Šta je novo?

Beton hala

Да ли је вама јасно колико спамујете? да ли сте у последњих 50 постова рекли ишта ново и значајно за дискусију?

Да ли сте допринели дискусији? Да ли знате уопште шта је дискусија?

Више сте дискутовали о Севиљи него о Београду. Срамота

И отарасите се више тих комплекса поређења са другим градовима. Београд је јединствен управо у том миксу различитих стилова архитектуре, и ту различитост треба неговати јер смо по томе јединствени.

Примери из других градова служе да буду примери, а не свето писмо. поготово што се може наћи исто једнаки број примера за обе фракције. зато је порешење сликама неозбољно.

И примите к знању више да Калемегдан не можете упоредити са било којом од тих тврђава јер Калемегдан за разлику од њих, већ поседује тај чудни шарм микса архитектуре....Бетон, хала, Беко, 25. мај, Цвијета Зузорић....ништа се то не уклапа у Калемегдан....јел то тако тешко признати?

Облак је само логичан наставак свега тога, а поготово зато што се ради о дизајну јавног простора а не масивном објекту....

аман.

не заклања физички већ визуално, јер привлачи превише пажње. скупо је, формира трг-плато заправо (који је вишак јер ће бити не искоришћен. . . поготово у тој димензији).

то су мане пројекта.

стф, за инвалиде је 6% са подестима, а не 2%.

решење нам треба такво да буде функционално, сведено и савремено. камо среће да неко препозна у власти да такво већ имамо. испашће да радим за АРКУС (иначе не волим њихове скоро увек исте коцка пројекте са лажним провидним стаклом), али то је решење са сасвим јасним концептом. лепо је уређен плато, а није ливада, јасна веза - улица са несметаним погледам на град и што заиста не достаје фиџимоту, активација целе локације. измештањем павиљона на један крај, омогућио је живост и посећеност целог простора у новиоу корва бетон хале.

и да се подсетимо:

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

Cinjenica je da je arcvs maksimalno ispostovao postojece stanje i objekat beton hale prakticno ne menjajuci ga znacajno i podredio sve funkciji ali pesacki most od miloste nazvan na forumu aerodromski most jeste stvarno neskladan kako u prostoru svojom postavkom a tako i vizuelno.

Meni je ovaj projekat ARCVS-a uzasan.... zavaljajmo sve u velike staklene panele, malo betona i sve da bude pravo jer ko ce da placa neke krivine - tranziciona arhitektura u Srba, koja pokusava da bude moderna, a jedino odstupanje od arhitekture chije smo principe videli na xy slichnih komercijalnih objekata kod nas je ovaj sareni ( behaton ?) parter

zasto bi ovaj oblak,koji nije po vertikali nikakav konkurent tvrdjavi bio ista loshija kombinacija od jedne staklene piramide u dvoristu Luvra, i to na sredini, da je ne mozesh zanemariti....

ali svaka ova pricha je besmislena, jer ovaj projekat necemo videti u ovoj formi. ako budu skupili pare, 100 % ce biti kroz barem 5 godina, a tada ce ili raspisati novi konkurs ili uraditi ovo ARCVS-a reshenje, da se kao ustedi kinta i da kumovi budu dobri.

meni lichno panorami usca mnogo vishe stete ona uzasna konzerva od TC Usce, koja pogotovo nocu deluje kao limena rezidencija Grofa Drakule i potencijalni metro most, iako su dalje od tvrdjave.

@boca-ica
Je li te neko obavestio da su Grci pred najvecim bankrostvom u svetu, jos im samo fali da razmisljaju o ulepsavaju.
Prag takodje ima toliko turista da mu nije potrebno nista vise u ponudi.
Beogradu trebaju dizajn atrakcije.

@stf
Mislim da se spominjalo da studiras arhitekturu i meni je licno jako drago da Srbija ima takav kapacitet da razmislja i gradi progresivno.
Ali se ne slazem sa tobom da poredjenje sa drugim primerima u svetu nema smisla i vrednost. Mi smo socijalna bica i prirodno je da zanamo kako drugi u odnosu na nas razmisljaju i kroz takve diskusije utvrdjujemo ko na osnovu cega gradi stavove. Ja i pre toga rekoh da nema primera koje je nalik na jaje-jajetu, ali treba videti reakciju stanovnika drugih gradova na tako nesto novo kao npr. u Sevilji, pa mozda ocekivati i od nasih ljudi da tako pozitivno prihvataju promene.
Ostale stvari koje si izneo su jakog efekta i dobre percepcije.

@Johny
Ono sto je turisti na ulicama Montreal zivahnost - stanovniku je haos. Za restorane se slazem da su izuzetno dobri, ali i Chicago ima dobre (bila i probala onaj sto je Oprah vlasnik). Ipak Montreal nema "Intelligentsia" roastery, sto je meni veoma vazan element zivota. Porediti arhitekturu Chicaga i Montrala je smesno, da ne kazem zalosno za grad gde zivim.

@zelja87
Zasto bi ti da nameces interes posetiocu i da ga uputis sta treba videti? Neka ljudi sami izaberu sta ih zanima, staro ili novo ili oboje. Vizualno zaklanjanje ide u prilog samo jednoj grupaciji i jednom raspolozenju. To sto zoves svedeno = boring!

Eh da Cikago ima beton-halu, splavove, ili bar "M" od Montreala! Uz sve sto volim i cenim u ovom gradu, izludjuje me pustoca ulica vec posle 8 sati uvece a posle 9 "ni zive duse". Sto se tice Oprinog restorana, skeptican sam prema ideji da poznati samo na konto toga sto su poznati otvaraju restorane, mnogo vise volim kad to rade ljudi koji su talentovani kuvari. Doduse, ona je uz to sto je poznata i jedna debela dzampina (zena-odron) koja ocigledno uziva u hrani, sto je mozda kvalifikuje, ali bi joj onda valjda vise prilicio nekakav "steak house" nego nesto rafinirano :rolleyes: . Mene je u Montrealu odusevilo sve u svim rasponima cena, a vrhunac je bio "chez l'épicier". I kafei su JAKO dobri, u "Intelligentsi"-ji je mozda kafa dobra ali im je izbor kolaca i peciva KATASTROFALAN, pri cemu je najveca ironija da onom jadu od kolaca daju nekakva francuska imena (sacre bleu!). A u Montrealu sam bio 5 dana i opet nisam uspeo da isprobam sve djakonije koje sam hteo u kaficima.

No posto je tema beton hala, moram da pomenem jako dobar restoran Iguana sa zivim dzezom uvece, bio sam proslog leta i bio impresioniran, pre svega ambijentom i uslugom, a i hrana je bila dosta dobra. Naravno, govorimo o dobu veceri dostojnom velegrada a ne spavaonice (kakva cesto nazalost hoce da bude Cikago preko nedelje, uz svu svoju velicinu :( ). Jedini gradovi koji se u Americi po zivosti uvece mogu meriti sa Beogradom i Montrealom su Nju Jork (bez premca, zapravo), i Nju Orleans (pri cemu je u njemu jako vazno znati gde ides jer dva pogresna bloka mogu da budu razlika izmedju zivota i smrti, ili bar oruzane pljacke :rolleyes: ). OK, i Majami, a i u njemu se treba malo pripaziti i znati kuda. Ispada da je u Americi istinski dobro tamo gde nije Amerika :D :D :D

zelja87":1n6pn2js je napisao(la):
измештањем павиљона на један крај, омогућио је живост и посећеност целог простора у новиоу корва бетон хале.

и да се подсетимо:

01.jpg

Ovaj predlog mi se jos najvise dopada, jedino mi nije jasno kako ovim resenjem moze ceo prostor (krov hale) biti podjednako posecen ako prelaz izlazi na stranu beton hale sa karadjordjeve ulice?
U ovom slucaju bih hipoteteicki ili produzio karadjordjevom (sto je dobro resenje) ili se spustio do keja linijom stubova pored hale, ali se ne bih bas 'vracao' na cvetni plato.
Logicnije mi je da prelaz sa tvrdjave bude na drugoj strani beton hale ako je namera da se neizbezno prelazi preko platoa, jer pretpostavljam da ce vise ljudi dolaziti sa tvrdjave nego iz karadjordjeve.
Sem ako postoji strateski plan da beton hala bude glavna vrata za kalemegdan.

U svakom slucaju ovo je prvo resenje za koje bih dao svoj glas. Funcionalno je, ekonomicno za ostvarivanje, predstavlja neki logicki produzetak karadjordjeve ulice i dostupnost tvrdjave sa iste, mala promena za veliki efekat...

Jedino sto bih zeleo da vidim i dozivim jeste da se nesto desava na vodi i naravno pesacki prelaz preko reke do muzeja savremene umet. na uscu. Ovo je mozda najbolja prilika i mesto gde bi to moglo da se izvede.
Muzej i park na uscu ( za koji postoje veliki planovi) su i dalje malo dostupni.
U sklopu tog pesackog mosta bi mogao da se projektuje ceo beton-hala prostor.

Staklena_Wool_nica":1cmunvbd je napisao(la):
@boca-ica
Je li te neko obavestio da su Grci pred najvecim bankrostvom u svetu, jos im samo fali da razmisljaju o ulepsavaju.
Prag takodje ima toliko turista da mu nije potrebno nista vise u ponudi.
Beogradu trebaju dizajn atrakcije.

Grci pred bankrostvom :lool: :laugh: :lool:
Oni su izmislili Tojanskog konja a mnogo vole pare a EU nije ništa drugo nego nj. prijateljska Troja
Država je bogata koliko su joj bogati podanici a ne koliko je puna drž. kesa . . . .
Prag. . .
ali nije ovo ekonomski forum

Treba li dodatna atrakcija Akropolju tj. Kalemegdanu ? -NE - sami po sebi su i više od atrakcije
zaustavljanje tekućeg raspadanja onoga što su drugi vec izgradili pa tek onda nove atrakcije. . .

atrakcijom treba ,,dići,, ne atraktivan deo grada kako bi i on ,,živnuo,,. . . . jednostavno je :)

:kk: Не морамо се сви сложити, али ова дискусија коначно добија на озбиљности, коју ова локација и овај пројекат заслужују. И даље је то доста површно, али напредак у дискусији се осећа.

@ zelja87

Прво, хвала на исправци. :kk:
Што се тиче визуелне конкуренције, не слажем се. Облак ће визуелно бити доминантан првих годину две, док нам се рецептори не навикну. Зашто то сматрам?
Управо из чињенице да је садашњи објекат БХ најдоминантнији на панорами. Једноставно је огроман. Са шеталиша се Калемегдан уопште и не види док се БХ не прође. На Бранковог опет привлачи највише пажње. Значи, ми одувек имамо визуелну конкуренцију Калишу, али је је нико не констатује јер смо се просто на ту слику навикли.
Друго, уколико се погледа архитектонска панорама, изнад БХ ми данас имамо рупу. Ливаду. На самом шпицу је Победник и мало тврђаве, а на другом крају је Саборна црква и град. Облак попуњава ту рупу и олакшава садашњу БХ која је исувише тежак објекат за ту локацију.
Такође, са Дунава, много више пажње привблачи 25. мај од тврђаве, која са те стране није нешто спектакуларна. Из Цара Душана више пажње привлачи Беко.

Једини спектакуларан поглед на тврђаву је са реке и шеталишта у оси шпица Калемегдана. Са тог места се су 25. мај и Облак само фини акценти на периферији видног поља. Модерни баланс. Архитектонске скулптуре...

АРЦВС-ов пројекат је солидан али већ сто пута виђен, чак и код нас... Код њега је мана у томе што је путања пешака наметнута најдужим могућим путем са само једне стране БХ. Најдужи пут је опет из разлога превелике висинске разлике за инвалидске рампе. Значи, као и код Фуџимота, и код АРЦВС-а је форма и позиција условљена и технички оправдана.

Али ова бетонска коцка чему служи нек ми неко објасни....
И још нешто...поглед из Париске улице је поглед на зид.

@ Staklena_Wool_nica

Студирам сродну област.

Елем, нисам рекао да не треба поредити, свакако да треба, али су примери из света ту само ради примера. Приликом постовања примера, мора се имати знање о локацији која је даје као пример, јер је свака локација јединствена филозофија.
Овде је углавном на делу постовање фотки које подржавају нечије мишљење без улажење у питање: "Зашто је то тамо баш тако?".

Као што кроз анализу објашњавам зашто је Облак из много разлога добар за БХ, исто тако постоје разлози зашто Акропољ тако нешто нема...нпр...

@mradulovic.
па и колумбо (COLUMBVS) je kolumbus...претпоставио сам да је и ово аркус, а не арквс.
теби кривина=модерно? свашта. ако се не варам, оно је цветна алеја.

сваки објекат естетски зависи од материјала и вештине извођења. шпагете ће бити одвратне ако се изведу како некад умемо овде, исто важи и за аркусов пројекат.

а постоји лифт који отприлике на пола "моста" спушта на ниво крова односно трамвајских шина. то такође мислим да је супер идеја јер пружа најбржу везу тврђаве, париске-трамваја и узводног садржаја.

@stf
нема на чему:)
из париске није на зид већ на садржаје-живост.
облак је савршен за БХ али је катастрофалан за тврђаву.

@Johny
Vidi se da si zainteresovan za dosta stvari, ali nisi bas potupuno obavesten. Pa ne kuva Oprah u restoranu, nego isprobani sef i to neku juznjacku hranu, taman dovoljno da nikad vise ne zavirim u New Orleans (bila tamo cak i pre Katrine, unutar french kvotera, i za taj grad posle Baltimora mogu reci da mi je najneprijatniji za prebivanje - neka hvala jos bi da prozivim). Ili NYC ili Santa Fe. Jeste da je ovo interesantna razmena ukusa i opazanja, ali slazem se i ja da ovim prekinemo svaku dalju pricu o Montrealu i gradovima u Americi ukoliko nisu povezani sa temom Beton Hale. (Daleko bilo da nam razredni da ukore i pozove staratelje :shok:).

@stf
Slazem se, projekti poput ARCVS su bezlicni i u sebi nemaju duha i samo bi bilo gubljenje para da se tako nesto izvede, jer ne pridodaje drazi unapredjenja. Menjati jednu ravnu livadu za drugu (bez obzira na boje i materijale) nema dovoljno isplativu svrhu.

Oblak bi sigurno privukao vise paznje i prometnosti nego i jedan od ponudjenih radova. Mozda bi tu zaista nastala borba za prestiz dva vremena, ali bi duhovi i jednih i drugih vec nekako nasli svoju harmoniju i uklopili raspolozenja, temperament Beograda je to. Mislim da je bolje imati dva objekta koja plamte zivotom, nego samo jedan, a mesta ima za oboje.

@zeljo87
Sta, tebi one krivulje u Sevilji nisu odraz modernog shvatanja? Au. Onda treba promeniti definicije. Po tome ispada da je moderno = sadasnjost, a out of box = buducnost.

Zaista zapazam i ja da se diskusija obogatila mnogim misljenjima, a i semafor je pomerio stanje dalje od remija tako da neki navijaci mogu malo da odahnu ;) .

@ zelja87

То са садржајима би било тачно уколико би прозирност стакла била велика. Из праксе се показало да је стакло једнак зид као и свкаи други.

Што се тиче констатације да је облак катастрофалан за тврђаву, заиста не видим како.
Прво, апсолутно је контрастан и бојом и материјалима и формом, и самим тим, наглашава тврђаву једнако као што тврђава наглашава њега.
Осим тога, Облак је физички најдомонантнији из ваздуха, одакле га већина туриста и грађана никада неће ни видети. Са пешачких позиција је ненаметљив. Наметљив је са горњег платоа Калемегдана одакле се тврђава и не види, већ поглед пуца на НБГ који је иовако остварење модерне архитектуре.

@ Staklena_Wool_nica

Разумемо се. То је став који ја заступам. Поштовати наслеђе значи градити једнаковредна здања поред њега. Свака просечност је увреда.

Kao sto je stav "ultramoderno/vristece/impozantno moze (ili cak i treba) svugde" pogresan tako je i stav "ma oko ce se na sve navici" pogresan. Meni ce recimo hotel "Slavija" uvek biti problem i kost u grlu. Nikada nije dobro seo u taj prostor i nikada to nece biti. Neko je na temi o Slaviji sugerisao da se malo "skrati", sto potpuno razumem, mada ni sam ne znam koliko bi to vredelo ili imalo smisla. Drugim recima, kad ti nesto sedne "kao saka na oko" onda vekovima mozes da nosis jednu "sljivu" ili masnicu. I poredjenje ovog ogromnog cuda sa Cvijetom koja je ledjima okrenuta ka masivnim zidinama od kojih je i niza i jos je to sve u parkicu jednostavno ne stoji.

PS Voleo bih da cujem jos primera, koja gradjevina u Beogradu vam nikada nije dobro "sela" kao sto su Cvijeta i Pobednik "seli" na Kalemegdan? Jos jedna moja negativna opsesija je ona posleratna zgradurina kod Bajlonija. Unistila je jedan od potencijalno najlepsih trgova u gradu. :bash: Samo molim Boga da se jednog dana slicno ne osecam gledajuci u ovo cudo od strane MSU-a.

PS staklena_, pa jasno mi je da u restoranu ne kuva ona debela krava, to nisam ni rekao, samo ne vidim zasto bi ja jeo u restoranu gde je ona kao odabrala kuvara. To je isto kao kad neko poznat lansira parfem ili slicne gluposti. No poenta cele diskusije je da Beograd ima nesto sto je retko, i ziv je uvece a i bezbedan, nesto sto postoji jos samo na Menhetnu i Montrealu, znaci samo dva mesta na celom severno-americkom kontinentu. Ostvari li Beograd svoj puni potencijal (a za to treba infrastruktura, ociscene reke, hoteli, upristojeno gradsko tkivo, itd. a ne neka glupa spirala), u Evropi su mu jedina istinska konkurencija po tom specificnom osecaju "pulsirajuceg grada koji je jos i FUN" Barselona i Madrid, mozda i Istanbul, tako da je to nesto na cemu se moze graditi i profitirati.

Ih Johny, da ti das pola svoje plate za porez i da izdrzavas vecinu koja dzabalebari i Detroit bi bio bezbedan grad. Inace je Toronto takodje bezbedan po istom principu.
Sto zenu nazivas debelom? Mozda nije po tvojoj estetici, ali nesto je i u dusi. Otvori mastu, a ne da igras na prvu loptu.

Madrid i Barcelona su prezasiceni landmark zdanjima, onoliki parking verovatno imaju samo pored Realovog stadiona. Osim toga, tu vise ni igla ne moze da prodje. Beograd ima potencijal da se u tom smeru razvije. Zato smo i zainteresovani za Oblak na lokaciji Beton Hale. Ne mozemo mi poslati turistu u Ripanj da gleda Oblak, vec se treba fokusirati prvo na jednu oblast i tamo gde ima vidika i tamo gde mozes jos nesto uz put da vidis.

Felix55":3sy1js6z je napisao(la):
Ostaje prava misterija kako toliko gradova i zemalja ne uviđa da je Fudžimotov projekat "svrsihodan i potpuno opravdan", i kako već uveliko nisu nakalemili nešto slično na svoje tvrđave i zakonom zaštićene istorijske objekte koje se nalaze na brdima u okviru gradova? Kako uopšte mogu da im priđu bez "Oblaka", koji bi da su ga napravili sigurno "maksimalno ispoštovao lokaciju"?

Evo par primera tih neupućenih, jadnih gradova i zemalja, koji nisu svesni šta propuštaju time što pokušavaju da očuvaju okolinu i vizuelni kontekst u kome se već vekovima nalaze te njihove istorijske znamenitosti:

Trencin, Slovacka
trencin-castle-modern-4k.jpg

Malaga, Spanija
5973726-Fortress_on_top_of_hill_M225laga.jpg

Akropolj, Atina
56.jpg

brdo Gelert, Budimpesta
135548450_6f2be10b4e_z.jpg

Hradcani, Prag
3193507-Castle_Hill_Hradchani_Prague.jpg

Salzburg
salzburg-fortress-by.jpg

Umbria, Italija
spoleto-pictures-11.jpg

Alcazar fortress, Toledo
IMG_1311.jpg

Edinburg, UK
Edinburgh01.jpg

a ima i domaćih primera, naravno...
1.1283282422.petrovaradin-citadel-novi-sad.jpg

Ovde bi tako dobro legle neke spirale!
Kao neki tajfun koji bi isao u susret tim tvrdjavama! :D

Staklena_Wool_nica":35nowlxa je napisao(la):
Ih Johny, da ti das pola svoje plate za porez i da izdrzavas vecinu koja dzabalebari i Detroit bi bio bezbedan grad. Inace je Toronto takodje bezbedan po istom principu.
Sto zenu nazivas debelom? Mozda nije po tvojoj estetici, ali nesto je i u dusi. Otvori mastu, a ne da igras na prvu loptu.

Madrid i Barcelona su prezasiceni landmark zdanjima, onoliki parking verovatno imaju samo pored Realovog stadiona. Osim toga, tu vise ni igla ne moze da prodje. Beograd ima potencijal da se u tom smeru razvije. Zato smo i zainteresovani za Oblak na lokaciji Beton Hale. Ne mozemo mi poslati turistu u Ripanj da gleda Oblak, vec se treba fokusirati prvo na jednu oblast i tamo gde ima vidika i tamo gde mozes jos nesto uz put da vidis.

Staklena_ strikes again :D ,

Prezasiceni landmark zdanjima?! Sta to uopste znaci? I "onoliki parking"?! :shok: Parking?! Koji, gde, sta, zasto, i koja je njegova tajna veza sa ovom diskusijom? I ko je/bi to slao turistu u Ripanj da gleda oblak?! :D :D :D

PS I sta znaci igranje na prvu loptu, umesto otvaranja maste? Pa zena je na prvu loptu debela, arogantna, i odvratna, a na drugu loptu i gramziva "u dusi". Trti se svugde, otvara restorane, malo joj para od njenog glupog soua za besposlene domacice (svaka cast domacicama, one koje imaju sta da rade ne gledaju te splacine)? OK, ko voli neka izvoli, ali meni ne pada na pamet da idem u "njen" restoran i dalje finansiram njene apetite, pre svega finansijske, ali i sujetne.

Posle vec poznatih grafita: DJILAS - TAJKUN
Pojavili su se novi grafiti u gradu: FUDJIMOTO - TAJFUN

Istraga je u toku.

вулнице прочитај шта сам написао, пре него коментаришеш. неко је алудирао су једино обле форме одраз савремености, што је...бесмислено.

молим форумаше да ставите цитате, а поготово оволике у спојлер.

@стф, слажем се за стакло, поготово на нашем поднебљу где је смањена прозирност део енегретског и комфорног разума. међутим ова страна је на северу, па можемо да је ставимо знатно прозирнију.

свака просечност јесте увреда, али aркусов пројекат свакако није просечан. он је једноставан, и веома функционалан (што се тиче повезивања а и шетње по крову и наткривеној "улици", такође и одличан атрактор на целој локацији (!), то је његов адут, а о естетици можемо да причамо. мислим да је цветна алеја адекватан начин да се улепша тај огромни простор.

PRVA-NAGRADA-Beton-Hala-ARCVS-03.jpg

а сад погледајте неискоришћене површинчине на крову бетон хале, лево и десно. очистио сам све, избетонирао и онда нажврљао нешто (карикирам). фуџимотов пројекат ми заиста личи на царево ново одело.

I-Nagrada-Beton-Hala-Sou-Fujimoto_0.jpg

Ti Johny hoces bas ja da ti crtam. Pa stekla sam malo utisak da kad si spominjao Madrid da si ukazivao i na cinjenicu da oni trenutno ne prave objekte koji vriste, a opet su zivahni gradovi. Izvini ako sam te pogresno razumela. Zato sam spomenula da Madrid nema u sred grada tako otvoren, slabo iskoriscen, prostor za nove atrakcije, kakav ima Beograd poput parking mesta gde je Beton Hala. Zelela sam da skrenem paznju da je ovo uz Kalemegdan pogodno mesto za Oblak, a ne da je za prebacivanje na neku drugu lokaciju izvan jezgra grada.

@spatiotecte???? Stvarno nije lepo. Mislis li ti da tvoj projekat ne podseca na neke pojmove na koje bi covek mogao da se nasmesi?

@stf
Tek sam sada procitala tvoj slogan u profilu, jer sam htela da vidim sta to slicno arhitekturi studiras.

@zelja87
Stvarno mislis da bi neko bio zainteresovan da dodje i vidi u cvetnu poljanu? Ja bi tako nesto podrzala samo ako bi grad rekao ili ovo ili nista za vek vekova. Onda bih rekla ako ne moze bas nista i nikada, a imamo koji dinarcic vise, onda boz pomozi prihvatam, bolje je malcice od trenutnog nistavila.

@ JohnyBgood

Да одговорим на дигресију о Хотелу Славија...
Трн у оку? Па Хотел Славија је једина грађевина на том скверу коју не треба срушити. Она треба да буде репер за све будуће објекте на том месту. Свака празна парцела по једну кулу сличне висине и добијамо елегантан бизнис трг ала Лондонски Сити

Виедим да си од 4 објекта која сам помињао изабрао само Цвијету Зузорић, јер само за њу можеш рећи да не нарушава Калиш јер је мала? Какве везе има величина? То прво. А да кажемо да је величина битна, шта рећи за Беко, 25. мај и садашњу БХ? Сва три пројекта су поред Калемегдана и сва три су импозантнија и већа од Облака? Сва три су условно конкуренција тврђави, а ми сви знамо да нису. Тако и Облак неће бити, ако се изгради.

@ zelja87

Све што си рекао за АРЦВС-ов пројекат, стоји. Међутим, мени лично, тај монолитни мост потпуно заклања поглед на град са једне и поглед на Калемегда са друге стране за разлику од Фуџимотовог пројекта који нема чврст објекат, већ пасареле.

Оба пројекта имају ту "неискориштену површину", само је код Јапанца поплочана(класика за њих) а код нашег посађено цвеће. Код Фуџимота, мостове држе ресторани и галерије, док је Реџић то дигао на лебдећу коцку.

А цвеће ми је најлошији део пројекта....како то да остане иоле примамљива површина у нашим условима?

Beko je gradjevina koja jeste masivna (sirinski) u odnosu na druge gradjevine ali je preko puta ulice i "u gradu" kao i tolike druge gradjevine slicne visine oko Kalemegdana. Ne zaklanja ga sa reke i ne takmici se sa njime. Cvijeta je puno blize zidinama i "uklopljena" te sam je zato uzeo za primer.

I BH i 25 maj imaju slican polozaj u odnosu na Kalemegdan kao sto ove barokne gradjevine u Salcburgu imaju u odnosu na zamak. Ne "napadaju" ga kao sto bi ova ogromna spirala koja se penje na njega. Mada iskreno nisam lud kako se u estetskom smislu "uklapaju" sa njime, ipak su te gradjevine dosle tu u neka druga doba (cije tragove treba cuvati) i ne napadaju ga ni na priblizno slican nacin kao sto bi ova spirala cinila. Dakle one su OK ali to nije razlog da tu trpamo jos nesto sto em se manje uklapa em za tim nema nikakve stvarne potrebe.

Sto se tice hotela Slavija on mozda jeste najmodernije i najizgradjenije sto se nalazi oko tog uzasa od trga ali ja mislim da ce on da strci (ako ne gabaritno onda stilski) u svakoj konacnoj kombinaciji. I na samom trgu (jednostavno ne vidim kako se tu svi drugi blokovi mogu urediti a da se on i ni ne uklopi nego da bar nekako konverzira sa okolinom), i u kontekstu pravca Kralja Milana - Hram. A o onoj spodobi od Slavija luxa preko puta da ne govorim. No neka on stoji kao opomena a ono malo cudo bi bez pardona ili rusio ili zestoko prekrajao :D

Постоји још једна разлика. За разлику од свих побројаних објеката, који су масивни објекти, Облак је најмање масиван, јер није монолит као остали примери.

Опет понављам, то су пасареле. И из угла пешака са било које локације не праве никакав проблем тврђави. Само из ваздуха је наметљив. Поготово што крајње решење неће имати толико вијуга, јер су непотребне.

По некој логици, да би се задржала форма, а гледала чиста функција, потребно је 6 рампи, по две на свакој висини, да би формирале круг:
1. правац горњи плато-кров БХ
2. правац горњи плато-пристаниште,
3. правац горњи плато-ниво воде

Са само 6 рампи добијамо далеко мање нападну композицију која је задржала форму и чисту функцију а престала је бити наметљива.

Други корак је озељењавање платоа уместо поплочавања.

Трећи корак је одустајање од изградње толикох квадрата и само спуштање тренутног паркинга под земљу.

Што се тиче Славије, па тај објекат није заштићен и кад тад, доживеће обнову фасаде по неком новом дизајну.

Mislim da je izgradnja tolikih kvadrata preduslov da se uopšte ovde nešto i izgradi. Grad neće dati tolike pare "za ništa" a onako bi mogao da proda/izda taj prostor. Nadam se da nisam u pravu...

Vrh