spatiotecte
Professional
- Učlanjen(a)
- 09.02.2007.
- Pohvaljen
- 17.722
stf":1xrl91gq je napisao(la):@ spatiotecte
Још једно зарочарење у низу.....неприкладно поређење...
Нико овде не руши Калемегдан нити БХ, тако да је поређење са плановима Корбизијеа једноставно лоше.
Ја сам лепо указао на чињеницу да Калемегдан није нити ће икада бити нака целина, и да је овај пројекат само наставак стварања Калемегдана....
А вама, драги колега бих препоручио да се вратите озбиљној критици која вам и пристаје. (критика конструкције нпр...) Критиковање целог концепта са ваше стране је лицемерје, јер сте и сами учествовали на конкурсу, и презентовали пројекат који такође нарушава све што сада одједном браните...а особе које вам деле плусеве су очигледно на то заборавиле, или су толико очајни да их није брига....
....стварно жалосно. Имао сам велико мишљење о вама....
@STF
Zeleo bi da pojasnim neke stvari:
Dakle kao prvo, kad sam rekao da je mesto japancu u GSP-u da proverava odrzavanje autobusa iz donacije, to je naravno bila sala. Nemam nista protiv japanaca.
Ja ne kazem da je gnezdo Fujimoto-a projekat bez veze, projekat kao takav mi i ne smeta toliko koliko nije primeren Kalemegdanskoj sredini. Jednostavno smatram da previse odudara u odnosu na okruzenje. Da je Fujimoto predlozio ovako nesto negde na novom Beogradu na primer, rekao bi super, sto da ne!
Posto vec spominjemo Francusku i Pariz, postavicu sliku genijalnog projekta japanskog arhitekte Pei-a koji je osmislio piramidu Luvra u Parizu, eto projekta japanca koji mi se jako dopada, izveden 1989, i koji se savrseno uklapa u dvorski kompleks koji je star nekoliko vekova!
Minimalizam i jednostavna prozirna forma koja ne zaklanja stare fasade i uklapa se geometrijski u postojece tkivo.
Eto to je izuzetno uspesan primer uklapanja savremene arhitekture u veoma osetljivoj sredini.
Projekat Fujimoto-a je veoma daleko od ovog primera iz Pariza po pitanju kvaliteta i sagledanja okruzenja.