Šta je novo?

Beton hala

Џони Би Гуд. Апсолутно се слажемо...плусеви укњижени.

а на панорами коју је ставио Хомер Џеј....баш се види колико остатак (тврђава) постаје небитан. Нека неко монтира, уосталом.

Треба нам модерно, сведено, ненаметљиво и функционално. А шпагете су само модерне и делимично функционалне. Заиста се надам да ће се на ово заборавити после избора...а ако се буде градило, да то буде АРКУС.

Johny, sto se zestite mladi covece? Ne morate da se derete, umem da citam i dobro cujem. To vase SVUGDE meni najvise i smeta. Kad su pitali Wayne Gretzky, Kanadsku legendu i heroja za tajnu njegovog uspeha, on je rekao nesto u stilu: To je zato sto ja nisam tamo gde je pak (jer to SVI rade), vec se postavim tamo gde predpostavim da ce pak doci. Tako uvpavo vi mislite, da ste posebno, ako radite sto i drugi (cast izuzetcima - Spancima). Ne kazem da treba sa PROGRESOM preterivati, ali mi je muka vise od Beograda kao livade sa zelenim brezuljcima. Halo, Divcibaje ovde.

Nekima su recimo vasi primeri KATASTROFA. Ja kad sam se ovde predstavljala, rekla sam da me ovo sve zanima na amaterski nacin, ali sam dovoljno sveta prosla i nagledala se arhitekture izbliza i izdaleka, videla reakcije ljudi naokolo, da sam stvorila neki zakljucak da je to vase UKLAPANJE i NEUZRUMPIRANJE staroga, DOSADNO tj. ne predstavlja nikakav izazov.

Kalemegdan je glavna atrakcija unutar tvrdjave, a to spolja ce se uvek videti, pa makar tu bio i Oblak. Zasto onda bilo sta postavljati na Beton Halu kad ne zelite da ista dotacinje lokaciju Kalemegdana? Ili vam je vredno para da se tu postavi jedana kutija za koju vi mislite da je odraz modernog? Ima li za vas ista drugo (osim piramide pored Luvra) da je neregularnog oblika, a da se "uklapa" u okruznje?

"Ali to ne znaci da ce SVAKA HRABRA IDEJA da se na kraju pokaze super." Naravno da ne, ali sam Sevilju uzela kao primer, jer ima puno dodirnih tacaka sa nasim Oblakom.
Ali taj primer i te kako znaci da kutija poput te u Copenhagenu (sa jednim biciklom u prolazu) ne bi doprinela, niti zivotu u Sevilji, niti Beogradu, jer mi ocito imamo poseban temperament.

staklena_, ja dizem ruke :D :D :D

Cestitam vam, vi ste drugi forumas sa kojim ja stvarno nisam u stanju da diskutujem. Mi jednostavno ne operisemo u istom logickom prostoru, i tu izgleda spasa nema.

Ako vi, posle SVEGA recenog, i dalje mislite da ja:

(1) diskutujem da li su bolje kocke ili oblaci, a ne u principu kakve lokacije su primerene velikim/vristecim idejama a kakve nisu,

(2) mislim da seviljsko resenje nema "puno" dodirnih resenja sa spiralom (pa naravno da ima, samo kazem da je seviljsko resenje udenuto na lokaciju na kojoj nesto takvo ima smisla dok tako nesto "hrabro" nakaceno na beton halu i ispod samog Kalemegdana nema)

(3) "mislim da sam posebno a radim sto i svi drugi" :shok: ("whatever", ovo je stvarno "far out" da ne treba neki komentar),

(4) da sam protiv PROGRESA (O, Isuse!?)

onda stvarno nema smisla da vise pokusavamo ozbiljnu komunikaciju. I nema tu nikakve zestine, samo sam malo iznenadjen da koliko god vi umeli da citate, izgleda niste u stanju ili odbijate da shvatite sta neki od nas pokusavaju da kazu.

PS Pa ovo u Sevilji mi se savrseno uklapa u okruzenje mada nije kockasto, to sam vec vise puta rekao. Ali da su isto to natrdocili na krovove zgrada uz samu katedralu ne bi mi se uklapalo. To je i poenta.

PPS "Beograd kao livada sa zelenim brezuljcima", Gretzky, heklanje, itd. Ponekad se stvarno pitamo o CEMU vi pricate?! :shok: No dobro, od sada prestajem i da pokusavam da razumem, tako da vise nema problema, mada zadrzavam pravo na poneki satiricni post kad preterate :)

ovo sam vec kacio ali posto gospodja misli da su ovaj forum i sve teme nastale cinom njenog registorvanja aj da ponovim.

pesacki rolokoster u nemackoj. livada sa brizuljicima postaje mesto okupljanja, atrakcija, lendmark.. hrabro, inovativno, progresivno.. al kad neko nema mere i ukusa on nema mere i ukusa

7149.jpg

http://www.amusingplanet.com/2011/11/pedestrian-roller-coaster-in-germany.html

http://www.architizer.com/en_us/blo...ller-coaster-the-tiger-turtle-magic-mountain/

razgradjevinar":4rlfzkis je napisao(la):
ovo sam vec kacio ali posto gospodja misli da su ovaj forum i sve teme nastale cinom njenog registorvanja aj da ponovim.

pesacki rolokoster u nemackoj. livada sa brizuljicima postaje mesto okupljanja, atrakcija, lendmark.. hrabro, inovativno, progresivno.. al kad neko nema mere i ukusa on nema mere i ukusa

7149.jpg

http://www.amusingplanet.com/2011/11/pedestrian-roller-coaster-in-germany.html

http://www.architizer.com/en_us/blo...ller-coaster-the-tiger-turtle-magic-mountain/

:kk: :kk: :kk:

Fenomenalan primer, jako mi se svidja taj momenat maltene "hodocasca" - okupljanja, sadrzaja, kreiranja neceg drustvenog tamo gde ga nije bilo. I suludo i iznenadjujuce, a opet te dubinski poveze sa prirodom i otvori ti neke vidike.

E sad, zamisliti da su ovo stavili odmah pored Stonehenge-a, bila bi i katastrofa i svetogrdje. Ili da su stavili na trg ispred Sv. Petra u Rimu. NE IDE, PA NE IDE!

E sada, po meni bi nesto ovako (varijacija, interpretacija toga, mozda nekakvo "gnezdo") dobro leglo i na neki gradski trg kome treba motiv ili revitalizacija a vizure su dobre. Recimo u okviru uredjenja Slavije, da se krug malo prosiri (mislim da je trafficant imao predlog u radionici) pa da se stavi unutra i da se naprave prilazi (bilo nadzemni ili podzemni) za pesake. Uzgred, u radionici sam se tamo zalagao za neke "obeliske-vidikovce" na koje se covek penje, jer mi se cini da bi pogled sa nekih tacaka presecanja vizura bili fenomenalni (kralja Milana, Beogradska, MekKenzijeva, Bul Oslobodjenja, Deligradska, Sv. Save), a ovako nesto bi bilo mozda jos bolje... Ali da nesto tako zamislis na Trgu republike, vec ne ide. I to je poenta, kontekst je bitan i kad gradis obicnu zgradu, a kamoli kad gradis nesto veliko, ultra-inovativno, ili vristece.

Najzad, kad vec pricamo o beton-hali, progutao bih dve-tri vrlo svedene spiralne staze koje krov hale povezuju sa dve-tri tacke na tvrdjavi. I funkcionalno i elegantno i moderno po ovom obrascu, ali ovo jednostavno nije mesto za nesto ogromno i agresivno sto marginalizuje i samu halu, i Sabornu crkvu, i Kalemegdan. Dunavska padina ili prostor u amfiteatru je naravno sasvim druga prica.

@razgradjevinar??? Ovo jes' vala najbolji primer koegzistencije starog i novog do sada. Stari breg, sa novim stepenicama. Veoma dovitljivo. Bravo.

Johny, ozbiljnom komunikacijom smatras tvoj osvrt da se Oblak skoro pa dodiruje sa vrhom Saborne Crkve. Da, ako gledamo iz perspektive morske zvezde. A trenutno da stanes ispod postojece Beton Hale, ni tada ne bi video tvrdjavu, jer uvek ce je nesto zaklanjati. Evo ostavljam Google Earth sliku sa najnizeg nivoa kamere, gde se lepo vidi da Oblak ne bi cak dosao ni u nivo sa tako ogolicenim Kalemegdanom (za dobronamerne -klikni sliku da uvelicas):
Google_Earth%20Beograd1.jpg

Hvala na druzenju i da sumiramo.
Ja sam svoj izbor novog objekta u starom istorijskom delu grada dala na primeru Sevilje.
1_Jurgen-Mayer-H-Seville-Spain-photo-Fernando-Alda-yatzer-11.jpg

Ti si Johny kao primer uklopivosti starog i novog dao ovaj iz Copenhagena:
2Copenhagen_Opera.jpg

Moj izbor za resenje Beton Hale je Japanski Oblak:
3bgd-beton-hala.jpg

4prva-nagrada-japan_f.jpg

Ti si Johny izrazio da je od svih predstavljenih radova najbolji jos i ovaj (mada si rekao da bi voleo da je projekat jos jednostavniji, sa sto vise trave). Ako gresim, molim te da me ispravis i ako imas srca da nam pokazes model koji bi ti totalno odobrio ili pak ne bi nista da menjas:
5_Other.png

6_Other.png

Zakljucak sledi....

Prema ostalim renderima i uz dva minuta žvrljana u Paintu, dobija se otprilike ovakva slika zaklanjanja tvrđave:

beton-hala.jpg

Jedna Fudžimotova (tj. kako bi to izgledalo sa Brankovog mosta):

0003.jpg

Sada se pominje u onom clanku u novostima i izgradnja vidikovca u sredini tog pticjeg gnezda.Jos da mi neko objasni cemu vidikovac kada je tu kalemegdan?

49693411.jpg

da zaboravimo na trenutak na tvrdjavu, aj da kazemo da ne postoji. ajmo da uklopimo "oblak" u karadjordjevu, u "urbano tkivo" kao sto su to spanci uradili sa pecurkama... jel imate vi tu neki problem, kako vam ide vizuelizacija?

ono gde bih se slozio sa vama je da ja ne bih mogao da zamislim ista hrabrije i originalnije . to je toliko hrabro i originalno da to nikom na svetu nije palo na pamet ni da zamisli a kamoli da realizuje, nikom do gradskoj vlasti u beogradu.

vi gospodjo samo hrabro i originalno u vezi starog i novog, ja cu i dalje o meri i ukusu.

Staklena_ ovo je sada postalo tragikomicno :D :D :D

"Johny, ozbiljnom komunikacijom smatras tvoj osvrt da se Oblak skoro pa dodiruje sa vrhom Saborne Crkve."

Ako sam rekao da jedan ogroman spiralni oblik (vizuelno) marginalizuje i tvrdjavu i Sabornu crkvu to NIJE ISTO sto i nakakvo "dodirivanje vrha" bilo tvrdjave ili Saborne crkve. Ja sa nekim ko nije u stanju ili ne zeli da razume to sto sam rekao zaista nemam ni vremena ni zivaca da nesto raspravljam. Ovo je jos jedan dokaz da mi jednostavno zivimo u prostorima koji se mimoilaze, i osnovno razumevanje nam je problem, a tek je neka smislena diskusija visa matematika.

Uz to citirate stvari koje nikakve veze sa realonscu nemaju. Kraljevski teatar u Kopenhagenu nisam postavio ja, ja sam i za njega kao i za tu vasu seviljsku pecurku rekao da su udenuti na prostore na kojima to ima smisla, a to nisu prostori uz centralnu gradsku atrakciju ili nesto sto vristi u glavnoj vizuri na grad. No vi i dalje trubite kako se lepo uklopilo u stari grad. Pa JESTE ali na mestu trga na kome je bio zapusteni parking i taj prostor je trebalo oziveti.

Sto se tice hale, vise puta sam ponovio: NE TREBA JOJ NISTA, samo da se ugostitelji zauzdaju da ne prave samovoljne prepravke na eksterijeru. Eventualno dodatni parking iza same hale i rusenje barakica koje su tu podignute i par uredjenih staza prema tvrdjavi. A ako vec moram da se opredelim za neko resenje onda je rezon sto minimalistickije - to bolje.

No bilo kako bilo, sada stvarno prestajem, ovo je postalo mucenje i za mene i verovatno za druge forumase... :D

vucko":31rm82e3 je napisao(la):
Sada se pominje u onom clanku u novostima i izgradnja vidikovca u sredini tog pticjeg gnezda.Jos da mi neko objasni cemu vidikovac kada je tu kalemegdan?

U predizborne svrhe... kao i brze pruge, replika Terazija, koridor 10, metro...

Mozda ce neko na kraju da dodje na genijalnu ideju da se ceo projekat isfinansira tako sto ce se duz svih tih spiralnih staza postaviti bilbordi.

Uzalud sve ove rasprave, nemamo mi para ni za oblak ni za bilo sta drugo, ovde su arhitektonski biro-i prali pare i to je sve, jos jedna predizborna patka u zizi interesovanja ovih dana...

Covek izgleda najbolje moze sebe da prati kad se ne opredeljuje i ne izjasnjava.
Ali Johny 14. May-a jesi reako: "I meni se vise svidja od ova prva dva jer je manje nametljivo (misleci na tu Sisovic/Milanovic ponudu)."
I mada nisi prvi postavio sliku iz Copenhagena, ti si se i te kako slozio da taj objekat lepo pasuje uz operu. Naravno kad je nesto tako nenametljivo, gotovo da nema potrebu da egzistira tj. savrseno se uklapa. Ili ti imas neku svoju unikatniju ideju, a da je jos nisi spomenuo, a da mislis da je zadnji krik modernog, bez da gusi Kalemegdan? Upri prstom u nesto konkretno, da vidimo kako razmisljas.

Bas ste ti i razgradjevinar neka slozna druzina. On predpostavlja da te 4 fasade nece biti uredjene, a ti se Johny nadas da se tu nista ni ne dogradjuje niti opravlja. Kako covek da diskutuje sa nekim, ni ocemu, osim mozda o starom, postojecem?

Ja ne mogu da se nadivim nekolicini ljudi ovde koji su nezadovoljni onim kako je Beograd popravio svoj izled i infrastrukturu za zadnjih par godina. Nadjite vi meni bilo koji svetski grad da se toliko ponovio u ovoj recesiji koliko je to Beograd. Nije Djilas valjda kriv sto se 50 god. nista nije uredjivalo, pa bi ste sada sve odjednom da se desi i mostovi, i petlje, i gazele i fasade i tramvaji i novi hoteli i popravljeni parkici i sistemi naplata karti i trole i obilaznica i…. Razumem da ste gnevni na nezaposlenost ili neku korupciju (koja je by the way svuda prisutna), ali da se toliko salite na racun mogucih buducih planova, e to stvarno prevazilazi skromnost. Sta bi ste recimo rekli za ovako bogatu zemlju i grad Montreal, gde su u zadnje 4 godine pocele da se grade samo 2 bolnice (od toga jedna pri univerzitetu McGill u koju se ugradjuje azbest) i gde se renovirao jedan trg poput Savskog Trga, a za koji je potroseno 15.5 miliona dolara uz vise od 2 god. radova. Vi bre u ovoj situaciji kao recimo u Montrealu, ne bi ste imali dovoljno projekata da otvorite ovakav forum kao na beobuildu, osim samo da pricate o korupciji.

:D :D :D Sve sto sam rekao u istorijskom postu od 14 Maja i dalje mislim.

Ako nesto mora onda najbolje sto neupadljivije a od toga je jos bolje nista. Ja ne znam zasto je ovaj stav TOLIKO tesko razumeti. :D I eto "upro sam prstom u nesto konkretno" - konkretno mislim da tu nista veliko ne treba da se radi. Samo neka urede ulice trotoare, par pesackih prelaza, i to je to. No ono sto najvise intrigira je da vi staklena_ eto citate gomile mojih postova a nikako bar jedan da istinski razumete. Probajte totalno suprotnu metodu, procitajte samo poslednja tri ali vise puta, da se ne rasplinjavate.

Uz Kalemegdan nam ne treba, niti ce trebati, niti ce na red skoro doci bilo kakva radikalna intervencija. Samo ce, ako Bog da, da se polako popunjavaju rupe u Karadjordjevoj, naravno kroz privatne investicije, i tu ce glavni zadatak biti zauzdati te investitore da ne prave pizdarije. Ne u smislu da bude nesto moderno nego da uguravaju volumene koji tu jednostavno ne idu. Ovaj gore link ilustruje kako kontrast novo-staro moze da bude fenomenalan, dok god ovo novo ne vrsi nasilje i totalno proguta ono staro.

Za isti pristup sam i na Kosancicevom Vencu jer ce i mesto bivse Narodne Biblioteke cekati jos godinama jer nema para. Ako ista drugo vece oko Kalemegdana treba da se radi onda je to trgic u dnu velikih stepenica i veza sa Knez Mihajlovom. Ovo prvo bih voleo da vidim jer mislim da uopste ne zahteva neke pare a PUNO bi znacilo (a i bice neophodno u okviru gradnje na okolnim parcelama), a ovo drugo je nazalost jezivo skupo i bilo bi skandalozno da se to radi pre nego sto se ne sredi Slavija, autobuska stanica, ili prostor oko zeleznicke stanice. Znaci i to - pisi propalo.

Jedino vece sto vidim na horizontu je hotel u Rajicevoj, projekat mi se dopada, samo sam protiv prisvajanja javnih povrsina ulica od strane investitora a i ugurali su previse volumena prema Uzun Mirkovoj. Znaci taj (za nase prilike hrabri :o ) projekat mi se dopada samo su investitori malo alavi na prostor, sto je i normalno, i za sta grad treba da se opremi regulacionim mehanizmima da ih sprecava.

PS Inace, obozavam Montreal, jedan od top 3 velika grada u severnoj Americi. I jako me podseca na Beograd u nekim stvarima, jedino ne znam koliko bolnica godisnje bi trebalo da gradi. Vive le Québec libre!

Ha, ha, pa onda je najbolje da se mi menjamo. Ti meni Beograd (sa novom Beton Halom), a ja tebi Montreal (a i Lonely Planet bi se samnom slozio). Najvise u cemu me potsecaju jedan na drugi je: korupcija, u busevima kazu nema klime (a ni metro nema climu), rupa do rupe na ulicama, svaki dan vidim neki auto prodje kroz crveno, pesaci nemaju nikakva prava, stvaranje duplih linija pri parkiranju/zastajanju… Za ostalo dajem primucstvo Beogradu: bolnice bez azbesta, novi velelepni most, zdrava gazela, placanje parkinga sms-om (ovde hodas citav blok na -25C da bi platio kartu kroz automat, pa se onda vratis jos 5 blokova da doplatis kartu), zivot uz reke…. Da, valjda je lakse nesto obozavati ako tu ne moras da zivis. A Montreal nikada ne bi bio jedan od moja 3 izbora grada u S. Americi, ni po gradjevini, ni po stilu zivota, ni po komunikaciji sa ljudima (cak je i Toronto daleko ispred). Jednom recju, ovde sam iz puke potrebe. Jedino zasto Montreal ima estetskog smisla je uredjenje manjih parkica, a samo je 1 zgrada vredna pomena - Habitat koja datira iz 67 (a i ona je orunula). Nije se nista promenilo za zadnjih par decenija i manje-vise tipicno ruglo:
http://carabinieres.files.wordpress.com/2012/01/alley-off-rue-napoleon-montreal-august-2010.jpg
http://everystockphoto.s3.amazonaws.com/montreal_backalley_clothesline_1273167_o.jpg

Mozda ti se posle ovoga Beograd prolepsa ;-) Ziveo Beograd!

Мој следећи пост ће бити можда подужи, и представљаће неко моје размишљање у последњих пар дана о овом пројекту....тако да се унапред извињавам онима које то "смара".
:)

Дакле....Бетон хала....

Пре свега, сами захтеви конкурса су били јако тешки, јер угурати све што је тражено а притом не заклонити Калемегдан је једноставно било велики изазов....

Хајде да сада видимо шта смо добили....Дакле Облак.

Ако пажљиво осмотримо цео Фуџимотов пројекат, закључујемо да је огромну тражену квадратуру, тј. 90% објекта угурао под земљу. Тиме је такође добио огроман плато на коти крова данашње Бетон хале. То даље наводи на закључак да је сам облак заправо представник Урбаног дизајна а не архитектуре. Дизајн трга.

Следећи захтев је пешачки повезати тај доњи плато са горњим. Висинска разлика је огромна људи. Равним рампама се ништа не добија, јер би биле неупотребљиве за инвалиде и стара лица. Зато су рампе закривљене у полукругове. Тим закривљењима су добијене дуже рампе и самим тим мањи процентуални пад од 2% који је неопходан за колица. Сам дизајн облака дакле, нема само естетску, већ и технички оправдану примену. Таквих примера у свету има много. И то вам је одговор на оне глупе изјаве типа: "завртеће нам се у глави". Значи, ово је најједноставнији начин савладавања висинске разлике. Не зависите од технике. Од лифтбоја. Од крађе оптичких каблова. Од ажурности наших служби....а то су све мане разних лифтова, пењалица, и свега што је нереално овде предложено као фол ефикасно решење.

Дакле, да резимирам:

Фуџимотов пројекат је, не само испоштовао Калемегдан, већ га је и практично спасао тиме што је анулирао постојање објекта на овој локацији, гурнувши га под земљу, па шта кошта да кошта.

То је био принцип још неких приспелих радова за кјима се овде практично плаче само зато што су горњи плато засули земљом и посадили траву а основни начин савладавања разлика повереили елекртици, а то даље значи да би све то било ван употребе после престанка радног времена објекта. Па јбт. обиче покретне степенице на Теразијама се гасе после 22:00....

Насупрот томе, фуџимотово решење превиђа класичне пасареле, без икакве технологије, у употреби 00-24 и потпуно функционалне за све категорије посетилаца.

Дакле, сам дизајн Облака није дизајн ради дизајна како се овде стално намеће, већ дизајн са употребним вредношћу.

Имавши ово све у виду, долазимо до закључка да је овај пројекат максимално испоштовао локацију на којој се налази, да је сврсисходан и потпуно оправдан.

Али, шта да се ради, када је појам пасареле у овдашњим главама....Радиофар :(

Ostaje prava misterija kako toliko gradova i zemalja ne uviđa da je Fudžimotov projekat "svrsihodan i potpuno opravdan", i kako već uveliko nisu nakalemili nešto slično na svoje tvrđave i zakonom zaštićene istorijske objekte koje se nalaze na brdima u okviru gradova? Kako uopšte mogu da im priđu bez "Oblaka", koji bi da su ga napravili sigurno "maksimalno ispoštovao lokaciju"?

Evo par primera tih neupućenih, jadnih gradova i zemalja, koji nisu svesni šta propuštaju time što pokušavaju da očuvaju okolinu i vizuelni kontekst u kome se već vekovima nalaze te njihove istorijske znamenitosti:

Trencin, Slovacka
trencin-castle-modern-4k.jpg

Malaga, Spanija
5973726-Fortress_on_top_of_hill_M225laga.jpg

Akropolj, Atina
56.jpg

brdo Gelert, Budimpesta
135548450_6f2be10b4e_z.jpg

Hradcani, Prag
3193507-Castle_Hill_Hradchani_Prague.jpg

Salzburg
salzburg-fortress-by.jpg

Umbria, Italija
spoleto-pictures-11.jpg

Alcazar fortress, Toledo
IMG_1311.jpg

Edinburg, UK
Edinburgh01.jpg

a ima i domaćih primera, naravno...
1.1283282422.petrovaradin-citadel-novi-sad.jpg

@ Felix55

Мислим да ми се већ повраћа од таквог начина размишљања.....ја не знам који је ово пут да ја изнесем праву анализу ситуације узевши у обзир све аспекте и да добијем приземан простодушан и потпуно неадекватан одговор....

Ја лично сам савршено срећан без Облака, и бићу једнако срећан и ако се не изгради и ако се изгради. Искрено, баш ме брига. Али за разлику од 90% форума ја размишљам и анализирам. Ако добрим проматрањем установим да је нешто лоше онда га критикујем а ако је анализа показала да је нешто у реду онда подржавам....на овој теми подржавам овај пројекат зато што су све критике на његов рачун показале као потпуно неистините и проистакле из критике ради критике без имало размишљања...

...и наравно, омиљена метода када ти се аргументи покопају чињеницама је Гугл и качење слика свега што те подржава.....

Београд није Атина, Париз није Берлин, Лас вегас није Краков аман заман....поређење сликовница је за децу, поређење мишљења сам јако ретко виђао на овој теми....

@ STF
Savetujem ti da lepo otkucaš i pošaljes ovim gradovima koje sam pomenuo tvoju "pravu analizu situacije" kreiranu na osnovu "dobrog promatranja", da ih prosvetliš malo, vidiš da jadničci po celoj Evropi žive u neznanju :)

Meni se "oblak" sviđa, i prema prikazanim slikama mi deluje da neće mnogo zaklanjati Kalemegdan, a samim tim ga ni ugroziti. Mnogo filozofirate, bre, a i previše se žestite ;)

Felix55 - Pa na tim tvojim slikama se ne vidi da tu uopste ima prostora za bio sta. Cak i da hoce tu nesto da dodaju, nemaju gde. Nama je taj predeo ispred tvrdjave razgolicen citavim parkingom. Nekako je tu siromasno, a ne bogato kao na ovim drugim tvrojim slikama.

A osim toga te staze na Oblaku su razudjene pa se i kroz njih vidi pozadina, a hodanje po njima moze jos i da pribliziti setaca da bolje vidi exterior tvrdjave.

Da li bi vam znacilo da je staza od nekog transparentnog materijala (ne znam da li postoji tako bezbedan i neklizajuci materijal) pa da se kroz to moze nazirati silueta zidina. Samo zato sto je Beton Hala u pitanju, ne mora bukvalno da bude od betona.

stf wrote:
Ја лично сам савршено срећан без Облака, и бићу једнако срећан и ако се не изгради и ако се изгради. Искрено, баш ме брига.

Stručnu ravnodušnost mogu da razumem kao gubitak interesovanja za posao
, ali ,, baš me briga,, sa građanske strane . . . il volim il ne volim
mekbejn
Žestio bi se i ti za tvoju tvrđavu - a stara je koliko i Smederevska Pokušao sam na tamnošnjem forumu
da pokrenem uređenje iste kako bi dočekala i narednu generaciju, al đaba velika je besparica , bar su njenu marinu malo sredili :)
Staklena_Wool_nica wrote: ,,. . . Cak i da hoce tu nesto da dodaju, nemaju gde. . . . ,,

Akropolje-Atina, Hradcani, Prag - ne da ima mesta, nego nekoliko odjedared mogu da ture
mada ako se angažuje Maks i Bunker bice lepa Beo-Fordaljka
PS Zadivljen sam predhodno pokazanoj stručnošću ali ko da pomalo ometaju PR obaveze
Lento
:) +1 :kk:

@Felix55 :kk: :kk: :kk:

Ovo me podsetilo na onaj vic, ide covek u suprotnom smeru na autoputu i slusa radio: "Paznja, paznja, neki manijak na autoputu ide u suprotnom smeru". A on kaze u sebi "ma kakav JEDAN, STOTINE!". Verovatno je i on bio siguran da je u pravu ili da jedini on ima "pravu analizu" situacije :D

I totalno je nebitno zasto ovi gradovi nisu podigli nesto ovako agresivno na ovim mestima: (1) zato sto njihovi reketasi na vlasti ipak nisu toliko drski da grade ogroman soping mol na tom mestu pa moraju da ga sakrivaju, (2) zato sto nisu toliki moroni da misle da se "world class city" postaje precicom - radeci nesto "hrabro" a da ti cela infrastruktura i sve ostalo ostane "trecesvetski", ili (3) iz nekog treceg razloga koji je prisutan ovde a ne kod njih. Kad god vidis da ides u totalno suprotnom smeru od svih drugih, treba i-hi-hi da se zamislis i preispitas da li su svi drugi naivni ili budale a samo si TI nesto video.

Naravno, ima situacija, RETKIH, u kojima zaista imas neku genijalnu ideju i kada vredi iskoraciti ispred drugih. Ali, koliko je to verovatno u uslovima jednog kuratog konkursa koji se bazira na uguravanju ogromnog poslovnog prostora na ovo mesto (i to kad ni cela beton hala nije popunjena lokalima a zgrade i sa njima prizemlja u Karadjordjevoj pocinju da se obnavljaju i grade)? I u uslovima kada komisija kao bira dva pobednicka rada pa se ni ne zna sta se na kraju hoce? Ovde jednostavno SVE navodi na javasluk i stihiju, i koja je onda verovatnoca da ces iz jednog takvog haosa da uradis nesto za sta ce posle i Prag, i Bratislava, i Budimpesta da kazu "JT, kako se nismo ovoga setili?!"

@ staklena_ vrlo rado bi probao zamenu Cikago za Montreal, uz sve njegove probleme, svidja mi se zivost na ulicama, fenomenalna klopa, i jedna za oko prijatna "rasparenost" staro-novo a la Beograd.

Vrh