pitanju ista zgrada sa oljušćenom fasadom.

Kič ?

Nebojsina kula je bila na najvišljem delu Kalemegdana
Vodena kula je preimenovana u Nebojšinu koja je nedavno uređena i otvorena

Uređenje Kalemegdana ne može biti nikada kič u odnosu na novotarije :)

stf":1bwwshfe je napisao(la):
Ne znam to je meni i dalje opasno igranje sa vrednim kulturnim spomenikom....

...mada taj zamak upada u onu kategoriju bitnih arhitektonskih ostvarenja srpske arhitekture, pa bi ga možda i trebalo obnoviti.

Ali, opet, nikako istovetnim materijalima, jer se time poništava istorija. Treba napraviti spoj između onoga što je bilo i onoga što se desilo. Možda da "rekonstruisani" delovi budu od livenog betona. Znači, revitalizacija, a ne restauracija. Restauracija je laž.

Znači, pratiti primere obnove naših manastira po Srbiji, gde je jasno naznačeno šta je original, a šta je obnovqeno. Isti primer imamo i na samoj Nebojšinoj kuli. Tačno se vidi, jasno, šta je bilo srušeno.

Što se tiče Pošte, nije kič, jer je u pitanju ista zgrada sa oljušćenom fasadom.

Apsolutno se slazem sa tobom da taj zamak spada u kategoriju bitnih ostvarenja srpske arhitekture, u to doba on je imao isti znacaj kao i skupstina danas, najvredniji objekat ugradu.

Slozio bi se takodje da se se revitalizuje tako sto bi se mozda poruseni delovi izgradili ponovo od betona ali nazalost osim jednog dela temelja nije nista ostalo od tog zamka i kad bi se vrsila nova izgradnja, ja mislim da jedini nacin da se on obnovi sto verodostojnije i da ne lici na Diznilend je tako sto ce se primenjivati tehnika gradnje iz 15og veka, dakle od kamena.

Mi danas imamo tu srecu da znamo kako je on izgledao i mogli bi da ga rekonstruisemo identicno kako je izgledao pre 600 godina.
Uz sahat kulu, kulu vojnog muzeja i zvonik saborne crkve dobio bi se jedan "skajlajn" ali istorijskih spomenika i ako bi zamak bio nov novcat.

Nisam protiv nadzidavanja tj. oblikovanja pojedinih zidina i kula kakvi su nekada bili kada su sagradjeni, ali to uciniti sa despotovim zamkaom je malo nezgodna stvar. Gde sa pobednikom, recimo?
Drugo, jedan simbol Beograda bi potpuno promenio svoje oblicje u nesto sasvim neizvesno. O potencijalnom i vrloverovatnom kichu da i ne govorim.

Najbolje je nastaviti sa arheoloskim iskopavanjima u ovom delu (ukljucujuci prostor (oko) beton hale), pa tek onda donositi ovakve odluke.

Veci izgledi da se jedan deo tvrdjave oblikuje u 'zamak' postoje na istocnom delu Kalemegdana (dizdareva kula/kapija i nize).

Takodje, Kalemegdan vec ima jedan svoj pravcati 'zamak', koji je zapostavljen, a to je zgrada vojnog muzeja.

A da li imamo fotografije kako je to izgledalo? :D

Ili skice? Dok kulu recimo mozes da obnovis na osnovu debljine sacuvanih zidova (a i pozeljno je da se dalje ne bi urusavala), doba gradnje originala, itd. zamak cini mi se tesko da mozes da obnovis. A ako imas samo neku "od prilike" ideju kako je to izgledalo mozda jedino za praznike prikazati neki hologram? To bi bas bio "happening"...

Staklena_Wool_nica":3i74nde6 je napisao(la):
Drakche":3i74nde6 je napisao(la):
Bas ovaj ugao Kalemegdana je jedna od prvih stvari koje coveku padnu na pamet kada kazes "Beograd". Jedan od, da tako kazem, tradicionalno najautoritativnijih simbola grada.
:pob:

Koliko se sada turista bas tu spusti da vidi Kalemegdan, te je taj ugao naprasno postao problem? Kada budete tu postavili nesto poput Oblaka, e tek ce onda da dolaze i da gledaju u Kalemegdan. Tek je ovako nesaglediv odozdo, jer nemaju ljudi razloga da ih tu ista privlaci da dodju. Mislite da ce ih jedan tunelcic ili stazica namamiti do Beton Hale? Na kukovo leto.

Kalemegdan je jedna od retkih tvrdjava u svetu, locirana u sred grada, a da je toliko ogolicena i ne nudi bogat sadrzaj. Ostali primeri su ili mnogo vise izdignuti na brdasca ili nacickani i ne moraju nista da pridodaju. Naravno da u sred Firence nema mesta jednom Oblaku, osim ako ima ogroman neiskorisceni parking prostor. Narvno da u Granadi okolo Alhambre ima vise prostora, ali zato ima vise kompleksnih detalja, eksponata i odaja da ponudi nego Kalemegdan. Vidite li vi da stranci i sada kada udju u Kalemegdan, da im u mislima ostanu vise topovi iz II Svetskog Rata nego istorija tog mesta. Omeksajte ljudima iskustvo, ako boga znate.

Vazno je samo da se Oblak izgradi sto kvlalitetnije i po zamisli. Pa nek vam onda bode oci, za kratko, naviknut ce se. Za to vreme ce gosti moci i vise novca da potrose i bolje da sagledaju Kalemegdan.

Kelemegdan ne nudi bogat sadrzaj?!
Sta bi to trebalo da se uradi onda? Da se napravi luna park u gornjem gradu?
Nekako imam utisak da sve vise zelis da kontriras, nego sto ti je stvarno stalo.

Beograd nije jedan od retkih gradova sa tvrdjavom u centru (neposrednoj blizini). Sirom Evrope i Azije ih ima onoliko, ali to je najmanje bitno.
Drugo, Kalemegran ne treba dalje oblikovati zarad lakih tursistickih impresija. On je vec sada dovoljno lep za tu svrhu, moze mnogo bolje, naravno.
Posecenost jeste bitna, ali puka turisticka atrakcija nije primarni cilj jednom unikatnom kulturno-istorijskom mestu.
Sto se mene tice, Kalemegdan moze biti 0 (nula) komercijalan, ali zato lep i bogat.
Ako nekom turisti/posetiocu to nije dovoljno, vec zeli jos da se provoza toboganom (oblakom) onda nam takvi i ne trebaju da dolaze.

Jedno je resenje za dostupnost podrucju 'beton hale' sa terase Kalemegdana, a drugo ovaj konkretni projekat 'oblaka'.

Pozeljno je da spoj starog i modernog bude vrlo decentan. Najbolji postojeci primeri za to su 'Kula Nebojsa' i projekat 'Sahat Kule' cije su planovi postavljeni na temi: "Kalemegrad".

JohnyBgood":1e199kx3 je napisao(la):
spatiotecte":1e199kx3 je napisao(la):
JohnyBgood":1e199kx3 je napisao(la):

Ima, ovako je to izgledalo:

http://www.youtube.com/watch?v=hwx4FENPR14

Na osnovu cega su pravili ovaj crtac? Ovo mi malo lici na kako Dizni zamislja drevni Bagdad ili stari Egipat. Sorry.

To je mladi arhitekta zaljubljenik u Beograd koji je uradio rekonstituciju kako je izgledao zamak i okruzenje na osnovi podataka, planova i arhiva beogradske tvrdjave u saradnji sa nadleznom institucijom koja upravlja Kalemegdanom i istoricarima i arheolozima koji rade tamo. Ti strucnjaci ocenjuju da je njegova 3D animacija verodostojna oko 80% u odnosu na kako je to izgledalo u to doba.
Tako da se radi o veoma ozbiljnom radu.

Drakche":1q6tviyz je napisao(la):
Nisam protiv nadzidavanja tj. oblikovanja pojedinih zidina i kula kakvi su nekada bili kada su sagradjeni, ali to uciniti sa despotovim zamkaom je malo nezgodna stvar. Gde sa pobednikom, recimo?
Drugo, jedan simbol Beograda bi potpuno promenio svoje oblicje u nesto sasvim neizvesno. O potencijalnom i vrloverovatnom kichu da i ne govorim.
То и мене брине код ове приче....јако опасна идеја која може резултирати потпуним уништењем Калемегдана...

Прво, преко остатака тог замка већ је изграђено нешто друго.
Друго, обална линија је померена па водене куле и бедеми не би имали више никакву поенту.

Да ли неко зна тачно шта је остало од тог некадашњег замка? Опсерваторија? Цркве?

Ако је било шта остало, можда око тог дела ревитализовати део замка. Никако цео....

Све је то много велики ризик.

Далеко бољи начин ревитализације Калемегдана су управо пројекти типа Нуле Небојша, Или пројекат Бране Митровића за бедем Сахат куле....
...на крају крајева и овај пројекат Бетон хале...

spatiotecte":kl1oucrc je napisao(la):
JohnyBgood":kl1oucrc je napisao(la):
spatiotecte":kl1oucrc je napisao(la):

Na osnovu cega su pravili ovaj crtac? Ovo mi malo lici na kako Dizni zamislja drevni Bagdad ili stari Egipat. Sorry.

To je mladi arhitekta zaljubljenik u Beograd koji je uradio rekonstituciju kako je izgledao zamak i okruzenje na osnovi podataka, planova i arhiva beogradske tvrdjave u saradnji sa nadleznom institucijom koja upravlja Kalemegdanom i istoricarima i arheolozima koji rade tamo. Ti strucnjaci ocenjuju da je njegova 3D animacija verodostojna oko 80% u odnosu na kako je to izgledalo u to doba.
Tako da se radi o veoma ozbiljnom radu.

To po meni nazalost ne prelazi granicu verodostojnosti za rekonstrukciju, ali hologram koji bi se ponekada prikazivao mozda nije losa ideja. Bilo bi mi to previse uzimanja slobode sa istorijom i nasledjem. Radje bi da se novac trosi na valorizaciju onoga sto vec imamo na Kalemegdanu. Ima tu puno prolaza i hodnika, secam se koliko mi je bilo upecatljivo razgledanje petrovaradinskih zidina iznutra. I tu sigurno ima suludo atraktivnih prostora za svasta, od izlozbi do alternativnog pozorista i koncerata...

spatiotecte":1gryh32i je napisao(la):
JohnyBgood":1gryh32i je napisao(la):

Ima, ovako je to izgledalo:

http://www.youtube.com/watch?v=hwx4FENPR14

U neku ruku impresivno, vidi se velika zelja i trud, ali za ostvarivanje je neozbiljno, nazalost. Delimicno falsifikovano i idealizovano takodje.

stf":1gryh32i je napisao(la):
Прво, преко остатака тог замка већ је изграђено нешто друго.
Друго, обална линија је померена па водене куле и бедеми не би имали више никакву поенту.

Да ли неко зна тачно шта је остало од тог некадашњег замка? Опсерваторија? Цркве?

Ако је било шта остало, можда око тог дела ревитализовати део замка. Никако цео....

Све је то много велики ризик.

E, ovo bi i mene interesovalo. I pored mog napinjanja da uocim ostatke onog sto vidimo na maketi despotovog grada, ne uspevam mnogo da povezem. Sreca sto se austrijanci nisu duze zadrzali, inace bi svi ostaci Kelemegdana ostali pod zemljom kao u Becu. :)

Kao sto znamo, neophodno je resiti pitanje saobracaja (kolovoz, sine) koji prolazi ispod tvrdjave, tacnije direktno kroz nekadasnji donji grad.

Evo nekih mojih slododnih razmisljanja na temu:

Na ovoj slici postoje dve mogucnosti;

- da saobracaj polukrizno zaobilazi tvrdjavu preko vode (crvena traka) cime bi se tvrdjava nekako poentirala i zaokruzila kao celina, imali bi jedan 'moderni momenat' a prizor sa vode bi mogao biti fantastican, pogotovu nocu zbog osvetljenja itd. Pesacka / biciklisticka staza bi bila uklopljena pored /kroz tvrdjavu.

- da saobracaj prolazi kroz tunele cime bi se ucinio nevidljivim u ovom delu. Time bi se tvrdjava opticki 'upotpunila' posto vec ima svoje sisteme kapija, tunela i podzemnih prolaza. Naravno, u ovom slucaju postoji pitanje ostataka stare tvrdjave koji bi se verovatno prekrili ovim sistemom tunela, kao i sama izvodljivost zbog nivoa vode.

Sto se beton hale tice ( glava mi se pretvorila u beton od ponavljanja), mislim da nikom ne bi bio povredjen sentiment kada bi se 'skratila' za trecinu ili malo vise. I ovako je prilicno 'izduzena' i slabo iskoriscena celom svojom duzinom.

Na tom mestu (na slici zelena zona) bi bilo zelenilo , park, cime bi se despotovoj tvrdjavi dao prostor za 'disanje' i neku , kvazi, psiholosku pripremu da se posle ultra-moderne zone beton hale velicanstvenije udje u zonu starog grada ili obrnuto. U ovom slucaju bi cak i 'oblak' mozda mogao da prodje, samo da postoji ovaj 'opticko-priholoski' razmak izmedju dve celine. Jos uvek bi ostalo dovoljno prostora za igrariju (crvena zona).

Bolje da se planirana suma novca ,,Oblaka,, uloži u izvesne revitalizacije Kalemegdana
jer, ako ce turisti da Beograd pamte po ,, Japanskom oblaku,, umesto Kalemegdanske tvrđave
bolje onda da izvršimo kolektivi karakiri

No ako igrom slučajnog slučaja i dođe do gradnje ,,oblaka,, sigurno će biti ala Savski trg
te je kolektivni karakiri zagarantovan

boca-ica":2095rnos je napisao(la):
Bolje da se planirana suma novca ,,Oblaka,, uloži u izvesne revitalizacije Kalemegdana
jer, ako ce turisti da Beograd pamte po ,, Japanskom oblaku,, umesto Kalemegdanske tvrđave
bolje onda da izvršimo kolektivi karakiri

No ako igrom slučajnog slučaja i dođe do gradnje ,,oblaka,, sigurno će biti ala Savski trg
te je kolektivni karakiri zagarantovan

E da nije takvih negativaca kao sto si ti, i Savski trg bi sigurno izgledao super! :laugh:

Takvi kao ti sto se stalno nesto bune i kritikuju a ne ovi sto su na vlasti su nam najveca prepreka da krenemo napred. Jadna ova divna, pametna, i postena vlast sa takvim narodom! :rolleyes:

Drakche":1dwh0ke7 je napisao(la):
Kelemegdan ne nudi bogat sadrzaj?!
Sta bi to trebalo da se uradi onda? Da se napravi luna park u gornjem gradu?
Nekako imam utisak da sve vise zelis da kontriras, nego sto ti je stvarno stalo.

Beograd nije jedan od retkih gradova sa tvrdjavom u centru (neposrednoj blizini). Sirom Evrope i Azije ih ima onoliko, ali to je najmanje bitno.
Drugo, Kalemegran ne treba dalje oblikovati zarad lakih tursistickih impresija. On je vec sada dovoljno lep za tu svrhu, moze mnogo bolje, naravno.
Posecenost jeste bitna, ali puka turisticka atrakcija nije primarni cilj jednom unikatnom kulturno-istorijskom mestu.
Sto se mene tice, Kalemegdan moze biti 0 (nula) komercijalan, ali zato lep i bogat.
Ako nekom turisti/posetiocu to nije dovoljno, vec zeli jos da se provoza toboganom (oblakom) onda nam takvi i ne trebaju da dolaze.

Jedno je resenje za dostupnost podrucju 'beton hale' sa terase Kalemegdana, a drugo ovaj konkretni projekat 'oblaka'.

Pozeljno je da spoj starog i modernog bude vrlo decentan. Najbolji postojeci primeri za to su 'Kula Nebojsa' i projekat 'Sahat Kule' cije su planovi postavljeni na temi: "Kalemegrad".

Ja nikad nisam mislila na zoo vrt i basket kao sadrzaje Kalemegdana (njih pogotovu treba izbaciti iz tvrdjave). Niti sam mislila na prodaju sladoleda, ni izlozbu fotografija, ni merdevine uz drveca da bi se neko popeo u krosnje. Ako odes do Alhambre znao bi o kakvom sadrzaju je rec, bogatom. Ne da je Kalemegdan meni manje drag, ali bi mu Oblak onako sa strane uneo dodatne zivosti.

Onda i ja za tebe mogu reci da se inatis i kontriras, a pogotovu kad vidim rezultat na tom semaforu za (ne)podrsku projektima. Ja samo od pocetka iznosim svoje misljenje zasto je Oblak po meni pozitivno resenje. Reflektujem svoju zelju da se Beograd oslobodi izolacije i sebe prezentuje kao progresivan grad. Meni je stalo da turisti dodju, vide nesto novo i staro, ostave tu novac...

"...Reflektujem svoju zelju da se Beograd oslobodi izolacije i sebe prezentuje kao progresivan grad. Meni je stalo da turisti dodju, vide nesto novo i staro, ostave tu novac"

Па туристи ће вам тражити новац назад ако се изрефлектујете једном спиралом која их повуче да се затрче (ово сте раније рекли) на Калемегадн па тамо не нађу ништа осим сладоледа. И понеке мердевине (а не неку додатну спиралицу!?) да се попну на неко дрво. Како да се Београд презентује као прогресиван град ако и на дрво мораш да се пењеш мердевинама? Па ваљда и за то треба нека модерна спирала? И неће овде бити боље док год разни негативци буду сањали о некаквим Алхамбрама уместо да посете зоолошки врт.

Vrh