Šta je novo?

Beton hala

Sa Kalemegdana morao bih da se spustim do pola kosine
kako bi se popeo na jednu jedinu stazu od koje počinju spirale ,,Tajfuna ,, vodi do podnožija
Kad sam u podnožiju čemu i kome služe spirale kad idem ka vodi , pa i u obrnutom smeru
http://www.designed.rs/files/designed_users/211/I-Nagrada-Beton-Hala-Sou-Fujimoto_0.jpg
jeste ne običan ali je preskup, preglup jedač prostora ,jedinu korist imaju ,,ugrađivači,,

Toliko ,,mostarskog,, gvožđa a nemamo ni da se zameni trula greda na Pančevcu

mekbejn":2eiei31i je napisao(la):
Mislim da je izgradnja tolikih kvadrata preduslov da se uopšte ovde nešto i izgradi. Grad neće dati tolike pare "za ništa" a onako bi mogao da proda/izda taj prostor. Nadam se da nisam u pravu...

Sad cu probati da objasnim zasto ima toliko kvadrata:

800 parking mesta cine 23 000 kvadrata i to predstavlja citavih 2/3 cele kvadrature.
Da li ste se pitali zasto je potrebno toliko parking mesta za jednu "nazovi" kulturnu ustanovu sa izlozbenim prostorima i kongresnim salama?

Zapravo je Shoping mall najbitnija stavka svega toga.
Ogromna garaza je zapravo namenjena potrosacima koji ce doci da kupuju u trznom centru a muzejska postava je tu najmanje bitna stvar, to su dodali cisto da kazu da su napravili kulturnu ustanovu: Beton Hala Waterfront Centar, i to odmah zvuci impresivno.

U sustini mogli su da ga nazovu Delta planet waterfront center, doslo bi mu isto.

Da su nam rekli da ce Merkator ili Delta da grade shopping mall od 36 000 kvadrata svi bi se zestoko protivili, ali ovako je stvar veoma vesto maskirana tako da pod okriljem kulture slozili su uslove za izgradnju nevidljivog hrama potrosacke civilizacije u samom srcu nase najvrednije istorijske cetvrti.

Da, da, da nema par butika u Beton hali niko ne bi imao potrebu da dođe kolima u centar :rolleyes:

Зашто толико негације око паркинга?!?!?

Па мени је то добра страна приче. Ако 2/3 површине целог објекта треба да заузму гараже, то видим као услов за укидање свих паркинг места на целом Косанчићу, Париској, Тадеуша....нпр...

Какав црни шопинг мол....па јел се то уоште исплати поред Мола Рајићева?

Ma, cela priča oko toga da se radi o maskiranom šoping centru je nategnuta. Ako je 23.000 kvadrata garaže 2/3 objekta, to znači da za sve ostale sadržaje ostaje manje od 10.000 kvadrata, ali 'aj sad da ga poredimo sa, pazi, jedno deset puta većim Delta fuckin' planetom.

Rasprava na ovoj temi je već odavno postala poptuno besmislena, ne samo što dižemo dževu oko nečega što se ne gradi i pitanje je da li će se ikada graditi, već zato što niko (a naročito hejteri) neće ni za milimetar da odstupi od svog stava.

I ne dao Bog da neko dođe na ovu temu i kaže da mu se sviđa Fudžimotov projekat jer će doći 3-4 ista forumaša da mu u kilometarskim postovima dokažu kako greši. A argumenata protivu projekgta nikad dosta - ako se ovako nastavi uskoro će biti da se "oblak" gradi kako bi tamo odvodili decu da ih siluju, biju i potom im povade bubrege za crno tržište.

E a da mi ne diramo nista od svega toga i samo povezemo setaliste na bedemu sa beton halom stepenicama i to bi bilo to.

Homer Jay":twa58f0a je napisao(la):
....

A argumenata protivu projekgta nikad dosta - ako se ovako nastavi uskoro će biti da se "oblak" gradi kako bi tamo odvodili decu da ih siluju, biju i potom im povade bubrege za crno tržište.

E da, ne bih bas bio presrecan da se nadjem sam da prolazim kroz ovaj lavirint od silnih prolaza u 'oblaku'. :laugh:

ali ozbiljno :|

Paranoju na stranu, smele projekte, poput ovog, svakako treba kritikovati. Ako ga toliko ljudi sa foruma ne zeli znaci da tu nesto nije dobro. Da se veca vecina slaze sa predlozenim projektom onda bi to znacilo da resenje nije lose - ili cak vrlo dobro.
Nemamo mi problem sa 'oblakom' po sebi, vec zbog lokacije na kojoj zele da ga izgrade.

Drakche":3gfpgpk1 je napisao(la):
Ako ga toliko ljudi sa foruma ne zeli znaci da tu nesto nije dobro. Da se veca vecina slaze sa predlozenim projektom onda bi to znacilo da resenje nije lose - ili cak vrlo dobro.
Хммм, да ли је неко претрао?

Једини статистички узорак који имамо стоји горе и каже да је већа већина за јапанско решење...

Или се сваки глас критичара рачуна као два?

pitanje u anketi je formulisano pogesno i jedino sto govori je da se polovini ljudi vise svidja japansko od naseg.. i meni se recimo vise svidja japansko sto ne znaci da mislim da mu je tu mesto.. i tako bla bla..

razgradjevinar":2ahhhzvo je napisao(la):
pitanje u anketi je formulisano pogesno i jedino sto govori je da se polovini ljudi vise svidja japansko od naseg.. i meni se recimo vise svidja japansko sto ne znaci da mislim da mu je tu mesto.. i tako bla bla..
И ти си га сад банализовао са покушајем дискредитације... :)

Колико се сећам, анкета је покренута после објављивања резултата кад су се мишљења мање-више формирала.

Значи, ко је сматрао да Облаку ту није место, па тај сигурно није гласао за њега само зато што је "лепши" од АРЦВС-а :rolleyes: Глсао је за ниједно Јер ништа друго није логично. Зр не? :)

Уосталом, нико на форуму нема велику већину, а поготово не противници, што се у анкети лепо види. А реална процена људи који су се јављали у теми каже да је однос отприлике 50%....и то сам вам опростио проценте. :)

То што противници чешће и дуже пишу, не значи да вас је више.

Прелистај тему, па види. С` времена на време се појави неко ко подржава и бива дочекан на нож, као секташ.

Nurko, tvoje fotke su lepe, ali steta sto ni ti, ni ta plava nadstresnica ne mogu da unaprede tu lokaciju. Prizor izgleda nekako tuzno. Da je ostavimo tako kakva je sada, sa nekom tamo prelaznom rampom do Kalemegdana, to bi bilo najnehumaniji potez. Hvala bogu pa mi je uteha da vecina ljudi na beobuildu i u ziriju na konkursu, vidi draz Oblaka koji bi ovde uneo puno zivosti i interesovanja medju gradjanima i medju turistima. I sam Kalemegdan zasluzuje vise paznje tj. da mu se pridoda sudruznik i da zajedno savaladaju tu monotoniju.

Da stf, u nasem drustvu su uvek negativci i navalentni ljudi glasniji od dobronamernih i instiktivno time pokusavaju da sebe kao manjinu prikazu kao vecinu. Ja licno cekam u optimizmu…. pa kad se desi, mogu mirno da se povucem u svoju rocking chair.

Vama od muke i samoljublja nije nista drugo ostalo nego da se smejete sopstvenim forama. Zvucite pateticno. Mogli bi ste barem da nam kazete sta se tu na toj slici vidi, a da vas je toliko potreslo. Jel to neko sarenilo u kupatilu vidjeno kroz zamagljeni prozor tus kabine? Ma bre vodopad ti je tu iza tebe u tus kabini, samo sto niste slavinu otvorili.

Na konkursu nikako nije postojala opcija da se iskoristi ono što je oduvek tu
sa malim teh. rešenjima pristup sa druge strane hali tj pristaništu

Сава капија се налази на главном прилазу који је са јужне стране, уз обалу реке Саве, водио ка Западном подграђу и даље Доњем граду. На овом месту првобитно је, у време владе краља Стефана Душана, изграђен Јужни бедем подграђа са Јужном капијом. Тај бедем се низ Савску падину спуштао до обале Саве. Крајем 17. века, у оквиру радова под руководством Андреа Корнара, стара средњовековна капија је проширена, на око 4,20 м, имала је вратнице, слично Сахат капији. Нешто касније је дограђена фланка једног мањег полубастиона, грађена опекама, која делом залази под Доњоградски булевар. После рушења аустријских фортификација 1740. године, у току турске реконструкције Тврђаве, са друге стране, ближе Мрачној капији, изграђена је нова Сава капија.

Сава капија је грађена у виду засведеног пролаза кроз бастиону трасу. Наслањала се на спољно лице Јужног бедема Подграђа и својом конструкцијом је обухватила старију Јужну капију.

Сава капија је била један од боље сачуваних објеката Тврђаве све до англо-америчког бомбардовања 1944. године, када је са два-три директна поготка у целости разорена. Након археолошких истраживања 2007. године капија је делимично обновљена, а околни простор уређен. Од тада је поново проходна најкраћа комуникација која из данашње Карађорђеве улице кроз ову капију води у Доњи град.

http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/Интерактивна-мапа-80-1988

druga vodena kapija je ka Dunavu al to je druga tema

Ne znam, ali mi se cini da sto se vi vise smejete, vise raste onaj procenat za Japasnko resenje. Cudnu moc imate, a da vas niko nije golicao po tabanima.

Staklena_Wool_nica":x2djximr je napisao(la):
Ne znam, ali mi se cini da sto se vi vise smejete, vise raste onaj procenat za Japasnko resenje. Cudnu moc imate, a da vas niko nije golicao po tabanima.
Salu na stranu ,mozda ovaj predlog i ima neku vrednost ali ocigledno da je graficki lose prikazan..uz neki ozbiljniji render..mozda to sve izgleda mnogo bolje.. :kafa:

Hmmm, "Koje vam se resenje vise svidja?"

Pitanje koje eksplicitno poredi dva ponudjena resenja (a oba kurata, jer je citav konkurs bio takav - trebalo je sakrivati hiljade kvadratnih metara uguranog prostora), i nista vise od toga.

Staklena_, vase vladanje logikom i pozivanje na nekakvu vecinu je "pateticno" :) A kritika nekakvih "negativaca" me podseca na ono Milosevicevo "ma samo da se resiom ovih sto masu stranim zastavama". A da neko ko ucestvuje u ovom forumu razmislja na takav nacin vise zastrasujuce nego pateticno.

PS Ovo malo podseca na onaj vic, sta bi vise voleo, da te zmija ujede za oko ili da te magarac ***?

:lol:

Хајде Џони, још реци да си ти у анкети гласао за Јапанца јер је "таква формулација питања" па да крунишемо ову дискусију....

Ако немаш поштовања према неистомишљеницима, имај према себи самом.

@stf
Postujem stavove dopada ili ne dopada mi se, a naročito kada je stručno ,,potkovan,,
ponekad mnogo bolje razumem člana BB kada pregledam View all . . . . posts
nije me mrzelo ,to sam uradio, i . . . i kristalno jasni motivi aktivnosti od registracije
nadam se da je samo zbog vreline teme oko Beton hale i svoje iskrenosti i čistog srca stf to propustio da pogleda :)

Johny, zasto si se ti u mom komentaru nasao prozvanim? Ne moras na mene da se srdis ako te je boca-icin potkovan predlog "Pozdrav iz OZa" razocarao i krivo zastupio. Sa takvim vasim napadima frastruacije jos sam vise spremana da se NE povucem sa ove teme. Nemam strucnosti, ali imam elana i entuzijazma da podrzim kreativnost koja ce unaprediti moj zavicaj i da kultivise te livadice po njemu. Zar ne vidis da sve vase poruke i pogledi imaju odbojno dejstvo i da ljudi sve vise i vise zakljucuju da ste u krivu? Hoces li iz bunta da crtas grafite po Oblaku ako ga naprave?

Ja i dalje ne kapiram zasta se ti Johny zalazes. Kad kazes da ti se ni jedan predlog ne svidja, da li to znaci da si za to da Beton Hala ostane kako jeste zbog nedostatka boljih resenja ili naprosto nikako nista menjati pa makar Zaha Hadid (ko zna mozda i za nju mislis da je krava) tu ostavrila svoj najveci dizajnerski uspeh u karijeri.

Glasovi (i oni strucni i oni amaterski) za Japansko resenje su izriciti i jasni: Mozda Oblak nije najbolje sto je ljudska masta/arhitektrua mogla da izmisli, ali je vise nego zadovoljavajuce i mi smo to podrzali sa vise stanovista. Onaj izbor "Nijedno" predstavlja neku varijantu izmedju Domaceg i Japanskog, posto u suprotnom ne predlaze nista drugo kontretno. Zato svaki od "Nijedan" tih glasova ima potencijal da se prebaci na jednu ili drugu stranu, a u tom slucaju Japansko poprima na procentu. E sad, ako bi "Nijedno" zahtevalo predlog nekog treceg konkretnog resenja (da nisu ni Domace, ni Japansko, nego neko novo), procenti popularnosti Japasnkog bi daleko brze napredovali (a pogotovu ako je u pitanju projekat "Pozdrav iz OZa"). Ti neopredeljeni koji bi morali da se opredele, od sramote ne bi vise smeli da dokazuju svoju neosnovanu tvrdoglavost ili lose namere i mnogi bi priznali da je Japansko ipak najbolje resenje.

i u vreme kad se gradila palata albanije mnogi beograđani su bili protiv. možemo li danas da zamislimo beograd bez nje?

takvih primera je hiljade, na pamet mi pada još ajfelov toranj.

tako da ćemo tek za desetine godina moći da znamo da li je gnezdo pogodak ili debakl.

što se mene tiče ja sam za gnezdo.

Vrh